Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član sretan_trenutak

Upisao:

sretan_trenutak

OBJAVLJENO:

PROČITANO

541

PUTA

OD 14.01.2018.

Zrcalo duše.

Zrcalo duše.
“…zrcalni neuroni će napraviti za psihologiju, što je DNA napravila za biologiju: pružit će zajednički okvir, i pomoći će u objašnjavanju čitavog niza umnih sposobnosti, koje su do sada ostale tajanstvene i nedostupne pokusima. Oni su veliki korak naprijed u evoluciji mozga primata.” V.S. Ramachandran

 

artemida

 

 

Da bi povjerovali u tvrdnju neurofiziologije i spoznali postojanje zrcalnih neurona u našem mozgu, pođimo u teatar i promatrajmo glumca u ulozi nama nekog nepoznatog lika iz neke nama nepoznate drame. Glumac na sceni dokazuje  postojanje zrcalnih neurona, on ih potiče na djelovanje podacima iz teksta, maštom oblikuje u sebi lik koji glumi, vidi ga nutarnjim očima i on uistinu u tom djeliću vremena i postaje taj lik. Pročitano se zrcali u njegovoj duši pa on preobražava tekst u za nas čujnu i vidljivu sliku. U tom lancu od autora preko glumca do nas, glumac postaje kristalna prizma u kojoj se prelama svijetlo autorove ideje i reflektira se u našu svijest.

 

 

artemida

 

Pokret je osnova svake duševne djelatnosti pa bio to samo pokret naših moždanih ćelija, treptaj naših očiju, titraji zraka u našim ušima ili misao o nečemu lijepom. U našem mozgu lepršaju leptiri i prenose sjeme spoznaje našom svjesnosti, odnose nas u Elizejska polja naših želja, čežnji i snoviđenja. Promatranjem svijeta u kojem živimo, u našim glavama nastaju slike i mi, naizgled ne čineći ništa, dobijamo i razvijamo mišljenje o viđenom, slušanom, kušanom, mirisanom, dotaknutom.

 

artemida

 

U našim  mislima se stvarnost ogleda u svoj svojoj spiralnoj dinamici poput našeg tijela ozrcaljenog u velikom kristalnom zrcalu. Mozak ne reproducira stvarnost, nego stvara novu ideokinetičku, pokretnu sliku stvarnosti. Treniranjem mozgovnih djelovanja mi slijedimo misaono- osjetilno- osjećajnu energiju svoga malog univerzuma, postajemo lučonoše svoje unutarnje svjetlosti, sijači zvijezda na svom unutarnjem nebu.

 

 

artemida

 
Zrcalni neuroni postoje u našim glavama. Uđimo misaono u taj kristalni labirint i pokušajmo u njemu vidjeti, čuti i osjetiti sebe samoga. Krenimo zajedno, kao što je to davno učinila Alica na putovanje našom zemljom čudesa, uđimo u svijet iza zrcala svijesti, u svijet zrcala naše duše. Tu upoznajmo sebe, upoznajmo sva svoja lica, budimo samokritični, priznajmo sami sebi sve učinjene greške, sve male podvale kojim smo se služili da bi u tuđim zrcalnim neuronima zasjali u ljepšem svijetlu. U tom kristalnom labirintu možemo naučiti osjećati svoje misli, osjećati osjetilnost duše i tijela. Tu ćemo pronaći odgovor na pitanje TKO SAM? ŠTO SAM?, jer tu u najintimnijem dijelu osobnosti stojimo razgolićeni pred samim sobom, pred svojom svijesti i savijesti. Tu je izvor naše Qualije, onog nedodirljivog, neizrecivog osjećanja osjećaja. Uronimo u kristalno čiste kapljice samospoznaje i napravimo bilancu naših djela. Tu stoji Justitia, pravedna sutkinja, boginja koja gleda i sluša dušom, čudesno svjetlosno prabiće koje na svojim dlanovima drži vagu kojom održava sklad i harmoniju u univerzumu našeg uma. Ako na njenom licu prepoznamo tugu, žalost, nemir to je znak da smo učinili nešto nepravedno, da smo sebi ili drugome učinili nešto nažao, da smo povrijedili kodeks dobrog ponašanja, iznevjerili pravila osobnog moralnog zakona.

 

atremida

Prisjetimo se romana Johna Steinbecka "Istočno od raja". Smješten u bogatu, sunčanu dolinu Salinas u Kaliforniji ovaj roman zrcali tužne sudbine obitelji Trask i Hamilton, čiji naraštaji ponavljaju pogreške Adama i Eve i ubilačko suparništvo Kaina i Abela. Pisac je u ovom romanu ozrcalio vječne teme o još uvijek ne razjašnjenim tajnama ljudskoga uma, tajnu identiteta, neobjašnjivost osjećanja osjećaja ljubavi i smrtonosne posljedice nedostatka tog osjećanja. U zrcalnim neuronima, u ogledalima naše svjesnosti susrećemo i lica svojih virtualnih suparnika, u njima prepoznajemo svoju tugu, svoju bol, u njima tražimo prevaru ljepote, kradljivce snova, prevarante života. Ne, to nisu oni, to smo mi sami, u nama samima leže pogreške, mi smo sami krojači svoje sreće. Zaboravimo druge, zaboravimo one koji nas ne vole, oprostimo sebi jer svatko nosi svoj križ na ovom putovanju kroz snove koje nazivamo život. Nemojmo postati Kain koji je bio nesretan, nesiguran, vječno ljut, pun zlobe i zato ljubomoran na Abela koji je, u zrcalima božjeg sna, zrcalio samo sebe samoga. Ne uspoređujmo se sa drugima jer oni su drugačiji od nas, ne žudimo za onim što oni posjeduju jer mi u sebi, za sebe, imamo više. Iz ogledala naše svjesnosti nas promatraju naša duševna stanja, naši strahovi, naše tuge, boli, sreće zlatne, srebrene sreće našeg osjećanja osjećaja ljubavi. 

 "Umijeće svakodnevnog pokreta" Dijana Jelčić, Kapitol, Zagreb, 2006.
poglavlje "Mozak vidi i spoznaje više od nas" str, 31,
poglavlje "Treba znati padati" str, 65.

http://sretan-trenutak.blogspot.com

KLIKALICE

🔝

KOMENTARI

 • 23.02.2011. 06:05h

  Član srceMerlin3 nikada se ne treba upoređivati sa drugima, jer smo unikatni, neponovljivi i to svoje bogatstvo iskoristiti svako na svoj način. kopiranjem drugoga žalimo Boga i nezhavalni smo. zato ljudi i trpe. biti svoj, voleti sebe i svoje kvalitete i ne zavideti drugome. naša originalnost će biti prepoznatljiva i bićemo voljeni takvi kakvi smo. imitacija dovede do velikog razočarenja. Uvodna slika, hm, na žalost ogledalo živi u prošlosti. Dinaja, malo teži tekst za mene, dva puta sam ga pročitala i svideo mi se je . pozdrav i lep dan ti želim.
 • 23.02.2011. 06:46h

  Član shadowofsoulMerlin10 sinoć sam ovdje napisala da ću umotati dušu u bijeli veo... umotala sam je i smrzavala se noćas... digla sam se jutros u 5 sati, kako je vani hladno, tako mi je i samoj bilo hladno, neka jeza mi se spuštala niz leđa... i cijelo vrijeme, i dok ovo pišem, hladno mi je... opet one bakterije koje mi napadaju organizam! opet moram piti antibiotike!
 • 23.02.2011. 07:23h

  Član sretan_trenutakMerlin1 srce, unikatnost čovjeka je dokaz da je čovjek najuspješnije umjetničko djelo prirode........za njega ne postoji kopija......on je original u galeriji svemira......:-)))
 • 23.02.2011. 07:26h

  Član sretan_trenutakMerlin1 sjenko, imuni sustav slabi pod navalom hladnoće....iako dušu nisam zavila u bijeli veo i mene danas trese mala groznica.....:-)))
 • 23.02.2011. 07:32h

  Član srceMerlin3 juče ste na ovim stranicama doživele presing od naše strane. stres je učinio svoje. imunski sistem je pao a bakterije iskoriste. to je moje mišljenje. a nedajte se. opandrčite ih c vitaminom, mirovanjem, nahranite dušu lepotom. i biće sve ok. pozdrav
 • 23.02.2011. 07:49h

  Član shadowofsoulMerlin10 Srce, to nema veze sa magicusom i jučerašnjim lijepim danom, moj stres je nešto sasvim drugo, dolazi od vraćanja one loše bakterije koje se nikako ne mogu riješiti, a i Šuška je dobila proljev, jutros u 5h je morala hitno van.. probudila me iz sna... i kaj ćeš više
 • 23.02.2011. 09:42h

  Član wendy.tanjaMerlin9 tananost i ljepotu duše nijedan vid i oblik tame ne može zarobiti..U nama je dvorana kristalnih odraza...Stvarajmo ljepotu, nježnost, i vidjet ćemo samo to u odrazu...Prelijepo pišeš...Neke stvari sam čitala i na tvom blogu, a ovo je samo nadopuna...Hvala na pruženoj ljepoti svjesno poklonjenih sretnih trenutaka...
 • 23.02.2011. 09:54h

  Član wendy.tanjaMerlin9 shadow...pokušaj se kloniti antibiotika...Jučer ili prekjučer je jedna doktorica na tv. javno izjavila da ona sama nikad nije i ne želi koristiti antibiotike..Pokušava sve riješiti prirodnim putem...Agrumi, propolis, med, čajevi...Doduše, ne znam za tvoju bakteriju koja se vraća, ali...Polako pokušavam i ja izbjeći kemiju, koliko god mogu...Jedno predivno biće, koje nadasve poštujem,jer mi je između ostalog i učitelj,reče mi da je sve ipak u nama...Svaka bolest ima svoj uzrok negdje unutra... Imala sam problema na poslu, i iznenada me je toliko počeo mučiti kašalj grlo me počelo boljeti...Rekoh da ću ići po antibiotik, a moj učitelj me samo pitao: da li te netko gnjavi, guši na poslu..A baš u to vrijeme sam i imala problema...Naravno, skoro sve se riješilo kad su problemi i otklonjeni...Bez lijekova...Za grlo sam pila čajeva na litre, limun limun i opet limun..sad je sve dobro---Nevjerovatno koliko u biti, sami možemo rješavati svoje bolesti...Nije to ništa novo, ali farmaceutski loby čini svoje...Zašto proglašava sve vidove alternative nesigurnim i nepogodnim liječenjem? Hvala nebesima, sve više i u tom području istina izlazi na vidjelo...Shadow...drži se!!!
 • 23.02.2011. 10:01h

  Član shadowofsoulMerlin10 W.T., izgleda da mi se vraća Esheria Coli... bio je mir skoro godinu dana, ali ona u proljeće zna doći... sad se malo smirilo, ali moram to riješiti ...
 • 23.02.2011. 13:02h

  Član shadowofsoulMerlin10 \"..Krenimo zajedno, kao što je to davno učinila Alica na putovanje našom zemljom čudesa, uđimo u svijet iza zrcala svijesti, u svijet zrcala naše duše...\" jer samo smo tamo slobodni, neopterećeni, esencijalni...
 • 23.02.2011. 13:44h

  Član kajaMerlin5 Draga Jadranka, ja neznam doduše tako kao ti omatati dušu i pjevati joj pjesme? Ja se mojoj Duši neprekidno zahvaljujem, koja se je stopila sa Ocem Stvoriteljem, i zamolim ju, ako me nešto počne hladiti izvana, da mi da svoje topline i na fizičko tijelo. I uvijek mi usliša molbu. Tako, ako mi je hladno i na velikom minusu mojemu tijelo biva toplo. Bakterije ne mogu harati mojim tijelom na moju štetu. Ja samo pazim da ne napravim zid između strašljivog ega i zakrčim protok energije srca gdje se nalazi moj Stvarni Život- Bog, za kojega nije prepreka nikakva bakterija niti bolest da bi mogao živjeti Sebe u ovoj stvarnosti. Uživam u sebi noseći Boga koji mi je darovao radost i mir života. *** Draga Dijana, oprosti što sam se obratila Jadranki ispod tvog članka. Ljubim vas djevojčice ? :-)))
 • 23.02.2011. 14:51h

  Član shadowofsoulMerlin10 znam, Kajo, no ovo je uporna Esheria coli koja mi se opet javila...(kako nismo svi isti, netko je otporan, netko manje otporan, netko ima više kaosa u glavi netko manje, netko ima ego do neba, a netko ga i ne treba), moj ego je jadan mali nikakav, ja njega bolim više nego on mene :) Bog mi je poslao poklon i sad je to zapakirao u problem.. zahvaljujem Mu se, pomolit ću se za sebe i svoju dušu, umotat je u velove bijele boje i pjevavat ću joj i dalje lijepe pjesme moje pa će to biti jedno fantastično samoizlječenje, naravno uz Božju pomoć, jer pomozi si i Bog će ti pomoći... Božanska Kajo (ovo smatram iskreno što pišem i kako te oslovljavam sa Božanska Kajo, jer to za me i jesi), cmok tebi veeeliki ispod bilo čijeg teksta - ako je iskreno, nije važno ni mjesto ni vrijeme, već djelo priča samo za sebe ... još jednom veliki cmok :)
 • 24.02.2011. 13:54h

  Član kajaMerlin5 Jadranka draga, svi smo mi Božanski ? Djeca Boga, i nema razlike. Na nama je samo da povjerujemo tom Životu koji kuca u nama i hrabro skidamo sve sa sebe što smo stvorili svojim neznanjem kako živjeti za Život, a ne više za smrt. Velika pusa i tebi ... :-)))

SADRŽAJ UPISAO

Član sretan_trenutakMerlin1 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana sretan_trenutak dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

IZDVOJENO

Vitamin C

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

RUJAN...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

 • Član Luce malaLuce mala

  Neka. :) Skoro sam zaboravila kako izgleda i zvuči... kiša... :)

  17.09.2021. 20:58h
 • Član med.mlijekomed.mlijeko

  iiii stigle su nam kiše jesenje <3

  17.09.2021. 17:49h
 • Član iridairida

  ❤ ❤

  17.09.2021. 12:32h
 • Član Luce malaLuce mala

  Lijep pozdrav i svima ostalima! :)

  16.09.2021. 18:18h
 • Član Luce malaLuce mala

  Hvala na odgovoru! :)

  16.09.2021. 17:19h
 • Član Luce malaLuce mala

  Dobro i kažeš, Irida... :)))

  16.09.2021. 17:19h
 • Član iridairida

  zašto ne oboje...?

  15.09.2021. 17:54h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info

Gradatim ad sidera tollor Sedmo nebo i sedam ljudskih vrlina.