Član sretan_trenutak

Upisao:

sretan_trenutak

OBJAVLJENO:

PROČITANO

1

PUTA

OD 14.01.2018.

Bolero

Bolero
Boléro je orkestralno djelo koje je skladao Maurice Ravel. Iako je primarno napisano kao balet, djelo, koje je praizvedeno 1928., danas je Ravelovo najpoznatije djelo.Prije Boléra, Ravel je već skladao balete, suite za balete i kraća plesna djela. Osim interesa za skladanje djela za pozornicu, Ravel se zanimao i za skladanje restiliziranih plesova. Boléro predstavlja Ravelovu preokupaciju restiliziranjem plesa. Ovo je također jedno od posljednjih djela koje je skladao prije nego ga je bolest prisilila na preranu mirovinu.

artemida

 

Motoričke sposobnosti mozga se treniraju  ritmičkom koordinacijom neuroloških procesa i pokreta. Najednostavniji primjer za to je umijeće usporenih ili ubrzanih pokreta. Svjesnom spoznajom koraka mi možemo njihov ritam, koji u svakodnevici određuje naš mozak, usporiti. Igrajući stolni tenis mi ga ubrzavamo. To isto činimo plešući, jer naša svijest o željenom pokretu usmjerava djelovanje našeg mozga. Treningom bilo koje vrste mi usavšavamo djelovanje mozga i u zajednici s njim ostvarujemo željene rezultate. Problem nekorektno izvedenih pokreta u svakodnevici često leži u "zaboravu" svijesnog bića. Mi brzo zaboravljamo uloženi trud i s mukom proizvedeno vrijeme treninga pada isto tako u zaborav.
Pokreti koje izvodite u svakodnevici, po mišljenju mnogih, nemaju veze sa onim naučenim ritmom pokreta u sportu ili pri plesu.
A u našoj glavi postoji orkestar koji neprestano sjedinjuje ritam psihičkih i tjelesnih stanja i vjerno čeka da uistinu postanemo njegov dirigent i da strune svjesti o svakodnevnom pokretu zatitraju tonovima misli i postanu sjećanje koje onda uistinu dirigira orkestrom svijesti o pokretu. Tako svakodnevni pokret, sjedinivši u sebi melodiju i ritam misli i osjećaja, postaje naše umijeće.
Zamislite se u kuhinji dok kuhate običan svakodnevni ručak. To je posao koji često obavljate bez misaonog i emotivnog sudjelovanja u njemu, to je nešto što je obavezno i što ste dužni učiniti zbog vas samih i vaše obitelji. Već sama pomisao na tu obavezu ubija u vama vašu kreativnost i vi misleći o problemima vaše djece, o neplačenim računima, o poslodavcu koji od vas očekuje uvijek više i više sudjelovanja u djelovanju firme, rezuckate luk, gulite krompire, režete meso bez svjesnog sudjelovanja u tim sitnim, skoro ne primjetnim pokretima.
Povežite obavezu sa ugodom, slušajte muziku i sa dragom vam melodijom probudite uspavanog plesača u sebi. Moj predlog je Ravelov Bolero, jer njime, iako paradoksalno, govorimo o djeliću zadržanoga vremena. Jednolično ponavljanje jednog te istog ritma, kao i istih motiva, kod slušatelja nakratko izaziva gubljenje pojma o vremenu, ali istovremeno budi osjećaj za ritam.

 


Jasno je da to može biti i svaka druga, vama draga, melodija. Probajte dok u kuhinji provodite tako i tako izvjesno vrijeme istovremeno slušati Ravelov
"Bolero" i u sebi probuditi svijest o svojim pokretima, počevši od stopala, preko koljena, kukova, kralježnice do ramenih zglobova i pokreta šaka i prstiju.
Svako pojačavanje tona melodije neka vas prisjeti da je ritam ostao isti i vaši pokreti će se sjedinjavati sa vašim doživljajem ritma, izrastat će iz njega i rezuckanje luka, guljenje krumpra i rezanje mesa više nije samo obavljanje obaveznog posla nego uvježbavanje umijeća vaših svakodnevnih pokreta. Rezuckanje luka, pokret koji ste već tisuće puta izvodili, lijeva šaka pridržava očišćeni luk, desna s nožem u ruci sjeće luk u krugove, radiusom ih prepoljava, a onda ih dijeli i sve manje djelove i jedino što ste pri tom poslu dosada pamtili su suze koje su potekle iz vaših očiju i miris luka koji izaziva ugodu ili neugodu u vašem pamćenju.

 

pokret, muškarac i žena, ples, tuga, pretapanje

 

Jeste li ikada razmišljali o malim pokretima koje pri tome izvodite?
Znate li gdje je njihov izvor i koliko dijelova tijela ponekad nepotrebno uključujete u taj pokret?
Kako stojite, gdje su vam ramena, što je s glavom?


 

artemida


Odslušajte prvi dio "Bolera", tihi tonovi odaju ritam koji možete pratiti ostvarujući tako svoj uspravni stav i uistinu osjetiti kako vaše tijelo svakim uzdahom raste u svojoj spiralnoj dinamici.
Zadržite tu visinu u motoričkom pamćenju i pokušajte izdisati polako uvlačeći trbuh u trbušnju šupljinu. Izišite dugo dok ne osjetite napinjanje mišića struka, tada će vam se uistinu učiniti da sami svojom voljom stvarate pojas koji stabilizira vašu zdjelicu i dozovoljava kralježnici i rebrima slobodno spiralno izvijanje ka glavi koja onda bez težine lebdi nad prvim kralješkom i omogućava vam njeno slobodno pokretanje.
Opustite sve mišiće i udahnite još jednom duboko, osjetite rastezanje prsnog koša, podizanje prsne kosti i spuštanje lopatica. Vrat i ramena su oslobođeni pritiska napetih mišića, a ruke se slobodno pokreću u svim smjerovima.
Kada se tonovi melodije počnu pojačavati počnite rezuckati luk, spoznati ritam prenesite u pokret koji polazi iz lakta, ručnog zgloba i mišića dlana, a ne iz prstiju. Prstima samo pridržavate nož i luk, pokret dolazi iz mišića kojih u prstima uistinu nema, tamo su samo njihovi završetci u obliku tetiva.
Mozak će pri tome stvarati nove, svrsishodnije motoričke karte i on će ih pamtiti, kao što je s vremenom zapamtio vaše pokrete u sportu i plesu.
Sve glasniji tonovi
bolera odjekuju vašim stanom i podsjećaju vas da ritam vaših pokreta mora ostati isti, ritam koji spriječava umor jer vi uistinu dišete u skladu s vašim pokretima.
Ritam održava protok krvi u vašem tijelu, hrani vaše ćelije i dozvoljava srcu da ravnomjerno odkucava. Najvrijedniji mišić vašega tijela, neumorni održavač vašega života se skuplja i rasteže, napinje i opušta, otkucava vaše sekunde i sjedinjuje se sa ritmom vaše svjesne spoznaje i vi pamtite sve što ste tako svjesno naučinili.
Recepte za kuhanje uobičajenih jela vi svjesno pamtite kao što pamtite naučene lekcije iz škole i pročitane knjige i svaki puta kada nešto kuhate svjesno otvorite, u mozgu pohranjen, taj dio vašeg znanstvenog arhiva.
Umijeće svakodnevnih pokreta je slično umijeću kuhanja, pokrete bi trebali jedno vrijeme izvoditi svijesno da mozak uistinu te oblike i pamti. Tako će se i arhiv motoričkog pamćenja nadopunjavati i otvarati uporedo s vašom željom da nešto učinite.

Vjerujte mi dragi moji virtualni prijatelji i dragi moji čitaoci umijeće svakodnevnog pokreta je ljubav prema sebi samome i umijeće našeg življenja.
 
 Možda neki od vas ne mogu povezati sjeckanje luka sa Bolerom, ne mogu zamisliti prozaičnu kuhinju sa ljepotom ove melodije.

 


PORUKA NIJE POZIV NA SJECKANJE LUKA, nije imperativ za slušanje Bolera NEGO je poziv NA BUĐENJE OSOBNOG RITMA.
Zato da ublažim u vama osjećaj prozaičnosti kuhinje i objasnim bolje moju želju da vam približim način spoznavanja osobnog ritma i ostvarivanja umijeća pokreta, neka LJUBAV, sjedinjena sa ritmom Bolera, bude poticaj vašoj spoznaji vašeg osobnog ritma koji onda možete osjećati pri svim drugim svakodnevnim aktivnostima.
Bolero je melodija kojom možete zaustaviti vrijeme, doživjeti trenutak, probuditi sjećanja, misaono- osjetilno- osjećajno sudjelovati u ljepoti tuđih i svojih pokreta. Poželjela sam vam reči da, dok činite nešto što vam se ne sviđa, dok obavljate poslove koji su prozaični, koji vas umaraju, koji izazivaju napetost i bolove u mišićima, nekom vama dragom melodijom, probudite svoj uspavani i ne spoznati ritam i ritmom ubrzate ili usporite tijek vremena i ostvarite LJUBAV PREMA SAMOME SEBI i umijeće svojih svakodnevnih pokreta.

 

 

http://umijece-pokreta.blogspot.com  

 

KLIKALICE

SADRŽAJ UPISAO

Član sretan_trenutakMerlin1 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana sretan_trenutak dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

🔝

KOMENTARI

 • 03.03.2011. 11:51h

  Član shadowofsoulMerlin8 O, da.. probala sam uz Ravelov \"Bolero\" gibanje :) maestralno je :)
 • 03.03.2011. 11:51h

  Član shadowofsoulMerlin8 + dodatak: baš ovo o čemu pišeš... zaboraviš na stvarnost, a njegova glazba je odlična baš za ovo što pišeš ...
 • 03.03.2011. 12:04h

  Član sretan_trenutakMerlin1 Ravelov Bolero........Maja Plisetskaya , pokret bez glazbe.....čisti ritam....čovjekov ritam.....osnova postojanja, načelo vremena.......umijeće pokreta....lakoća postojanja.......to sam knjigom \"Umijeće svakodnevnog pokreta\" željela probuditi u čovjeku.........:-)))
 • 03.03.2011. 12:13h

  Član shadowofsoulMerlin8
 • 03.03.2011. 13:00h

  Član vanessaMerlin7

  ♥ :)

  ..jako dobro. Konačno sam nešto Tvoje pročitala do kraja..sve mi predugačko ..Čak sam otišla do kuhinje , brzoooooooo dok sam u tome , da nešto skuham:))))) ..ahahhahahhhah, ...ALI.... brzo sam se vratila,...našla sam izgovor :)))))))) hahahah...\"tko bi sad išao tražiti BOLERO... i brzo ponovo sjela za PC...odgađam rad dok god mogu.:))))...U mojoj glavi za ples je potrebna lijepa velika prostorija, lijepa plesna haljina, maksimalno sređena,ne treba mi partner, volim plesati sama , ne volim kad me netko vodi , niti uči , osim ono što prihvaćam...a kad sam u kuhinji osjećam se ko Pepeljuga...i nemogu takva:((((((((((( plesati.. Zato sve što ne volim radim zadnje sekunde...i nesmije dugo trajati. eto. pozdrav.:)))))))))
 • 03.03.2011. 13:01h

  Član wendy.tanjaMerlin5 a znaš...ono o ruci i rukavici..vas dvije..dok jedna odvodi na rajska ostrva, uz sve moguće terapije za telo.. (al i dušu usput), druga i u kuhinji nalazi raj bez prisustva ikoga, osim nas samih..i glazbe koja sve pretvara u nebo..zanimljivo..spoj zemlje i neba..Moj učitelj/ica me baš to stalno uči...povezati jedno i drugo..Odajem joj najveće poštovanje..
 • 03.03.2011. 13:27h

  Član shadowofsoulMerlin8 :) gledala sam te dečkiće, zgodni su, sve 5+, ali da je Ezel stao među njih, mislim da bi ih sve poklopio svojom muževnošću i karizmom :) a tek kad obuče bijele hlače!! :)
 • 03.03.2011. 14:21h

  Član vanessaMerlin7

  ♥ :)

  slažem se sa svima,:))))))) a najviše sa sobom:))))))))))))) hahahah
 • 03.03.2011. 14:47h

  Član sretan_trenutakMerlin1 vanessa pa to jedino pravo..onako kako osjećaš......to je to........moji tekstovi nisu imperativi....njima sam pokušavam dati poticaj za samospoznaju i samoosjetilnost.........:-)))

IZDVOJENO

Energetske tehnike

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

EMOCIJE

KRISTALI

BRZI CHAT

 • Član mkrmarmkrmar

  Dobro jutro !(_) (_) (__)7 (_)

  20.01.2018. 09:36h
 • Član mkrmarmkrmar

  *

  19.01.2018. 19:41h
 • Član mkrmarmkrmar

  <3

  19.01.2018. 19:41h
 • Član iridairida

  ♥*

  19.01.2018. 18:47h
 • Član mkrmarmkrmar

  (_)/ (_)7

  19.01.2018. 18:31h
Cijeli Chat

ENERGETSKE TEHNIKE

ISCJELJENJA

MAGAZIN

MAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuMAGIFON - Životne promjene, sudbinaPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runama

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSribebicaIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebDirektni putSemir-magijaInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info

Fontana svjetlosti Inkvizicija, hereza i