Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član nlandeka

Upisao:

nlandeka

OBJAVLJENO:

PROČITANO

4321

PUTA

OD 14.01.2018.

MAGIČNA SVOJSTVA - LOVOR

MAGIČNA SVOJSTVA - LOVOR
U srednjem vijeku se mislilo da lovor štiti od uroka i vještica, a kršćanska vjera je od nje splela krunu koja je simbol mučeništva. Smatran je svetim drvetom koje je bilo simbol mudrosti, slave, pobjede.

Lovor - laurus nobilis

- Nisko drvo s kožnatim, zimzelenim, ovalnim listovima.

Plod je tamnomodra koštunica, a drvo udomaćeno u Grčkoj, Italiji i Iliriji.

Grčka mitologija kazuje da je Eros, ljut na Apolona koji je zbijao šale na račun uspješnosti djelovanja njegovih ljubavnih strijela, pogodio Apolona ljubavnom strijelom, a jednu od najljepših nimfi - Daphne - strijelom koja ubija ljubav. Ona odbija ljubav najljepšeg boga i radije se pretvara u drvo - lovor. U slavu ljubavi Apolon nosi krunu lovorovih grančica na glavi. U Grčkoj je veza između lovora i zvijezde svjetla – Sunca – dovela do njegova posvećivanja Apolonu, mitskom arhetipu moći, mudrosti i muške ljepote. Apolon okrunjen lovorom je bog koji pročišćava, osvjetljava i pobjednički se pojavljuje, a čiji amblem je imao reputaciju da donosi svjetlo i osigurava slavu. Prema mitologiji Gea, Majka Zemlja utemeljila je prvo proročište – Dafnis – u Delfima, Apolon je prisvojio Delfsko proročište, izgradio oltar od lovorovih grana i postavio Pitiju, svoju svećenicu u svom svetištu, na tronožac iznad pukotine iz koje je proročište isparavalo.

Proročice su žvakale lovorove listove prije objavljivanja proročanstva primljenog kao svetu riječ bogova; svećenik je asistirao paleći ječam, konoplju i lovor da bi potaknuo njihov trans.

Lovorov vijenac je cijenio i Asklepije, bog medicine, sin Apolonov, kojem su drevni narodi odavali počast lovorovim mnogobrojnim ljekovitim svojstvima. Lovor je bio namjenjen Apolonovu prvom čišćenju od Pitonove krvi.
Grčki imperator Klaudije se u vrijeme epidemije kuge preselio u Laurentium poznat po lovorovim šumama vjerujući da isparavanje lovora priječi širenje zaraze. I danas je lovor simbol slave - koristi ga i akademija medicinskih znanosti.
Rimljani su lovor zvali Laurus – zlato, a to ukazuje na lovorovu vezu s bogom sunca, jer je zlato prema ezoterijskoj tradiciji kondenzirano sunčevo svjetlo.

Rimskim carevima, igralo je ulogu u predapolonskoj ikonografiji, u ktoničkim ritualima, štiteći od zlih podzemnih duhova. Njegovo lišće koje se nosilo oko hramova, kad se njemu spavalo ili kad se nosilo u ustima davalo je magične darove i štitilo od svih opasnosti, osobito od gromova. Biti ovjenčan lovorom, koji je uvijek zelen činilo je i ljude besmrtnim štiteći ih od udarca vremena. Koristi se kao i sredstvo za liječenje Simbol je znanosti, jer se znanje stječe uz mnogo truda i znoja, kao i bračne neporočnosti.

U Indiji su slava, moć i žrtvovanje lovora simbolizirani u kultu Shive; što smatramo muževnom i nebeskom moći, znakom pravde i više ljubavi u pobjedu Rame i Krishne.
Jednako kao što sunce, Božje oko, sve vidi i ujedno nama omogućuje da vidimo, lovor nam otkriva ono što je skriveno.

Tijekom stoljeća lovor je zadržao tragove slave svoje apolonske kulminacije – on kontrolira i štiti od zlih sila tame i nesretne sudbine ; „štakori ugibaju i od samog dodira lovora“ (tvrdio je Liebalut u 16. stoljeću). Lovor je dugo povezivan s proricanjem, a njegova svojstva revitaliziranja mentalne i psihičke razine zaista mogu dovesti do zaključka da ima okultno-medijsko svojstvo.
U svakom slučaju, pucketanje lovorovih listova u plamenu je odavno smatrano sretnim znakom, ponekad čak i znakom dobre žetve, a preporučivalo bi se i spavanje s lovorovim listovima ispod jastuka da bi se prorekla budućnost kroz snove.

Lovor može smiriti osječaje nekih ljudi i pomoći im da nadiđu svoje strahove i potisnutost. On potiče ambicije i samopouzdanje i čini osobu svjesnom svoje vrijednosti dajući joj volju i želju da djeluje.

Prožet misticizmom i proročkom slavom, lovor i njegove legende ostaju vječne. Kao neizreciva nazočnost koja osvjetljava ljudsko postojanje lovor nadilazi obično i uzdiže našu svijest moćnom aurom, snaži slabe i iscjeljuje stare. Može osobu ohrabriti da otkrije svoju moć, preuzme odgovornost za sebe i mentalnu i fizičku i objektivno pomoći pojedincu da se oslobodi emocionalne zbrke i mentalne obamrlosti. Lovor podržava život uklanjajući sve trulo, septično i degenerirano. Lovor uzdiže našu svijest, snaži slabe, iscjeljuje stare.

 

Ljekovita svojstva lovora

Lovor ima  antiseptičko djelovanje, ublažava proljeve, reumatske bolove, pospješuje mokrenje i pojačava znojenje, pospješuje tek, ublažava nadutost, stimulira lučenje probavnih žlijezda i olakšava probavu, naročito masnije hrane, potiče iskašljavanje i olakšava disanje čisteći gornje dišne putove. U ove ga je svrhe najbolje koristiti kao začin jelima.

No to nije sve, jer lovor je poznat i kao repelent jer odbija neke kukce i nametnike. 


Najčešće se koristi kao začin za variva ili marinade. U primjeni prirodnih terapija biljem najunčikovitiji je kod suzbijanja peruti ako se kosa ispire vodom u kojoj se kuhao lovorov list.

Potiče iskašljavanje pa pomaže kod bronhitisa, prehlade i gripe. Pripravci na bazi lovora, koji je prirodni antiseptik, primjenjuju se i u liječenju raznih osipa te posebno za omekšavanje potkožnih čireva.

Esencijalna ulja lovora

Destilacijom vodenom parom listova lovora dobiva se ulje zelenkasto žute boje specifičnog kemijskog sastava. Ulje je bogato monoterpenolima, oksidima (1,8 cineol) te malom količinom seskviterpenskih laktona. Preporučljivo je da ulje nakon destilacije odleži neko vrijeme (oko godinu dana).

Terapeutsko djelovanje esencijalnog ulja lovora je širokog spektra:


umjereno je aktivno protiv bakterija, tj.     smanjuje rast bakterija (E. Coli, Enterobacter aerogenes)

vrlo je aktivna protiv gljivica (Candida)

ublažava reumatske bolove
pospješuje mokrenje i pojačava

znojenje ublažava nadutost

stimulira lučenje probavnih žlijezda i 

olakšava probavu.

Indicirano je kod:

reumatoidnog artritisa
mišićnih bolova ili grčeva
virusnih infekcija dišnog sustava (prehlada, bronhitis)
masne kože i akni
gljivične infekcije kože
celulita

Kada pričamo o esencijalno ulju lovora, moramo spomenuti i limfni sustav obzirom da se lovoru pripisuje vrlo jaka sposobnost čišćenja i jačanja limfnog sustava. Važnost tog njegovog djelovanja je u tome što je limfni sustav drugi prijenosni sustav u ljudskom organizmu nakon krvotoka. Za razliku od krvotoka, limfni sustav transportira isključivo metabolički otpad iz vezivnog tkiva te ga na taj način stalno čisti. Kako bi stanica u organizmu mogla primiti neophodne hranjive tvari na vrijeme, bezuvjetna potreba je da se njihova okolina očisti od otpadnih tvari. Da bi uvažili važnost limfnog sustava za čovjekovo zdravlje, moramo naglasiti da limfni sustav transportira sljedeće tvari:


- oštećene stanice koje nisu mobilne
- eritrocite koji su oštećeni
- stanice metabolički obrađenih masnoća
- plazmaproteine i vodu koja se uz njih veže

Limfni sustav je smješten u mekom vezivnom tkivu i tvore ga limfne žile, limfni čvorovi i limfne kapilare. Limfni čvorovi raspolažu vlastitim krvnim žilama i unutar svakog limfnog čvora su izravne veze između sustava limfnih žila i vena. Limfni čvor je mjesto za razmnožavanje limfocita koji imaju važnu ulogu za obrambeni sustav ljudskog tijela.

Zbog svega navedenog je važno da se u terapeutskom radu provjeri stanje limfnih čvorova, te ako je potrebno izvrši limfna drenaža. Limfna drenaža potiče i poboljšava proticanje limfnih tekućina unutar limfnog sustava, te na taj način jača obrambeni sustav organizma odvodeći stanični otpad (toksine) iz organizma.

Pri tome prvi izbor esencijalno ulja je ulje lovora. Na otečene limfne čvoriće nanosi se mješavina ulja nosioca i lovora, što će proizvesti trenutačni opuštajući efekt. Često već nakon jednog aromaterapeutskog tretmana, pri čemu je korišteno esencijalno ulje lovora i upotrijebila se tehnika limfne drenaže, osoba osjeća vidno olakšanje.

Kontraindikacija:

Prečesto dermalno korištenje ulja lovora kroz duži period (više od 3 tjedna) može rezultirati iritacijom kože, iz razloga što sadrži seskviterpenske laktone.

S obzirom da djeluje nadražujuće, lovorovo lisće trebaju izbjegavati osobe koje imaju zelučane i crijevne tegobe.

Hidrolat je vodena otopina zasićena sastavnicama esencijalnog ulja, a dobiva se prilikom destilacije biljke. U hidrolatu imamo komponente koje se otapaju u vodi, molekule esencijalnih ulja koje se nalaze u vodenoj matrici. Svaki hidrolat je jedinstven jer sadrži vodotopive supstance iz biljnog materijala. Te vodotopive supstance se ne mogu naći u esencijalnim uljima i sačinjene su primarno od vodotopivih kiselina. Iz tog razloga je bitno naglasiti da hidrolat nije destilirana voda u koju se dodaju esencijalna ulja. Ljekovitost hidrolata se sve više priznaje u svijetu.

Hidrolat lovora je jako nestabilan i njegov rok trajanja je osam mjeseci od dana destiliranja. Međutim, on je prvi izbor za čišćenje i jačanje limfnog sustava. Koristi se tako da se nanosi na limfne čvoriće na tijelu kroz 3 tjedna i da se interno konzumira kroz navedeni period. Hidrolat lovora ima jako svojstvo pročišćavanja limfnih čvorova. Prilično široko djerovanje hidrolata lovora je kao dio tretmana za sustavne infekcije i za brzo šireće viralne infekcije kao što je gripa. Dobar je kao «pomagač» probave nakon večere, tj. nakon masne hrane, umanjuje osjećaj nadutosti. Hidrolat lovora je preporučljiv za dentalnu higijenu, te za grgljanje radi infekcije.

Eterična ulja i bilja bazna ulja nude vrlo učinkovito rješavanje raznih teškoća. Svojim djelovanjem se uzdižu iznad pukog rješavanja fizičkih simptoma i djeluju holistički.

Holizam ne gleda ljudsko tijelo samo kao fizičko tijelo već kao jedinstven spoj materijalnog tijela, emocija, mentala i duha. Korištenjem eteričnih ulja tretiramo kožu, tj. organizam ali istovremeno utječemo i na naše raspoloženje i na ostala razmišljanja.

 

Liker od lovora

SASTOJCI:

 • 200 gr. svježih lovorovih listova
 • 800 ml jake rakije
 • 350 gr šećera
 • 3,5 dl. vode
 1. Listove pažljivo izbrišite i dobro očistite
 2. Napravite sirup od vode i šećera i u ohlađeni stavite listove lovora i rakiju. Dobro začepite staklenku pa je držite 40-tak dana na suncu povremeno okrećite.
 3. Gotovo ocijedite, ulijte u boce i ostavite da odleži malo duži period, cca deset mjeseci pa i duže.
 4. Što je duži period ležanja liker je bolji.

 

LOVOR U MAGIJI

ČAROLIJA ŽELJA


UČINAK:

Ispunjava  tvoje želje.

SASTOJCI:

- tri lovorova lista
- komadić papira

POSTUPAK:

Kad je mladi mjesec zapiši svoju želju na komadić papira. Sad zamisli kako se tvoja želja ostvaruje. Savi taj papir na trećinu i stavi tri lovorova lista unutra. Ponovno, zamisli kako se tvoja želja ispunjuje. Savi opet papir na trećinu i stavi ga na mračno mjesto. Nastavi zamišljati kako ti se ispunjuju želje dok to radiš. Jednom kada ti se želja ispuni zapali papir kao zahvalu. Ne reci nikome svoju želju, jer ako to učiniš to će se negativno odraziti na čaroliju.


 

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

SIJEČANJ...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

 • Član DeVeTDeVeT

  jutro...

  22.01.2021. 14:02h
 • Član iridairida

  evo, meni je sada jutro, imam pokvaren bioritam...

  22.01.2021. 12:37h
 • Član Luce malaLuce mala

  Jutro u 14:49? Kome? :)

  22.01.2021. 10:10h
 • Član DeVeTDeVeT

  jutro....

  21.01.2021. 14:49h
 • Član DeVeTDeVeT

  LN...

  20.01.2021. 22:42h
 • Član bglavacbglavac

  Laku noć magicudi. Snivajte lijepe snove!

  20.01.2021. 21:52h
 • Član DeVeTDeVeT

  eksplozija plina uništila zgradu staračkog doma ...

  20.01.2021. 15:27h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info

MAGIČNA SVOJSTVA - KUPINA