Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član nlandeka

Upisao:

nlandeka

OBJAVLJENO:

PROČITANO

29876

PUTA

OD 14.01.2018.

PRAZNOVJERJE (o novcu, Novoj godini, nesreći i svemu ostalom...)

PRAZNOVJERJE (o novcu, Novoj godini, nesreći i svemu ostalom...)
Smatra se da je osnova praznovjerja nepoznavanje prave prirode stvari i neprikladno objašnjavanje određenih pojmova i situacija na osnovi vjerovanja da su oni međusobno povezani, odnosno da su pod utjecajem neke nadnaravne sile. Prema drugoj definiciji, pokušavanje shvaćanja nekih stvari koje su izvan naše moći shvaćanja ili pokušavanje dokazivanja da u određenim stvarima postoje dublja značenja smatra se praznovjerjem.

Same korijene praznovjerja možemo pronaći i u jednoj od tvrdnji iz Biblije, gdje se spominje ljudska taština i ljudski pokušaji da se shvate božanske stvari koje su izvan ljudske moći shvaćanja, pa su zato pogrešno protumačene.

Na osnovi toga sv. Toma objašnjava postojanje praznovjerja. Prema njegovoj definiciji, praznovjerje predstavlja obožavanje sila koje nisu Bog te obožavanje Boga na nepriličan način. On također spominje demone koji su ljudima ponudili objašnjenja te su postali predmeti njihova obožavanja. Na taj način objašnjava širenje praznovjerja u poganskom svijetu, ali u pokušajima da objasni raširenost praznovjerja u kršćanskom svijetu ponešto zaostaje.

Evo nekih primjera praznovjerja u nas:

Sreća...

Ako vam u kuću uđe žaba, ona donosi sreću u kuću u koju uđe.

Ako ujutro prije doručka 3 puta kihnete to će biti vaš sretan dan.

Ako odete kod frizera i ošišate kosu tijekom oluje također ste svoj život učinili još sretnijim.

Hodanje po kiši, razbijanje prozirne čaše od neobojenog stakla, ako na vas sleti bubamara, ako vas svrbi glava na vrhu tjemena također je sreća... 

Crna mačka...


Crna mačka - u starom Egiptu božica Bast bila je crna ženka mačke. Kršćani nastojeći se odreći i obrisati sve tragova starih religija u koje su prije vjerovali uništavali su crne mačke i žene koje su o njima brinule proglašavajući ih vješticama.

Crna mačka koja vam prijeđe preko puta prema kršćanskom vjerovanju zapravo je demon koji na vašem putu stvari zlu prepreku koja vas odvaja od boga i sprečava ulazak na nebo.

Svakako ako želite izbjeći nesreću nemojte staviti šešir na krevet, rezati nokte u petak, ustati iz kreveta na lijevu nogu, razbiti ogledalo, pjevati prije doručka, otvarati kišobran u kući, na Uskrs obavezno obucite novu odjeću itd.

Ostala zanimljiva vjerovanja...

Ako pas jede travu znači da će uskoro kišiti.

Grlica koja kruži na nebu znak je smrti.

Štakori koji bježe sa broda znače potonuće broda.

Sjedenje prekriženih nogu dok kartate donosi nesreću.

Ako vas svrbi nos sigurno ćete se s nekim posvađati.

Dijete koje se rodi sa zubima bit će u kasnijoj dobi jako sebična osoba.

Ako je osoba za života bila zla, na grobu će joj rasti korov.

Nesreća je ako na sprovod dođe trudna žena.

Američko praznovjerje

Sanjanje bijele mačke znači sreću (vidjeti bijelu mačku tijekom putovanja također nosi sreću)...

Vidjeli bijelu mačku tijekom noći donosi nesreću...

Kada se selite u novi dom, mačku prvi put unesite preko prozora umjesto vrata i ona nikada neće otići...

Kada vidite jednooku mačku, pljunite na palac, stavite ga na dlan ruke i zaželite želju...

Englesko praznovjerje

Kada se mačka pere iza ušiju znači da će padati kiša...

Ako mačka spava sa sklupčanim šapama ispod tijela znači da dolazi hladno vrijeme...

Škotsko praznovjerje

Crna mačka na trijemu donosi blagostanje...

Talijansko praznovjerje

Kihanje mačke donosi sreću onima koji ga čuju...

Nizozemska

U Nizozemskoj mačke nisu bile puštane u sobe gdje se vodila rasprava kako ne bi širile tračeve po gradu.

 

Baciti sol i zasuti zlo

 
Dakle, ako vam se dogodi da prospete sol, jedan dio toga morate ponovo baciti, ali preko lijevog ramena. A sve zbog toga što je sol kroz povijest promatrana kao tvar iznimno velike vrijednosti.

Rimljani su svoje vojnike plaćali solju, a od davnih se vremena u medicini koristi kao sredstvo zaštite.

Sol je, također, bila zastupljena u kojekakvim magijskim ritualima, za blagoslivljanje i tjeranje zla.

Odatle i njezino bacanje preko lijevog ramena koje za funkciju ima tjeranje demona koji odande vrebaju.

 

Magični trokut ljestava

E, to je nešto što se nikako ne smije dogoditi, jer, naravno, donosi nesreću.

Osim očite opasnosti u koju se možete dovesti provlačenjem kroz nešto što se sklapa i rasklapa, prolazak kroz trokut koji formiraju ljestve i zemlja smatra se iznimno lošim i negativnim zato što svaki trokut sam po sebi predstavlja Sveto Trojstvo, te svaki ulazak u taj sveti prostor donosi nesreću i 'uljeza' izjednačava sa samim sotonom.

 

Ogledalce, ogledalce...

Razbijte ga i osigurali ste si gotovo cijelo desetljeće nesreće. Točnije, sedam godina. Naime, ogledalo je refleksija ljudske duše i duhovnog stanja čovjeka, tako da bi njegovo razbijanje moglo izazvati doista veliku štetu. Iznošenje komadića na otvoreno i njihovo zakopavanje na mjesečini može to spriječiti.
Jedno od objašnjenja za ovo praznovjerje krije se u prilično banalnoj činjenici. Naime, prva su ogledala bila toliko skupa da bi onaj tko ih razbije morao sedam godina besplatno služiti njegovom vlasniku kako bi otplatio štetu.Čukni vo drvo!

Ako izjavite nešto dobro, nešto što simbolizira sreću, blagostanje, zadovoljstvo, brže pronađite neki drveni predmet i kucnite o njega tri puta. Ako to ne učinite, zli će vam duhovi sve pokvariti.

Ovo vjerovanje seže do drevnih poganskih vjerovanja da duhovi žive skriveni u drveću, prije svega u hrastovima. Kucanjem o drvo odavalo im se priznanje i demonstrirala svjesnost da upravo oni mogu pomoći u borbi protiv zla. Također je to bio i način da im se zahvali na sreći i blagostanju.

 

Dobiti novce ili dati novce, kaže dlan

Ako imate sreću da vas zasvrbi lijevi dlan, možete biti sretni jer je to nagovještaj da će vam se financijsko stanje popraviti. S druge strane, ako svrbi desni, morat ćete dan uljepšati nekome drugom.

Objašnjenje za ovo praznovjerje zapravo nije nađeno. Postoje neke pretpostavke koje se tiču toga da kad dlan zasvrbi, treba ga protrljati o drvo. To je onda u direktnoj vezi s vjerovanjem da dodirivanje drvenog predmeta ili drveta, kao što je prethodno objašnjeno, donosi sreću.

 

Prekrižiti prste

Još jedan oblik obrane od zlih duhova.
Naime, ako prstima načinimo kršćanski simbol križa, osujetili smo svaki pokušaj zlih duhova da svojom negativnom vibrom bace sjenu na ono dobro što nam se dogodilo, događa ili se treba dogoditi.

Također, prsti se križaju i kada netko odluči izgovoriti laž, jer ga to na neki način osigurava i štiti od eventualnih posljedica govorenja neistine.

 

Zatvori taj kišobran!

Naime, otvorite li ga prerano, u zatvorenom prostoru, mogle bi vam se na glavu, u vidu kiše, sručiti sve nesreće ovog svijeta.

Korijeni ovog vjerovanja kriju se u davnim vremenima kada su se kišobrani koristili, prije svega, kao zaštita od sunca. Naime, njihovo otvaranje u zatvorenim prostorima bila je uvreda bogu suncu, a posljedice su, naravno, mogle biti stravične. To međutim, ne objašnjava, kako se sunce ne uvrijedi kada se od njega skrijemo na otvorenom.

 
Postoje razne modifikacije ovog praznovjerja, pa tako neki misle da nesreću priziva samo otvaranje kišobrana u zatvorenim prostorima ako prethodno nije bio vani. Drugim riječima, ako unesete u kuću mokar, otvoren kišobran i ostavite ga otvorenog da se suši, nema razloga za paniku.

 

Nazdravlje!

Kao što je već rečeno, ljudi od davnina izjednačuju dah i dušu. Zbog toga se vjerovalo da i kihanjem čovjek izbacuje dijelove svoje duše što, naravno, otvara prostor zlim duhovima.

Danas je u našoj svijesti termin 'zao duh' uglavnom zamijenjen terminom 'bolest', što se naravno nije moglo očekivati od naraštaja koji nisu poznavali sve bakterije, viruse i ostale nositelje zaraznih bolesti s kojima se mi danas svakodnevno družimo.

Također, postoji vjerovanje da svaki put kad kihnemo, nakratko zaustavimo rad srca. U tom kontekstu, poželjeti nekome da ga bolest preskoči doista nije suvišno.

 

Još...

Držite bumbara u kutiji da biste imali dobru sreću i zaštitu.

Tko pronađe buhu na ruci, dobit će pismo.Vjerojatno od ministarstva zdrastva,koje su pozvali vaši susjedi potpisavši peticiju protiv nečistoce u vašem stanu te smrada koji se širi iz istoga.

Spavate li na posteljini ispunjenoj golubljim perjem, nikada nećete umrjeti.

Da biste otjerali goste koji nikako da vas ostave na miru, stavite metlu iza vrata u sobi do one u kojoj gosti sjede,ali tako da držak metle bude uperen prema njima. Provjereni izvori kažu da će to definitivno ubrzati njihov odlazak.

Noga ove životinje, kad se stavi pod krevet pojačava strast.

Zuč jarebice natrljajte na sljepoočnice da poboljšate pamćenje.

Ako vam preleti kos preko puta dok nekamo idete, nešto će vam se dogoditi prije nego što dođete do cilja.

Nosite kosti ptice konopljarke kao amajliju za dobro zdravlje.

Uđe li vam krijesnica u kuću, očekujte goste.

Još se ne zna  da li izlazeći iz kuće treba stati na kućni prag ili ne. Neki to smatraju sretnim znakom, dok drugi tvrde da ispod praga žive zli duhovi koje bismo mogli uznemiriti. Pljune li vam ciganka na kućni prag, smatrajte se vrlo sretnim.

Ako vam neka muha stalno dosađuje leteći oko vas, to je znak da vas neka nepoznata osoba želi upoznati, odnosno razgovarati sa vama. Jednako tako, vjeruje se da će uskoro biti kiše ako muhe stalno dosađuju ljudima.

Imati zelenog papagaja u kući loš je znak.

Paunovo perje donosi nesreću ,osobito ako se unosi u kuću,jer označava smrt u tome domu. Smatra se da su "oči" na njegovu perju urokljive.

Uzmite perje iz pjetlova repa i utisnite ga tri puta u dlan svoje voljene osobe da ju zadržite zauvijek (naravno nakon toga morat ćete svojoj voljenoj osobi objasniti zašto ste to napravili).

Puzeve kućice sastojak su amajlija ljubavi, žudnje i plodnosti te štite od uroka. Ponekad se mrve u prah i sastojak su ljubavnih napitaka. Vjeruje se da će se puž rastopiti bacite li na njega sol.

Ako lice svaki dan perete sapunom ono će postati dlakavo.

Za potenciju jedite tijela ženskih skakavaca pržena na maslacu.

Nikad ne praznite koš sa smećem nakon što padne mrak, jer ćete tako na sebe navući nesreću.

Školjke se koriste kao amajlija protiv zlih duhova i uroka.

Nikad ne isprašujte tepih kad padne mrak jer ćete na taj način privući zlo,odnosno otjerati dobro-sreću.

Kad se useljavate u novu kuću ili stan, donesite u njih novu metlu i svježu štrucu kruha jer će vam to osigurati sreću.

Kazu da si žena ne smije šivati sama vjenčanicu, ni da ju mladoženja ne smije vidjeti prije vjenčanja. 

Ptica u kući predznak je smrti (ako uleti samovoljno).

Štruca kruha ne smije se okrenuti nakon što se održe komad.

Nikad ne nosite metlu sa sobom kada se selite. Bacite je i kupite novu.

Ako prvi leptir kojeg vidite na proljeće bude bijel, bit ćete sretni cijele godine.

Žir na prozoru čuva vas od udara groma. 

Ako pas zavija tijekom noći, netko je u kući bolestan i to je loš znak.

Konjska potkova iznad kreveta čuva vas od noćnih mora.

Ako na prvi dan jeseni uhvatite list koji je otpao s drveta, nećete se razboljeti preko zime.

Ako zrcalo samo od sebe padne i razbije se, netko od ukućana će skoro umrijeti.

Kišobran je inače jako opasna igračkica. Naime, ako vam kišobran padne na pod, to znači da će se u toj kući desiti ubojstvo. 

Pokloniti nekome kišobran donosi nesreću.

Ako ti kišobran ispadne iz ruke, nemoj ga sam/a podići. Neka ti ga podigne netko drugi ili ti slijedi – nesreća!

Ako djevojci koja nema dečka kišobran padne iz ruku, nikad se neće udati. 

Držanje kišobrana na stolu ili krevetu donosi nesreću.

U trenutku smrti svi prozori moraju biti otvoreni tako da duša može napustiti kuću.

Ako vam prijatelj da nož, vi njemu što prije morate dati novčić inače će vašem prijateljstvu doći kraj.

Nikad ne putujte petkom. To je nesreća.

Nesreća je zapaliti cigaretu istom šibicom.


I Kinezi su praznovjerni...

Da bi osigurali blagostanje u godini koja dolazi, Kinezi se pokoravaju starim vjerovanjima i udovoljavaju svojim božanstvima. Postoji nekoliko obveznih rituala koje treba obaviti prije nego što Nova godina zakuca na vrata.


Čišćenje kuće

Prije prvog dana u Novoj godini, treba očistiti cijelu kuću.

Na večer uoči Nove godine, sve se metle, četke i druga oprema za pospremanje stavljaju na stranu.

Nikako ne valja mesti ili brisati prašinu na samu Novu godinu da se ne pomete sreća. Sljedećeg dana se treba pomesti, i to krenuvši od vrata prema sredini dnevne sobe. Potom se prašina i smeće s poda raspoređuje u uglove prostorije i ne smiju se izbaciti sve do petog dana. Treba pripaziti da se ne stane u te prljave hrpice jer to će donijeti nevolje.

Također, ne smije se mesti prašinu i prljavštinu preko praga, jer time ćete 'pomesti' jednog člana obitelji. Također, mesti kroz ulazna vrata znači pomesti dobru sreću obitelji. Uvijek se mete prema unutra, a potom se smeće iznosi van da ne uslijedi neko zlo. Smeće se iznosi kroz stražnja vrata.

Propuštanje nove i izbacivanje stare godine

Poznati kineski vatromet na večer uoči Nove godine ima ulogu izbacivanja stare godine i izražavanja dobrodošlice Novoj. Kad udari ponoć, svaka vrata i prozor kuće moraju biti otvoreni, da bi stara godina mogla nesmetano otići.

Dugovi

Do sad je trebalo platiti sve dugove. Na Novu godinu se ne smije ništa posuditi, ako se želi izbjeći posuđivanje cijele godine. U stara vremena, dok se još koristio kremen za paljenje drva, čak se ni on nije smio posuditi na Novu godinu.

Govor

Treba se suzdržati od nepravilnog govora i nesretnih riječi. Negativni termini se ne izgovaraju – nikad se ne spominju smrt i umiranje, a stravične priče su tabu.

Izbjegava se čak i spomen na proteklu godinu jer se sve treba usmjeriti prema novom početku.

Djeca

Postoji vjerovanje da plač na Novu godinu znači tugu tijekom cijele godine. Upravo se zato djecu na taj dan nikako ne tuče i svašta im se tolerira, a ona su zbog toga dodatno nestašna.

Osobni izgled

Na Novu godinu se ne pere kosa da se ne bi isprala i sreća rezervirana za nadolazeću godinu. Preferira se crvena odjeća jer je riječ o radosnoj boji koja osigurava sunčanu i svjetlu budućnost.

Vjeruje se da stav i ponašanje tijekom Nove godine postavlja scenu za ostatak godine.

Ostalo

Oni najpraznovjerniji pridaju mnogo značaja prvoj osobi koju suretnu i prvim riječima koje začuju u novoj godini jer one ukazuju kakva će sreća biti kroz ostatak godine. Loš je znak ugledati ptice pjevice, crvene ptice ili lastavice.

Nesreća je pozdraviti nekoga u njegovoj spavaćoj sobi, zato se čak i bolesni odijevaju i sjede u dnevnoj sobi.

Upotreba noževa ili škara na dan Nove godine može odrezati sreću.

Dok mnogi Kinezi današnjice ne pridaju mnogo pažnje ovim tradicijama, one se ipak još uvelike prakticiraju. Mnoge obitelji shvaćaju da su upravo ti običaji, bez obzira vjerovali u njih ili ne, veza s prošlošću koja opskrbljuje obitelj vlastitim identitetom.

Petak 13...

Narodna predaja također nudi rješenja od prokletstva petka 13-og. Jedno od njih nalaže kako se pogođena osoba mora popeti na vrh planine ili visoke zgrade, i tamo spaliti sve svoje poderane čarape. Drugo kaže da je potrebno stajati na glavi i grickati – hrskavicu.

 

Sreća i praznovjerje ....

Sretni ljudi sreću savršene partnere, ostvaruju svoje životne ambicije, imaju bogate karijere, žive sretne i ispunjene živote. Svoj uspjeh ne duguju napornom radu, iznimnom talentu ili vrhunskoj inteligenciji – naprotiv, oni jednostavno imaju neku čudnu sposobnost da uvijek budu na pravom mjestu u pravo vrijeme. Oni su – sretnici.

Profesor Wiseman pokrenuo je 1994. godine projekt kojim je pokušao znanstveno objasniti zbog čega neki ljudi žive takve savršene živote, i razviti tehnike koje bi i svima ostalima omogućile da ostvare isto. "Projekt sreća" obuhvatio je na stotine kako iznimno sretnih, tako i iznimno nesretnih ljudi.

Između ostalih istraživanja, 4000 ljudi sudjelovalo je u velikom on-line istraživanju, gdje su sami ocjenjivali smatraju li se sretnima ili nesretnima, i gdje je ispitivan stupanj prakticiranja različitih praznovjernih aktivnosti.

Istraživanje je pokazalo da sretni ljudi običavaju prakticirati nekakve praznovjerne rituale, koji bi im trebali donijeti sreću, poput kucanja o drvo, nošenja amuleta ili držanja palčeva.

S druge strane, nesretni ljudi vjeruju u praznovjerje koje nosi nesreću, poput razbijanja ogledala, hodanja ispod ljestava ili – broja 13.

To je bilo prvo istraživanje takve vrste, i razlike između 'sretnih' i 'nesretnih' ljudi su bile značajne: na primjer, 49% sretnih ljudi redovito 'drži palčeve', za razliku od samo 30% nesretnih. Također, samo 18% sretnih ljudi postaje tjeskobno kad razbiju ogledalo, za razliku od 40% nesretnih ljudi. Možda je najznačajniji podatak sljedeći: 55% nesretnih ljudi boji se broja 13, za razliku od samo 22% sretnih…

Istraživanje je također otkrilo najčešća praznovjerja, i postotak ljudi koji u njima sudjeluje:

1. Kucanje o drvo – 86%
2. Držanje palčeva – 64%
3. Prolaženje ispod ljestava – 49%
4. Razbijanje ogledala – 34%
5. Strah od broja 13 – 25%
6. Nošenje hamajlije ili amuleta – 24%

To su iznenađujuće velike brojke, koje pokazuju da je praznovjerje i u današnjem svijetu vrlo snažno. Čak je 86% ljudi izjavilo da su i sami sudjelovali u barem jednom od ovih praznovjerja, a na praznovjerje nisu imuni čak ni znanstvenici: 15% ljudi sa znanstvenim zaleđem priznaje da se boji broja 13.

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U OŽUJKU...

OŽUJAK...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

 • Član bglavacbglavac

  Lijep pozdrav alijus! Drago mi je da si tu.

  28.02.2024. 17:45h
 • Član aliusalius

  irida ❤️

  28.02.2024. 10:47h
 • Član aliusalius

  istankovic ❤️

  28.02.2024. 10:47h
 • Član iridairida

  alius, tebe da nema, bi trebalo izmisliti, hvala ti...cmok!

  28.02.2024. 08:50h
 • Član istankovicistankovic

  Hvala alius...-:)))

  28.02.2024. 08:48h
 • Član aliusalius

  ❤️

  28.02.2024. 03:59h
 • Član aliusalius

  Sretan rođendan dragi Magicus i Magicusi

  28.02.2024. 03:58h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebSvijet jogeInfo izlogMagnezij tajne

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info