Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član sretan_trenutak

Upisao:

sretan_trenutak

OBJAVLJENO:

PROČITANO

573

PUTA

OD 14.01.2018.

O ljubavi s malo drugačije strane...

O ljubavi s malo drugačije strane...
"Često sam mrzio u samoodbrani. Ali, da sam bio jači, nikad ne bih pribjegao takvom oružju." Kahlil Gibran...pokušajmo je prisvojiti i počnimo sami sebe jačati da nikada u životu ne osjetimo osjećaj mržnje.

Pogledala je u zvijezdu i šapnula: "To je Venera"
Jučer se vratio s fronta na jednoj nozi, kao gusak,
dočekali su ga s osmijehom i odmah okretali glave,
ponudili su ga s rakijom i stolicom
i pjevuckali:
da, da, dobro je da si već kod kuće
da, da rat je gadna stvar.
Pazili su međutim da ne gledaju u ono gadno mjesto.Pogledala je u zvijezdu i rekla: "To je Venera. Takvih je malo"
Zapravo, bilo je ovako:
Predvečer je svratio Bokovima i upitao za Albinu.
Prije točno četiri godine,
u gaju zvanom Kozji gaj.
Pomilovao joj je kosu u poljubio usta.
Kasnije su govorili o vjernosti,
o kući kraj rijeke, o malenoj dječici
i o svemu što već uz to ide.Pogledala je u zvijezdu i rekla: "To je Venera. Sjaji kao nekad"
Albina nije trebala tako govoriti.
Prije četiri godine
u gaju zvanom Kozji gaj,
iskopao je obima nogama divno gnijezdo.
Mjesec dana kasnije su ga pozvali u vojsku,
dotjerao je do časnika,
a ostalo je lako pogoditi,
pogotovo što se noge tiče.
Pogledala je u nebo i rekla: "To je Venera."
I maramicom sakrila suzu.

Te večeri nije izrečena ni jedna riječ o ljubavi,
što je razumljivo kada se razgovara s bogaljem,
nije se imalo o čemu razgovarati
a gospoda to zovu dosadom.Govoriš mi o zvijezdi koja se zove Venera,
ali nisi mi rekla da ljubav svijetli mladima.
Ah, svi bogalji i procjeđeno ljudsko smeće
prestali su gledati u zvijezde.
Sumpor za zvijezdani požar na zemlji se gomila.
Bog koji je nebo zvijezdama, a zemlju grobovima posijao
hirovima one zvijeri naše srce iskušava.

Govoriš mi o zvijezdi koja se zove Venera,
koju do sada nisam upoznao,
kako je mogu gledati?
Prije točno četiri godine
u gaju zvanom kozji gaj
našli smo djetelinu s četiri lista i četiri boje.
Na svijetu su siromasi,
a ti imaš žensko srce.

Ona velika zvijezda gore, to je Venera.
Svijetlo je na nebu, krv pod nama.

Vojtech Mihalik

Njegova poezija je izrasla iz osjećanja osjećajnosti osjećaja. Poezija koja dokazuje postojanje u trenutku, osjećanje trenutka, sudjelovanje u trenutku, spoznavanje sladoglasja i nesuglasje osjećanja osjećaja na dlanu svijesnosti. Ljubav je dišnica duše, osrčje srca u kojem se ogleda istinska ćulnost tog blaženog  čuvstva. Mihalik je pisao o životu, pisao je istine, opisivao ljudske boli izričajem koji ledi krv i budi emocije. Žensko i muško srce na sajmu taština, žensko i muško srce na pijedestalu srama, žensko i muško srce u oluji osjećaja, žensko i muško srce na Kairosovoj vagi poniženja i želja. Ova pjesma je  najljubavnija pjesma trenutka, pjesma koja dokazuju da ljubav nije među zvijezdama, da je tu u nama, u našoj krvi i da o nama samima ovisi njena kakvoća.

 

jpg

 

Iznjedrena iz utrobe vječnosti, otrgnuta iz krošnje anime candide, zaustavljena u orahovoj ljuski ljubav stvori svijet. Hamletov svijet, ta pijana lađa vremena, malena barka u beskraju svemira je zaplovila bespućem snova i zaustavila se u luci ljudskosti prvog čovjeka. U ushitu trenutka spoznaje čovjek je otvorio dveri duše i udahnuo proljeće života. A ljubav? Rođena u prošlosti postaje čarolija sadašnjosti. Smiješim se, čitam pitku istinu sročenu u pjesmu, živim je svim ćulima i spoznajem nagost i ranjivost duše koja istinski voli. Osluškujem bolan dijalog ljubavnog izričaja, čujem Gibranovu poruku i osjećam kako se neugoda pretače u snagu ljubavi kako prelazi u tonove nebeskog pijana, u vječnu noćnu serenadu. Ljubav, istinska ljubav nikada ne prestaje, ona prašta u svojoj poniznosti i ljubi u svojoj ponositosti.

http://sretan-trenutak.blogspot.com

 

KLIKALICE

🔝

KOMENTARI

 • 19.09.2011. 13:22h

  Član zlatanMerlin8 draga sretan trenutaknisam cuo za pjesnika mihalika, ja sam poznavao poljskoga filozofa i socijalnoga teoreticara mihalika i on je pisao o takozvanoj bellum iustum teoriji, inace ste me podsjetili na onu pjesmicu za djecu iz doba ranoga socijalizma : na mjesecu krv i voda zivio tito i sloboda, toliko o krvi
 • 19.09.2011. 14:25h

  Član sretan_trenutakMerlin1 zlatane, ni ja neznam puno o tom basnopsicu, pjesniku, publicisti...zanm da je bio Slovak... i da je umro početkom ovog stoljeća...evo još jedne njegove pjesme koja na neki način potvrđuje gornju.... Prasnuo je, stao je vikati, soba se tresla, a stijene su otvorile uši. Letjele su riječi kao krpe svadbenog vela, kao listovi uvele kite cvijeća, zveknule kao ogledalo koje je razbilo sedam godina sreće. Lebdio je ispod stropa viseći na krilima gradjanskih vrlina, tako da su mu pucale naramenice, vikao je taj mali bog, vladar u svom životnom prostoru, vikao je zlobu, zavist i prezir i sebičnost koju zovemo ljubomorom vikao je krvavu laž i sam joj stade vjerovati. A ona je stajala? u tom neshvatljivom udaranju valova, daleko, daleko u sumračnoj, otvorenoj krajini s izgubljenim snovima i s nogama pod snijegom stajala je čista? Svjetiljka je padala, pružala je ruke i ništa, ništa nije čula, tek nešto kao praskanje leda? Letjele su riječi, te krpe svadbenog vela, u okviru ogledala zvonilo je sedam godina sreće. Zveketao je mali bog, vlasnik i sudac čežnje koju nikad nije upoznao, siktao u oči u kojima nikad nije primjetio ljubav: ?Ti kujo, smrti moja, zgadio mi se tvoj pogled. I tvoje ruke, životinjska vjernost, poniznost bez nade i ambicije, odbojno mi je tvoje lice. Želim rasti !? A ona je stajala tamo u sobi? kao u dalekoj sumračnoj krajini, gledala ga je očima punim ljubavi, i ništa, ništa nije čula, tek nesto? kao dragi, bliski glas onaj isti glas, zameten snijegom sedam godina: ?Andjele moj, umirem za tobom, ti si moj život, ljubim ti oči i ruke, želim te, o pruzi mi usne. Nositi cu te na rukama, a budem li ti ikada rekao i jednu jedinu zlu riječ neka onijemim?? Vojtech Mihalik a one naše dječje brojalice kojih se vi sjećate su tako i tako pisane bez smisla...kao eci, peci pec...ti si mali zec, a ja mala prepelica...ta mi je u svakom slučaju draža...u njoj nema krvi...:-))
 • 19.09.2011. 14:43h

  Član zlatanMerlin8 draga sretan ternutak, hvala vam na trudu u pogledu mihalika, nema nikakove sumnje da je rijec o velikom pjesniku i ja sam malo zacuden tim otkricem, sto se tice pak nekih pojmova ja moram priznati da sam opterecen socijalnom i politickom teorijom koja mi nekada magli oci i to je jedan veliki nedostatak kojeg ja imam a ne znam dali cu seikada toga osloboditi, kada kazemo da je nesto toliko esencijalno bitno, nesto sudbinski od cega zavisi nas zivot i zivot ljudi koji su nam dragi onda kazemo da je rijec o krvnom izazetku filozofije bez kojega ona ne bi mogla uopce postojati...............
 • 19.09.2011. 15:02h

  Član sretan_trenutakMerlin1 dragi zlatane, razumijem vas srcem i dušom...križ koji ste nosili zadnjih godina je bio težak i mukotrpan...oslobodili ste ga se...a vaša ideologija je dio vašeg života, vaša mladost i vaš rad...vaša obrazovanost je svjedok da ste sve što ste činili sa punim uvjerenjem, bez lažnosti...vi i danas tako djelujete...pocijalno- politčka teorija na kojoj ste vi izgrađivali vaša uvjerenja još uvijek živi...ona nema nikakve veze sa jednoumljem kojim smo u jednom vremenu bili dresirani i pripitomljavani...put koji ste vi odabrali je bio dobar put...prekinut promjenom moćnika...čemu isprike zbog vašeg načina razmišljanja, to nije nedostatak nego prepreka koja vas koći da udahnete zrak i pokušate tužne uspomene baciti u Letinu rijeku zaborava...vaše pjesme zrcale jednog drugog zlatan, u pjesmama ste drugačiji nego u esejima...pište jedno vrijeme pjesme...oslobodite se njima od stega koje sami sebi pripisujete...filozofija je divna koljevka u koju se vraćate...iz nje krenite ka sljedećem trenutku...:-))
 • 19.09.2011. 15:21h

  Član zlatanMerlin8 hvala vam sretan trenutak na savjetu, mislim da bih jos nekoliko eseja objavio ali ja sam i inace pri kraju toga, a onda mislim da sam u svojim tekstovima do sada obradio najznacajnije probleme australije, tako da vjerojatno od skora ponovno krecem prema poeziji
 • 19.09.2011. 16:25h

  Član zlatanMerlin8 malo sam razmisljao o ovim vasim rijecima draga sretan trenutak, meni nitko to nije rekao: filozofija koljevka u koju se vracate, jer je to bas ono sto sam ja htio cijeloga zivota, ja sam htio filozofiju kao ono cemu se uvijek mogu vratiti, to je razlog da sam napustio mnoge vrlo unosne poslove i poslove koje donose znatno vise koristi ali ja sam birao nesto cemu se uvijek mogu vratiti, nesto sto me oplemenjuje, nesto sto me gradi, sto mi omogucava da duhovno zivim i tu ste doista u pravu
 • 19.09.2011. 17:26h

  Član sretan_trenutakMerlin1 zlatane kroz ovo relativno kratko virtualno druženje s vama, čitajući vaše uradke osjetila sam nedohvatljivu širinu vašeg znanja...u ugodnom misaono- osjećajnom dijalogu s vama osjetih vašu ljubav prema drevnoj mudrosti, vašu ljubav prema logosu u kojoj se zrcali vaša kozmologija...zato vjerujem da je to koljevka nad kojom bdiju čuvari vašeg vremena...samo hrabro Zlatane...vaša duhovnost je prepoznatljiva u svemu što napišete...:-))
 • 19.09.2011. 17:30h

  Član sretan_trenutakMerlin1 biby...:-)))
 • 19.09.2011. 18:33h

  Član vanessaMerlin10

  ***(((((((((((((((((( O)))))))))))))))))

  od srca mi je drago , da se @zlatan i @Sretan Trenutak , tako dobro razumiju....potpuni sam laik za njihove tekstove , ali moje srce ih spaja.:))))))

SADRŽAJ UPISAO

Član sretan_trenutakMerlin1 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana sretan_trenutak dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

IZDVOJENO

Vitamin C

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

Osvježi podatke

SIJEČANJ...

Osvježi podatke

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

Osvježi podatke

BRZI CHAT

 • Član bglavacbglavac

  Dragi magicusi uživajte u ovom lijepom danu. Svako dobro vam želim. Lp

  16.01.2022. 12:41h
 • Član iridairida

  Hvala Feta, također i dobro došla na magicus!

  12.01.2022. 12:09h
 • Član FetaFeta

  Srecna nova 2022! Zdravlje i puno blagoslova za sve!

  11.01.2022. 23:26h
 • Član bglavacbglavac

  Lijep pozdrav dragi magicusi

  11.01.2022. 06:32h
 • Član bglavacbglavac

  Dobro jutro drag magicsi, lijepu i radosnu nedjelju vam želim. Lp

  09.01.2022. 08:46h
 • Član bglavacbglavac

  Hvala. Blagoslov. Lp

  02.01.2022. 08:51h
 • Član vanessavanessa

  HAHAH TROSTRUKI BLAGOSLOV

  01.01.2022. 16:32h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

Osvježi podatke

MAGIJA

Osvježi podatke

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info

Audiatur et altera pars... Na polyptihu sjećanja...