Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član irida

Upisao:

irida

OBJAVLJENO:

PROČITANO

2581

PUTA

OD 14.01.2018.

Bazga – lat. Sambucus ssp

Bazga – lat. Sambucus ssp
Pita mene moja snaha kako se radi sirup od bazge. Ima malu bebu pa je polako zanimaju preventivne mjere iako je zdravstveni radnik, radije bi prirodnu preventivu. Spomenem joj kako sam ja radila sirup od bazge svojoj djeci, ona spomene kako su to radile njezina mama i baka, pa krenem u malo istraživanje po netu i nađem dosta različitih načina pripreme, a kako vrijem bazge upravo traje, evo nekih recepata...

Bazga – lat. Sambucus ssp  

cvijet.info

Crna bazga : Sambucus nigra L.
Crvena bazga – Sambucus racemosa L.
Abdovina – Sambucus  ebulus L.
PORODICA: Caprifoliaceae – kozokrvnice ; Familija Sambuceacae
OSTALI NARODNI NAZIVI : zova, baz, baza, bazgovina, crna bazga, zovika, aptovina, bujad, abda, aptika,
Farmakopejski naziv : Sambuci flos

POVIJEST : Sambucus dolazi od grčkog sambyx , naziv za crvenu boju olovnog  spoja minija , na koju naliči crveni sok plodova. Racemosus  znači grozdast, oblik cvjetova i plodova. Ebulus  je rimsko ime ove vrste bazge

Kod starih naroda bazga je bila simbol smrti i rođenja, služila za zaštitu od zlih sila, ali i kao saveznica vještica. Vjerovalo se da je spaljivanje drveta bazge predznak smrti. Prema narodnom vjerovanju bazga je povezana sa Podzemnim svijetom; svirala napravljena od bazge ( zove ) mogu po narodnom praznovjerju prenositi poruke s Onog svijeta, odnosno da netko preko nje oglašava Donji svijet, te da njenu krošnju nastanjuju duhovi. Vjerovalo se da grančica bazge u džepu štiti od reume. Vino od bazgovih bobica ( koje je uistinu dosta jako ) smatralo se vilinskim pićem: onaj tko bi ga popio, navodno je sticao moć da vidi vile i s  njima komunicira. Do kraja XIX stoljeća vinu od bazgovih bobica bilo je mjesto na londonskim ulicama, gdje se u hladnim zimskim danima ( i noćima ) prodavalo kako bi osvježilo i ugrijalo putnike i radnike.


Postoji vjerovanje  koje govori o rezanju grančice bazge na devet jednakih dijelova koja nosila nanizana oko vrata kao niska, to je trebalo štititi od epilepsije. Onaj tko bi namjerno oštetio grm bazge, vjerovalo se da će doživjeti tešku sudbinu. Narodnih vjerovanja je mnogo : o tome je nešto već pisano na temu o drveću i mitologiji. Nekada se korijen bazge kuhao u vinu i upotrebljavao za liječenje vodene bolesti i zmijskog ujeda. Za vanjsku primjenu upotrebljavali su se listovi za pripravljanje obloga kod upala, opeklina, ugriza psa i čireva. Cvjetovi su se upotrebljavali za pojačano izlučivanje mlijeka, ublažavanje bolova i kao sredstvo za pojačano znojenje. Bobice bazge upotrebljavale su se kao diuretik i antidijaroik. Kora se koristila protiv žutice, vodene bolesti i kao sredstvo za pospješivanje menstruacije. 


Kao ljekovita biljka koristila se još u doba Hipokrata, Plinija, Galiena, Heraklija.


U starom Rimu žene su bojale kosu sokom od zrelih bobica – gnječile su tamnoljubičaste bobice i tako dobivale sok koji je davao njihovoj kosi lijepi crvenkasti refleks.

OPIS : Bazga spada među najstarije i najljekovitije bilje naših krajeva i Europe. Bazga je također jestiva, odnosno neki njezini dijelovi.
Stablo (grm) bazge raste 3 do 10 metara u visinu, listopadno je to drvo,  kora je debela i svijetlosive boje.
Grane su šuplje i drvenaste, ispunjene su mekanom srži.


Listovi su svijetlozeleni i perasti, jajasti i ušiljeni.


Cvjetovi su dvospolni mirisni ( jak i intenzivni miris) sastavljeni štitci, bijele ili žućkaste boje.
Cvate od travnja do lipnja. Iz cvjetova nastaju oprašivanjem plodovi koji su u početku zelene boje, pa prelaze u ljubičastocrvenu da bi na kraju postali potpuno crni.


Plodovi su bobe veličine 3-6 mm sa po 3 sjemenke i sadrže sočan crveni sok.


Staništa su joj šumske čistine, rubovi šuma, uz putove uz naselja. Voli dosta svjetla, vlažnu i propusnu zemlju, a najlakši način razmnožavanje je korijenskim izdancima i poluzrelim reznicama ljeti.  Često se sama zasijava sjemenom.


Ljekovite sastojke naći ćemo u svim dijelovima biljke.


Bazga sadrži cijanogenetski heterozid sambunigrozid koji ima dosta jako antivirusno djelovanje, uzrokuje znojenje, zatim flavonski heterozid rutozid, eterična ulja, tanin, smolu, invertni šećer, organske kiseline, antocijan, holin i vitamin C. Kora i list sadrže i alkaloid sambunigirin i purgativne smole. U cijeloj biljci ima željeza, kalija i natrija, a u plodovima jabučne kiseline,.


Crvena bazga tjera snažno izdanke iz žila i panja. Crvena bazga je češća na čistinama i sječinama i šumskim požarištima, javlja se i u planinskim šumama, najčešće u pojasu miješane bukve i jele. Traži sunčane položaje iako dobro podnosi i zasjenu.


Crna bazga je otporna na niske temperature, voli vlažna i humozna tla, duboka zemljišta bogata dušikom. Susrećemo ju u šikarama, živicama, na rubovima šuma, šumskim sječinama a ide do 1200 mnv. 


Abdovinu nalazimo često u većim skupinama na šumskim čistinama, uz putove, živice bogate humoznim zemljištima. Raste do 2 metra u visinu. Trajna je zeljasta biljka.  Cijela biljka ima jako neugodan miris, a posebno cvjetovi  koji tjeraju insekte (uši, stjenice, muhe), gorkog je okusa, jedno korijen nema ni okus ni miris.

PRIMJENA i SAKUPLJANJE: Kora se sakuplja u proljeće ili ujesen, ima istu vrijednost kao i cvijet, bere se s debljih grana, upotrebljava se njezin srednji – zeleni sloj. Prije upotrebe gornja se kožica sastruže i baci.


Lišće se bere kad se potpuno razvije. Svježe stučene listove stavljati na bolna mjesta kao oblog. Lišće je djelotvorno kao oblog kod hemoroida.


Cvjetovi potkraj proljeća dok se nisu posve rascvali, kada se cvijet trusi – rasipa – nije za uporabu, također kod sušenja cvijet ne smije promijeniti boju. Plodovi se beru u kasno ljeto. Od kore, plodova  i cvjetova priprema se čaj, sirup i ekstrakt.


Bazga se uzgaja i kao ukrasno drvo, u obliku živica ili malih šumica.
Služi kao diuretik – sredstvo za pojačano izlučivanje urina, te kao laksativ, ali i kao diuretik i laksativ istovremeno.  Bazga se pokazala dobra u liječenju i ublažavanju HIV-a,  naročito plodovi crne bazge.

RECEPTI:


№ 1
Doza za pripravljanje čaja  je otprilike 2,5 grama; 2 čajne žlice -  na 1 šalicu vrele vode. Po mogućnosti čaj piti vruć, više puta tijekom dana po 1-2 šalice. Čaj pospješuje znojenje i pojačava bronhijalnu sekreciju. Naročito je djelotvorna kod prehlada za pospješivanje pojačanog znojenja. Zaslađuje  se medom ili sirupom od višnji. Na isti način se spravlja čaj  od smjese 4 grama cvijeta bazge i po 3 grama cvijeta lipe i kamilice.


№ 2
Za jače izlučivanje mokraće uzima se po 30 grama cvjeta bazge, ploda peršina i kleke (Juniperus), te 10 grama morača. Tri žlice ove mješavine politi s pola litre kipuće vode, poklopiti i ostaviti preko noći. Pije se tri puta dnevno po jedna čaša prije jela.


№ 3
Za lakše iskašljavanje sluzi  uzima se po 30 grama cvjeta bazge i podbjela, te po 20 grama cvjeta bijelog sljeza i morača. Tri žlice ove mješavine politi s 400 grama kipuće vode, poklopiti i nakon dva sata piti toplo svakih dva sata po jednu veliku žlicu.


№ 4
Protiv «velikog kašlja» uzima se po 20 grama cvjeta bazge, rosulje, lista pitomog kestena, bokvice i majčine dušice. Tri velike žlice smjese politi s 400 grama kipuće vode, poklopiti i poslije dva sata piti toplo na svaka dva sata po jednu veliku žlicu.

№ 5
Za liječenje konjunktivitisa koristi pet dekagrama suhog bazginog cvijeta koji se potopi u hladnu vodu – u količini 1 litre vode, ostavi tako desetak minuta, zatim se postepeno zagrijava i kad provrije, izmakne se i ostavi poklopljeno petnaestak minuta i zatim procijedi. Na oči treba stavljati oblog od mlakog čaja. Inače, ovako pripremljen čaj može se i inhalirati ukoliko je upaljeno grlo ili su oštećene glasnice.


№ 6
Protiv upale krajnika
sok od bazge se koristi u  mnogim kulturama, upravo zbog njenog protuvirusnog djelovanja, a ujedno pomaže kod gripe.


№ 7
Za preznojavanje kod vrućice
dovoljan je i mlačan čaj od bazgina cvijeta jer sadrži tvari koje pospješuju znojenje: dvije čajne žličice cvijeta preliju se s 1/7 litre vrele vode, poklope i nakon desetak minuta procijedi i pije tijekom dana gutljaj po gutljaj.


№ 8
Tonik od bazgovog cvijeta:
Staviti 2 kg šećera i 2 narezana limuna u tavu s 2 litre vode. Zagrijavati dok se šećer ne otopi , rashladiti i preliti preko 25 cvjetova. Pokriti sve i ostaviti stajati 2 dana , procijediti i razrijediti s vodom u omjeru  1:3.


№ 9


Marmelada od bobica
Potrebno je 2 kg koje treba zgnječiti ili bolje propasirati te kuhati u malo vode uz dodatak pola kile šećera. Kada veći dio tekućine ispari  smjesu spremiti u staklenke. Marmelada je ukusna i zdrava, naravno !
№ 10
Pjenušac od bazge

Potrebno je 20 velikih cvjetova bazge, 1,4 kg meda, ¼ litre kvalitetnog vinskog octa i 3 na ploške narezana limuna, sve staviti u 15 litara vode. Sve zajedno se ostavi na suncu par dana. Nakon četvrtog dana bi trebalo provrijeti. Tada se procijedi a tekućina ne smije doći u dodir s metalom, puni se u sterilizirane boce (flaše). Boce se poslože uspravno u tamnim i hladnim prostorijama, ponekad se nakratko otvore da se smanji pritisak. Nakon otprilike 42 dana  - 6 tjedana – može se konzumirati. Ukoliko je prekiselo (ispalo prekiselo)  još uvijek se može koristiti kao aromatizirani ocat….


№ 11
Bazgino vino:
(postoji više recepata, ja nudim originalni ali malo zahtjevniji postupak):
Potrebno je 1 litra ! cvjetova bazge,
2,25 kg šećera,
1,35 kg grožđica,
1 paketić kvasca,
13,3 l vode.
Cvatove bazge koji su ubrani po suhom i sunčanom vremenu odvojiti od peteljki, staviti u plastično vjedro posipati šećerom i zaliti vodom. Dodati aktivirani kvasac, vinari znaju kako se to radi. Vjedro pokriti polivinilskom folijom i ostaviti stajati 9 dana na miru, u toploj prostoriji. Nakon toga procijediti mošt , dodati mu grožđice i uliti u odgovarajuću hrastovu bačvicu. U hladnom i tamnom podrumu lagano vrenje (tiho vrenje) će trajati šest mjeseci. Tada vino preliti u čistu posudu, profiltrirati i puniti u boce. Nudi se u svečanim prigodama. Njegova svijetložuta boja i delikatan okus to zaslužuju !

№ 12
Čaj od abdovine  za jače mokrenje, neredovitu stolicu i bolesti živaca:
Uzme se 4 grama plodova abdovine i 1 dl vode, plodove kratko prokuhati i poklopiti. Ostaviti stajati poklopljeno pola sata  i procijediti; pije se  1 – 2 šalice dnevno.


№ 13
Sirup od abdovine za jesensko čišćenje krvi : potrebno je 1 kg svježih plodova abdovine i 4 žlice meda; bobe zgnječiti ( propasirati) i ostaviti poklopljene 4 dana da provrije; kad se sok razbistri procijediti i zasladiti medom. Uzima se 3 puta dnevno po jušna žlica sirupa PRIJE jela.


№ 14
Čaj od abdovine  za čišćenje jetre i reguliranje funkcije mokraćnih organa :
Potrebno je 2 grama lišća i dl vode; kipućom vodom prelije se lišće i poklopi, odstajalo nakon pola sata  i procijeđeno, pije se šalica čaja ujutro i pola sata prije večere.


№ 15

Protiv tegoba reume -  kupke od korijena abdovine – 1 kg korijena abdovine, 5 litara vode; usitnjeni korijen abdovine kuha se na laganoj vatri 2 sata, procijedi i u toj tekućini namaču se  i polijevaju oboljele noge.
Kao mikocid kod gljivičnih bolesti prstiju i nogu , za liječenje bradavica savjetuje se stavljanje obloga od kaše ploda abdovine. Korijen je uz to laksativ kojim se potiče pražnjenje crijeva a uz to i diuretik.  Veća količina od propisane izaziva glavobolju, mučninu i povraćanje !!!


NUSPOJAVE, INTERAKCIJE I KONTRAINDIKACIJE : Nisu poznate . ukoliko se uzimaju u propisanim dozama.


Abdovinu ne smiju uzimati osobe sa žučnim komplikacijama, osobe slabog želuca i aktivnog čira na želucu. Ne pijte rakiju od abdovine !


№ 1
Pohani cvjetovi bazge : Napravi se smjesa od jedne šalice ječmenog brašna, šalice finog pšeničnog brašna 850, malo soli decilitar piva ili mineralne vode, pa se doda toliko vode da se dobije smjesa kao za palačinke. Manje, nepotpuno rascvale cvjetove bazge umačemo u tu smjesu i pržimo na vrućem ulju dok ne porumene. Peteljke se ostavljaju da za njih možete uhvatiti i okrenuti cvijet kad se na jednoj strani isprži.  Na isti način mogu se pohati i cvjetovi bagrema. Pržene cvjetove slažite u zdjelu, posipajte smjesom vanilije, cimeta, lješnjaka, badema ili pšeničnih klica. Nije nužno dodavati šećer.


№ 2
Ulje od bazge :
kao kozmetičko sredstvo :  potrebno je  250 mml slatkog bademovog ulja koje se lagano zagrije ali ne smije zavrijeti, dodaju se cvjetovi bazge te se sve zajedno na sasvim laganoj – tihoj vatri ostave otprilike pola sata. Nakon toga se ulje procijedi i stavi u staklenku.
Koristi se za tijelo ili za kupanje, kožu će učiniti glatkom.


REZIME :
Bazga (naročito crna) sadrži dva sastojka koji aktivno djeluju protiv virusa gripe. Pored toga, ti sastojci sprečavaju virus u napadu na staničje dišnog sustava.
Patentirani izraelski lijek «Sambucol»  koji je izrađen na osnovi crne bazge uspješno djeluje protiv različitih vrsta virusa. Taj lijek, a i sami sastojci bazge djeluju na jačanje imuniteta, preliminarna istraživanja su pokazala da ovaj lijek odnosno aktivni sastojci  u određenoj mjeri djeluju i na viruse npr. Epstein-Barrova virusa,  virusa herpesa pa čak i  HIV-a.  Danas se taj lijek može pronaći i izvan Izraela. 


No, ako se i ne može do tog lijeka, tu je uvijek pri ruci bazga, uvijek može pomoći čaj pripravljen od same svježe biljke (ili osušenih dijelova biljke.)
©M.I

Mladi izdanci i listovi bazge beru se u travnju i svibnju, a cvjetovi u vrijeme cvatnje. Cvjetovi se beru po lijepom, sunčanom i suhom vremenu, čim se cvjetići počnu otvarati. Cvjetovi koji nisu ubrani po sunčanom i suhom vremenu brzo izgube mliječnobijelu boju, koja prelazi u smeđu i crnu i tada više nisu za uporabu.Plodovi bazge beru se u rujnu. Sirove bobice bazge, kao i nekuhan sok od njih, ne smiju se koristiti jer mogu dovesti do neželjenih posljedica -mučnine, proljeva, povraćanja i groznice. Pekmez od bobica bazge potiče pražnjenje crijeva. Posebno je pogodan za liječenje zatvora kod djece.Mladi listovi i cvjetovi bazge potiču znojenje i izlučivanje mokraće. Cvjetovi bazge liječe prehladu, kašalj, hripavac, gripu, bronhitis, početni stadij upale pluća, hunjavicu, reumatske bolesti...Bazga poboljšava funkciju bubrega i odstranjuje nagomilanu vodu u organizmu. Koristi se kod liječenja vodene bolesti te reumatizma mišića i zglobova.


Mladi listovi bazge pomažu kao dopunsko sredstvo u liječenju šećerne bolesti. Sokom od bazginih boba s velikim se uspjehom liječi neuralgija trigeminusa (neuralgija ličnog živca).
Pekmez od bazginih boba, sok ili vino uklanjaju nervozne srčane smetnje.

ČAJ OD BAZGE I.

Uzmite 50 grama suhih cvjetova bazge i prelijte ih litrom kipuće vode. Ostavite da odstoji, poklopljeno, 10 minuta, ocijedite, dodajte tri jušne žlice meda, sok od pola limuna i pijte - 5 puta dnevno - po dva decilitra.
Taj čaj dobar je za liječenje hunjavice, bronhitisa, groznice, početnog stadija upale pluća te kod reumatičnih oboljenja, odnosno kod svih bolesti kada se preporuča znojenje.

ČAJ OD BAZGE II.

Čaj od 10 grama bazgina cvijeta, poparenog jednom litrom kipuće vode, treba odstajati, poklopljen, pola sata.
Pije se svaka dva sata po jedna šalica (od 2,5 dcl) - protiv prehlade, nazeba, gripe, boli u nogama, glavobolje, upale srednjeg uha i krajnika.
Pojačava znojenje i mokrenje. Dobro je zasladiti ga medom.
Djelovanje je jače ako se pomiješaju 4 dijela bazge i po 3 dijela lipe i kamilice.

KUPKA ZA REUMATIČARE

Napravite jak odvar od cvjetova bazge, kadulje i ružmarina (u dva litra vode stavite tri jušne žlice bazgina cijeta i po dvije žlice kadulje i ružmarina). Vodu u kojoj ste kuhali (10 minuta) navedene biljke ulijte u vodu (što topliju) za kupanje (u kadi) i ostanite u kupki 15 do 20 minuta.

PREHLADA I KAŠALJ

Za sve vrste prehlade, kašlja i upale sluznice usta dobar je čaj od jednakih dijelova cvijeta bazge i cvijeta lipe. Zasladi se medom i doda limunova soka.

BAZGINO VINO

Od 4 cvjetna štitca bazgina cvijeta, 5 litara vode, pola kilograma šećera, jedne čaše vinskoga octa, soka i razrezane kore jednog limuna, pošto odstoji 24 sata na toplome, uz češće mućkanje, dobiva se ukusno i osvježavajuće bazgino vino, koje pijemo poslije jela - po jednu malu čašicu (0,5 dc).

Sok od Bazge

Sastojci

40 cvjetova bazge

3+4= 7 l

vode

4 kg

šećera

1/2 kg

limuna

1

konzervans

10 dkg

limunove kiseline

Priprema

potopiti 40 cvijetova u 3 litre vode i ostaviti 24 sata.
Prokuhati 4l vode sa 4 kg šećera i to ohladiti.
Hladno spojiti.
Dodati uz miješanje limun (po želji, mi ga stavimo oko 1/2kg), konzervans i limunsku kiselinu, dobro promiješati.
Dobije se oko 9-10l soka.

Posluživanje

ima ih par u mojoj blizini koji nisu za konzervans; kažu samo prirodno!!! probali smo bez, mi ga jedostavno nemamo gdje spremiti a bez konzervansa se ne održi.

Domaći sok od bazge


 

POTREBNO:

35 cvjetova bazge, 4 kg šećera, 4 l vode, 1 kg limuna i 12 dag limunske kiseline.

1. Pomiješati 2 l vode, cvjetove bazge, 2 kg šećera i sitno izrezan limun. Pustiti da odstoji 24 sata, uz povremeno miješanje. Zatim procijediti i dodati još 2 kg šećera, 2 l vode i limunsku kiselinu. Neka napravljeno odstoji još 24 sata, s time da ovaj put tekućinu trebate povremeno promiješati. Potom sve sipati u boce.  

2. Postoji i drugi način za koji je potrebno 45 cvjetova bazge, 3 kg šećera, 3 l vode i 4 veća limuna. Cvjetove namočiti u vodi preko noći. Drugi dan procijediti kroz gazu i staviti u tekućinu izrezani limun i šećer, te više puta tokom 24 sata promiješati. Procijediti i prokuhati 2-3 minute. Ohladiti i sipati u boce. Dobije se oko 6 litara sirupa koji se pije razrijeđen sa vodom.  

3. Treći način:

50 cvjetova, 5 kg šećera, 10-15 dag limunske kiseline i 4 limuna. Cvjetove skinuti sa peteljke i preliti sa 5 l kipuće vode, te ostaviti 24 sata uz povremeno miješanje. Ocijediti sok, staviti u njega šećer, limunsku kiselinu i dobro oprane i na kolutiće narezane limune. Opet ostaviti 24 sata uz povremeno miješanje. Iscijediti limun rukom, te procijediti sok kroz gazu pa sipati u boce (po mogućnosti plastične). Bocu malo stisnuti da sok dođe do vrha pa je onda zatvoriti. Ostaviti na hladno mjesto (hladnjak), jer nema konzervansa i podložan je kvarenju. Dobije se oko 8,5 litara sirupa.

Bazga

(zova ili zoha) bere se u lipnju, za vrijeme suhih i toplih dana. Sok od bazgina cvijeta dobar je za srce. Čaj od cvijeta upotrebljava se protiv prehlade, upale grla i krajnika, upale sinusa i bronhitis. Upotrebljava se cvijet, lišće, kora, korijen i bobice. Čitavo drvo cijenjeno je iz medicinskih i praktičnih namjena.

SOK OD BAZGE

POTREBNO:

25 velikih cvjetova bazge
2 l vode
40 g limunske kiseline
2 kg šećera
3 limuna 

 

NAČIN PRIPREME:

  

Cvjetove bazge potopiti u vodu, dodati sitno sjeckani dobro oprani limun(po mogućnosti domaći) i limunsku kiselinu. Sve dobro promiješati i pokriti čistom krpom te pustiti u posudi stoji 48 sati. Nakon toga procijediti kroz duplu gazu i umiješati šećer. Miješati dok se ne rastopi te sipati u boce i dobro zatvoriti. Ako se u sok ne doda pola konzervansa treba ga držati do upotrebe u zamrzivaču a poslija u frižideru da ne prokisne. Sok je najbolje raditi u posudi od stakla. 

 

Sok od bazge
30 CVIJETOVA BAZGE (NE PRATI!)
6 lit. VODE
10 dkg LIMUNSKE KISELINE
7 kg ŠEĆERA
1 kg LIMUNA

U vodu potopiti cvijetove i limunsku kiselinu i ostaviti 24 sata. Izvaditi nakon toga cvijetove i ocijediti čistim rukama iz njih sok u posudu iz koje smo ih izvadili.Cvjetove baciti.
Staviti šećer (pazi! Masa 13 litara) i limun sa korom izrezan na ploške i miješati povremeno dok se šećer ne otopi.Nakon toga ocijedimo i limune na isti način kao i bazgu.
Ocijediti preko gaze da ne bude mrvica i staviti na laganu vatru da se sterilizira.Još vruće uliti lagano u staklene malo ugrijane boce.Boce je dobro staviti na krpu i ulijevati u svaku po malo u početku da se i na taj način boce lagano griju!Boce moraju biti dobro oprane a čep je dobro oprati u rakiji.

Važna napomena: cvijetovi se ne peru, jer tako najveće vrijednosti otiđu s vodom. Treba ih samo očistiti od buba i mušica (malo tresni!) i to je to!


SOK OD BAZGE

75 cvjetova bazge
4 l ohlađene vode
4 kg šećera
6 limuna
10 dkg limunske kiseline  

Potrebno je oko 75 tek procvjetalih cvjetova bazge ne smiju se truniti, može i više ako su manji, ali nikako ne manje od tog broja. Otrgnu se cvjetne stapke i očiste se eventualni insekti i nečistoće. Tako pripremljeni cvjetovi urone se u 4l ohlađene vode prethodno prokuhane s 4 kg šećera. Smjesa treba odstajati 24 sata, po mogućnosti u hladnjaku, ali nije uvjet. Kad je odstajalo cvjetovi se ocijede i uklone, najbolje rukama, a preostala tekućina se procijedi kroz gazu. Sada se dodaje sok od 6 limuna i 10 dkg limunske kiseline. Treba dobro razmiješati, po potrebi čak i malo zagrijati da se limunska kiselina rastopi. Puniti boce, a radi trajnosti, dobro ih je prije toga zagrijati u pećnici, a čepove premazati alkoholom. Međutim ako se sirup namjerava brzo potrošiti ni to nije potrebno.

SOK OD BAZGE 1


POTREBNO:
40 cvjetova bazge
5 dl hladne vode
3,5 kg šećera
10 vrećica limunske kiseline
NACIN PRIPREME:
Cvijetove zove prelijemo sa hladnom vodom i ostavimo da stoji 24 sata. Nakon toga procijedimo ovo kroz duplu gazu, dodamo šećer i limunovu kiselinu pa miješamo dok se šećer otopi. Kad se šećer otopi sipajte ga u čiste boce, dobro zatvorite i spremite do upotrebe.

SOK OD BAZGE 2
22 cvjeta bazge (zove)
4 dkg limunske kiseline
2 l vode
1-2 limuna narezana na ploške koji se ubacuju u tekućinu radi arome
na kraju dodati:
2 kg secera
Sve sastojke osim secera promješati i ostaviti na suncu 2 dana pa procjediti kroz gazu i dodati 2 kg secera.Dobro promješati i čekati da se sav secer otopi. Napuniti u boce (flase).

Može se dodati i mljeveni limun a onda sok već sliči na limunadu.

SOK OD BAZGE 3
5 kg šećera prokuhajte u 5 l vode. Nakon što se ohladi prelijte preko 40 cvjetova bazge. Dodajte 5 limuna izrezanih na kriške i 4 dkg limunske kiseline. Nakon što ste to pustili da odstoji 48 sati, procijedite. Prije uporabe sirup razrijedite sa vodom u omjeru po želji!

Sirup od bazge 4 Sastojci
4 kg šećera
1/2 kg limuna
35 cvjetova bazge
4 litre vode
12 dag limunske kiseline
Priprema
2 l vode, bazga, 2 kg šećera i sitno izrezani limun pomiješaju se i puste stajati 24 sata uz povremeno miješanje. Zatim se procijedi i doda još 2 kg šećera, 2 l vode i 12 dag limunske kiseline. To stoji 24 sata uz povremeno miješanje, a onda se stavi u boce

Sirup od bazge 5
Sirup od sambuka (bazge)
(napici),
Specijalitet kvarnerske kuhinje
Sastojci:
za 6 l sirupa:
45 cvjetova sambuka
3 kg šećera
3 l vode
4 veća limuna
Opis:
Cvjetove sambuka namočimo u 3 litre vode i pustimo preko noći. Drugi dan procijedimo. Stavimo u tekućinu narezani limun i šećer, te više puta preko dana promiješamo. Sve skupa pustimo da stoji još jednu noć. Procijedimo, prokuhamo 2-3 minute, pustimo da se ohladi i punimo u boce. Za piće razrijedimo vodom i pijemo rashlađeno.

Sok od bazge


5 kg šećera prokuhajte u 5 l vode. Nakon što se ohladi prelijte preko 40 cvjetova bazge. Dodajte 5 limuna izrezanih na kriške i 4 dkg limunske kiseline. Nakon što ste to pustili da odstoji 48 sati, procijedite. Prije uporabe sirup razrijedite sa vodom u omjeru po želji!

Recept soka od bazge, sok od bazge radi se isključivo na proljeće odnosno. Kad je ima. Cvjetići i stabljičice bazge se uberu i stave ili naguraju u jedno ili više staklenih boca, zatim se stavi u te boce običan šećer i pusti na tamnog mjestu da odstoji neko vrijeme, mjesec dana, a može i godinu dana. Uz taj recept netko još dodaje za dugotrajniji učinak limuntus ili limunsku kiselinu. I još jedan put vas upozoravam ako slučajno budete radili ovaj sok od bazge, nikako ga nemojte raditi u plastičnim bocama ili posudama, zato što dobro ne ispadne, tj, dobro ispadne ali nekom nekog vremena u soku dođe, odnosno napravi se sluz, pa se takav sok ne preporučuje piti. Sok od bazge, ako ga hoćete što prije napraviti već od tjedan dana stajanja na tamnom mjestu i hladnom mjestu, sok se može piti.
  

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U SRPNJU

SRPANJ..

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

 • Član bglavacbglavac

  Dobro jutro magicusi!

  18.06.2022. 07:39h
 • Član bglavacbglavac

  Predragi, sretan vam blagdan! Lp

  16.06.2022. 10:45h
 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  draga Irido, puno ti hvala za tumačenje ovog sna... još čekam da se ostvari, a znam da hoće (oprosti što kasnije zahvaljujem na tumačenju)

  08.06.2022. 16:37h
 • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

  Dobro veče.

  06.06.2022. 21:39h
 • Član bglavacbglavac

  Danas je novida, učinimo od njega nešto najljepše što možemo. Lp

  06.06.2022. 06:06h
 • Član bglavacbglavac

  Dobro jutro dragi magicusi, blagoslovljenu nedjelju vam želi. Lp

  05.06.2022. 06:30h
 • Član bglavacbglavac

  Sretan vam Dan državnosti. Uživajte i odmarajte se . Lp

  30.05.2022. 08:04h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlogMagnezij tajne

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info