Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član Dado_onyx

Upisao:

Dado_onyx

OBJAVLJENO:

PROČITANO

522

PUTA

Autodestrukcija

Autodestrukcija
Autodestrukcija, često neprimjetna i prisutna gotvo na svakom koraku. Čini se kao da živimo u njenoj sjeni i da svakog časa možemo krenuti krivim putem, ipak spoznavanjem sebe možemo raspršiti svaku opasnost od autodestrukcije.

Otkad sam počeo pisati o takozvanoj tamnoj strani astrologije, samo se otvaraju teme, jedna za drugom. Današnja tema, nažalost nije nikakvo strašilo, niti je ona samo neki privid, kojeg bismo samo tako mogli razotkriti, nego je stvarna opasnost ukoliko je zanemarujemo ili  ne primjećujemo, jer često puta ima neprimjetne oblike, a tu nam je pred nosom i  možda se upravo sada odvija dok čitate ovaj tekst, ispijate kavu i pušite cigaretu - riječ je o autodestrukciji ili samouništenju.

Autodestrukcija nije da ćemo sad u nekom trenutku sami sebe uništiti ili eksplodirati, iako bi se ona i mogla usporediti sa tempiranom bombom, ali sat koji otkucava ne mjeri vrijeme u minutama, nego u godinama. Rezultat autodestrukcije nije već spomenuta eksplozija, nego razvaline života, u obliku bolesti, nezadovoljstva, gorčine i osjećaja promašenosti, uz spoznaju što smo ustvari sami sebi učinili.  U lošijoj varijanti, a to je bez te samospoznaje, uz sve navedeno, postoji još osjećaj optuživanja sve i svakog za situaciju koja nam se dogodila, gubeći iz vida pravu sliku stvarnosti.

Naime, ono što bi moglo biti zastrašujuće kod  autodestrukcije čak i nije to što uništavamo sebe i što bi nas tema vlastitog uništavanja mogla plašiti, nego je opasno to što se autodestrukcija zna često puta odvijati po tiho i prolazi neprimjetno ispod radara naše svijesti, jer su se neprimjetno, ali sigurno pokrenuli neki mehanizmi naše podsvijesti, koji su počeli usmjeravati naše ponašanje u krivom smjeru.

Okidača za to može biti mnogo i oni su kod svakoga drukčiji. Uglavnom zbog nezadovoljstva ili zbog nekog našeg osjećaja da smo zakinuti i zbog potiskivanja istih. Umjesto da se suočimo sa tim osjećajima mi ih potiskujemo i dopuštamo tako da se u nekom trenutku neprimjetno aktiviraju. Slikovito rečeno stavljamo ih pod tepih zvan podsvijest. No oni tamo ne miruju nego rade svoje i onda pokrenu stvari koje usmjeravaju naše ponašanje da radi kontra nas, sa štetnim posljedicama. Primjerice već spomenuta cigareta. Svi mi znamo da je cigareta štetna za zdravlje, bili mi pušači ili ne. Pušači ipak puše cigarete, ali nesvjesni uzroka zašto to rade i što time pokušavaju nadoknaditi. Isto vrijedi i za slatko, za prejedanje, anoreksiju, alkohol i ovisnosti svake vrste. Primjera je nažalost puno i pored toga to mogu biti autoimune bolesti, tumori, ustvari svaka bolest bilo koje vrste je oblik autodestrukcije, jer  godinama, desetljećima ili čak tijekom cijelog života nismo dopustili tim osjećajima da se ispolje. Tako ti osjećaji stoje potisnuti u nama i kada ta energija više ne može ostati potisnuta,  ona izlazi pošto  poto u nekom sasvim desetom obliku, koji naizgled nema nikakve veze sa tim zatomljenom osjećajima i tada se izrazi na primjer kao neka kronična bolest.

Zato je ključno otkrivati o sebi što to potiskujemo i ne dopuštamo da se izrazi.

Horoskop nam može pomoći jer nam pruža cjelovitu sliku o nama i može nam ukazati na stvari koje smo zaboravili, potiskivali ili svjesno skrivamo. Kombinacija je naravno mnogo, kao i osjećaja i načina na koje sve izbjegavamo suočiti se sa našim emocionalnim povredama. Ipak postoje neke osnovne smjernice, jedna od tih smjernica je 12. kuća, koja je kuća skrivenih odnosa, kuća koja se osim toga odnosi i na neposredno prethodni život. Ukoliko postoji neki planet tada on daje posebnu važnost toj 12. kući, a aspekti tog planeta govore s kojim djelovima našeg karaktera je povezana ta kuća i na koja područja života nam utječu odnosi iz 12. kuće.

Primjerice Mars u 12. kući je klasičan primjer autodestrukcije, jer to je kao da imamo ogroman i oštar  nož u ruci i nalazimo se u podrumu bez svjetla. Naravno da ćemo se porezati i to sasvim slučajno, jer ne vidimo u mraku, a 12. kuća je upravo to podrum bez svjetla. Zato je Mars u 12. autodestrukcija. Znak u kojem se nalazi Mars govori o načinu na koji se možemo eventualno ozlijediti, ako je u Ovnu, tada je ljutnja doista opasna za nas same. Ako je u Ribama tada se možemo emocionalno ili psihički ozlijediti i slično.

Nadalje ako je taj Mars povezan nekim aspektima sa planetima tada ta eventualna ozljeda ima posljedice  na druga područja života ili tu autodestrukciju provodimo na tim životnim područjima.

Mars u 12. kući naravno nije jedini mogući pokazatelj. Niti je 12. kuća jedini "krivac". Element vode općenito uvijek nešto skriva, jer je to priroda vode. To skrivanje nema nikakvih zlih namjera niti podlosti. To je jednostavno priroda vode, kao što je priroda vatre da žari. Zbog toga vrijedno je pogledati sve tri vodene kuće.  Četvrta kuća može nam ukazati ns neke potisnute osjećaje ili komplekse iz djetinjstva, osma oz partnerskih veza ili prošlih života, dok 12. može ukazivati na neriješene emocionalne unutarnje sukobe iz duboke prošlosti iz prošlog života ili ranije.

Apekti Mjeseca također mogu ukazivati na autodestrukciju, jer on označava nesvjesni dio nas, ali isto tako pokazuje kakvi smo većinom bili tijekom prošlih života, pp znaku u kojem se nalazi.

Tako svaki stresni aspekt pokazuje uvijek neku našu automatsku reakciju ili oštećivanja kojih nismo svjesni. Kombinacija Mars Mjesec je takav primjer, a slikovito se naziva nož u trbuh.

Mjesec Neptun aspekti pogotovo mogu proći neopaženo, jer Neptunov utjecaj je poput širenja magle. Tako nas on drži u nekoj iluziji i omata svojim utjecajem, a to uključuje između ostalog i ovisnosti svih vrsta. Neptun nas može držati u uvjerenju da ono što radimo i kako živimo, je sasvim u redu, a da u stvarnosti srljamo u provaliju.

Pluton svoj utjecaj još bolje skriva, jer njegove su akcije i utjecaji podzemni, a kada dođu na površinu već je odavno kasno.

Postoji još jedno ponašanje, koje nas vodi autodestrukciju, a to je ljutnja. Ne govorim o ljutnji, koja je prolazna jer nam nešto ne ide od ruke, nego kada ljutnja postaje dio našeg svakodnevnog ponašanja, kada sve šzo nam ne odgovara dočekamo na nož ili kada se ujutro ustajemo ljuti na sebe, a popodne smo ljuti na cijeli svijet. Ključno u zadnjoj rečenici je ljuti na sebe. Bez obzira na to koliko ljutnja trajala, ona je otrov za naše tijelo, srce i um, razara tkivo života u nama, neprimjetno ali sigurno. Sigurno postoje razlozi kada bismo mogli biti opravdano ljuti i ne smatram da bismo trebali biti gljive i ne reagirati na neke situacije, ali ne ljutnjom i ne na dugi rok. Iza ljutnje se po često krije strah ili jaka želja da kontroliramo ljude i situacije, pa postajemo direktori svemira. No ništa ne ispada kako smo si zamislili, pa se počinjemo ljutiti. Ljutnja rađa sukobe, odmazde i osvetu, bez ikakvog rezultata, osim razorenih života, doslovno i preneseno, tuđih i vlastitih. Nažalost, ljutnja je još uvijek društveno prihvatljiva, ali u konačnici dovodi do autodestrukcije.

Postoje razne kombinacije u horoskopu, koje bi mogle ukazivati na ljutnju, prije svega je to višak elementa vatre ili pak retrogradni Mars u natalnom horoskopu, koji ukazuje da osoba skuplja u sebi tu ljutnju i ne ispušta je na prirodan način. Ukoliko uz retrogradni Mars imamo i retrogradni Merkur, koji ukazuje na zatvorenost u komunikaciji, gdje osoba ne može prirodno i bez prepreka izraziti općenito što osjeća i doživljava, nego je zatvorena, sklona potiskivati svoje osjećaje i kaže tek ono što smatra prijeko potrebnim da se kaže, tada je gotovo sigurno da imamo pred sobom osobu, s velikom vjerojatnošću da je ljutnja dio autodestruktivnog ponašanja, ukoliko ne uspije tijekom života kanalizirati i savladati prepreke na putu prema prirodnom otpuštanju ljutnje i izražavanju onoga što osjeća,

Mogli bismo još tako nabrajati i obrazlagati i napisati cijelu jednu knjigu, ali spomenimo još jednu osobinu koja nas vodi do samouništenja, a to su ambicije.  Sigurno se pitate, baš kao i ja prije dosta godina, pa kako ambicije?! One nad pokreću,  daju neki cilj i motivaciju. Zasigurno da daju, ali ne uzimaju u obzir faktor vremena, u smislu da puštaju da se stvari prirodno događaju nego, tjeraju ili da radimo još više, ako smo uspješni u svom radu ili nas tjeraju da se još više trudimo, a nekad pretvaraju ljude u čudovišta željnih uspjeha i dokazivanja, koja počinju svoj uspon na račun drugih, bilo da ih gaze nemilosrdno sklanjajući ih s puta ili ih materijalno ili emocionalno iskorištavaju, ne bi li dosegli svoj cilj. U svakom slučaju ambicije tjeraju čovjeka da na kraju izgori upravo poput šibice, a često puta stradavaju i najbliži.

Drugi razlog zbog kojeg je autodestrukcija opasna, je da se nekada teško ili nikako ne možemo, a nekada i nećemo izvući iz načina ponašanja  koji nam šteti. Opet spomenimo samo cigarete ili alkohol za koji je društveno prihvaćeno njihovo konzumiranje usprkos tome  koliko su štetni, a ipak se tolerira njihova konzumacija (ipak državi kapne dobra lova i od jednog i drugog). Međutim osobama koje troše alkohol ili cigarete usprkos saznanju o štetnosti nastavljaju s tim. Niti jedna kampanja protiv bilo čega ne pomaže osim otkrivanja samog uzroka, koji kao što smo rekli je skriven i da bismo ga osvijestili potrebno je sagledati sebe i raditi na samospoznaji.

 Osjećaji krivnje, da smo žrtve okolnosti ili da moramo ispaštati zbog svojih 'grijeha' ili karme, da nismo dovoljno vrijedni ili da smo beznačajni i bespomoćni sve to kumuje stvaranju autodestrukcije, koja se može očitovati i u tome da dopuštamo drugima da odlučuju umjesto nas ili da dozvoljavamo se staviti u pozicije koje idu nama na štetu. Što je također postepeno samouništavanje.

U horoskopu se to ogleda prije svega u odnosu na smještaj Saturna i njegovih aspekata. Ukoliko je u znaku u kojem se ne osjeća dobro i ima stresne aspekte sa drugim planetima, naročito Sunce ili Mjesec tada se mogu ispoljavati navedeni osjećaji, a naročito krivnja i strahovi.

Vidjeli smo da postoje mnogi pokazatelji autodestrukcije, kao što i ima mnogo načina na koje možemo raditi sebi na štetu, ali čini mi se da je u horoskopu bitnije uočiti moguće pokazatelje potencijale ponašanja, koji bi mogli dovesti do autodestruktivnog ponašanja i ako ih uočimo, odnosno osvijestimo na vrijeme tada smo kanalizirali na konstruktivan način, potencijalnu autodestrukciju.

Dakle, nije potrebno odmah gledati svoj horoskop i tražiti imamo li koji pokazatelj autodestrukcije, nego iskoristiti horoskop da osvijestimo svoje sadašnje ponašanje i da eventualno otkrijemo neke osobine svog ponašanja, koje radimo automatski (slikovito, koje smo stavili na auto pilot) i koje zbog toga nismo svjesni, a koje bi nas mogle dovesti do autodestrukcije

Na kraju, korijen svake autodestrukcije, bez obzira na oblik ili okidač koji ju je pokrenuo je naš odnos prema samom sebi. Volimo li sebe i prihvaćamo li sebe u potpunosti takvi kakvi jesmo. Mali broj ljudi voli sebe onakvi kakvi jesu, a još manji broj u sebe u potpunosti prihvaća. Što više se volimo i prihvaćamo, to i naša svijest o sebi više raste. Svijest da nismo samo ovo tijelo, niti samo naš um. Svijest da smo puno više od svojih emocija, želja, nadanja i očekivanja. Put do toga započinje radom na sebi,upoznavanjem samog sebe i prihvaćanjem svih svojih vrlina i mana, te razvijanjem svijesti o sebi i da smo dio velikog Svemira, jednako tako moćni, kreativni i beskrajni.

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

LISTOPAD...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

 • Član iridairida

  hvala!

  15.10.2021. 14:49h
 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  draga irido, želim ti sretan rođendan sa malim zakašnjenjem :)

  15.10.2021. 12:24h
 • Član iridairida

  hvala...ja sam jednruki jack, pami je mlo teško pisati....!

  15.10.2021. 12:02h
 • Član Luce malaLuce mala

  Sretan rođendan, draga Irida i svako dobro! :)

  13.10.2021. 08:33h
 • Član bglavacbglavac

  Dobro jutro. Sretan rođendan draga Irida. Puseee....

  13.10.2021. 06:32h
 • Član Luce malaLuce mala

  Op, op, opala! :)))

  11.10.2021. 20:33h
 • Član DeVeTDeVeT

  al' je danas drugi covjek jer se obeco..../ laze /...:))))..

  11.10.2021. 11:49h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info

Anareta Spaljeni put