Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član irida

Upisao:

irida

OBJAVLJENO:

PROČITANO

1969

PUTA

OD 14.01.2018.

Jesenski šumski plodovi

Jesenski šumski plodovi
Jesen je prekrasno godišnje doba prepuno darova prirode.

Jesen je godišnje doba u kojem nas priroda zasipa brojnim ukusnim plodovima. Veliki je užitak otići u prirodu i uz šetnju sakupljati razne šumske plodove.

Plod divlje ruže, šipak je narančasto-crveni kad sazrije i jednostavno se uoči u ružinu grmlju. Ovaj je  plod jedan od najboljih izvora C vitamina. Nakon što se osuši, šipak je odličan za pripremanje čaja, a možete ga naći u brojnim voćnim mješavinama čaja u dućanima.


Šipak

Plodove gloga možemo naći na stablima koja su nas u svibnju očaravala cvijetovima. Plodovi se beru bez peteljke, pa se suše najprije u hladu da upola uvenu, a iza toga se dosuše u toploj peći. Glog jača i regulira rad srca i odličan je regulator krvnog tlaka (može ne samo sniziti povećani krvni tlak, nego i povisiti preniski krvni tlak kod slabih srčanih mišića). Može se koristiti u obliku čaja ili biljnih kapi.


Glog

Jesen je idealna za prikupljanje orašastih plodove. Izvrsno je kod njih da se lako spremaju i mogu se koristiti u mnogim jelima. Lješnjak je najbolje brati kad im boja iz zelene prijeđe u smeđu. Lješnjak je biljka koja raste blizu tla, kao mala drvca ili grmlje. Plodove je najbolje skupljati dok su svježi, a ne one s poda, jer često sagnjile, i nisu dobri za jelo.


Lješnjak

Kestenje možete brati krajem listopada i u studenom, a možete ih pronaći među lišćem na tlu oko stabala kestena. Vjerojatno će mnogi još biti u bodljikavoj košuljici, pa ćete se trebati potruditi izvući ih van. Kesteni se mogu jesti sirovi, pečeni, kuhani ili kao pire. Bogati su ugljikohidratima, a siromašni mastima.


Kesten

Među jesenske šumske plodove ubrajamo i gljive, koje se pojavljuju posvuda, a naići ćete na razne vrste po raznim terenima. Postoje brojne jestive vrste koje iskusni gljivari sakupljaju, no ne razumijete li se dobro u gljive, pripazite na one otrovne. Najbolje je da berete samo one gljive koje poznajete i koje ne možete lako zamijeniti za nejestive ili otrovne gljive, a ubrane gljive je uvijek dobro provjeriti s dobrim poznavateljem gljiva. Prilikom branja obratite pozornost da gljivu ne režete ili kidate, već je uvijek izvučete tako da uhvatite njezin stručak pri dnu, te ga  okrenete lijevo i desno. To je najsigurniji način kojim nećete naškoditi njenom staništu. Gljive uvijek nakon branja stavljamo u prozračne pletene košare. Naiđete li na gljivu koju ne poznajete, nemojte je brati, pa bacati, već je samo promatrajte.


Košara puna gljiva

Na čistinama u šumi možete pronaći jestive vrganje (Boletus edulis), izuzetno ukusnu gljivu. Debeli klobuk može doseći do 20 cm, smeđe je boje, a ispod spušvastog sloja su žućkaste cjevčice, što je karakteristično za još jednu vrstu roda boletus. Stručak je kratak i debeo, svjetlo smeđe boje prošarane bijelim crtama.


Vrganji

Vrganji su vrlo popularne jestive gljive, no nismo jedini kojima je ona ukusna – vrlo rado je jedu i insekti, pa kod berbe provjerite da li ima crve. Vrganje možete pripremati na razne načine, a možete ih čak i probati jesti sirove na salatu. Sušeni vrganji su odličan dodatak jelu.

Postoji nekoliko sličnih gljiva poput ludare (Boletus satanas), koja je otrovna. Vrste koje treba izbjegavati imaju stručak crvenkaste ili ljubičaste boje i pore koje vas upozoravaju da ih ne jedete.


Boletus satanas

Još jedna gljiva koju je jednostavno uočiti i identificirati, i izvrsna je za jelo je sunčanica suncobranka (Lepiota procera), čiji klobuk može biti širok i preko 30 cm, a stoji na dugom stručku, ponekad visokom do 40 cm. Sunčanica je u početku zatvorena oko stručka, a na mjestu je drži veliki bijeli prsten, no kako gljiva raste, postepeno se otvara poput suncobrana. Sunčanice možete pronaći sve do studenog na poljima, uz ceste, i na travnatim površinama, a ako imate sreće, naći ćete više od jedne.


Sunčanice

Stručak možete iskoristiti za pripremu juhe, a  klobuk ispržite, spohajte ili ispecite na grillu. Sunčanice možete stavite u bilo koje jelo u koje inače stavljate gljive. Mlade sunčanice se mogu napuniti kaduljom i lukom.

Jedno od jesenskih radosti je činjenica da se iz šetnje šumom ili livadom možete vratiti kući punih ruku plodova koje možete odmah pojesti ili ih možete spremiti i sačekati hladne zimske mjesece. No osim toga, tegle s džemom i  boce domaćeg vina mogu biti izvrstan sezonski poklon iz prirode.

www.žena.hr

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U OŽUJKU...

Osvježi podatke

OŽUJAK...

Osvježi podatke

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

Osvježi podatke

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je blagdan sv. Josipa. Sretan imendan svima koji nose to ime. Lp

    19.03.2024. 08:03h
  • Član bglavacbglavac

    Sretan vam dan žena , drage moje žene. Lp

    08.03.2024. 06:52h
  • Član iridairida

    a najavili su nam olujno vrijeme..., ali hvala ti, i tebi ugodan dan...:-)))

    04.03.2024. 14:15h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi,, želim vam lijep , sretan i uspješan tjedan. Lp

    04.03.2024. 07:58h
  • Član aliusalius

    bglavac ❤️

    01.03.2024. 11:58h
  • Član bglavacbglavac

    Lijep pozdrav alijus! Drago mi je da si tu.

    28.02.2024. 17:45h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

Osvježi podatke

MAGIJA

Osvježi podatke

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebSvijet jogeInfo izlogMagnezij tajne

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info