Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član tonimir

Upisao:

tonimir

OBJAVLJENO:

PROČITANO

1942

PUTA

OD 14.01.2018.

Više reda u turističkim obilascima Katedrale

Više reda u turističkim obilascima Katedrale
Zaključci se poglavito odnose na posjete u turističkoj sezoni.

Više reda u turističkim obilascima Katedrale

Gradski župni ured Gospe Velike upriličio je 19. travnja 2012. Okrugli stol s predstavnicima agencija i turističkih vodiča o raznim vidovima turističkih posjeta Katedrali. Način rada bilo je zajedničko promišljanje; svrha: poboljšanje sadašnjega stanja, a povod i razlog: očuvanje sakralnosti same stolne crkve.

Na sastanku su sudjelovali: Elvis Bundalo (Elite Travel Dubrovnik), Antea Glumac Barbir (predsjednica Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske), Marina Krističević (u ime 298 članova Društva turističkih vodiča Dubrovnik), Karmen Sentić (Atlas d.d.), Karla Skurla (MSC Krstarenja), Ljiljana Stjepanović i Vjeran Martić (pastoralni suradnici u Gradskoj župi) i gradski župnik don Stanko Lasić.

Sudionici su poduprli nastojanja oko strukturiranja reda posjeta kako bi posao vodiča dobio na kvaliteti, sakralnost glavne crkve u Gradu postala dohvatljivija, a iskustvo posjetitelja Prvostolnice bilo potpunije i intenzivnije. Ujedno su pomogli upravitelju Katedrale i njegovim suradnicima da utvrde sadržaj pravila za turistički obilazak stolne crkve Gospe Velike.

Zaključci se poglavito odnose na posjete u turističkoj sezoni.

Zaključci Okrugloga stola od 19. travnja 2012.

Turistička dimenzija Grada svima nama pruža mogućnosti za susretanje i upoznavanje drugih kultura, religija, pogleda na život i svijet. Prihvaćanjem i otvorenošću prema drugima te poštovanjem i uvažavanjem drugoga doprinosimo uklanjanju udaljenosti među ljudima. Time povećamo svijest o povezanosti svih ljudi i shvaćanju različitosti kao zbilje koja nas ne ugrožava nego izgrađuje. Dožive li naši posjetitelji, uz sve ono drugo što Grad pruža, takav pristup, iskustvo posjeta bit će za njih događaj koji će se, po njihovu povratku doma, ticati mnogih. Sve dobro što posjetitelji dožive u Gradu raširit će se, doslovno, po čitavome svijetu.

„Katedrala je simbol jedinstva, mjesto susreta, molitve i mira. Tu se kršćanska zajednica sastaje oko biskupa da bi ispovjedila svoju vjeru i da bi živjela svoje zajedništvo, posebno u slavljenju euharistijskog otajstva” (bl. Ivan Pavao II., 8. rujna 1994.). Vjernicima su crkve otvorene i kad u njima nema obreda, ne zbog turističkoga razgledanja nego zbog pohoda i molitve. Sve javne crkve i kapelice gdje se čuva presveta Euharistija moraju barem nekoliko sati ujutro i navečer biti otvorene da se vjernici mogu lako moliti pred presvetim Svetootajstvom (Naputak o štovanju euharistijskoga otajstva od 25. svibnja 1967., br. 51, i kanon 937).

Stolna crkva Gospe Velike otvorena je svima, a posebno onima koji je pohađaju kao mjesto u kojem posvješćuju i intenziviraju svoju povezanost s Bogom. Ta vrsta posjeta odgovara izvornoj svrsi Katedrale što ga čini povlaštenim. To pak znači da se od svih nas zahtjeva da takvom posjetitelju omogućimo življenje spomenute povezanosti. Jedan od načina kako to omogućiti jest poštovanje kućnoga reda. On u ovom slučaju nije svrha sam sebi nego jedan od važnih elemenata koji strukturira vjerničko iskustvo, ali će imati i snažno djelovanje na posjetitelja koji to nije. Poštovanjem reda dopuštamo da sakralnost Prvostolnice bude iskustveno dohvatljiva svima u Gradu.

S obzirom da kroz Katedralu prolaze brojne skupine, onima koje su platile posjet Moćniku, dužni smo osigurati uvjete u kojima će se taj pohod ostvariti bez većih poteškoća. Zbog toga skupine koje ne namjeravaju posjetiti Moćnik mogu obići crkvenu lađu, ali bez da im vodič išta tumači u samoj crkvi kako se ne bi ometalo rad vodiča koji vode skupine u posjet kapelici svetih moći. Mole se vodiči skupina koje ne namjeravaju posjetiti Moćnik da svoj rad i ponašanje skupine koju vode usklade s tim u duhu kolegijalnosti i poštovanja onih koji su, plativši posjet Moćniku, doprinijeli održavanju Katedrale kao mjesta otvorenog za sve koji je žele posjetiti.

Vodiče koji će moći tumačiti, moli se da to, pogotovo ako je u Gospi više skupina koje čekaju da vide Moćnik, čine: u sažetom obliku i primjerenom jačinom glasa (zbog sakralnosti prostora i zbog kolegijalnosti). Radi izbjegavanja stvaranja gužvi i galame, preporučuje se da se tumačenje koje se odnosi na stolnu crkvu odvija prije samoga ulaska, a drugi dio, koji se tiče relikvijara, ispred samoga Moćnika.

Suradnici zaduženi za održavanje Katedrale svjedočili su, nažalost, oglušivanjima, često i neugodnim, vodiča na upozorenja radi očuvanja reda posjeta. Stoga će ubuduće vodič koji se namjerno, bez volje za suradnjom, ogluši na upozorenja biti opomenut. Ne bude li to dovoljno, na njegov rad podnijet će se prigovor Društvu turističkih vodiča i agenciji koja ga je angažirala zbog neprimjerena obavljanja posla. Ako upozorenje i prigovor ne ispune svrhu, vodiču koji ustraju u takvom ponašanju ne će biti omogućeno obavljanje vodičkoga posla unutar dubrovačke Prvostolnice.

Neprimjereno obavljanje vodičkog posla ima široke posljedice koje se ne tiču same sakralnosti prostora nego narušavaju i nastojanja oko poboljšanja turističkih usluga u našem Gradu. Naša je želja da posjetiteljima pružimo nešto više od same informacije, a vodičima osiguramo uvjete potrebne za kvalitetno obavljanje posla.

Stoga je don Stanko Lasić kao upravitelj dubrovačke Prvostolnice 3. svibnja 2012. donio sljedeća pravila s kojima su upoznati vodiči i agencije, a koja se u cijelosti primjenjuju od 14. svibnja 2012.

Red posjeta za sve posjetitelje

Cijenjeni posjetitelji!

Molimo vas da poštujete sakralnost prostora:

• DOLIČNIM ODIJEVANJEM

• ŠUTNJOM

• ČUVANJEM CRKVENOGA INVENTARA

Hvala što ne:

• UPOTREBLJAVATE MOBITEL

• KONZUMIRATE HRANU I PIĆE

• OSTAVLJATE OTPATKE

• UVODITE ŽIVOTINJE

Ta su pravila istaknuta na ulazima u Katedralu na raznim jezicima i odnose se na sve vjernike i turiste, skupine i pojedince.

Red posjeta za skupine s vodičima

Napominje se da je prema uputama konzevatorske službe osvjetljenje Relikvijarija smanjenog inteziteta kako ne bi došlo do oštećenja umjetnina. Postojeća rasvjeta će se zamijeniti novom prema projektu rasvjete kad konzevatori pronađu izvođača koji može udovoljiti specifičnim uvjetima koje zahtjeva očuvanje umjetnina. Nova rasvjeta će biti prikladnog intenziteta za razgledavanje, do tada se sve posjetitelje moli za razumijevanje. Hvala.

Regulacija ulaza i izlaza skupina u Katedralu i u Moćnik. Skupine s vodičima u Gospu ulaze na glavni (istočni) ulaz, a izlaze na bočna (sjeverna) vrata. Prema Relikvijariju se odlazi lijevim (južnim) pobočnim brodom, a iz svetišta izlazi prema desnome (sjevernom) bočnome brodu.

Za vrijeme bogoslužja (svete Mise, pjevane večernje molitve, klanjanja, krunice, križnoga puta) katedralna i svaka druga crkva namijenjena je isključivo vjernicima i bogoštovlju. Tada se ne može uvoditi skupine radi razgledanja, a turističke agencije i vodiči trebali bi o tome u svojim publikacijama, plakatima, prospektima, letcima i u razgovoru obavijestiti i goste koji samostalno obilaze znamenitosti u Gradu.

Vrijeme obilaska. Katedralna je riznica otvorena od ponedjeljka do subote od 8 do 17 sati, a nedjeljom od 11.30 do 17 sati. Na svetkovine koje su ujedno i državni blagdani, otvorena je kao i nedjeljom. Prije i nakon radnoga vremena Riznice u dubrovačkoj se Prvostolnici pripremaju i slave svete Mise pa se turiste tada može uputiti u Katedralu samo ako su dolično odjeveni i žele nazočiti bogoslužju župne ili biskupijske zajednice na hrvatskome jeziku. Euharistija na latinskom jeziku slavi se u Gospi svake prve nedjelje u mjesecu u 10 sati. Od 1. lipnja do kraja rujna svake nedjelje u 11 sati u crkvi Sv. Ignacija slavi se sveta Misa na engleskom jeziku.

Mjesto za tumačenje. U svetištu, ispred kapelice svih moći predviđeno je mjesto na kojem vodič može protumačiti sadržaj relikvijarija. Dok skupina ne završi s razgledanjem Moćnika, druga se skupina ne propušta kroz Ulaz (v. nacrt). Dok se čeka red, vodiči se mole da budu strpljivi i poštuju šutnju zbog kolegijalnosti i sakralnosti prostora te da osiguraju da i njihova skupina bude tiha. Tumačenje treba iznijeti u sažetom obliku i primjerenom jačinom glasa. Vodiči se mole da stoje na Ulazu dok cijela skupina ne uđe, a isto tako na Izlazu.

Skupinama koje ne namjeravaju posjetiti Moćnik, vodiči ne mogu ništa objašnjavati unutar Katedrale.

Vodiče svih skupina moli se da trajanje posjeta prilagode situaciji kako bi se izbjegle velike gužve i postigla protočnost skupina.

Za provođenje reda posjeta bit će zadužen redar koji će, u slučaju narušavanja reda, upozoriti vodiča i/ili posjetitelja.

Naša Gospa (Dubrovnik), XVIII (2012.) 46, str. 38-39.

www.tonimir.hr/NasaGospa46.pdf

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U TRAVNJU...

TRAVANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info

Turizam je prigoda za tjelesnu i duhovnu obnovu Prema muzeju u podzemlju Katedrale