Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član tonimir

Upisao:

tonimir

OBJAVLJENO:

PROČITANO

745

PUTA

OD 14.01.2018.

Opis dubrovačke Prvostolnice iz 1440.

Opis dubrovačke Prvostolnice iz 1440.
Zidovi joj nisu sazdani od kamena vađena iz zemlje nego od živca kamena, izmjerena najvećom brižnošću i obrađena velikim marom. Unaokolo, izvana su stupovi pa se oko crkve može lako stupati i ophoditi je. To pak mjesto u obliku deambulatorija nadilazi pola visine zidova u koje su ugrađeni prikazi raznih životinja, a krov mu je od olova.

Opis dubrovačke Prvostolnice iz 1440.

Filip de Diversis

Svaki dobar grad za bogoštovlje običava imati jednu crkvu kao najvažniju; ona je glava ostalih crkvi u gradu kao što se nekoć Jeruzalem dičio Salomonovim hramom i kao što sada svi biskupski gradovi imaju stolnu crkvu. Da grad Dubrovnik ne bi bio lišen te časti, izgradili su veličanstvenu, lijepu i urešenu katedralu u čast preblažene Djevice Marije, presvete majke Gospodina Isusa, našega otkupitelja. Stari su [gradski] oci htjeli i čvrstom odlukom ustanovili da, kao što je preblažena Djevica majka i utočište svih vjernika, tako i ova crkva, posvećena njezinu čašćenju i najugodnijem imenu, bude majka i glava svih crkvi dubrovačkoga grada i kraja. Svidjelo se i prvosvećenicima svete Rimske Crkve da ona bude prvostolnica Crkvī ili biskupijā Kotora, Trebinja, Stona i Korčule. A njezin pastir i upravitelj zove se nadbiskupom da se jednom riječju razumije kako je prvak među biskupima.

Zidovi joj nisu sazdani od kamena vađena iz zemlje nego od živca kamena, izmjerena najvećom brižnošću i obrađena velikim marom. Unaokolo, izvana su stupovi pa se oko crkve može lako stupati i ophoditi je. To pak mjesto u obliku deambulatorija nadilazi pola visine zidova u koje su ugrađeni prikazi raznih životinja, a krov mu je od olova.

Crkva ima troja vrata, glavni i bočne brodove koji su odijeljeni velikim i debelim stupovima. Glavni je brod podijeljen na dva dijela: jedan se u starini nazivao Svetinja nad svetinjama, a sada kor, dok je drugi određen za puk i uopće za sve svjetovnjake koji, stojeći i moleći se ondje, teže Božjim riječima. U koru su mjesta doznačena kanonicima i svećenicima.

U vrhu je veliki žrtvenik, pokriven lijepim ciborijem na četiri stupa i urešen skupocjenom srebrnom palom ili slikom. Pokraj oltara nalazi se kamena katedra na kojoj sluša, sjedi i boravi gospodin nadbiskup kad sluša misu ili kad je sām treba slaviti. S druge strane žrtvenika je drvena klupa obrubljena kamenom. Na njoj sjedi svećenik s đakonom i podđakonom.

Izvan ili ispod kora, gdje je mjesto za puk, nalazi se prostrana propovjedaonica na stupovima, oblikovana zadivljujućim umijećem. Ispod nje je kameni oltarić odakle se pjevaju poslanice i evanđelja te puku navještaju blagdani i najavljuju postovi.

Ondje i krsno vrelo. Naime, samo se u njemu krsti jer u Dubrovniku nema druge župne crkve.

Sva je [crkva] popločana živcem kamenom raznih boja. Na zidovima obaju krila vidimo priče iz Staroga i likove iz Novoga saveza. Svi prozori, i malih i velikih stakala, obojani su slikama svetaca.

Čitava je [crkva] urešena prekrasnim visokim svodovima. Naime, veliki i visoki stupovi glavnoga broda vide se sve do krovišta. No, u pobočnim brodovima ističu se svodovi izgrađeni na stupovima, a na jednom od njih podignuta je jedna – ne toliko lijepa koliko pobožna – kapelica u kojoj se čuvaju moći mnogih svetaca okovane srebrom.

Iznad te kapelice sazidani su drugi, gornji svodovi, gotovo sve do nižeg krovišta crkve.

U ovom hramu postoje i orgulje.

Na osnovi svega toga, mogao bih reći da je glavna i prvostolna crkva od svih najveličanstvenija i najljepša. Druge se crkve ugledaju na crkvu Svete Marije.

Romanička katedrala srušena u potresu 1667.

Romanička dubrovačka prvostolnica Svete Marije Velike. Rekonstrukcija Željka Pekovića.

Dijelovi romaničke propovjedaonice otkopani ispod Katedrale. Snimio Maro Grbić.

www.tonimir.hr/NasaGospa46.pdf

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U TRAVNJU...

TRAVANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je blagdan sv. Josipa. Sretan imendan svima koji nose to ime. Lp

    19.03.2024. 08:03h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebSvijet jogeInfo izlogMagnezij tajne

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info

Postići da Katedrala bude i lijepa i liturgijski funkcionalna Oltar i njegovi dijelovi