Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član tonimir

Upisao:

tonimir

OBJAVLJENO:

PROČITANO

883

PUTA

OD 14.01.2018.

Prema muzeju u podzemlju Katedrale

Prema muzeju u podzemlju Katedrale
Tijekom istražnih radova nakon potresa 1979., ispod dubrovačke Katedrale otkriveni su ostatci zidova znatno ranijih crkvi – bizantske iz VII.–VIII. stoljeća s freskama iz IX. stoljeća i romaničke iz XII. stoljeća. Razina pronađenih struktura je dublje od tri metra ispod današnjega poda Katedrale.

Prema muzeju u podzemlju Katedrale

Amalija Pavlić*

Tijekom istražnih radova nakon potresa 1979., ispod dubrovačke Katedrale otkriveni su ostatci zidova znatno ranijih crkvi – bizantske iz VII.–VIII. stoljeća s freskama iz IX. stoljeća i romaničke iz XII. stoljeća. Razina pronađenih struktura je dublje od tri metra ispod današnjega poda Katedrale. Na Bunićevoj poljani, uz Katedralu, otkriven je kasnoantički zid, krstionica te temelji zvonika-krstionice iz XIV. stoljeća. To su iznimno važni ostatci koji određuju i objašnjavaju najranije razvojne faze Grada. Nakon dovršetka istraživanja i izvedbe armirano betonske ploče, lokalitet je od 1986. godine zatvoren. Provedeno je višegodišnje mjerenje mikroklimatskih uvjeta vezano za očuvanje freski.

Alfaplan d.o.o. izradio je arhitektonsku snimku podzemne muzejske etaže tijekom 2009. godine, kao i Idejni projekt, koji je služio kao podloga za izdavanje Lokacijske dozvole za rekonstrukciju podzemne muzejske etaže ispod Katedrale i Bunićeve poljane 19. srpnja 2011. Planiranim zahvatom prostori ispod Katedrale i Bunićeve poljane uređuju se za prezentaciju nalaza na mjestu gdje su otkopani. Ulaz se formira iz dijela prizemlja palače Bassegli-Gozze, te podrumskoga prostora kojeg treba iskopati ispod dijela palače i trga, a koji spaja ulazni prostor s muzejskim.

Tijekom 2010. i 2011. Institut IGH d.d. izveo je geotehničke istražne radove nužne za dobivanje ulaznih parametara za izradu Glavnoga projekta (statičkoga proračuna osiguranja temelja), a za uspostavu spojnoga podrumskog prostora. Tijekom 2011. Alfaplan d.o.o je izradio Glavni projekt podzemne muzejske etaže. Po dobivanju suglasnosti Konzervatorskoga odjela u Dubrovniku, Glavni projekt bit će predan nadležnome upravnom odjelu Grada Dubrovnika radi dobivanja potvrde glavnoga projekta.

Geoexpert GTB d.o.o. je izradio projekt Zaštite građevne jame na spojnom prostoru između Katedrale i palače Bassegli-Gozze kao dodatak Glavnom projektu konstrukcije objekta. Projekt je prije konačne predaje dan na suglasnost nadležnom Konzervatorskom odjelu.

Dosad je ugovoreno i realizirano: Elaborat cjelovite arhitektonske snimke postojećeg stanja, Idejni projekt prezentacije podzemlja Katedrale i Bunićeve poljane i Glavni projekt (Alfaplan d.o.o.) i Program geotehničkih istražnih radova s troškovnikom, smjernice za projektiranje (Građevinsko arhitektonski fakultet Sveučilišta u Splitu). Izvedeni su geotehnički istražni radovi s pomoćnim građevinskim radovima na spojnom prostoru između Katedrale i palače Bassegli-Gozze – I. faza (Institut IGH d.d. i Građevinar-Quélin d.o.o.) koje su arheološki nadzirali Dubrovački muzeji. Napravljena je Kontrola Glavnoga projekta glede mehaničke otpornosti i stabilnosti (Statički studio d.o.o.). Sastavljen je Projekt zaštite građevne jame na spojnom prostoru između Katedrale i palače Bassegli-Gozze kao dodatak Glavnom projektu konstrukcije objekta (Geoexpert GTB d.o.o.).

Tijekom 2012. planira se izraditi I. faza Izvedbenog projekta koji će sadržavati program i troškovnik za sukcesivno premještanje postojeće infrastrukture, arheološke istražne radove i za izvedbu građevinskih zahvata na kontaktnom dijelu s Katedralom. Radovima je obuhvaćeno iskopavanje ulazne podrumske prostorije u palači Bassegli-Gozze, ojačanje temelja vanjskoga nosivog zida Katedrale i susjedne palače, premještanje gradske infrastrukture, kao i arheološka istraživanja, koja u tom dijelu nisu provedena.

Radovi iskopavanja spojnog prostora trebali bi započeti 2013. godine. Paralelno s izvođenjem radova I. faze planira se izrada Izvedbenog projekta II. faze za arhitektonske i građevinske radove, izvođenje preostalih istražnih radova, te valorizacije nalaza i smjernica za prezentaciju. Izrada ove dokumentacije može započeti u momentu kada se potvrdi ispravnost rješenja kroz realizaciju I. faze.

Nakon izvedbe građevinskih radova i radova premještanja infrastrukture, može se pristupiti izradi projekta muzejskog postava i njegovoj izvedbi.

Procijenjena vrijednost investicije za izradu projektne dokumentacije, istražne i građevinske radove, te uređenje podzemne muzejske etaže iznosi 18 milijuna kuna. Radovi se financiraju po godišnjim programima obnove ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika u kojima sudjeluju Ministarstvo kulture RH, Župa Gospe Velike i Grad Dubrovnik.

arhitektica, koordinatorica radova na uređenju podzemlja Katedrale

u ime Zavoda za obnovu Dubrovnika; amalija.pavlic@zod.hr

Naša Gospa (Dubrovnik), XVIII (2012.) 46, str. 39-40.

Glavni brod kasnoantičke crkve pokriven je dragocjenim nalazima po kojima se zbog osjetljivosti i trošnosti ne može hodati. Predviđena je uspostava povišene šetnice za prolaz posjetitelja.

Šetnice ne bi prikrivale bitne nalaze pa tako ni freske u Svetištu kasnoantičke dubrovačke katedrale. 

 

www.tonimir.hr/NasaGospa46.pdf

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U TRAVNJU...

TRAVANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info

Više reda u turističkim obilascima Katedrale Post oslobađa od robovanja stvarima