Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član cvijet

Upisao:

cvijet

OBJAVLJENO:

PROČITANO

549

PUTA

Poslovi u vrtu u veljači koji se moraju dovršiti

Poslovi u vrtu u veljači koji se moraju dovršiti
Veljača je mjesec romantike i posljednji mjesec zime. Također je mjesec kada treba početi planirati vrt za proljetne dane. Izlazak u vrt može biti sjajan način da dovršite poslove uzgoja i pripremite se za mjesec koji je pred nama unatoč visokim temperaturama i hladnom vremenu. Postoje razni vrtlarski poslovi koji se "moraju" završiti u veljači, kako bi spasili mladice od zime i sve pripremili za proljeće. Biti u toku s vrtlarskim poslovima ključno je za zdrav i uspješan vrt.

PREKRETNICA VELJAČA

Poslovi u vrtu u veljači koji se moraju dovršiti. Uključujući bitne savjete za orezivanje

 LUCENTIUS/GETTY IMAGES, VITALII MARCHENKO/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO/

Vani je još uvijek hladno, ali kamo god pogledamo uočavamo znakove skorog dolaska proljeća

Lukovice polako izranjaju iz zemlje, a dani napokon postaju duži.

Veljača je mjesec romantike i posljednji mjesec zime. Također je mjesec kada treba početi planirati vrt za proljetne dane. Izlazak u vrt može biti sjajan način da dovršite poslove uzgoja i pripremite se za mjesec koji je pred nama unatoč visokim temperaturama i hladnom vremenu. Postoje razni vrtlarski poslovi koji se "moraju" završiti u veljači, kako bi spasili mladice od zime i sve pripremili za proljeće. Biti u toku s vrtlarskim poslovima ključno je za zdrav i uspješan vrt.

OLEKSII_GERMAN/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

VRTLARSKI POSLOVI U VELJAČI

1. Zaštitite cvjetove na stablima marelice, nektarine i breskve

U Hrvatskoj su voćke vrlo otporne čak i dok miruju tijekom zime jer temperature ne padaju dovoljno nisko da im naškode. Oni koji žive u ekstremnim klimatskim uvjetima ili visoko u brdima, možda će morati odabrati sorte otporne na hladnoću.

Mraz, međutim, može lako oštetiti novi rast i cvjetove u kasnu zimu i rano proljeće. Ako prijete jaki mrazevi, zaštitu treba osigurati dva tjedna nakon cvatnje ne samo za biljke u punom cvatu, već i za pupoljke, pa čak i oplođene cvjetove.

Mraz može nastati kada temperatura padne ispod nula stupnjeva. Zbog svoje veće težine od toplog zraka, hladan zrak se stvara na drveću istiskujući topli zrak. Kao rezultat toga, biljke u blizini tla kao što su povrtnjaci i voće se ohlade i smrzavaju.

Zrak koji struji prirodno se skuplja na najnižoj točki ili uz barijeru na nagnutom tlu. Kako biste poboljšali odvod zraka, razmislite o uklanjanju nižeg raslinja na ogradi ili živici kako biste stvorili prazninu. Veće i čvršće voćke stavite na dno, a manje na vrh ako nema alternative.

LUCENTIUS/GETTY IMAGES

2. Orežite cvjetajuće grmove koji su završili s cvjetanjem

Kako bi se potaknuli jaki, zdravi izdanci i poboljšalo cvjetanje, listopadno grmlje koje cvjeta u kasnu zimu, proljeće i rano ljeto zahtijeva godišnju rezidbu. Godišnje orezivanje ovih rano cvjetajućih grmova također im produljuje život.

Ovisno o grmu, rano cvatući grmovi se orezuju nakon cvatnje (u kasnu zimu do proljeća i rano ljeto).

Kada orezujete odmah nakon cvatnje, vaše biljke imaju maksimalnu količinu vremena da razviju mladi rast prije kraja ljeta kako bi osigurale cvijeće za sljedeću godinu.

Ovisi o vrsti grma, ali svi grmovi koji rano cvjetaju zahtijevaju rutinsko uklanjanje oštećenog, bolesnog ili mrtvog drva. Ako ima oštećenih ili mrtvih izdanaka, odrežite ih do zemlje.

Kada to učinite, uklonite neke od stabljika do razine tla kako bi grm ostao otvoren i spriječio zagušenje. Posljednje, ali ne i najmanje važno, odrežite sve slabe, vretenaste ili grančice izdanke do zemlje kako bi se biljka mogla usredotočiti na jake nove izdanke koji će dati najbolje cvijeće.

VITALII MARCHENKO/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

3. UNIŠTITE VIŠEGODIŠNJI KOROV

Kako biste uklonili ove dosadne biljke, možete ih spaliti. Alternativno, možete koristiti malč za suzbijanje korova kako bi kontrolirali rast.

Okopavanjem i malčiranjem može se suzbiti većina jednogodišnjih korova, ali trajnice rastu brzo i snažno, pa je potrebno malo više truda da ih se iskorijeni.

Divlje cvijeće poput čička, valerijane i luka, kao i ukrasne biljke poput uvijene vrtače i trava, višegodišnji su korovi. Kako neki korovi uspijevaju u određenim vrstama tla ili okolnostima, nemoguće je predvidjeti što će biti problem.

Ako znate s čime imate posla, bilo da je riječ o dubokom korijenju ili kratkom korovu koji se širi, moći ćete poduzeti učinkovite mjere. Ali ne plijevljenje može biti "jedna od najvećih grešaka" u vrtu pa je to najbolje učiniti odmah kada se prvi put pojave.

JON REHG/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

4. PRIPREMITE SJETVU ZA POVRĆE

Uobičajeno je da ljudi na gredicu gledaju kao na nevažan dio vrta, ali važno je zapamtiti da klijanje sjemena i rani rast biljaka imaju značajan utjecaj na njihovu konačnu kvalitetu. Osim toga, ako živice ili zgrade zasjenjuju gredicu, sadnice mogu biti slabe i vretenaste.

Sjemenke obično ne uspijevaju dobro ako se preplave (ili ako se osuše), stoga je drenaža najvažnija.

Gredice za sjeme slične su gredicama s povrćem, osim što tlo mora biti male dubine. Također, bit će potrebno iskopati i pripremiti novu gredicu ako se na njoj nikad nisu uzgajale biljke, ali je potrebno manje pripreme ako su biljke već uzgajane na gredici jer će većina kamenja biti uklonjena, a tlo usitnjeno.

www.jutarnji.hr

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U OŽUJKU...

OŽUJAK...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je blagdan sv. Josipa. Sretan imendan svima koji nose to ime. Lp

    19.03.2024. 08:03h
  • Član bglavacbglavac

    Sretan vam dan žena , drage moje žene. Lp

    08.03.2024. 06:52h
  • Član iridairida

    a najavili su nam olujno vrijeme..., ali hvala ti, i tebi ugodan dan...:-)))

    04.03.2024. 14:15h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebSvijet jogeInfo izlogMagnezij tajne

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info