Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član Simeone

Upisao:

Simeone

OBJAVLJENO:

PROČITANO

764

PUTA

OD 14.01.2018.

Obrazac duhovne kozmologije

Svih deset istančanih čula okupljeno je oko uma i smatraju se njegovim slugama.

Obrazac duhovne kozmologije

Jasan izraz obrasca mistične kozmologije nalazi se u 25.-29. poglavlju Četvrtog pjevanja Shrimad Bhagavatam, poznatog i kao Bhagavatapurana.

Ta poglavlja predstavljaju opsežnu kozmološku alegoriju pod imenom 'Grad s devetoro vrata'. Profinjenost alegorije i moguća objašnjenja snage njezinih elemenata, pozivaju suvremene istraživače da razmotre alternative materijalističkim kozmologijama.

Izvješće u 'Gradu s devetoro vrata' posebno se označava kao alegorijsko u samoj Shrimad Bhagavatam. Tu priču pripovijeda mudrac Narada Muni, kojega kralj Prachinabarhishat ispituje o prirodi 'sebstva', dok sam Narada Muni objašnjava sve elemente alegorije u izvornom tekstu. Drugim riječima, nisam osobno identificirao neke odlomke iz Bhagavatapuran kao alegorijske, niti sam osobno protumačio te odlomke u kategorijama duhovne kozmologije. Alegorijska priroda odlomaka i njihova primjena na duhovnu kozmologiju značajke su samoga teksta.

Središnji lik alegorije 'Grada s devetoro vrata' je kralj Puranjana. Jedno od značenja sanskrtske riječi puran-jana u kontekstu alegorije je 'onaj koji uživa u tijelu'. Na taj se način u kraljevu imenu naviješta dualizam duše i tijela. Kralj Puranjana izvorno je postojao kao duh-duša u čisto duhovnoj sferi, u srodstvu s vrhovnim svjesnim bićem, bogom. Materijalisti bi se mogli suprotstaviti uvođenju te transcendentalne sfere koja postoji izvan znanosti poznatog materijalnog svemira. Ali čak i materijalistička kozmologija suvremene znanosti katkad uključuje 'transcendentalnu' sferu, drugim riječima, područje koje postoji izvan svemira spoznatljivog tradicionalnim metodama suvremene znanosti, i iz kojega je taj svemir izronio u vrijeme Velikog praska. Ta transcendentalna stvarnost, koja postoji izvan vremena, prostora i materije, naziva se kvantno mehanički vakuum i prikazuje se kao čisto energetsko polje u kojemu se čestice istodobno pojavljuju i nestaju.

Iz tog mora virtualnih čestica, neke prolaze kroz proces širenja koji ih održava na životu. Prema mnogim kozmologijama, naš je svemir posljedica takvog širenja.

Dakle, i Shrimad Bhagavatam, kao i općenito prihvaćene verzije Velikog praska u kozmologiji suvremene znanosti, pretpostavljaju vječno transcendentno postojanje kao izvor našeg materijalnog svemira s njegovim vremenskim i prostornim značajkama. Jednom kada to prihvatimo, moći ćemo odlučiti koja verzija ultimativne stvarnosti ima najveću objašnjivu snagu kada se primijeni na šaroliku stvarnost našeg iskustva. Suvremeni kozmolozi i drugi teoretičari suočeni su s velikim poteškoćama u dokazivanju mnoštva raznolikosti iz prilično glatkog i bezličnog svemira koji se, prema teoriji, širi iz kvantnog mehaničkog vakuuma. Velik problem predstavlja i podrijetlo svijesti. U svjetlu toga, odgovor bi mogla pružiti konačna stvarnost koja je i sama šarolika i svjesna.

U duhovnom svijetu, kralj Puranjana je izvorno postojao u srodstvu s božanskom osobom, Krišnom. Nakon što je napustio duhovni svijet jer je zlouporabio svoju neovisnost, kralj Puranjana putuje materijalnim svijetom.

Prema vedskoj kozmologiji, materijalni svijet se manifestira posebnom ekspanzijom božanske osobe. Ta se ekspanzija naziva Maha Višnu, koji počiva u Oceanu uzroka. Iz pora Maha Višnua izviru milijuni materijalnih svemira. Oni izviru iz tijela Maha Višnue u obliku izdanaka nakon čega se, nabijeni energijom iz pogleda Maha Višnue, uvećavaju. To pruža zanimljivu usporedbu s nekim verzijama suvremene kozmologije Velikog praska, koja također ustanovljuje postojanje brojnih svemira koji se šire. Nakon toga, Maha Višnu se širi u svaki svemir, a u svakome od njih iz Njega izvire podređeni božanski stvoritelj brahman. Brahman je duša kojoj je dano veoma moćno materijalno tijelo pomoću kojega može izvršavati svoje kreativne funkcije. Iz brahmana izviru brojni drugi podređeni bogovi, koji nadziru različite oblike materijalnog svemira. Surya je bog sunca, Chandra bog mjeseca, Varuna bog voda, itd. Brahman stvara i različita materijalna tijela u koja će ući duše kao što je Puranjana. Ukupno postoji 8,4 milijuna različitih vrsta tijela, od mikroba do polubogova.

Tijekom njegovih putovanja materijalnim svijetom, Puranjanu prati Avijnata Sakha ('Nepoznati prijatelj'). Nepoznati prijatelj odgovara ekspanziji božje Nad-duše u srca svih živih bića. Kada Puranjana napusti boga i duhovni svijet, on gubi sjećanje na njih. No, bog prati Puranjanu, koji to ne zna, na njegovu putovanju materijalnim svijetom. Prema Shrimad Bhagavatam, Bog prati sve duše u materijalnom svijetu kao njihov Nepoznati prijatelj, koji promatra i kažnjava njihove postupke.

Na zapadu se dualizam uma i mozga poistovjećuje s francuskim filozofom Reneom Descartesom, koji je ustanovio postojanje 1.) materije koja postoji u prostoru i 2.) uma koji postoji izvan prostora. Kartezijanski dualizam karakterizira interakcija uma i materije, ali se objašnjenje načina na koji se odvija ta interakcija pokazalo problematičnim zagovornicima kartezijanskog modela. Naprimjer, kako se dojmovi prenose iz područja materije u posve drukčije područje uma?

Prema Shrimad Bhagavatam, i materija i duše u materijalnom svemiru božanske su energije i, kao takve, imaju samo jedan duhovni izvor. S obzirom na to, filozofija izražena u Shrimad Bhagavatam istodobno je dualistička  monistička. Interakcijama materije i duša u materijalnom svijetu posreduje Nad-duša, koja postoji u svakom materijalnom atomu i ujedno prati svaku dušu. Sukladno poretku Nad-duše, dojmovi materijalnog iskustva mogu se kanalizirati do duše, a namjere duše mogu utjecati na materiju.

Način na koji se to događa objašnjen je u alegoriji o Puranjani.

Napustivši duhovni svijet, Puranjana u pratnji svog Nepoznatog prijatelja, Nad-duše, luta materijalnim svijetom. Želi pronaći odgovarajuće mjesto u kojemu će uživati. Drugim riječima, traga za prikladnim tijelom koje će nastaniti. Iskušava mnoge vrste tijela na mnogim planetima. Ovdje ističemo da se svako živo biće sastoji od duše koja nastanjuje određenu vrst tijela.

U tom smislu, izvješće u Shrimad Bhagavatam razlikuje se od Descartesovog,koji je tvrdio da samo ljudi posjeduju dušu. Životinje su za Descartesa bile puki automati.

Puranjana, konačno, stiže na mjesto imena Nava Dvara Pura, Grad sa devet vrata, koje mu se svidi. Grad sa devet vrata predstavlja tijelo muškarca s devet otvora - dva oka, dvije nosnice, par ušiju, usta, anus i genitalni otvor. Lutajući vrtovima toga grada, Puranjana susreće iznimno lijepu ženu.

Među njima se razvije velika privlačnost i ona postaje njegova kraljica.

Kako smo vidjeli, Puranjana predstavlja svjesno 'ja'. Lijepa žena predstavlja buddhi, inteligenciju. Do sada sam, radi jednostavnosti, istančano materijalno tijelo živog entiteta nazivao umom. Ali prema vedskoj filozofiji,istančano materijalno tijelo zapravo je sastavljeno od istančanih osjetila, uma, inteligencije i lažnog ega. Prema filozofiji Shrimad Bhagavatam, inteligencija je istančana materijalna energija koja posjeduje sposobnost razlikovanja, kakvu pokazuju strojevi umjetne inteligencije. Međusobna privlačnost koja postoji između kralja Puranjane i njegove kraljice, ishodište je utjelovljene svijesti. Valja istaknuti da kralj posjeduje osobito svjesno jastvo s nematerijalnom osjetilnom sposobnošću, ali ta sposobnost miruje kada on započne svoju vezu s kraljicom.

Kraljica (suptilni materijalni element zvan inteligencija) dopušta Puranjani (svjesnom 'ja') da uživa u Gradu sa devet vrata (grubo fizičko tijelo).

Služeći se kompjutorskom analogijom, mogli bismo reći da Puranjana predstavlja korisnika, Grad sa devet vrata hardvere, a kraljica softvere koji dopušta korisniku da opći s hardverom i upotrebljava ga u praktične svrhe.

Međutim, kraljica nije sama, već u pratnji jedanaest tjelesnih čuvara i petoglave zmije. Tjelesni čuvari predstavljaju um i deset istančanih čula.

Deset istančanih čula sastavljeni su od pet spoznajnih i pet djelatnih osjetila.

Pet spoznajnih osjetila su osjetilo vida, mirisa, okusa, čula i dodira. Pet djelatnih osjetila su osjetilo hodanja, hvatanja, govora, reprodukcije i pražnjenja.

Svih deset istančanih čula okupljeno je oko uma i smatraju se njegovim slugama. Svaki od tih sluga ima deset žena. Žene su želje za materijalnim iskustvom, a istančana čula djeluju pod pritiskom tih želja. Prema tom sustavu, istančana čula se razlikuju od fizičkih osjetilnih organa. Istančana čula su dio nevidljivog istančanog materijalnog prekrivača duše, kao i uma i inteligencije. Fizički osjetilni organi (oči, nos, jezik, uši, koža, noge, ruke, usta, genitalije i anus) dio su grubog fizičkog tijela očima vidljivog.

Grubo fizičko tijelo i njegovi fizički organi sastavljeni su od pet elemenata: zemlje, vode, vatre, zraka i etera.

Razlika između istančanih čula i fizičkih osjetilnih organa je bitna, i pruža istraživačima svijesti dragocjeno konceptualno oruđe. Razmotrimo, primjerice, problem fantomskih udova. Osobe amputiranih ruku ili nogu često tvrde da jasno mogu osjetiti nedostajući ud, pa čak i doživjeti osobite senzacije, kao što je oštra bol ili svrbež. Alegorija Grada s devetoro vrata objašnjava taj tajanstveni fenomen. Razmotrimo slučaj osobe kojoj je amputirana ruka, no još uvijek osjeća njezinu prisutnost. Ruka je jedno od djelatnih osjetila. Sastavljena je od dva elementa, istančanog osjetila hvatanja i fizičkog organa ruke i dlana. Amputacijom se uklanja fizički organ kroz koji djeluje istančano osjetilo. Ali, samo istančano osjetilo ostaje, radi čega pojedinac mentalno osjeća njegovu prisutnost.

Budući da je istančano osjetilo materijalno, ono može djelovati na grubu fizičku materiju i to ne posredstvom srodnog fizičkog osjetilnog organa. S obzirom na to, taj model može objasniti neke fenomene manifestacije duhova i prikaza, kao i fenomene povezane s medijima, osobito tajanstveno pomicanje fizičkih predmeta. Taj model ujedno može objasniti kako pojedinci mogu primati osjetilne dojmove u stanju bliskom smrti, tijekom kojega su, uslijed anestezije ili šoka, fizički osjetilni organi onesposobljeni.

Istančana osjetila uspoređuju se s kraljičinim slugama. Oni joj služe dostavljajući informacije i rukovodeći djelatnostima. Zajedno tvore niz sastavljen od materijalne inteligencije i osjetilnih sposobnosti, koji su oblikovani od istančane, ali materijalne energije. Zajedno proizvode sliku o sebi, koja kralja ushićuje i s kojom se pogrešno poistovjećuje. Samo tijelo, Grad s devetoro vrata, sastavljeno je od grube materijalne energije, takve vrste koja se može iskorištavati običnom fizikom i kemijom. Tu energiju pokreće pet istančanih vrsta zraka navedenih u ayurvedskoj medicini kao prana, apana, vyana, samana i udana. U alegoriji o Puranjani 5 vrsta zraka koji tvore životnu silu, predstavljeni su petoglavom zmijom.

Puranjana iz alegorije raspituje se o identitetu i podrijetlu kraljice i njezinih slugu. Kraljica mu odgovara: "O, najbolji među ljudima, ne znam tko me začeo. Ne mogu ti o tome jasno govoriti. Ne znam ni imena, ni podrijetlo mojih drugova. O, veliki junače, znamo samo da postojimo na ovome mjestu. Ne znamo što će uslijediti. Doista, toliko smo budalasti da ne razumijemo tko je stvorio ovo divno mjesto u kojemu obitavamo. Dragi moj gospodine, svi ovi muškarci i žene oko mene moji su prijatelji, a zmija, koja je uvijek budna, štiti ovaj grad čak i kada spavam. To je sve što znam.

Ne znam ništa više od toga. Ti si na neki način stigao ovamo. Za mene je to nedvojbeno velika sreća. Želim ti svaku sreću. Velika te želja nagoni da zadovoljiš svoja čula, a svi moji prijatelji i ja svim ćemo se naporima truditi da ispunimo tvoje želje. Uredila sam ovaj grad s devet vrata za tebe kako bi mogao zadovoljiti sva svoja čula. Možeš živjeti ovdje stotinu godina i bit će ti dostupno sve što ti je neophodno za zadovoljenje svojih čula."

Kraljeva pitanja koje postavlja kraljici predstavlja propitkivanje materijalne inteligencije od strane sebstva, s ciljem ishođenja odgovora na ultimativna pitanja. Kraljičini odgovori, kao i njezin osnovni stav, odražavaju odgovore i stajalište suvremene znanosti, koja se diči izbjegavanjem određenih metafizičkih pitanja i rezerviranošću pri pružanju mogućih odgovora na druga pitanja. "Ne mogu ti o tome jasno govoriti... Znamo samo da postojimo na ovome mjestu." U biti, Kraljica pruža monistički, materijalistički odgovor na kraljeva pitanja o situaciji u kojoj se nalazi.

Shrimad Bhagavatam nam nakon toga pruža mnogo detaljniji opis grada sa devet vrata u kojemu žive kralj i kraljica. Sedam se vrata nalazi na površini (dva oka, dva uha, dvije nosnice i usta), dok su dvoja u podzemlju (anus i genitalije). Pet od devet vrata okrenuto je prema istoku.

Prva dvoja vrata na istočnoj strani zovu se Khadyota (krijesnica) i Avirmukhi (svjetlost baklje). Kralj će izaći kroz ta vrata kako bi mogao vidjeti, i kroz njih će ući u grad zvan Vibhrajita (jasna vizija). Na to će putovanje otići u pratnji svoga prijatelja Dyumana (sunce, vladar istančanog osjetila vida).

Drugim riječima, izlazeći kroz fizička vrata, kralj nailazi na kvalije (lat. pl. qualia). Kvalije su sekundarna svojstva predmeta, kao što je boja. U studijama svijesti veoma je sporno pitanje kako ljudi opažaju kvalije. Postoje li oni po sebi, u predmetima s kojima se poistovjećuju ili, pak, postoje samo u našim umovima? Prema sustavu izloženom u Shrimad Bhagavatam, kvalije, kao što su boje, postoje kao objekti istančanih osjetila. Stoga imaju svoju stvarnost i nisu puki proizvodi uma. Pet objekata istančanih osjetila su vid, sluh, okus, miris i dodir.

Zanimljivo je da Kralj izlazi kroz vrata očiju kako bi došao u dodir s objektima istančanih osjetila u gradu vizualnih dojmova. Iz toga proizlazi da gledanje nije samo jedan od pasivnih procesa primanja, jer može uključivati aktivan proces primanja slike (kao u slučaju sonara ili radara). To može objasniti fenomene kao što je tele-vidovnjaštvo, sposobnosti pojedinca da mentalno otputuje na određeno mjesto, koje nadilazi granice fizičkih osjetilnih organa i precizno opiše vizualne dojmove. Navedeni model može objasniti i izvješća o vizualnim dojmovima u stanju izvantjelesnog iskustva.

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U TRAVNJU...

TRAVANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

 • Član bglavacbglavac

  dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

  17.04.2024. 08:21h
 • Član bglavacbglavac

  Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

  09.04.2024. 06:53h
 • Član bglavacbglavac

  Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

  31.03.2024. 07:20h
 • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

  "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

  24.03.2024. 19:53h
 • Član bglavacbglavac

  Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

  24.03.2024. 06:34h
 • Član bglavacbglavac

  Dobro jutro dragi magicusi. Lp

  21.03.2024. 06:56h
 • Član bglavacbglavac

  Danas je i Dan očeva. Sretno!

  19.03.2024. 08:06h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info

Ljudska devolucija i kozmologija Obrazac duhovne kozmologije - nastavak