Kalendar događanja

Član tonimir

Upisao:

tonimir

OBJAVLJENO:

PROČITANO

247

PUTA

OD 14.01.2018.

Župni ljetopis

Župni ljetopis

don Stanko Lasić

Klanjanje u crkvi Sv. Josipa

Tijekom srpnja i kolovoza 2012. u crkvi Sv. Josipa u ulici Od puča upriličeno je Euharistijsko klanjanje od 10 do 12 sati na kojem je sudjelovalo desetak osoba, a osim svećenika koji su izlagali i odlagali Presveti Sakrament, gospođe Iva Zorić i Lucija Kovačević i gospar Vjekoslav Cetinić svakodnevno su predvodili molitve, pjesme i meditacije. Nakane su bile zajedničke: za svećenike, bolesnike, obitelji, mlade, djecu, nastradale u prometu ili u nesretnim slučajevima.

Ovim klanjanjem željelo se u crkvi Sv. Josipa, koja je u središtu Grada, a koja nije kao druge crkve u sezoni puna turista, omogućiti i domaćima i turistima da se pomole i poklone i tako duhovno predahnu od posla i razgledanja. Razmišlja se da se ne samo ljeti nego i cijelu godinu u ovoj crkvi održavaju Euharistijska klanjanja i zajedničke molitve.

 

Blagdan bl. Marije Propetoga Petković

Uoči blagdana održano je Trodnevlje u kojem se poslije molitve Krunice i Litanija slavila sveta Misa u 18 sati s prigodnom propovijedi, a na sam blagdan svečana i pjevana sv. Misa bila je u 18 sati. Trodnevlje i blagdansku Misu predvodio je kapucin o. Stanko Dodik. Nakon Mise iskazano je štovanje relikviji Blaženice koja se čuva u Moćniku.

 

Zasjedanje župnih vijećnika

 23. srpnja održana je sjednica župnoga Pastoralnog i Ekonomskog vijeća na temu „Monografija dubrovačke Katedrale“ – sadržaj, opseg, financijska konstrukcija i sunakladništvo s Institutom za povijest umjetnosti iz Zagreba.

 

Gospa od snijega

Na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti 5. kolovoza slavljena je Misa za domovinu u 18 sati koju je predvodio biskup Uzinić, a pjevao je Mješoviti katedralni zbor.

 

Zlatni pir Frana i Eržebet Đanić

Pedeset godina skladnoga i plodnog bračnog života skromno su u obiteljskom krugu proslavili Frano Đanić i Eržebet Lenert u nedjelju 12. kolovoza. Uoči Mise u 9 sati župnik don Stanko održao je prigodni govor i izrekao čestitku cijele Župe zahvalivši na svemu što su učinili i što čine istaknuvši posebno velike zasluge naše drage i dobre Bebe kako u školi tako i u župi dugogodišnjim radom s ministrantima i u Župnom pastoralnom vijeću. Na sv. Misi sudjelovali su tri sina, nevjeste, devetero unučadi i najbliža rodbina. Slavljenici su obnovili vjernost koju su prvi put izrekli 13. kolovoza 1962. godine u crkvi Sv. Andrije na Pilama kao ih je vjenčao dr. don Karlo Lovac.

 

Sv. Vlaho na pobjedničkom tronu

12. kolovoza 2012. hrvatski vaterpolisti osvojili su zlatnu medalju na Olimpijadi u Londonu. Na pobjedničkom prijestolju razvili su hrvatski stijeg i barjak Sv. Vlaha jer je većina članova reprezentacije iz Grada: Frano Vićan, Andro Bušlje, Nikša Dobud, Sandro Sukno, Maro Joković, Miho Bošković i Paulo Obradović. Isticanjem Barjaka htjeli su počastiti Svetca koji je bio uz njih i pomogao im kao što već stoljećima pomaže svoj Dubrovnik.

Prije njih, olimpijske su medalje u Grad donijeli vaterpolisti: Ivo Štakula Kolendić (srebra 1952. i 1956.), Vladimir Ivković Salko (srebra 1952. i 1956.), Hrvoje Kačić (srebro 1956.), Luko Vezilić (srebro 1980.), Boško Lozica (srebro 1980.), Milivoj Petković (srebro 1980.), Veselin Đuho (zlato 1984. i 1988.), Božo Vuletić (zlato 1984.), Goran Sukno (zlato 1984.), Maro Balić (srebro 1996.) i Ognjen Kržić (srebro 1996.). Od Dubrovčana olimpijske medalje još ima košarkaš Andro Knego: zlato (1980.), srebro (1976.) i bronca (1984.) te rukometaš Boris Jarak (bronca 1998.).

Olimpijske igre u novom je vijeku pokrenuo Pierre de Coubertin 1896. godine, a geslo „citius, altius, fortius“ (brže, više, jače) uzeo je od svoga prijatelja francuskog dominikanca Henria Didona. Didon je kao ravnatelj katoličke škole te tri riječi ispisao na zastavice svoga školskog sportskog društva.

 

Zaštitnica Gradske župe

Trodnevlje Velikoj Gospi i blagdansku dnevnu Misu predvodio je dr. Juraj Batelja, zagrebački kanonik i postulator kauza blaženog Alojzija Stepinca i sluge Božjega Franje Kuharića. Propovjednik je zanosnim govorom i osebujnim stilom oduševio Dubrovčane pa je Katedrala bila puna vjernika. U sklopu trodnevlja priređeno je predstavljanje novog broja lista Naša Gospa kojom prigodom su bili ispred oltara izloženi svi brojevi od 1 do 46, a uz don Stanka su govorili: Denis Vokić, Ivan Viđen i Mirjana Kaznačić.

Tradicionalni orguljaški koncert priredio je dr. Darko Kristović, a mezzosopranistica Dijana Hilje pjevala je u čast Mariji. Katedralni madrigalisti pjevali su Mariji nakon dnevne Mise u 10.45 a Mješoviti pjevački zbor pjevao je na večernjoj Mise ispred Katedrale i u procesiji kroz Grad. I dnevne Mise kao i ona glavna večernja, kojom je predsjedao biskup Uzinić, bile su dobro posjećene kao i procesija kroz Grad i Gradsku luku.

 

Pohod Gospinu domu u Grgurićima

Katedralna župa u znak zahvalnosti Katedralnom zboru, Bratstvu Presvetoga sakramenta i drugim suradnicima upriličila je pohod Gospinu domu u Grgurićima na blagdan blažene Djevice Marije Kraljice 22. kolovoza. Tamo se molilo i pjevalo pred novim Gospinim kipom, a nakon toga priređena je zajednička večera u Katedralnoj kući na kojoj je nastupila klapa Ragusa i pjevanjem oduševila sudionike. Zahvalnost je iskazana i gosparu Božu Čupiću koji više puta na godinu stavlja svoj autobus Katedralnoj župi na raspolaganje bez ikakve naknade.

 

Verdijev rekvijem

Dubrovački simfonijski orkestar, Katedralni oratorijski zbor iz Mostara i Akademski pjevački zbor Sveučilišta u Mostaru, izveli su 23. kolovoza u Dubrovačkoj katedrali Requiem G. Verdija pod ravnanjem indonezijskog dirigenta Noormana Widjaje. Solisti su bili Katharina Elisabeth Leitiger, Judita Nagyova, Stefano La Colla i Vladimir Sazdovski, a zborovođe: Katja Krolo Šarac, don Dragan Filipović i korepetitor Marijana Pavlović. Glazbeni ugođaj bio je veličanstven, a Gospa dupkom puna.

 

Predavanje Bl. Alojzije Stepinac i Dubrovnik

Msgr. dr. Juraj Batelja održao je 30. kolovoza u dvorani Ivana Pavla II. predavanje „Blaženi Alojzije Stepinac i Dubrovnik“ u kojem je naširoko govorio o višednevnom pohodu blaženika Dubrovniku prigodom blagdana Sv. Vlaha 1941. godine i o njegovu svetačkom liku.

 

Sjednica župnih vijeća

U Župnom uredu održana je 26. rujna sjednica župnoga Pastoralnog i Ekonomskog vijeća. Raspravljalo se o programu i pripremi tristote obljetnice sadašnje Katedrale.

 

Mozartov rekvijem

29. rujna izveden je u Dubrovačkoj katedrali Requiem W. A. Mozarta: zbor iz Velike Britanije Sing for Pleasure John Lewis Partnership Choirs The Cavendich Ensamble Manvinder Rattan. U prvom dijelu izvedena su djela R. Wagnera, Anona, W. Byrda i Pitonija.

 

Proslava sv. Terezije od Maloga Isusa

Misu uočnicu služio je don Marin Lučić, a svečanu blagdansku Misu i prigodnu propovijed imao je don Ivan Penava. Župnik don Stanko na koncu Mise blagoslovio je djecu i potom blagoslovljene ruže podijelio ženama i majkama.

 

Početak nastavne godine

Uz početak školske godine biskup msgr. Mate Uzinić predvodio je 20. rujna u Gospi sv. Misu za srednjoškolce, njihove profesore, vjeroučitelje i ravnatelje, a 21. listopada, također u Katedrali, euharistijsko slavlje na početku nove akademske godine triju dubrovačkih sveučilišta. Katedrala je bila dupkom puna studenata i profesora, uključujući Vesnu Vrtiprah, novu rektoricu Sveučilišta u Dubrovniku.

Dan neovisnosti

Na Dan neovisnosti Republike Hrvatske i blagdan suzaštitnika Dubrovačke biskupije sv. Srđa i Baha 8. listopada biskup Uzinić predvodio je euharistijsko slavlje u Gospi i spomenuo kako su tijekom agresije na naš Grad i Biskupiju poginula 92 civila, 417 branitelja, 11 pripadnika Narodne zaštite i tri vatrogasca.

 

Otvorena Godina vjere

U suslavlju tridesetak svećenika biskup Uzinić u Gospi je 13. listopada otvorio Godinu vjere za Dubrovačku biskupiju.

Susret s misionarom

U crkvi Male braće u Dubrovniku 17. listopada održan je razgovor s fr. Ilijom Barišićem (70), hrvatskim misionarom koji od 1972. djeluje u Kongu. Priprema za krštenje odraslih tamo traje četiri godine. Svake se godine po nekoliko tisuća u Uskrsnoj noći krsti i pričesti, a za Duhove krizma. Mladi afrički franjevci već preuzimaju župe u Europi.

Mjesečni susreti za mlade

Don Marin Lučić, pastoralni suradnik u Gradskoj župi, započeo je 18. listopada u dvorani Ivana Pavla II. u samostanu Sv. Klare voditi mjesečne tribine Otvoreno o vjeri. Na prvom susretu okupilo se oko 250 mladih. Nastupili su biskup Mate Uzinić i paraolimpijac Mihovil Španja. Takvi će se susreti održavati svakoga trećeg četvrtka u mjesecu.

20. obljetnica oslobođenja hrvatskoga Juga

Od 22. do 24. listopada proslavljeni su Dani pobjede i 20. obljetnica oslobođenja hrvatskog juga. U dvorani Ivana Pavla II. održan je 22. X. prvi dio a 23. X. drugi dio stručnoga skupa „Dani pobjede – oslobođenje hrvatskog Juga“. U dubrovačkoj Katedrali 23. X. u 18 sati biskup Uzinić predvodio je koncelebriranu sv. Misu za poginule hrvatske branitelje.

 

Koncert zbora iz Engleske

24. listopada nastupio je u Katedrali na večernjoj Misi Zbor orkestra sv. Jurja iz Engleske, a 25. listopada održao je samostalni koncert koji je privukao veliku pažnju i u punoj katedrali svojim pjevanjem oduševio sve nazočne. Zbor čini dvadesetak dječaka pod ravnanjem glazbenoga direktora Andrewa Snowdoma.

 

Misa na Dušni dan

Dubrovački biskup Mate Uzinić predvodio je 2. studenoga večernju Misu i namijenio je za pokojne nadbiskupe, biskupe, kanonike, svećenike, klerike, redovnike, redovnice i druge koji su svojim životom i radom zadužili naš Grad, Biskupiju i Domovinu, a posebnu zahvalnost zaslužuju poginuli branitelji i žrtve Domovinskog rata.

 

Jesenska obiteljska škola

U hotelu Neptun održana je od 16. do 18. studenoga Peta obiteljska škola na temu „Zagovaranje obiteljskih vrijednosti u društvu“. Predavači su bili Krešimir Miletić i Ladislav Ilčić. Uz predavanja održane su i radionice na kojima se raspravljalo o uvođenju zdravstvenog odgoja u hrvatske škole. Na školi je aktivno sudjelovao i biskup Uzinić.

 

Blagdan Gospe od zdravlja

Svečana sv. Misa uz pjevanje našeg Pjevačkog zbora koju je predvodio biskup Uzinić slavljena je 21. XI. u 18 sati, a na Misi je upriličen blagoslov obnovljene slike Gospe od Porata koja je nakon stručne obnove u Hrvatskom restauratorskom zavodu 19. XI. vraćena u njezin oltar. Obnovljen je i njezin srebreni okvir u muzejskoj radionici.

Župnik don Stanko Lasić zahvalio je na koncu Mise Hrvatskom restauratorskom zavodu na dugogodišnjem stručnom radu kojim je slici vraćen originalni sjaj, a srebreni okvir slike popravljen od oštećenja nastalih tijekom nošenja u procesiji kroz grad na svetkovinu Velike Gospe. Posebnu zahvalnost zaslužuju djelatnici Odjela HRZ-a u Batahovini i Renata Andjus kao i koordinatorica cjelokupne obnove mr. Božena Popić Kurtela.

 

Crkveni pjevači proslavili sv. Ceciliju

Na svetkovinu Krista Kralja 25. studenoga biskup Mate Uzinić predvodio je svečanu sv. Misu. Uz blagdan sv. Cecilije zaštitnice crkvene glazbe i Pjevačkih zborova zahvalio je našem Pjevačkom zboru na trudu i žrtvi koje ulažu u pripremu i vrlo uspješno izvođenje liturgijskih napjeva ne samo u Gospi, nego i šire u Gradu i Biskupiji. Don Stanko je u zahvalnom obraćanju istaknuo kako naš Pjevački zbor stalno proširuje svoj repertoar, uspješno se popunjava novim članovima i pomlađuje novim snagama.

Nakon Mise priređen je zajednički objed u restoranu Domino na kojem je uz vrlo dobro pripravljeno jelo i piće i odličnu uslugu, napravljen godišnji program duhovnih obnova, hodočašća i nastupa izvan Dubrovnika.

 

 

www.tonimir.hr/NasaGospa47.pdf

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

KOLOVOZ...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  Irido, hvala ti za odlično tumačenje mog sna, a posebno za drugi komentar - živa istina!

  16.08.2019. 17:32h
 • Član bglavacbglavac

  Dobro jutro dragi magicusi. Sretan Vam blagdan, uživajte u ovom danu. Lp

  15.08.2019. 07:26h
 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  draga Majo, želim ti sretan rođendan

  06.08.2019. 13:49h
 • Član mkrmarmkrmar

  Pozdrav svima !

  04.08.2019. 16:44h
 • Član vanessavanessa

  ♥♪♫ ♥*♪♫ ♥L.p

  02.08.2019. 14:00h
 • Član mkrmarmkrmar

  Pozdrav svima !

  28.07.2019. 17:40h
 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  nema više srčeka? ikonice srčeka? :)

  28.07.2019. 14:29h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info

Žrtva se isplati Najava obljetnica i događanja u Gradskoj župi