Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član magy

Upisao:

magy

OBJAVLJENO:

PROČITANO

834

PUTA

OD 14.01.2018.

IDEM U FRATRE

IDEM U FRATRE
Nisam siguran da ćete me razumjeti. No, pokušat ću ispričati svoju priču.

IDEM U FRATRE

Idem u fratre i moja odluka je konačna. Donio sam je upravo noćas, na 18 katu jednog zagrebačkog nebodera, točnije na ravnom krovu, među dimnjacima, kuda sam se popeo u namjeri da se ubijem i tako skratim nepodnošljive muke, s kojima više ne mogu živjeti.

Prije skoka sam ipak još jedanput nazvao prijateljicu jer je to jedina osoba s kojom sam bez ustezanja mogao razgovarati. Dugo smo razgovarali, ona je strpljivo slušala po tko zna kojiput ponovljenu moju sumornu priču.

U jednom trenutku sam rekao: "Idem u fratre, to je rješenje", a da prije toga u svojoj agoniji nikada na to nisam pomislio. Otkuda je ta misao doletjela do mene, ne znam, ali doletjela je u sudbonosnom trenutku, inače vi sada ne bi čitali moju priču.

Nisam siguran da ćete me razumjeti. No, pokušat ću ispričati svoju priču.

Četvrta sam godina na studiju medicine.Vrlo sam predan student i imam zavidno visoke ocjene, no, proteklih godinu dana nisam dao nijedan ispit. Obitelj me pritišće i ništa im nije jasno, uz to me gnjave i s pitanjima tipa: "Kad će upoznati moju curu? Zar mi nije vrijeme?" I slična pitanja. Čak me pitaju, zabrinuto, da nisam bolestan. Mlađa sestra se zaručila i svaki vikend se šepiri sa svojim zaručnikom po našem malom mjestu. Ja izbjegavam uopće odlaziti doma pod izlikom da moram učiti. Oni ne znaju moju tajnu. Curu nikada nisam imao ni neću. Imam prijateljice i ponekda se bavim mišlju da jednu od njih zamolim da mi glumi curu pred mojim starcima, barem jedan vikend, samo da skinem njihova zapitkivanja s vrata.

Žensko tijelo me ne privlači i s tom spoznajom sam se pomirio. Oznojena muška tijela u obližnjoj teretani u koju ponekad odlazim, me bacaju u ekstazu i priređuju mi slatke muke kojima danima hranim svoju napaćenu dušu.

Prije godinu dana sam započeo diskretnu vezu s Martinom, no prije godinu dana su mi i starci kupili stan u Zagrebu, samo da što prije diplomiram i tada je započeo moj martirij. Martin se uselio i mojoj sreći nije bilo kraja. Nisam ga se mogao nagledati i nagrliti. Njegovo muževno tijelo je bilo poput isklesanog kipa. Bio sam bolesno-sretan.

Sreću nam je mutila i prekidala samo moja majka, koja je svaki tjedan upadala u stan; da donese posudice smrznute hrane koju je nakuhala za mene, da na miru mogu učiti; da pospremi da se ja ne mučim; da me kontrolira i nadzire i stalno mi kvoca; kad ću na slijedeći ispit. Bila je poput kakvog vojničkog narednika, Zato je Martin iznajmio stan do moga, jer njegove stvari
nisu smjele biti nađene u mojim ormarima.

Majka me vampirski progonila, čak me je odvukla nekoj gatari da ova vidi hoću li ja diplomirati i šta se sa mnom događa. Žena kod koje smo došli nas je mirno pogledala i energično otpremila moju majku na kavu u obližnju kafeteriju dok ne završi savjetovanje sa mnom. Majčinu pobunu je trebalo vidjeti, nije se usudila proturječiti ženi, ali se okomila na mene. Kao da sam ja tražio da ide na kavu, kao da bih se uopće i usudio nešto takvo. Žena je hladno intervenirala razboritim obrazloženjem da sam ja punoljetna osoba i da čak ni moja majka ne treba znati sve o meni, mirno joj je otvorila vrata i rekla da će je pozvati kad bude gotovo uz obećanje da će i s njom porazgovarati.

Žena me "provalila" odmah. Pitala je samo imam li hrabrosti suočiti svoju obitelj s tom istinom. Na moj ustrašeni niječni odgovor, predložila je deklarativnu pauzu studiranja provedenu kroz dekanat i donošenje odluka tek za godinu dana. Na to je pozvala moju majku i razložno joj objasnila sugestiju za pauziranje diskretno šuteći o svemu ostalom. No, moja majka se očekivano ustobočila na nju. Žena se oko toga nije uzbuđivala.

Nakon toga je moja majka svaki drugi dan dolazila u Zagreb da me kontrolira i nervira. Martina sam sve rjeđe viđao i to me bacalo u očaj, silno sam se bojao da ću ga izgubiti, no za njega je sve to bilo prekomplicirano. S majkom sam se posvađao i rekao joj da ću otići u podstanarstvo i ostaviti im njihov stan, samo da umaknem njezinoj kontroli. Ona je histerično plakala da su sve učinili za mene, a ja im tako vraćam.

Jučer me Martin ostavio. Izgubio sam životnu ljubav zbog majke. Boli me, nepodnošljivo boli. Ne vidim rješenja. Da živim u Americi, prijavio bih se u Mornaricu i pobjegao što dalje od moje naredničke majke i mog papučarskog oca. Možda bi Martin pristao doći živjeti blizu moje baze. Tako mi nedostaju njegove muževne ruke.

No, ja sam stanovnik male, konzervativne Hrvatske. Bezizglednost me ne napušta. Posve rezignirano sam zaključio da za mene izlaza nema i da je bolja smrt nego ova agonija. S namjerom da prekinem tu agoniju sam se i popeo na 18 kat ove zgrade. Potreba da se oprostim s prijateljicom, mi je spasila život.

Ne znam odakle je dolepršala spasonosna misao. Moja nije, a nije ju ni prijateljica spomenula, ali kad mi je okrznula svijest, počeo sam se polako, korak-po-korak spuštati sa 18 kata. Još uvijek sa mobitelom na uhu, kao omamljen ponavljam spasonosnu rečenicu:

"Idem u fratre"!

Prijateljica se sretno smije i svečano obećava: "Doći ću te posjetiti".

U sebi se nadam, da će i Martin jednoga dana poželjeti posjetiti me...

Nadam se da tamo majkama nije dopušteno da stalno gnjave svoje sinove.

KLIKALICE

🔝

KOMENTARI

 • 29.06.2012. 19:18h

  Član frajozoMerlin1

  ovo su čiste insinuacije da su fratri stjecište kojekakvih Martina

 • 29.06.2012. 20:04h

  Član wendy.tanjaMerlin10

  Nisu to kojekakvi Martini, velečasni.. To je nečija ljubav.. Tko je tebi kriv što je nisi osjetio.. Sve nešto idi mi dođi mi.. Sve bi ja vas pred zid--vlastitih obmana.. Ti ja dam petljanje u ljubavne stvari.. Drž se ti svoje ispovjedaonice i ne osuđuj!!!

 • 29.06.2012. 20:07h

  Član cyberbakaMerlin4

   

  Iš Martine...iš...!!!

 • 29.06.2012. 20:22h

  Član wendy.tanjaMerlin10

  i još nešto: nema te lomače koja me može spaliti.. Pa ti pokušavaj..Moš samo puhat..

  kad se radi o istinskoj ljubavi, nema tog Boga koji bi je osudio..((-8

 • 29.06.2012. 20:26h

  Član wendy.tanjaMerlin10

  Magy..daj, saberi se.. Idi ti lepo doma, otuširaj se, i sve će biti lakše..

  Kad ti ja kažem..Ispada da svi trebamo bježati iza zidova, kad ljubav zaboli..

  A ne.. Treba se boriti..((-:

 • 29.06.2012. 20:41h

  Član magyMerlin4

  wendy, ne pucaj u pripovjedača jer je ispričao nečiju priču,

  iskreno, i  meni ga je žao.

  on bi u mornaricu,  onako  krhak, molećiv i bolećiv, sigurno bi ga odbil.u mantiju može sakriti bar tu krhkost.

  i možda je bolje da je pobjegao iza zidova, nego da se bacio sa zidina, kako je namjeravao.

 • 29.06.2012. 20:44h

  Član cyberbakaMerlin4

 • 29.06.2012. 21:06h

  Član srceMerlin3

  eto nadpoprečan student medicine koji bi sutra sigurno bio odličan doktor i koristan član zajednice, zbog svog opredeljenja, koga se apsolutno nikoga ne tiče, morao prekinuti studije zbog nerazumevanja roditelja, doveli ga do ruba samoubistva. Sreća da je ima dobru prijateljicu. Mislim da je odluku doneo na brzinu, a možda je ipak to za nešto dobro. Možda tamo dovrši svoje studije.

 • 29.06.2012. 21:15h

  Član emilioMerlin2

  SVE u Svemu....

  Može se reči:možete otiči i u P materinu a da ne mrdnete s mjesta?

  Šta znači otiči u Fratre?

  Prava duhovna praksa bi bila da sve pošaljete u P materinu iči:*Posle ovog predavanja, Karlos nam je dao vežbe. 
  “Napravite  popis  onih  koje  volite  i  svakoga  ko  se  brine  o
  vama.  Kada  ste  ih  rasporedili  prema  nivou  osećanja  koje
  gajite  prema  svakom  od  njih,  onda  ih,  jednog  po  jednog,
  pošaljite u smrt.” 
  Žagor zaprepašćenja je prostrujao među slušaocima. 
  Čineći  kretnje  kojima  je  iskazivao  ozbiljnost,  Kastaneda  je
  dodao:  “Ne  plašite  se!  Nema  ničega  strašnog  u  vezi  smrti.Ono  što  je  strašno  je  naša  nesposobnost  da  se  promišljeno
  suočimo sa njom.” 
  “Trebalo  bi  da  radite  ovu  vežbu  u  ponoć  kada  je
  učvršćenost vaše skupne tačke oslabljena i kad smo skloni da
  verujemo u duhove. To je veoma jednostavno; prizovite vaše
  drage  osobe  preko  njihovog  neizbežnog  kraja.  Ne mislite  o
  tome kako će  i gde umreti. Jednostavno, postanite svesni da
  jednog dana oni više neće biti tu. Jedan po jedan, oni će otići,
  Bog  zna po kom  redosledu  i uzaludno  je  sve  što činite da bi
  ste to sprečili.” 
  “Kada  ih  prizivate  na  ovaj  način,  vi  ih  nećete  povrediti;
  suprotno od toga! Videćete ih u pravom svetlu. Suština smrti
  je zaprepašćujuća, ona obnavlja istinske vrednosti života.”*

   

  Koliko bi se "svetaca" na ovom Portalu zgrozilo pred mogučnošču da spalim predođbu o njima i vidim ih u pravom svijetlu?

  Nebih vas povredio jer...............

 • 29.06.2012. 21:17h

  Član srceMerlin3

  kada roditelji dobiju dete, pre nego odraste sve mogućnosti sagledati, šta i kako ako. bili smo pripremljeni i na drogu, kasnije sam sama razmišljala, a povod je bio gledanje tv emisija, čitanja,učestvovanja na predavanjima, kako bih odreagirala da mi sin jednoga dana saopšti svoje sklonosti. podržala bih ga u svakom slučaju. to je njegov život.

 • 29.06.2012. 21:31h

  Član srceMerlin3

  ...a pošto je meni važno mišljenje drugih, sa susedima i znancima bih o tome otvoreno razgovarala i probala da shvate, ono što sam i ja shvatila, da se treba biti tolerantan kako do boje kože, nacionalnosti, šovinizma, drugačije opredeljenih itd. tako nekako.

  Magy tvoji članci mi dođu kao mali trening za male sive :) pozdrav

 • 29.06.2012. 21:46h

  Član angelijaMerlin2

  Uh, koja priča magy...

  Bilo kako bilo dečko je dobro postupio što je sišao sa 18.kata i spustio se na zemlju. Prizemljenje ima svojih čari. Čvrsto tlo pod nogama daje mogućnost seksualnoj energiji da se ohladi od vatre žudnje. A dok čovjek ne doživi i proživi najveću seksualnu žudnju ne može pokrenuti kundalini energiju. Kad svaki atomčić zavibrira fizičkom ljubavlju budi se iskra u duhovnom srcu, a onda slijedi duhovno buđenje. Misao na fratra kod dečka je očit poziv ka duhovnom radu.

  Suočavanje sa sobom je neizbježno.Suočavanje s obitelji neizostavno. Preuzimanje odgovornosti za svoju samostalnost neophodno. 

  Tu poziv fratra baš i ne pomaže vodi bijegu, kukuljenju i mumuljenju i tu nikad kraja lažima. Istina je da dečko voli muške, pa nije to više tako tabu tema kao što je bila. Važno je da se energija žudnje sagori u svakom atomu.Iza nje se transformira ljutnja, pa tuga.

  Dečko moj...

  to je život tvoj.

  imaš dovoljno snage

  upoznati sve ljude drage...

  a dragih ljudi ima i nema

  zavisi kako je kome prihvatljiva tema

  o kojoj otvoreno zboriš

  kad o seksualnosti govoriš.

  ti bar znaš tko si za opredjeljenje seksualno

  još nedavno

  o tome se ni zucnuti nije smjelo

  jer bi te javno mnijenje pojelo.

  ali ti nisi za ljude hrana,

  a seksualnost i nije mana...

  zato mirno živi sam sa sobom

  tvoje ja je zadovoljna tobom.

  imao si snage istinu reći

  nema kraja istinskoj sreći

  sloboda ti se smiješi,

  a ona svojim djelom ne griješi.

  imaš pravo na sopstveno izražavanje

  odmahni rukom na bilo čije zgražavanje.

  taj koji se na tvoja iskustva zgraža

  ni sam sebe ne opaža.

  svakog čuda za tri dana dosta

  ne treba ti ničijeg oprosta...

  pogledaj u svoju ljepotu...

  izrazi istinsku dobrotu

  prema onim koji ne prihvaćaju

  oni u biti ne znaju...

  što je povjerenje u sebe

  zato imaju potrebe

  kontrolirati tebe

  ne žive sopstvene potrebe...

  ti si istinsko biće

  iz tame zora sviće...

  držim ti palac gore

  poštujem tvoje izbore...

 • 29.06.2012. 21:53h

  Član kapMerlin2

  ...idem u fratre.... zanimljivo ....samo što se problemi ne rješavaju promjenom mjesta na kojem se nalazimo......problem je u našim srcima.....problem je u nama .......gdje god odemo problem se uredno spakira i krene za nama....

  kako riješiti problem.....o tome ne trebam puno pisati ....važna je odluka ....sad ....a ne sutra....i ne na drugom mjestu....

 • 29.06.2012. 22:11h

  Član akrapMerlin1

  priča ko priča i nije loša..al za mene malo trivijalno..ne zato što je lik iz priče derpe..i što sve serije filmovi novine bruje o njihovim problemima u "malim" državama i nepodnošljivim majkama..mada je majka jedina normalna u ovoj priči..brine se za sina,,šta je tu loše? i ovaj dečko nema dovoljno velik razlog da se ubije..bar ja ne vidim toliki pritisak na njega u priči..dečko ga ostavio...majka ko majka..okolina ko okolina..i što sad..sve mu je to več poznato..al ako je toliko krhak i slab..

  on će se ubiti kad tad...pa i u samostanu..nažalost..lijep pozdrav

 • 29.06.2012. 22:48h

  Član magyMerlin4

  tko se trivijalnosti boji, sam život  je tivijalan, da možda tema jest trivijalna, pa samim tim i priča, ali, trivijalnom je čini njezina istinitost, ona se dogodila, nema mjesta za detalje u kratkoj priči, za to bi jedino forma romana bila dostatna

 • 29.06.2012. 23:57h

  Član akrapMerlin1

  tu si u pravu..što se tiće kratke priče...ok.recimo da sam ti povjerovao da je ova priča istinita...al meni ovaj njegovog monolog zvuči prenapregnuto-knjiški..i zadnja rečenica je katastrofalna..

  Nadam se da tamo majkama nije dopušteno da stalno gnjave svoje sinove...pa dobro s kojeg je on svijeta(komentiram lik)..nitko se ne ubija zato što ga netko "gnjavi"..nije on zar zbog mamine gnjavaže otišao do 18 kata da se strmoglavi...ili možda mu je sve to na kraju postalo smiješno na neki način...idem u fratre(ponavlja spasonosnu rečenicu)..prijeteljica se smije...ah možda i martin navrati...mama me više neće gnjaviti...kraj...svi problemi su riješeni...

 • 30.06.2012. 00:18h

  Član ljubicicaMerlin4

  al mu pravo riješenje...u fratre......ajme.....i još se nada da bi ga Martin mogao posjetiti......teško mogu povjerovati u ovu priču....

 • 30.06.2012. 03:20h

  Član magyMerlin4

   

  Pitala sam Tolstoja:

  "Zašto si ubio Anu Karenjinu? - pogledao me sveznajućim smiješkom i zagonetno mi odgovorio:

  "Da spasim ljubav"!

  ***

  Pitala sam Shakespearea:

  "Zašto su Romeo i Julija morali baš umrijeti" - on me pogledao kao da sam maloumna i skoro ljutito odgovorio:

  "Da bi živjela ljubav"

  ***

  Pitala sam Abelarda i Heloise:

  "Zašto ste pobjegli u samostan"? - složno su mi uglas odgovorili:

  "Uime ljubavi"

  ***

  "Daleko od toga da plačem zbog grijeha koje sam počinila, ja plačem zbog onih koje više ne mogu počiniti. Bog zna da sam se više trsila da budem draga tebi nego njemu. A Boga je malo briga za sve ono izvanjsko što je zajedničko odbačenima i pravednima. Zato je u pravih pravednika malo izvanjskih znakova koji svakome padaju u oči, a nitko ih više ne ističe nego licemjeri." (Heloise)

  ***

  "Djela ništa ne dodaju našim zaslugama. Čistoća je prije krepost duše nego tijela. Ponekad se kreposti očituju na izvanjski način, a nekad ostaju u našoj duši, u stanju mogućnosti. Neka onaj koji ima krepost namjere djelo i učini, a neka onaj koji ne želi djela činiti, ne laže govoreći da moć za djelo nije u njemu. Samo su kreposti pred Bogom zaslužne, i svi oni koji su slični po kreposti iako različiti po djelima, jednako su voljeni od Gospodina. Dušu se ne može okaljati ničim izvanjskim, već samo s onim što dolazi od srca. Ako srce nije unaprijed bilo pokvareno izopačenom voljom, grijeh neće izvana ući. Dakle, ako hoćemo ugoditi onome koji može proniknuti u svačije srce i dušu, koji u mraku vidi i koji će suditi i najskrovitije misli čovjekove, moramo ispitivati manje svoja djela, a više duh s kojim smo ih počinili." (Pierre Abélard)

  ***

  Heloisina pisma Abelardu pripadaju najpoznatijim literarnim (premda nisu bila pisana s tom namjerom) ljubavnim izjavama uopće. Vrijeme kad su nastala smješta se negdje na početak 12. st., a tragična ljubavna priča započela je zabranjenom vezom između učitelja Abelarda i njegove maloljetne učenice Heloise, koja je završila tajnim vjenčanjem i rođenjem sina.

  Ako vam to izgleda kao zaplet sapunice, čitajte dalje. Osvećujući se Abelardu za oskvrnuće njegove mlade štićenice, Heloisin skrbnik Fulbert (a neki misle da se možda radi i o tome da je Heloisa bila Fulbertovo vanbračno dijete) naredio je da Abelarda uškope, čime njemu nije preostalo ništa drugo nego da završi u samostanu, na što se odlučila i Heloisa.

  Popriličan broj godina kasnije, Heloisa i Abelard obnavljaju svoju vezu kroz seriju pisama, nakon što je Abelard Heloisinom redu, koji je istjeran iz svog samostana, omogućio smeštaj u na drugom mjestu, oratoriju Paraclet. Prepiska počinje kao zahvala za novi dom u ime cijelog reda, ali nastavlja se u nizu filozofskih rasprava između bivšeg učitelja i učenice, kao i pismima intimnijeg sadržaja koje su razmjenjivali udaljeni supružnici.

  ***

  Vas pitam:

  "Zašto vam se ova priča čini nevjerojatna? Pitam vas zato jer to jest istinita priča. Ona se dogodila."

  frajozo: javna je tajna da su samostani i umobolnice najbolja mjesta za sakrivanje od zlehudog svijeta, isto tako se se zna da su muške i ženske zajednice jednako, vrlo pogodne za ove vrste "zabranjenih" ljubavi. dosta je bilo prikrivanja.

  wendy.tanja: mislim da si ti razumjela priču, hvala!

  cyberbaka: ironiju također prihvaćam kao znak razumijevanja, hvala!

  Emilio: možeš ti to i svojim riječima, uvijek zoveš nekoga upomoć, ovaj put Kastanedu.

  srce: o toleranciji svi pričaju, malo ih je primjenjuje, a skooro nitko je ispravno ne shvaća.

  angelija: sumnjam da je junaku ove priče bio duhovni rad na umu, što ne znači da ga možda kasnije nije povuklo u tom smjeru, mislim da se samo želio okružiti objektima svoje žudnje daleko od očiju svijeta.

  kap: da to jest bijeg, ali ovaj put je to bio spasonosni bijeg od besmislene i prerane smrti. koliko samo raznih bjegova vidimo oko sebe svakodnevno?

  AKRAP: da se junak ove priče počeo opijati, drogirati i slično, bi li ti se činio stvarnijim?

  ljubicica: ipak, ta se priča doista dogodila, ma kako ti nevjerojatna bila.

  ***

  Nakraju isprika svima, ja rijetko komentiram jer nemam vremena, ali to ne znači da vas ne čitam.

SADRŽAJ UPISAO

Član magyMerlin4 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana magy dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

IZDVOJENO

Vitamin C

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝

Napiši nešto, ostavi trag

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U LIPNJU

LIPANJJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

 • Član bglavacbglavac

  Dobro jutro magicusi!

  18.06.2022. 07:39h
 • Član bglavacbglavac

  Predragi, sretan vam blagdan! Lp

  16.06.2022. 10:45h
 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  draga Irido, puno ti hvala za tumačenje ovog sna... još čekam da se ostvari, a znam da hoće (oprosti što kasnije zahvaljujem na tumačenju)

  08.06.2022. 16:37h
 • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

  Dobro veče.

  06.06.2022. 21:39h
 • Član bglavacbglavac

  Danas je novida, učinimo od njega nešto najljepše što možemo. Lp

  06.06.2022. 06:06h
 • Član bglavacbglavac

  Dobro jutro dragi magicusi, blagoslovljenu nedjelju vam želi. Lp

  05.06.2022. 06:30h
 • Član bglavacbglavac

  Sretan vam Dan državnosti. Uživajte i odmarajte se . Lp

  30.05.2022. 08:04h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlogMagnezij tajne

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info

DALEKO JE TOSCANA ....'bem ti ravnopravnost!