magy

1

Broj Merlina

magicusica od glave do pete...
Član magy

Upisao:

magy

POVIJEST KARNEVALA

POVIJEST KARNEVALA Naziv karneval najvjerojatnije se iz Italije proširio cijelom Europom. Najstariji tiskani spomen riječi karneval u hrvatskom jeziku pronalazimo u knjizi »Kratko skupljene ćudoredne iliti moralne bogoslovice bosanskog franjevca Marka Dobretića«, koja je objavljena 1782. godine u Anconi
Član magy

Upisao:

magy

Mršavite zdravo uz japansku dijetu

Mršavite zdravo uz japansku dijetu Japanci dnevno pojedu 27 različitih namirnica, za razliku od zapadnjaka, kojima se preporuča 30 različitih namirnica tjedno, a zapravo većina pojede tjedno samo 15 do 18 različitih namirnica. Širi izbor hrane automatski povećava broj konzumiranih mikronutrijenata, zbog čega su Japanci najotporniji na suvremene bolesti poput dijabetesa, srčanih bolesti i raka.
Član magy

Upisao:

magy

Male vjerske zajednice u Hrvatskoj

Otkud toliki otpori koji se javljaju prema malim vjerskim zajednicama? Velike vjerske zajednice ih ne razumiju, javnost ih naziva «subotarima» ili «novovjercima» ističući kako njihova vjera nije prava nego proizvod izokrenutih vjerskih nazora. Prije su bile i zabranjivane od zakonodavstva. Nazivati manje vjerske zajednice epidemijom pa i narodnom i državnom opasnošću, dok mnoge ( npr. adventisti, baptisti, evangelici ) u svijetu uživaju visoki ugled, izraz je neukusa, neuljudnosti i nepoznavanja civilizacije i kršćanske etičnosti. Događa se i da neki svećenici velikih vjerskih zajednica pozivaju vjernike da budu agresivni prema sektama. U nekim je pravoslavnim zemljama prošlih godina minirano ili spaljeno nekoliko protestantskih vjerskih objekata. Katolička crkva u Hrvatskoj nije uzimala ozbiljno nove vjerske zajednice ili ih je osuđivala kao opasne izljeve osjećaja. Prijelaz na drugačiju vjeru i danas može biti doživljen kao izdaja, kao prijetnja. Treba se podsjetiti da su u Hrvatskoj sve vjerske zajednice jednake i ravnopravne pred zakonom što je prikazano u 40. i 41. članku hrvatskog Ustava.
Član magy

Upisao:

magy

Agatha Christie

Agatha Christie Spisateljica, koja je za svoga života napisala 66 detektivskih romana, 163 kratke priče, 18 drama, četiri publicističke knjige i šest ljubavnih romana pod pseudonimom Mary Westmacott, otkriva kako nije planirala da Jane Marple postane stalni lik u njezinim knjigama. No pronicljiva usidjelica uvukla se u njezin život tako brzo da Agatha nije ni primijetila kada je došla.
Član magy

Upisao:

magy

Manifest nevoljnika

To da sve teže živimo i preživljavamo je činjenica. Umjesto kuknjave i žalopojki, Na temu neimaštine, sve skupljeg života i sve jeftinjeg čovjeka, može se govoriti na razne načine, jer bijeda ima stotinu lica...Umjesto kuknjave i žalopojki, danas nešto drugo...