Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član jaky

Upisao:

jaky

OBJAVLJENO:

PROČITANO

529

PUTA

OD 14.01.2018.

Kako promijeniti svoj život - Suosjećanje

Kako promijeniti svoj život - Suosjećanje
Mi možemo kroz meditaciju širiti i produbljivati svoje suosjećanje sve dok se ono ne pretvori u um univerzalnog, ili velikog suosjećanja – iskrenu želju da se sva živa bića, bez iznimke, trajno oslobodi.

Nakon što smo stekli određeno iskustvo ljubljenja svih živih bića možemo proširiti i produbiti svoje suosjećanje, a metoda kojom se to radi otkrivena je u ovom poglavlju. Općenito, svatko već ima neku količinu suosjećanja. Svi osjećamo suosjećanje kada vidimo obitelj ili prijatelje u nevolji, a čak i životinje osjećaju suosjećanje kada vide da njihova mladunčad pati. Naše suosjećanje je naše sjeme ili priroda Buddhe, naš potencijal da postanemo Buddha. Sva će živa bića na koncu postati Buddhe zbog toga što posjeduju to sjeme. Kada kuja vidi svoju štenad kako pati, ona razvije želju da ih zaštiti i oslobodi boli, a ova je suosjećajna želja njeno sjeme Buddhe. Ali, na nesreću, životinje nemaju sposobnost da se uvježbavaju u suosjećanju, pa tako njihovo sjeme Buddhe ne može dozreti. Ljudska bića, pak, imaju veliku priliku razviti svoju prirodu Buddhe. Mi možemo kroz meditaciju širiti i produbljivati svoje suosjećanje sve dok se ono ne pretvori u um univerzalnog, ili velikog suosjećanja – iskrenu želju da se sva živa bića, bez iznimke, trajno oslobodi. Unapređenjem ovog uma univerzalnog suosjećanja, ono će se na koncu pretvoriti u suosjećanje Buddhe koje ima stvarnu moć da oslobodi sva živa bića. Stoga je način da postanemo Buddha probuditi vlastitu suosjećajnu prirodu Buddhe i dovršiti uvježbavanje u univerzalnom suosjećanju. To mogu samo ljudska bića. Suosjećanje je sama bit duhovnog života i glavna praksa onih koji su posvetili svoje živote postizanju prosvjetljenja. Ono je korijen Tri dragulja – Buddhe, Dharme i Sanghe. Ono je korijen Buddhe, jer se Buddhe rađaju iz suosjećanja. Ono je korijen Dharme, zato što Buddhe predaju učenja Dharme motivirani isključivo suosjećanjem prema drugima. Ono je korijen Sanghe, zato što upravo slušanjem i prakticiranjem učenja Dharme koja su dana iz suosjećanja mi postajemo Sangha ili Uzvišena bića.
Što je točno suosjećanje? Suosjećanje je um koji je motiviran ljubljenjem drugih živih bića i želi ih osloboditi patnje. Ponekad možemo iz sebičnih razloga željeti da druga osoba bude slobodna od svoje patnje; to je čest slučaj u odnosima koji su prvenstveno zasnovani na vezanosti. Ako nam je, na primjer, prijatelj bolestan ili potišten možemo željeti da se brzo oporavi kako bismo mogli opet uživati u njegovu društvu; ali ta je želja u osnovi egocentrična i nije istinsko suosjećanje. Istinsko je suosjećanje nužno zasnovano na ljubljenju drugih. Mada već imamo određeni stupanj suosjećanja, ono je, za sada, vrlo pristrano i ograničeno. Kada pati naša obitelj ili prijatelji, za njih lako razvijamo suosjećanje, ali nam je daleko teže osjetiti sućut prema ljudima koje smatramo neugodnima, ili prema neznancima. Nadalje, suosjećanje osjećamo i prema onima koji trpe očitovanu bol, ali ne i prema onima koji uživaju dobre uvjete, a posebice ne prema onima koji se upuštaju u štetna djela. Ako iskreno želimo ostvariti svoj potencijal postižući puno prosvjetljenje, moramo uvećati doseg svog suosjećanja sve dok ono ne obuhvati sva živa bića, bez iznimke, baš kao što i majka puna ljubavi osjeća suosjećanje prema svoj svojoj djeci, bez obzira ponašaju li se ona dobro ili loše. Za razliku od našeg sadašnjeg, ograničenog suosjećanja, koje se već prirodno javlja s vremena na vrijeme, univerzalno suosjećanje treba dugo vremena promišljeno njegovati u meditaciji.

KLIKALICE

🔝

KOMENTARI

 • 17.02.2017. 11:42h

  Član emilioMerlin2

  Suosječanje u sebi krije i Sapatništvo..

  ...i to je baš taj "naš bog" kao "zatvoren koncept"!?

  A inače bi bilo i nepromišljeno biti Opsežan u izračunu Kvadrature kruga ako ne Vidimo ni Pi pred sobom?

  A onda i Zlatni Rez u kontekstu Ratova... Za Slobodu!?

  A onda i "marfijevi zakoni" proizilaze iz "iste točke".... tojest brinu o sebi.

   

  P.S:B'aaaa=Bosanac? B'eeee=Ovca?B'iiiii=Jučer?,B'oooo=Futur?,B'uuu=BiVol!?

   

  Bat! I' Bi BaK!!

   

  Ž ima V..... ali'ti???

 • 03.01.2021. 12:04h

  Član emilio-iiMerlin0

  Nimalo utiješno.......

  Žena iz grada ili gradaka žena/gradjanka je otišla živjeti i to sama visoko u planinu a onda su reporteri to nanjušili,skoknuli gore i pitaju:Ajme kako vas nije strahh,zar se ne bojite ovdje živjeti! Kakav strah,čega/koga da se bojim?Pa ovdje nema ljudi! kazuje im žena.

  ....a možda je čak i bogohulno buduči smo i toliko pobožni ili i na sliku njegovu !?


  Koliko je straha na svijetu možemo sagledati kroz naše arsenale oružja ?

  I ne bojimo se mi ni vanzemaljaca ni životinja nego i ponajviše nas samih ?

  Čim jedni podignu zvonik drugi podižu minaret a u ime istoga/jednoga boga i uz podršku raketnih sustava i bojevih glava ?

  Znači radi se o odbrani od nas samih ali se mi i nebi imali od koga braniti da nismo i napadači ?

  I onda smo smislili solomunsko objašnjenje:Napad je najbolja odbrana ?

  Kao i kad "u pravom pitanju več ima i pola odgovora" ?

  Na isti način mi tumačimo i razne istine a koje i nemaju veze sa istinom ?

  Samo i prvenstveno postavimo "tri kamena" i onda ih obilježimo i definišemo a onaj koji tome proturiječi taj i laže ?

  Ako pak jednu laž zamijenimo drugom laži tada to i ne može biti laž nego nova istina ?

  I tako se onda životarimo več hiljadama godina a po "day to day life":* Brige savremenog čoveka su iste kao i one koje brinu neku
  životinju: Iskorišćavanje, posedovanje, kontrola. Ali, ta životinja je
  pripitomljena i dirigovana da živi unutar materijalnog popisa. Dokle god svaku od tih stvari koristi kao kontinuirano nasleđe, savremeni čovek provodi svoj život izgubljen unutar svojih sopstvenih tvorevina.”
  “Nasuprot tome, ono čemu su težili drevni vidovnjaci je bio odnos između kosmosa i bića koje će umreti. Oni su bili sposobni da prevaziđu svoje sopstveno mišljenje. Oni se nisu zaustavili na usputnoj stanici i zaboravili da su putnici.”* ??

  Nije toliko strašno za običnog smrtnika ali zamislimo si vrhunskog znanstvenika koji je proučio tooooliko tuđih života i leševa,skinuo skalpooova i ubrao lovora/zasluga a kad ono "Gnothi seauton" =...... niente !0'0!
  https://www.youtube.com/watch?v=XgFugIfRlp0

  Pedagogija falus:*»Nije za mene nikakav problem tvojeg profesora procijeniti iz daljine«, nastavi don Juan. »On je besmrtni znanstvenik. On nikada neće umrijeti. No, kad smo već pri umiranju, siguran sam da se za to na vrijeme pobrinuo. Ima komad zemlje na kojem će ga pokopati i pozamašnu policu životnog osiguranja koja će biti dovoljna za njegovu obitelj. Ispunivši te dvije dužnosti, više i ne misli na smrt.
  Razmišlja samo o svojem radu.«
  »Ono što profesor Lorca govori ima smisla«, nastavi don Juan,
  »jer je naučio precizno upotrebljavati riječi. Ali nije naučio prihva­
  ćati sebe ozbiljno kao čovjeka koji će umrijeti. No s obzirom na to
  da je besmrtan, on to ne bi ni znao učiniti. Nije važno kakve sve slo­
  žene strojeve znanstvenici mogu konstruirati. Strojevi ne mogu nikome pomoći da se suoči s neizbježnim susretom - susretom s beskonačnošću.«* ???


  *Znanstvenik si nikada ne bi dopustio, ma koliko njegov rad bio površan, da rezultatima istraživanja pridaje antropomorfne osobine, osim, dakako, ako nije budala*
  (znači kada nam medvijedi lavovi mačke i miševi govore kao ljudi tada znanstvenici mudro šute a mi smo budale ?!)


  *Ako budeš imao sreće, ili dovoljno drskosti, dobit ćeš sobu s pogledom na ulicu, iz koje ćeš moći gledati beskrajnu paradu ljudske bijede. Ako ne budeš imao sreće ni dovoljno drskosti, dobit ćeš sobu koja gleda na unutrašnju stranu, s prozorima okrenutima prema zidu susjedne kuće.
  Pomisli kako bi bilo provesti život u stalnom razdoru između ta dva
  pogleda. Kad imaš prozore na stražnjoj strani zgrade, želiš pogled
  na ulicu, a kad imaš prozore na strani ulice, čezneš za pogledom na
  zid kuće jer si umoran od uličnog prizora.*
  (kada smo u društvu čeznemo za samočom a kada smo sami tražimo društvo ili da bi neko bio pastir on mora imati i ovce,ovce da bi bile ovce moraju imati pastire i vukove a pastiri i vukovi su kao žandari i lopovi koji češljaju civilni sektor ?)


  * »Divna li prizora!« ponavljao sam ne mogavši se sjetiti što bih
  drugo rekao.
  Grabežljivac kojeg je don Juan opisivao nije bio dobrohotan. Bio
  je strahovito težak, golem, ravnodušan. Osjetio sam da nas prezire.
  Nema sumnje, ugnjetavao nas je vjekovima, pretvorivši nas, kao što
  je rekao don Juan, u slaba, ranjiva i beskorisna bića.*
  (ili u jadne arogantne i opake djavole ?!)


  P.S:Nešto nije kako treba ili ne štima i očigledno je a ne vidimo pa teoretiziramo ??
  Ili smo i previše investirali u sebe i to nas upropaštava jer i kako čemo sada protiv sebe kad su nam za sve krivi drugi a koji i nisu ništa drugo do li odraz prave stvari ???


  https://www.youtube.com/watch?v=ecp0uWk3Gkg ¿"Naale ba"?

  Dakle kada neki govore o "otmicama" to ukazuje na vanzemaljce ali šta ako nam je svijet oteo neke bliske osobe i ne možemo više da ih povratimo.......


  Ali on je klao a ja sam držao:* That is why people live as they do. They are like automatons: they get up and go to work
  in order to sell the best time of their life to the highest bidder in exchange for the means to go on living with the sole goal of being able to carry on working to produce more energy for the benefit of the third party. It really is a terrible vicious circle, very hard to break* ?

  A kada bi bilo da "oduzeti nekome slobodu je kudikamo veči zločin od bilo kakve krađe" to bi značilo da netko zbog njegovog robota koji nije napredniji ni od muhe može tretirati čovijeka kao "parče mesa" ili objekt među objektima ?


  A šta ako i ima smisla u smislu i samo enormne energetske štete i bez astronomskih implikacija reči da "tko opljačka banku taj nije opljačkan" ili se je re-kapitalirao !o'o!

  A kada jedni meditiraju a drugi viču da treba meditirati tada možda treči barem neče poduzimati ništa ???

  A'dio...... tojest dodjavola ili z'bogom mm!!!

SADRŽAJ UPISAO

Član jakyMerlin6 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana jaky dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

IZDVOJENO

Vitamin C

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

Osvježi podatke

OŽUJAK...

Osvježi podatke

METODE I TEHNIKE

Osvježi podatke

BRZI CHAT

 • Član bglavacbglavac

  Hvala Edin.. Lp

  28.02.2021. 21:10h
 • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

  Sretan rođendan Magicuse!

  28.02.2021. 20:11h
 • Član iridairida

  hvala Luce Mala..♥

  28.02.2021. 19:29h
 • Član Luce malaLuce mala

  Sretan rođendan Magicusu! :)

  28.02.2021. 19:24h
 • Član iridairida

  Hvala ShadowOfSoul...♥

  28.02.2021. 12:58h
 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  Magicus, sretan rođendan :)

  28.02.2021. 09:54h
 • Član iridairida

  28.02.2021. 09:53h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

Osvježi podatke

MAGIJA

Osvježi podatke

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info

Kako promijeniti svoj život - Kako prestati razvijati samoljublje-2.dio Kako promijeniti svoj život - Kako razviti suosjećanje