Član gemini

Upisao:

gemini

OBJAVLJENO:

Lijekovi bez kojih se ne ide na put

Nemate lijek, a ne znate ni gdje je najbliža ljekarna. Hoće li vam mala zdravstvena poteškoća pojesti dan ili dva dragocjenog godišnjeg odmora? Ne ako ponesete...
S tarotom svaki danČarobnjački tarot
Prije odlaska na put uputno je raspitati se gdje je najbliža liječnička ordinacija i ljekarna u mjestu u koje odlazimo. Često nam mala zdravstvena poteškoća, koja se brzo i lako može ukloniti, ako nemamo odgovarajući lijek, može upropastiti dan toliko željenog odmora.

Svima je jasno, no ipak treba ponoviti – osobe koje boluju od kroničnih bolesti i svakodnevno trebaju uzimati lijekove, trebali bi ponijeti dostatne količine svojih lijekova za sve dane boravka na putu. Lijekove uvijek treba čuvati u originalnim kutijama i s uputama za primjenu kako bismo uvijek bili sigurni koji lijek za što i kako uzimati.

Kad odlazimo na put svakako je korisno ponijeti još neke lijekove:

1. Lijek protiv mučnine na putovanju, ako znamo da smo podložni mučnini u vožnji.

2. Sredstva protiv bolova i povišene temperature, najbolje paracetamol u obliku tableta ili šumećih tableta, te ako putujemo s djecom, lijek u dozi i obliku prilagođen dobi djeteta.

3. Medicinski ugljen te neki od preparata koji obnavljaju crijevnu floru pomoći će nam u slučaju probavnih poteškoća (proljev, povraćanje, mučnina) koje se često javljaju upravo u ljeti. Medicinski ugljen je tableta ili prah koji se razmute u pola čaše vode i, iako izgleda vrlo odbojno, u našim crijevima će apsorbirati štetne sastojke i zaustaviti probleme. Ukoliko nastupi jak proljev, a do odlaska liječniku, svakako treba uzimati dovoljno tekućine, a može se uzimati i rehidracijska sol.

4. Čepići za uši za vodu i kapi za uho za čišćenje neophodni su za osobe koje imaju problema sa začepljenjem uha prilikom kupanja. Čepići će spriječiti prodor vode, a ukoliko voda dospije u uho, najbolje je uho isprati kapima za sušenje uha. Međutim, ukoliko ipak dođe do upale uha, treba otići k liječniku i eventualno samo kapati nos kapima za nos kako bi se oslabio pritisak na uho.

5. Pastile ili sprej za dezinfekciju usta i grla pomoći će nam pri peckanju i bolovima u grlu, posebno ako smo osjetljivi na hladna pića.

6. Sredstvo za čišćenje rana, sterilna kompresa, zavoj i vodootporan flaster nezaobilazni su na godišnjem odmoru, posebno ako vrijeme provodimo u prirodi. Za prvu pomoć kod ogrebotina ili manjih posjekotina, ranu prvo treba dobro isprati sredstvom za čišćenje rana (pogodna su i za malu djecu, jer ne peku), a onda treba ranu zaštititi, ovisno o veličini, flasterom ili gazom. Ukoliko je posjekotina dublja ili veća, bolje je potražiti pomoć liječnika.

7. Sredstva za zaštitu od insekata primjenjuju se nanošenjem na kožu, a ako su za malu djecu, treba paziti da uzmemo ona koja su prilagođena njihovoj dobi.

8. Sredstva nakon uboda insekta obično su u obliku gela koji ugodno hladi uz dodatak neke supstancije koja sprječava crvenilo, oteklinu i svrbež, a trebaju se primijeniti i nakon opekotina od morskih žarnjaka (meduza, vlasulja), također se mogu primijeniti i kod opekotina od sunca.

9. Lijekovi protiv sunčane alergije uzimaju se prema preporuci liječnika, u dozi, vremenu i na način kako je to odredio liječnik. Osobe koje imaju već otprije iskustvo sa sunčanom alergijom, mogu u dogovoru s liječnikom, započeti uzimanje lijeka i par dana prije izlaganja suncu, no za njih je najbolje u potpunosti izbjegavati sunce.

10. Sredstva za zaštitu kože od sunca s visokim faktorom, te hidratantni losion ili mlijeko poslije sunčanja koji će nam navlažiti i zaštititi kožu od oštećenja zbog utjecaja sunčevih zraka.

11. Dječji puder koji je posebno koristan za osobe koje se jako znoje i eventualno su krupnije građe pa im se događa da im se koža iritira, posebno na pregibima gdje se koža trlja, a dječji puder će upiti prekomjernu vlagu i spriječiti iritaciju.

12. Ne treba nositi antibiotike, jer se oni nikad ne uzimaju bez dogovora s liječnikom.Cybermed

www.Net.hr/zdravlje
31.07.2008.