Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član mlabos

Upisao:

mlabos

OBJAVLJENO:

PROČITANO

433

PUTA

ZEN I ZAPADNA MISAO 4

ZEN I ZAPADNA MISAO 4
Za zen kao izraz budističke misli prva pretpostavka ostaje nesumnjivo sadržana u prvoj velikoj istini od čijeg je otkrića pošao sam Buda: život je patnja zato jer je svijest o njemu tek vječni tok neizvjesnosti zbog nepostojanosti i nepostojanja bilo kojeg sebe.

4.

Središnja tema koja je zajednička dvojici autora zastupljenih u ovoj knjizi; Suzukiju i Frommu, jeste psihološki problem.

Tertium comparationis je psihoanalitička teorija podsvijesti, teorija dubinske svijesti ili „nesvjesnoga“, kako je taj sloj odredio već Eduard v. Hartmann krajem prošlog vijeka pod neposrednim indijskim utjecajima.

Dovoljno je poznato da psihoanalitičke teorije, o kojima se ovdje govori, ne možemo prihvatiti sa strogo naučnog stanovišta bez niza rezervi, ali ih moramo promatrati kao uspješne hipoteze suvremene kliničke prakse.

Dubinska svijest, na koju. C. G. Jung proširuje svoja psihoanalitička istraživanja, sadrži riznicu arhetipova ljudskog znanja od pamtivjeka.

Filozofska razrada ove hipoteze, u koju se upustila spomenuta budistička škola viđñânavâda, dovodi poopćavanjem svog polaznog stava do metafizičke teorije po kojoj ta idejna riznica postaje krajnja mogućnost idealističke rekonstrukcije objektivnog svijeta, ali i njegove relativno lake destrukcije u amorfnu struju svijesti.

Problem metode takve redukcije ili destrukcije znanja apsorbiranih u dimenzije svijesti, svijeta utonulog u njene različite dubine, nameće se na zanimljiv način sve češće dostupnim zastupnicima analognih hipoteza baština instrumentalnih pretpostavki joge, od kojih polazi duševna higijena i terapija indijskih i uopće budističkih sistema meditacije, među koje, kako smo vidjeli, spada i zen sa svojim specifičnostima.

To su bili osnovni motivi koji su privukli pažnju C. G. Junga baštini azijske kulture, a posebno djelu prof. Suzukija.

Kad se, međutim, psihološki elementi ovog tertium comparationis prošire neminovnim filozofskim dimenzijama, kako se upravo danas događa, iskrsava najprije jedno pitanje od ništa manje aktualne važnosti nego ono psihoanalitičko.

To je pitanje o socijalnim dimenzijama kako patoloških pretpostavki, tako i kliničkih reperkusija ovakvih metoda.

Frommov stav se za razliku od Freudova i Jungova u psihoanalizi odlikuje specifičnim humanističkim interesom, osobito u problemu otuđenja ličnosti, i dijalektičkim smislom za problem normalnog toka svijesti.

Po tim se obilježjima njegovo shvaćanje ideala integralne ličnosti radije priklanja zenu nego ranije poznatoj hipotezi A. Adlera.

Ni Freudova ni Jungova klinička psihoanaliza ne sadrži po njegovu mišljenju dovoljno široke pretpostavke za rekonstrukciju okrnjene cjeline i izvornosti ljudskog doživljaja.

Ograničenost na dijagnozu i uklanjanje neposrednih simptoma oboljenja osuđuje i ove teorije na pozitivistički skepticizam znanosti.

Nasuprot Freudu, Fromm ističe aspekt humanističke psihoanalize za koji već „u spisima Kierkegaarda, Marxa i Nietzschea“ nalazi vrednija određenja problema alijenacije nego kod Adlera.

Ne zalazeći dalje.u tok argumentacije same knjige koja je pred čitaocem, želim naglasiti i na ovom primjeru jedno osnovno zastranjivanje i opasnost shvaćanja zena kao mistike.

Bitno je shvatiti da je prednost teorije o satori upravo u tome da „satori nije abnormalno stanje duha, da nije trans u kojem iščezava realnost“.

Fromm humanističku opravdanost i neminovnost usvajanja tog smisla nalazi u osnovnoj „premisi zena da konačni odgovor životu ne možemo dati mišljenjem“ nego samim bićem, a da bismo uopće shvatili svrhu savršenstva čovjeka, koja je za modernog čovjeka zamijenjena intelektualiziranom svrhom savršenstva stvari, potrebno je prije svega da se oslobodimo nesposobnosti čuvstvenog doživljavanja, jer iz te nesposobnosti potječe tjeskoba, mučnina i očaj.

Još je važnija za nas spoznaja da se ta negativna stanja ne daju odstraniti ni fiktivnim psihičkim, a ni fizičkim (npr. farmaceutskim) sredstvima pasivnog podvrgavanja liječenju, kakvom je pribjegavala metoda hipnoze, Couéova metoda autosugestije ili indijska mantra yoga, pa ni Freudova metoda odvoda toka podsvjesti mimo prepreka svijesti, ili primjena nekih droga čijim se psihološkim efektima nedavno pozabavio A. Huxley, na duhovit način koji je skandalizirao upravo predstavnike yoge i zena u azijskim zemljama zbog opasnosti krajnje nemoralnog stava prema ljudskoj ličnosti, koja pada u očaj upravo radi svoje osjetljivosti u iskrenoj težnji za istinom.

Naglašavajući još jedanput važnost uvođenja ove komparativne problematike u užu filozofsku sferu - ne samo etičku - mogli bismo na kraju postaviti pitanje o dosežnosti kritičke perspektive koju na ovaj način stičemo prema našoj zapadnoj misli.

Raspravljanje o tom pitanju odvelo bi nas ovdje izvan okvira uže teme.

Dovoljno je možda na kraju čitaoca upozoriti i na to da za Frommov stav nije od neznatne važnosti u ovom slučaju njegova školovanost u dijalektičkom mišljenju.

Za zen kao izraz budističke misli prva pretpostavka ostaje nesumnjivo sadržana u prvoj velikoj istini od čijeg je otkrića pošao sam Buda: život je patnja zato jer je svijest o njemu tek vječni tok neizvjesnosti zbog nepostojanosti i nepostojanja bilo kojeg sebe.

Problem zena je konačno problem etičke i ontološke ravnoteže u toj prvobitnoj otuđenosti sebe u doživljaju bola.

Izvan tih granica ne bi bilo objektivnog opravdanja da u zenu tražimo odgovor na pitanja o čovjeku i društvu. 

nastavlja se

Rad s Osho tarot simbolima, jedna je od najučikovitijih metoda otkrivanja nesvjesnih (potisnutih) obrazaca, kroz 'razgovor' sa samim sobom...dokazano mojim dugogodišnjim radom kroz vlastito iskustvo i iskustvo ostalih sudionika!

 

 TEČAJ OSHO ZEN TAROTA!

Prijave i info:

Maja Cvjetanović Laboš

majalabos@gmail.com

 098/953 7245

Grupni i inividaulni tečaj OSHO ZEN TAROTA!

(za one izvan Zagreba, i one koji to žele, također i  putem skype-a!)

https://www.magicus.info/sadrzaj/naslovnica/tecaj-osho-zen-tarota-moja-prica-
 https://www.magicus.info/sadrzaj/naslovnica/nasi-novi-naslovi#.WPXuhV5ZbW8.facebook

KLIKALICE

🔝

KOMENTARI

 • 25.03.2019. 00:49h

  Član emilio-iiMerlin0

  Kada bi ovo bio generator problema,mozak operacije ili odraz našeg unutrašnjeg stanja - https://100posto.hr/news/roboti-ubojice-medu-kojima-i-tenk-bez-vozaca-uz-pomoc-umjetne-inteligencije-ubijat-ce-bez-nadzora  

  onda bi i duhovnjaci,ispovjedači,psiholozi,kirurzi,humanisti,nadriliječnici i grobari imali osiguran posao!?

  I nije da smo mi više glupi nego smo poludjeli od prevelike mudrosti?

  *

  "Da bi čovjek mogao mirno živjeti mora se naviknuti na dvije stvari:

  na loše vrijeme i na ljudsku nepravdu." Diogen

   

  Ne dajte svetinje psima i ne bacajte bisera svojega pred svinje!

  Inače bi ga mogle pogaziti nogama svojim, okrenuti se i rastrgati vas!

  Matej 7,6

   

  Dok istina obuje cipele laž je već obišla cijeli svijet.

   

  Čovjek u životu najskuplje plati jeftine ljude.

   

  Pričaju o plovidbi oni koji nisu sidro digli.

   

  'Sirovinu je najteže uvjeriti da je - sekundarna !'

   

  "Tamo kamo se isplati ići ne vodi prečica..."

   

  „Korijeni znanja su gorki, ali su plodovi slatki.“

   

  "Dovoljna je samo jedna zraka svjetlosti da nestane mrak."

   

  Život je ono što traje, a ne ono što prolazi.

   

  Najveći uništavač mira danas je krik nevinog, nerođenog djeteta. Kad jedna majka može u svom krilu ubiti svoje vlastito dijete, koji onda gori zločin još postoji od onoga da mi počnemo sami jedni druge ubijati? Čak i u Svetom pismu stoji: "Čak i kad bi majka mogla zaboraviti svoje dijete, ja ga neću zaboraviti." Ali danas se ubija milijune nerođene djece, a mi na to ne kažemo ništa.

  ~ Majka Terezija u govoru na dodjeli Nobelove nagrade za mir, 10. prosinca 1979. Oslo, Norveška

   

  “Misli koje vladaju našim osjećajima, koje nas vode i nadziru, pomažu nam da pobjeđujemo ili nas tjeraju da potonemo.” (Oscar Schellbach)

   

  "Najgore što nam se u životu može dogoditi je da sve bude po našem. To bi bio kraj svakog rasta."
    O. Jacques Philippe

   

  Budi smiren i uzmi sebi barem malo vremena za sreću. Vrijeme nije nikakva brza cesta izmedju kolijevke i groba, nego prostor za parkiranje na suncu. Godine nisu kilometri koje valja što prije prijeći. Svaka je godina dar iz Božje ruke, nepovratan dar.

  I zar da ne budeš sretan zbog takvog dara?

  Phil Bosmans

   

  “Kada dugo žive skupa, životinje se zavole, a ljudi zamrze.” Kineska poslovica 

   

  Ne vjerujte ljudima, izdali su Boga, kako neće čovjeka.

   

  Postoje samo dvije vrste ljudi: s jedne strane pravednici koji se smatraju griješnicima, a s druge griješnici koji se smatraju pravednicima.

   

  “Tajna uspjeha je samo u tome da se pokreneš.” - Agatha Christie.

   

  ''Konačno mjerilo čovjeka nije gdje stoji u momentu udobnosti i pogodnosti, već gdje on stoji u vremenu izazova i provokacija.'' (Martin Luter King)

   

  "Možeš imati prijatelja, muža, sina koji će te voljeti, al' nikad nijedan muškarac neće kao tvoj tata. Tata je taj koji te voli iskreno i za njega si uvijek princeza, koju ne može zamijeniti nitko!"

   

  Prvi korak ka stizanju do cilja je vaša odluka da više nećete ostati tamo gdje ste sada.“Životna tragedija nije u tome da brzo skončava, već u tome što čekamo toliko dugo da počnemo živjeti.” ~ V.M.Luis 

  "Čast se ne može oduzeti, ona se može samo izgubiti." Anton Pavlovič Čehov

   

  Najljepši dio života je između dva braka.

   

  Frater, memento mori (Brate, sjeti se smrti). 

   

  "Svaki čovjek koji je mlađi od 30 godina i nije liberal nema srca; svaki čovjek koji je stariji od 30 godina i nije konzervativac nema mozga" (Winston Churchill)

   

  Izazovi postoje da bi ojačali naša uvjerenja, a ne da bi nas pregazili.

  Ako ne možete dobiti čudo, postanite jedno.

  Nick Vujičić

   

  ‎"SVE DOLAZI ONOME, KOJI ZNA ČEKATI." – Longfelou

   

  "Ako se baciš kamenom na svakog psa koji na tebe laje, nikad nećeš stići do cilja", Dostojevski

   

  Lisica je lukava životinja, ali i njena se koža dobro prodaje.

   

  Žene nisu ništa postigle. Nekada su bile neravnopravne s pravim muškarcima. A sada su ravnopravne s nikakvim. Duško Radović

   

  Ljubav ne možemo kupiti, ali je zato ponekad veoma skupo plaćamo.

   

  "Oči su slijepe. Treba tražiti srcem."

   

  Ona je najljepše dane provela noću.

   

  Najprije se oblačila na kredit, a poslije se svlačila za gotovinu.

   

  Kada jednom staviš točku u životu iza nje nikad ne stavljaj dvotočku.

   

  Dobar muž uda ženu po drugi put.

   

  Nikad ne prilazi jarcu sprijeda, konju straga, ni budali s bilo koje strane.

   

  Žene se dijele na udovice i one koje rade na tome!

   

  Koji je najveći uzrok razvoda braka? – Vjenčanje!

   

  Najbrže ćeš povratit pare ako ih uložiš u alkohol.


  "Bez mijenjanja naših misli, nećemo biti u stanju riješiti probleme, koje smo istim tim mislima stvorili." ( Albert Einstein )

   

  "Zavist je najbolji dokaz koliko se ljudi osjećaju nesrećnim." ~ Artur Šopenhauer

   

  Ako psu pokažeš da ga se bojiš, a čovjeku da ga voliš isto će reagirati - pas će te ugristi za nogu, a čovjek za srce.

   

  Duša koja se uzvisuje ponižava Boga, ali duša koja se ponižava uzvisuje Boga.— Sv. Augustin 

   

  Treba pokucati na ona vrata za koja znaš da se neće lako otvoriti, pa ćeš znati cijeniti onoga tko vrata otvara.

   

  Ne trčite za ženama, da se ne sudarite sa onima koji od njih bježe.

   

  "Strašno je to kad imate nešto važno ispričati, a nemate kome. A još je strašnije kad imate kome, a nemate što." ~ Dušan Radović

   

  Ljudi vam nikada neće oprostiti USPJEH, ČVRST HOD nakon pada i ŠIROK OSMIJEH preko cijelog lica.

   

  Čovjek putuje svijetom u potrazi za onim što treba, a kada se vrati kući to i nađe.
  George Edward Moore

   

  Danas sve mora ići brzo. Pokušaj u ovom vremenu koje nema vremena ostati čovjek. 
  Ne daj da te gone!
  I puž je stigao u Noinu lađu.

   

  “Najbolje vrijeme za sadnju drveća bilo je prije 20 godina. Drugo najbolje vrijeme je SADA.” – Kineska poslovica

   

  Tamo gdje je Bog stavio točku, nemoj stavljati znak pitanja.

   

  "Usuditi se - to je cijena napretka." - Victor Hugo

   

  Nikad ne misli šta ćeš izgubiti ako pokušaš, već šta ćeš dobiti ako uspiješ.

   

  "Dajte čovjeku ribu i nahranit ćete ga za jedan dan; naučite ga kako da je lovi i prehranit ćete ga za cijeli život."

   

  "Tamo kamo se isplati ići ne vodi prečica..."

  „Korijeni znanja su gorki, ali su plodovi slatki.“

  "Što više škola – to manje robova. Što više znanja – to više imanja."

  "Nitko na svijetu nije jači od čovjeka koji zna."

  ''Ono što čovjek nauči, voda ne može odnijeti niti vatra spaliti. ''

   

  „Što mudrija glava, to lakše leđima.“

   

  „Znanje je moć.“ 

   

  "Znanje pobjeđuje"

  „Znanje je blago koje svog vlasnika svugdje prati.“

   

  „I učiti treba naučiti.“

   

  „Vrhunsko postignuće = vjera u samog sebe + predani rad.“

   

  "Ne postoji hitno, postoje samo oni koji su zakasnili"

   

  „Pobjeđuju oni koji misle da to mogu.“

   

  "Nitko se ne može vratiti da bi započeo ispočetka.

  Svatko može početi sada i napraviti sasvim novi kraj!"

   

  Najteža stvar u životu je znati koje mostove treba prijeći, a koje srušiti.

   

  ČOVJEČE, VRATI SE SEBI DOK JOŠ IMAŠ KOME!

   

  život je prilika - iskusi je
  život je ljepota - divi joj se
  život je san - učini ga stvarnim
  život je izazov - suoči se s njim
  život je zadatak - izvršavaj ga
  život je igra - igraj se
  život je dragocjen - njeguj ga
  život je bogatstvo - čuvaj ga
  život je ljubav - uživaj je
  život je tajna - pronikni je
  život je obećanje - ispuni ga
  život je tuga - nadiđi je
  život je himna - pjevaj je
  život je borba - prihvati je
  život je tragedija - uhvati se u koštac s njom
  život je avantura - usudi se
  život je sreća - zasluži je
  život je život - brani ga

   

  "Pametan je onaj koji ne tuguje zbog onoga što nema, nego se veseli zbog onoga što ima." - Demokrit

   

  NAJVRIJEDNIJI I NAJLJEPŠI NAKIT JEDNE ŽENE JESU NJENA DJECA.

   

  Žena bez časti nikad nije ni bila lijepa.

   

  "Ne brinite se oko toga što ljudi misle, oni to rijetko rade." Narodna poslovica

   

  Najbolji savjet je ne davati savjet.

   

  Samo su dvije stvari beskonačne, svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam baš siguran. (A.Einstein)

   

  Ljubav je kao nogometna lopta – svi je jure da je stignu; a kad je stignu – šutnu je!

   

  Voljeti se; to ne znači gledati se međusobno, već zajedno gledati u istom smjeru.

   

  Dobro otvori oči kad se ženiš, a poslije ih zatvori !

   

  Plakala sam što nisam imala cipele, dok nisam vidjela čovjeka koji nije imao nogu.

   

  I najveća kuća gradi se malim ciglama.

   

  Kada se penješ stepenicama, uvijek pozdravljaj one koje usput srećeš, jer ćeš ih ponovo vidjeti kada budeš silazio! 

   

  Sramota je dva puta se spotaći o isti kamen.

   

  "Zanima me budućnost jer ću ostatak života tamo provesti." - Čarls Ketering

   

  Ne dozvoli da te zmija ugrize dva puta ispod istog kamena.

   

  Osveta se servira kad je hladna.  

  "Toliko je u životu bilo stvari kojih smo se bojali. A nije trebalo, trebalo je živjeti." - Ivo Andrić

   

  Amicus certus in re incerta cernitur...  (Pravi se prijatelj u nevolji poznaje... )

   

  MUDRAC ONO ŠTO HOĆE TRAŽI U SEBI, NEZNALICA TO TRAŽI U DRUGIMA (Konfucije)

   

  "Najveće uživanje u životu je da uradite ono za što ljudi kažu da ne možete  uraditi."

   

  “Ne idite tamo kamo vas vodi put, idite radije tamo gdje nema puta i ostavite trag.”

   

  Radije bih da me mrze zbog onog što jesam, nego da me vole zbog onog što nisam...

   

  Nosi križ i nemoj da križ nosi tebe!

   

  “ Na kraju, nećemo se sjećati riječi naših neprijatelja, već šutnje naših prijatelja. ”

  Ne prepirite se s budalom.. Prvo će razgovor spustiti na svoj nivo, a onda te dotući iskustvom.

   

  "Duboka rijeka neće se zamutiti ako u nju baciš kamen. Tako je i sa čovjekom. Ako se čovjek ljuti zbog uvreda, onda on nije rijeka već bara." – Tolstoj 

   

  Kad ti udare šamar ti okreni drugi obraz, ne pričaj, ne pravdaj se, jer takvima nije potreban dokaz. Ne daj im suzu što iz tvoga oka sija, ona je ta koja njihovim dušama prija. Šuti i nasmij se, ti imaš hrabrosti, a to je vrlina! KADA IM PONESTANE LAŽI, UBIT ĆE IH TVOJA TIŠINA.

   

  Jedno stvarno bogatstvo je bogatstvo duše, ostala su dobra podložna velikim gubitcima.

   

  Ne provodite vrijeme sa nekim kome nije stalo da svoje provodi sa vama.

  Tko hoće i želi da nešto učini, naći će načina; tko neće ništa da učini, naći će opravdanje.

   

  Ne govori sve što znaš, ne čini sve što možeš, ne vjeruj svemu što čuješ, ne daj sve što imaš, ne želi sve što nemaš, samo voli onoga tko tebe voli.

   

  Ne mogu Vam dati recept za uspjeh, ali Vam mogu reći formulu za neuspjeh: NASTOJTE SVAKOME UGODITI!

   

  Najteže je pomoći utopljeniku koji je uvjeren da je s njim sve u redu.

   

  Strast dolazi kao molilac, zatim kao gost i na kraju kao gospodar u kuću.

   

  Nije se rodio tko je svakom ugodio.

   

  Ako nekoga nemate u potpunosti, onda ga je najbolje u potpunosti izgubiti. (R. Tagore)

   

  Kakva bi samo tišina nastala kada bi svi ljudi govorili samo ono što znaju..

   

  Pamet je najbolje rasporedena stvar na svijetu.. Svi misle da je imaju dovoljno.

   

  Ljudi su kao školjke; moraš ih otvoriti na tisuće da bi pronašao biser.

   

  Bolje ništa ne govoriti i biti smatran budalom, nego progovorit i otklonit svaku sumnju!

   

  Čudno je to kako je malo potrebno da budemo sretni, i još je čudnije kako nam baš to malo uvijek nedostaje. (Ivo Andrić)

   

  Greška je uspjeh, ako od nje naučimo. (Malcolm Forbes)

   

  Nada je jedan od onih lijekova koji uopće ne liječe već samo produžavaju patnju. (A. J. Cronin)

   

  Onaj tko nikad nije pogriješio, nikad nije pokušao napraviti nešto novo. (Albert Einstein)

   

  Moraš imati dugoročne ciljeve kako se ne bi razočarao zbog kratkoročnih neuspjeha. (George H. Bender)

   

  Život je 10% onoga što vam se događa, a 90% onoga kako reagirate na to. (Lou Holtz)

   

  Sve ima svoju ljepotu, samo to svatko ne vidi. (Konfucije)

   

  Djeluj brzo, razmišljaj polako. (Germaine Greer)

   

  Ne pogriješiti je velika greška. (Robert Half)

   

  Prednost razgovora sa samim sobom je u tome, da znadete da Vas bar netko sluša. (Franklin P. Jonnes)

   

  Iskustvo je čarobna stvar, koja omogućuje prepoznavanje greške, koju ponovno radimo. (Franklin P. Jonnes)

   

  Hrabrost ima samo onaj, koji zna da se vi bojite. (Franklin P.Jones)

   

  Ne okrećite se, može vas nešto sustići. (Satchel Paige)

   

  Motivacija je jednostavna stvar. Samo eliminirate ono, što vas demotivira. (Lou Holtz)

   

  Novcem ne možete kupiti prijatelje, ali možete dobiti višu klasu neprijatelja. (Spike Milligan)

   

  S ciljem pred očima i najsporiji napreduju brže nego oni najbrži bez cilja! (G. E. Lessing)

   

  Kad sjedneš na krivi vlak sve su stanice krive.

   

  Pametan čovjek vidi onoliko, koliko mu treba, a ne koliko može vidjeti. (Michael de Montaigne)

   

  Uvijek učinite jednu stvar manje, nego što mislite da možete. (Bernard Baruch)

   

  Ako ne pokušate, nikada nećete uspjeti, ali ako pokušate, možda ćete se iznenaditi. (Lama Thubten Yeshe)

   

  Jučer je prošlost, sutra je misterija, a danas je dar.

   

  Uspjeh ne treba mjeriti položajem koji smo stekli u životu, već prema preprekama koje smo svladali dok smo se trudili postići uspjeh.

   

  Nikada se ne ispričavajte za osjećaje jer se ispričavate za istinu.

   

  Nijedna baština nije tako bogata kao iskrenost. (William Shakespeare)

   

  Temeljni zakon života je radost. Misli na uspjeh i biti ćeš uspješan. Misli na sreću i biti ćeš sretan. Misli na zdravlje i biti ćeš zdrav.

   

  Posvađamo li prošlost i budućnost izgubit ćemo sadašnjost.

   

  Um je poput padobrana - funkcionira jedino ako je otvoren. (Albert Einstein)

   

  Kad su oči žene zamagljene suzama, onda je muškarac taj koji ne vidi jasno.

   

  Bezumno je mrziti sve ruže jer si se ogrebao na jedan trn..

   

  Učeni je u cijelom svijetu učen; kralj je samo u svom kraljevstvu kralj.

   

  Pametan će vladati svojom ćudi, budala će joj služiti.

   

  Kad zavolimo sebe, i drugi će nas zavoljeti.

   

  Volja je stvar jakih, a želja slabih.

   

  Nesposobni su sposobni sposobne učiniti nesposobnima!

   

  Ako čovjek ne mijenja svoje misli; ili je veoma, veoma mudar ili budala.

   

  Čast se ne može oduzeti, ona se može samo izgubiti.

   

  Najbolje uložen novac je onaj koji vam netko ukrade. Za njega dobivate MUDROST i ISKUSTVO.

   

  Ako tvoja sreća zavisi od postupaka drugih osoba onda zaista ne možeš biti sretna osoba.

   

  " Na kraju sve uvijek ispadne dobro. Ako nije dobro, nije kraj. "

   

  Da bi došli do izvora, potrebno je plivati protiv struje.

   

  Živi svaki dan života kao da ti je zadnji.. Jednom ćeš biti u pravu!

   

  Do uspjeha se ne dolazi liftom, već stepenicama!

   

  Ako si cijeli dan aktivan kao pčela, radiš kao konj i na kraju dana umoran si kao pas; porazgovaraj s veterinarom, postoji mogućnost da si magarac!

   

  Siguran put k neuspjehu je - odustati! Često budući uspjesi dolaze preko sadašnjih promašaja.

   

  Griješiti je ljudski, ali ako vam se gumica istroši prije olovke, malo ste pretjerali.

   

  Pokušate li, možda nećete uspjeti, ne pokušate li, sigurno nećete.

   

  Bolje je upaliti jednu malu svijeću nego proklinjati mrak.

   

  Jedini način za izbjeći pogreške je iskustvo; jedini način za steći iskustvo je činiti pogreške...

   

  Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

   

  Tko se izgubi u sreći nađe se u nesreći.

   

  Ne valja gasiti ono svjetlo koje se ne da više upaliti.

   

  Tko ne zna kamo ide, sigurno tamo stigne.

   

  Mnogi imaju u kući zlato, a vani traže bakar.

   

  Poslije svakog karnevala dolazi golgotska poniznost pokore.

   

  Duboko vjeruj u ono što želiš i zapamti: izgubljeno je samo ono čega smo se odrekli!

   

  Bog nikada ne zatvara jedna vrata, a da ne otvori druga.

   

  Od uspjeha do neuspjeha samo je jedan korak. Od neuspjeha do uspjeha je dugačak put.

   

  Ne govori uvijek sve što znaš, ali znaj uvijek sve što govoriš.

   

  Okreni lice suncu pa će sjene pasti iza tebe.

   

  Čovjek je kao razlomak, čiji je brojnik ono što on jest, a nazivnik ono što misli o sebi. Što je nazivnik veći, razlomak je manji.

   

  Onaj tko poznaje druge je mudar, onaj tko poznaje samog sebe je prosvjetljen, onaj tko može pobjediti druge je jak, onaj tko je pobjedio samog sebe je svemoćan.

   

  Dati dio sebe, dati ga drugom, ljudski je i nježno i nikad nam ne uzima onoliko koliko nam vraća.

   

  Dobro može bez zla postojati, ali zlo ne može bez dobra. (Sv. Toma Akvinski)

   

  Knjiga se ne cijeni po koricama.

   

  Danas je prvi dan ostatka mog života.

   

  Riječi ne treba brojati nego mjeriti.

   

  Isus: Jao onima koji zlo dobrom nazivaju, a dobro zlom, koji od tame svjetlost prave, a od svjetlosti tamu, koji gorko slatkim čine, a slatko gorkim. Jao onima koji su mudri u svojim očima i pametni sami pred sobom! => Izaija 5, 20-22

   

  Skromnost je vrlina mudrih.

   

  Pravi okus vode spozna se tek u pustinji.

   

  Planinu će pomaknuti samo onaj koji je počeo s micanjem kamenčića.

   

  Čovjek mora biti dovoljno velik da prizna svoje pogreške, dovoljno pametan da od njih ima koristi i dovoljno jak da ih ispravi.

   

  Radost se ne nalazi u izvanjskim stvarima nego u najdubljoj nutrini duše. (bl. Majka Terezija)

  "Bože, daj mi hrabrosti da promijenim ono što mogu promijeniti, daj mi snage da prihvatim ono što se ne može promijeniti, a najviše od svega, daj mi mudrosti da razlikujem prvo od drugoga." (Sv. Franjo Asiški)

   

  Nemoj puzati tamo gdje možeš letjeti.

   

  Jedini način da biste u nečemu u životu uživali je da to najprije zaslužite. [Ginger Rogers]

   

  Život je crtež bez gumice za brisanje.

   

  Ništa nije tako loše, da ne može biti gore.

   

  Čovjek uvijek pronađe ono što traži; dobro ili zlo, problem ili rješenje. [John M. Templeton]

   

  Valja u čovjeku gledati dobro prije svega! A još je bolje u čovjeku gledati dobro - poslije svega!

  Nije strašno kada si probao nešto učiniti i nisi uspio. Strašno je to kad nešto nisi ni pokušao, a mogao si.

   

  Ako želite zaboraviti svoje brige, nosite dva broja premale cipele.

   

  Ovako govori Gospodin: "Proklet čovjek koji se uzdaje u čovjeka... '' iz knjige proroka Jeremije

   

  Svaki zid ima vrata, samo ih treba naći.

   

  Iskrenost je veoma skup poklon, NE OČEKUJ GA OD JEFTINIH LJUDI.

   

  "Jučer sam bio pametan. Stoga sam želio mijenjati svijet. Danas sam mudar. Stoga mijenjam sebe." Sri Chinmoy


  Bože, svuda sam te tražio, Ti si bio u meni, a ja izvan sebe. (Sv. Augustin)

   

  Ne tražim ljepotu koja će me zadiviti nego srce koje će me voljeti.

   

  Postoje ljudi koji ti iščupaju srce iz grudi i oni koji ga vrate na mjesto.

  Jedino žena razlikuje dobrog i lošeg muškarca. Dobrog iskorištava, a lošeg zavoli...

   

  Goethe: "Najveći čovjek uvijek ostaje dijete."

   

  Kod nas svi misle da znaju bolje od onoga koji zna.

   

  Nisu vremena loša, nego ljudi.

   

  ‎''Labud ostaje labud makar se i s guskama družio.''

   

  Ako kažeš neku tajnu svom prijatelju, vodi računa da i on ima svog prijatelja...

   

  Teška vremena će pokazati imaš li prijatelja ili samo njegovo ime.

   

  Nije sretan onaj čovjek koji puna ima, nego onaj kojemu malo treba.

   

  BUDI PAMETAN... I PRAVI SE LUD... TAKO NAJBOLJE VIDIS STVARI...

   

  Ljepota života najbolje se vidi u smrtnom času...

   

  Ako je Bog sve što imaš, onda imaš sve što ti treba.

   

  "Neki ljudi stvaraju sreću gdje god odu; drugi kad god odu." ~ Oskar Vajld

   

  "Ne možeš pronaći pravu osobu ako još uvijek čekaš pogrešnu."

   

  Čovjek pun duha i u potpunoj se samoći izvanredno zabavlja svojim mislima.

   

  U jednu mladu šumu dolutala sjekira. Svo drveće se uplaši da će biti posječeno. Tada im se obrati jedno staro drvo i reče:

  "Ne bojte se onoga sječiva dokle god se netko od vas ne ponudi da bude drška."

   

  "Pametan je onaj koji ne tuguje zbog onoga što nema, nego se veseli zbog onoga što ima." - Demokrit

   

  "Veći je zločin osnovati banku nego je opljačkati." ~ Bertold Breht

   

  Kupujemo stvari koje ne trebamo, novcem kojeg nemamo, da bismo zadivili ljude koje ne volimo.

  "Kad je netko glup, ne možete mu to ni dokazati." (Dušan Radović )

   

  "Lijepa osoba nije uvijek dobra. Međutim, dobra osoba je uvijek lijepa." ~ Kineska narodna poslovica

   

  NIJEDNA ŽENA NE NOSI IZNOŠENE HALJINE DRUGIH ŽENA..., A KAD SU U PITANJU TUĐI MUŠKARCI... NISU TAKO PROBIRLJIVE...

   

  Ako čovjek ne mijenja svoje misli; ili je veoma, veoma mudar ili budala.

   

  Nesposobni su sposobni sposobne učiniti nesposobnima!

   

  Danas je teško biti lud... Velika je konkurencija! *

  **Živiš samo jedan dan: danas!  

  U jednome malom selu, u dalekome kutku zemlje, živio neki stari, mudar čovjek.

  Bilo mu devedeset godina, a izgledao je zadovoljan i sretan.

  Onda mu netko reče: “Proživio si lijepe godine, dugi vijek.”

  Starac povuče dim iz svoje lule i odgovori: “Živiš samo jedan dan.”**

  I tako je zapadnu misao zapao istok!

  A onda če nam se sa istoka opet vratiti zapad tojest tehnološki..........

  Stvar je samo u tome da se svi boje a oni koji i pobijede strah su još i strašniji a gubitnici i prestrašeniji???

  Ali mi bismo sve to mogli razriješiti i na osnovu samo jedne reklame koja nas "redukuje" ili "dedukcijom"??

  To je toliko jednostavno kao i "prestati pušiti" ili i reči "ne-ponovilo-se"...... to-to i to?

SADRŽAJ UPISAO

Član mlabosMerlin12 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana mlabos dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

IZDVOJENO

Vitamin C

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

KOLOVOZ...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

 • Član iridairida

  meni srce živnulo kad sam vidjela...:)

  05.08.2021. 20:50h
 • Član Luce malaLuce mala

  Već tri priče za temu mjeseca! Sjajno! Radujem se i ostalim pričama koje će tek stići... :)

  05.08.2021. 17:57h
 • Član bglavacbglavac

  Pozdrav svima. Lp

  04.08.2021. 18:39h
 • Član iridairida

  Ehej Božice, dobro nam došla natrag...!

  04.08.2021. 12:34h
 • Član bglavacbglavac

  Hvala Edin. Lp

  04.08.2021. 07:17h
 • Član bglavacbglavac

  Hvala Edin. Lp

  04.08.2021. 07:17h
 • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

  Bglavac...prijatan odmor.

  28.07.2021. 22:24h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info

ZEN I ZAPADNA MISAO 3 PUT ZENA - Filozofija taoa