Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član rea

Upisao:

rea

OBJAVLJENO:

PROČITANO

437

PUTA

OD 14.01.2018.

Usporedba poremećaja višestruke osobnosti

Usporedba poremećaja višestruke osobnosti
vako iole dublje proučavanje problematike nakačenja nezaobilazno vodi i do problematike tzv. poremećaja višestruke osobnosti ili PVO (engl. Multiple Personality Disorder, MPD) koji je odnedavno utopljen u širi pojam disocijativnog poremećaja osobnosti ili DPO (engl. Dissociative identity disorder, DID). Ovo vrijedi i u obrnutom slučaju, gdje proučavanje PVO vodi do nakačenja1, pa je za pravilnu diferencijalnu dijagnozu i nastavak rada s osobom vrlo važno razumjeti sličnosti i razlike ovih stanja.

Usporedba poremećaja višestruke osobnosti (PVO) i prisutnosti entiteta

Svako iole dublje proučavanje problematike nakačenja nezaobilazno vodi i do problematike tzv. poremećaja višestruke osobnosti ili PVO (engl. Multiple Personality Disorder, MPD) koji je odnedavno utopljen u širi pojam disocijativnog poremećaja osobnosti ili DPO (engl. Dissociative identity disorder, DID). Ovo vrijedi i u obrnutom slučaju, gdje proučavanje PVO vodi do nakačenja1, pa je za pravilnu diferencijalnu dijagnozu i nastavak rada s osobom vrlo važno razumjeti sličnosti i razlike ovih stanja.

Isto tako, važno je razumjeti da iako neke faze rada s ova dva stanja mogu biti jednake, konačni ciljevi su ipak različiti: u slučaju PVO trebalo bi doći do integracije što više rascijepljenih alter-ega (engl. alter personality) s primarnim (originalnim) identitetom, a ako to nije moguće, onda treba raditi na osvješćivanju postojanja različitih osobnosti i stvaranju uvjeta za njihovu daljnju suradnju. U slučaju postojanja nakačenih entiteta, trebalo bi pokušati što više entiteta odvesti u Svjetlo ili ako su izvorno ljudski, onda ih rastvoriti ili vratiti vlasniku.

Pojam PVO pojavio se u doba spiritizma (polovicom 19. st.), ali je, uz hipnozu i posjednutost duhovima (spirit possessions), u prvoj polovici 20. st. postao nepopularan zbog rastućeg pritiska materijalističke znanosti. PVO je ponovno aktualiziran pojavom knjiga kao što su The 3 Faces of Eve, 1957. ili Sybil, 1973.2, po kojima su snimljeni i istoimeni filmovi3. Hipnoza je u stručnim krugovima bila (i još je) zanemarena, dijelom možda i zbog Freudovog razočarenja njezinom neučikovitošću, tj. sporošću i neizvjesnošću rezultata postignutih4 tadašnjim metodama pobuda promijenjenog stanja svijesti, s kojima se pokušavalo doprijeti do podsvjesnih sadržaja ili onoga što je on nazvao id. Daljnji razvoj na ovom području ipak je rezultirao prihvaćenjem hipnotičke pobude kao najučinkovitije metode u slučaju PVO, kada je tijekom rada potrebno uspostavljati vezu s različitim alter-egoima.

Povezanost između PVO i mogućnosti postojanja nakačenja dobila je određenu pažnju zahvaljujući radu dr. R. Allisona, koji je kasnije bio marginaliziran od strane znanstvene zajednice, bez obzira na brojna postignuća koja bi mogla pomoći u objašnjavanju stanja kako bi se moglo pomoći osobama s PVO. Allison je bio i protiv marginalizacije PVO i njegova pogrešnog ubacivanja pod DPO, jer su etiološki ovo dva različita stanja, koja zahtijevaju i drugačiji pristup.

Prema Allisonu, ključ razlikovanja između ova dva post-traumatska disocijativna poremećaja je dob u kojoj je doživljena prva trauma, a postoji još 15 drugih faktora po kojima se razlikuju kao i prisustvo ili odsustvo tzv. unutarnjeg samo-pomagača (Inner Self Helper6, ISH, pojam koji je uveo Allison). Unutarnji samo-pomagač može djelovati kao osobni terapeut, pomažući terapeutu u radu.

Potpuno je svjestan cijele obitelji alter-ega, kao i onih fragmenata koji su uljezi (nakačeni entiteti). Zabilježeno je nekoliko slučajeva kad je unutarnji samo-pomagač sugerirao terapeutu da ostavi jednog ili više nakačenih entiteta na domaćinu zbog njihove trenutne funkcije kao što je npr. držanje pod nadzorom jednog ili više alterega kako bi se spriječio emocionalni kaos ako bi se ta alter-ega aktivirala.

7 Koncept ISH-a (kojega kreira naša suština, tj. duša koja se inkarnira u izabranom tijelu) razumljivo da je dočekan kao kontroverzan od strane predstavnika "tvrde" znanosti, koji isti spominju kao primjer kontroverzne dijagnoze

U namjeri da nekako pomiri pojmove PVO i DPO, Allison je dodao predikat "višestruki" (engl. multiples), pa u slučaju da je psihička/ fizička/ seksualna trauma doživljena prije sedme godine stanje naziva višestruki PVO (pojavljuje se ISH), a nakon sedme godine višestruki DPO (izostaje ISH). To je okvirna granica, a uzeta je kao vrijeme koje se smatra potrebnim da bi se razvila naša osobnost koja će nas pratiti za života. U tekstovima na ovim stranicama korišten je izraz PVO jer smatram da je deskriptivniji.

Postojanje više alter-ega (osobnosti) kod PVO može imati zaista spektakularne, zbunjujuće i medicinski nemoguće manifestacije (s druge strane, ovo stanje je jedan od jako dobrih primjera koji govori u prilog povezanosti um-tijelo, koja je upravljana dušom i povezana s Duhom). Ovisno o tome koji je alter-ego trenutno prisutan, osoba može npr. u jednom slučaju biti nepušač, a u drugom teški pušač, ili imati različite dioptrije, osjetljivost ili otpornost prema vanjskim utjecajima kao što su toplina, hladnoća, voljeti različitu hranu, imati različite alergijske reakcije ili čak različita ozbiljnija stanja kao npr. artritis u jednom slučaju, a u drugome dijabetes, ili biti bez oboljenja.

PVO je posljedica ozbiljnih emocionalnih i fizičkih trauma. U puno takvih slučajeva, opsežno fragmentiranje je neizbježno. Neka proučavanja osoba s PVO otkrivaju da neki od fragmenata mogu napustiti osobu, ali ostati u njenoj blizini, nakačiti se na drugu živu osobu ili otići u Svjetlo.

Šokantnu dimenziju PVO-a, odnosno izazivanja teških emocionalnih i fizičkih trauma pri programiranom stvaranju agenta za izvršavanje ・ E viših ciljeva・E nudi tzv. Greenbaum govor, čiji je transkript u opticaju već neko vrijeme na internetu.

Kada se govori o PVO, skeptici gotovo nezaobilazno spominju rad dr. N. Spanosa koji sugerira da se ovo stanje potpuno izbaci iz dijagnostike jer je ono proizvod interakcije terapeuta i pacijenta u danom društveno-kognitivnom kontekstu (drugačije rečeno, uključene strane su iskonstruirale nešto što je kognitivno prihvatljivo, a ima uporište u društvenim običajima). Njegova knjiga Multiple Identities & False Memories: A Sociocognitive Perspective se spominje, a možda zanimljiv detalj je njezino izdavanje dvije godine nakon autorove smrti. Spanosova istraživanja bila su općenito usmjerena na korištenje hipnoze za postizanje promijenjenog stanja svijesti u terapeutske svrhe i neetičkom korištenju iste (čega je po svemu sudeći bilo, i još uvijek ima, kod značajnog broja terapeuta ・E posebice kad je riječ o pobornicima New Age doktrina).

U nastavku je prikazana usporedba određenih simptoma u slučaju alter-ega u PVO ili postojanja nakačenog entiteta.

Alter-ego u PVO Postojanje nakačenog entiteta

Osnovna značajka osobe s PVO su trenuci izgubljenog vremena, kad jedan alter-ego prepušta upravljanje tijelom drugome.

Osim u rijetkim slučajevima potpune posjednutosti, nema osjećaja gubitka vremena kod domaćina koji ima nakačen entitet.

Postoji razgraničenje između pojedinih alter-ega u normalnom stanju svijesti, pri čemu jedan nema sjećanje na drugog i oni ne mogu koegzistirati pri upravljanju tijelom.

U promijenjenom stanju svijesti postoji svjesnost ili sjećanje o drugim alter-egoima koji su bili ・Ena odmoru・E dok je određeni alter-ego igrao vodeću ulogu.

Entiteti znaju za postojanje drugih, gdje se pojedini mogu i grupirati i imati i svog vođu (glasnogovornika).

Domaćin može biti svjestan prisutnosti druge svijesti (englco-presence).

Razvija se kroz duže vrijeme, počevši u ranom djetinjstvu. U oko polovice promatranih slučajeva broj alter-ega je bio ispod 10, dok je kod druge polovice pronađeno od 10 pa do preko 100 alter-ega. Stupanj smetnje varira od srednjeg do ozbiljnog, što uglavnom ovisi o odnosu među alter-egoima, gdje Nakačenje entiteta se uglavnom događa trenutno, s tim što postoje slučajevi i da neki entitet napusti, pa se ponovno nakači na domaćina. Iz ovog razloga su i promjene vidljive trenutno (npr. ・Epromijenio se nakon hospitalizacije zbog operativnoga zahvata・E).

Perspective

, American Psychological Association (APA), Rujan 2001.

Alter-ego u PVO Postojanje nakačenog entiteta

najmanje dva mogu igrati važnu ulogu u preuzimanju kontrole nad tijelom.

Vrlo rijetko postoji samo jedan alter-ego (ne računajući primarni identitet).

Broj mogućih nakačenja može jako varirati ali nije rijedak slučaj da bude samo jedan.

Alter-ego koji se aktivirao i preuzeo upravljačku ulogu ima potpunu kontrolu nad tijelom.

Potpuno preuzimanje kontrole nad domaćinom događa se samo u iznimnim slučajevima potpune zaposjednutosti. Obično se pojavljuju simptomi kao što su do tada nepostojeći apetiti, proturječnost u razmišljanju i vođenje unutarnjeg dijaloga, javljanje unutrašnjih glasova, itd.

Osoba s PVO ima često dobro dokumentiranu povijest slabog fizičkog, psihičkog i emocionalnog zdravlja.

Postojanje entiteta nije određeno lošim zdravljem.

Kod osobe s PVO postoji povijest emocionalnog, fizičkog i često seksualnog zlostavljanja u djetinjstvu.

Postojanje entiteta nije određeno postojanjem seksualnog zlostavljanja domaćina u djetinjstvu.

Alter-ega imaju osjećaj posjedovanja vlastitog tijela.

Entiteti su svjesni toga da su zasebna "bića", da su nakačeni na domaćina i da nisu domaćin. Ako tradicionalni terapeut (kojem je stran koncept nakačenih entiteta) dobije informaciju od entiteta da je on zasebna svijest i pokuša tretirati pacijenta kao slučaj alterega (integracija s primarnim ili originalnim identitetom) to će biti osuđeno na neuspjeh, ili će se u najboljem slučaju stvoriti susvijest (engl. co-consciousness).

Alter-ego u PVO Postojanje nakačenog entiteta

Alter-ega mogu prepoznati nakačeni entitet kao odvojeno, zasebno biće (netko tko ne pripada ・Egrupi・E).

Entiteti su svjesni postojanja alter-ega u domaćina.

Alter-ega se stvaraju, izranjaju, fragmentiraju i odcjepljuju u trenucima traume i potrebe.

Disocijacija (rascjepljivanje) je obrambeni mehanizam kako bi se preživjela traumatska i stresna situacija i gotovo uvijek počinje u djetinjstvu. Alter-ega nemaju sjećanja iz sadašnjeg života primarne osobnosti prije trenutka kada su kreirane, pa znaju tvrditi da su s osobom ・Eod samog početka・E (iako mogu imati sjećanje na prošli život kao dio svijesti duše-tijela osobe).

Nakačeni entitet nema nikakvih ・Erupa・E u sjećanju na svoj vlastiti život (ako je ljudski entitet), smrt, trenutak nakačenja i razdoblja između smrti i nakačenja na domaćina.

 

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/hr/

 

KLIKALICE

🔝

KOMENTARI

 • 09.10.2019. 19:55h

  Član emilio-iiMerlin0

  Postoje nakačenja......

  .......ali i tek nakon što je naš dragi "otac" pripravio put - *This is the case of a lady called doña Mariana, who came seeking help for infertility. She had been married for five years but had not yet managed to have children. After careful examination, it became clear that the woman’s ovarian ducts were almost completely closed because of a psychological trauma she had suffered when as a girl of barely ten she got raped by her own father. The healers subjected her to deep regression therapy of the event, and even then it took many sessions for her to fully remember what had taken place. Doña Mariana finally freed her feelings and recalled in detail the misdeed of which she had been victim. According to her, her father had been drunk at the time. On such occasions they would have terrible fights at home, usually ending in physical aggression against their mother or some other family member. She related how, on that unfortunate night, seeing that her father was drunk, she took him to the shed at the back of the house where they lived in the hope of avoiding the usual confrontations. She wanted to put him to sleep there and then go back to her chores in the kitchen, but her father forced her to stay and lie down with him. At first she did not know what he was doing and thought he was playing with her. On feeling the pain, however, she entered a profound state of terror and closed her entire being up. The denial resulted in progressive amnesia and caused an energy blockage in her reproductive system that eventually led to the near-closing of her fallopian tubes, and her sterility. It was only through extensive recapitulation together with the manipulation of her physical body by massage and medicinal teas that her ovaries recovered. She now has two healthy children and is very happy. This case makes it demonstrably clear that the recapitulation technique is not just warriors’ work. It is also useful for ordinary people to recapitulate the events of their life. Recapitulation brings many advantages, from improving memory to enhancing selfawareness and awareness of the environment. It can get to the bottom of the energy attacks one may suffer and recover whatever energy has been snatched away. Sexual abuse of children is actually responsible for great many diseases and psychological deviations in adults. The only thing one can do about this problem is struggle to raise the educational level of the population so that they can take responsibility for their actions and thereby break the chain that has existed for millennia: that of an abused child inevitably growing up to become an abusing adult* - *The Energy Parasite

  On one occasion, Father Gratian, the parish priest of a nearby town, brought a rich and welleducated foreign woman who suffered from sudden fainting attacks for us to cure. The lady said that she had no faith in indigenous healers, but that she had been to see the best specialists there were, and not one could explain what was happening or what was wrong with her. She had agreed to come to us as a last resort. Her arrival caused great excitement, because everyone wanted to see her. I was also curious but, as I was very new to the healers’ art at the time, I did not notice anything special when I observed the lady. Doña Silvia told me later that what had so shocked them all was that this woman carried a ‘pegoste’ clinging onto her energy. A ‘pegoste’ would probably have been described as a baby flyer in Carlos’ terminology. The seers perceived it as a dark spot clutching the lady’s right side and consuming the poor woman’s energy in such a way that it was killing her. It would only wait for her to recover slightly before attacking again. That was what was causing her fainting spells. It took a full cure of cleansing with plants and smoke during which she was kept in quarantine before the lady was finally rid of the clinging parasite. The patient was delighted both by the healing process and the results obtained. She wanted to pay money for the services, but doña Silvia would not accept payment. Instead, she told the lady that if she really wanted to show her gratitude, it would be better if she made a donation to Father Gratian’s church which looked after many orphans. And that was what the lady did* (ponekad je bolje biti sterilna???)

  A druko je kada se sami zakačimo ???

  *Desilo mi se jednom drugom prilikom, ranije,
  da sam nešto slično osetio u vezi s jednom mojom
  prijateljicom koja je bila smrtno bolesna. Pomislio sam
  da bih je mogao izlečiti pa čak i odvesti iz bolnice u
  kojoj je ležala na samrti. Posavetovao sam se s don
  Huanom o tome.
  »Naravno. Možeš je izlečiti i odvesti iz te smrtonosne
  mišolovke«, rekao je.
  »Kako?« upitah.
  »To je vrlo prosto«, odgovori. »Treba samo da je
  podsetiš na to da je neizlečiv bolesnik. Pošto je stigla
  do kraja, ona poseduje moć. Nema više šta da izgubi.
  Sve je već izgubila. Kad čovek više nema šta da izgubi,
  postaje hrabar.

  Bojažljivi smo samo onda kad imamo
  za šta da se zakačimo.«


  »Zar je dovoljno samo da je na to podsetim?«
  »Nije, ali to će joj uliti snage koja joj je potrebna.
  Onda mora bolest da odgurne levom rukom. Mora da
  ispruži ruku sa stisnutom pesnicom, kao da u njoj nešto
  drži. Mora neprestano da gura i da govori: "Napolje,
  napolje, napolje." Pošto više nema šta drugo da radi,
  kaži joj da svaki trenutak života koji joj preostaje
  treba da posveti izvođenju tog pokreta. Uveravam te
  da može ustati i otići iz bolnice, ako to želi.«
  »To izgleda tako jednostavno«, rekoh.
  Don Huan se prigušeno nasmeja.
  »Izgleda jednostavno«, odvrati on, »ali nije. Da bi
  to tvoja prijateljica postigla, potreban joj je besprekoran
  duh.«
  Gledao me je dugo. Činilo mi se da pokušava da utvrdi
  koliko mi je stalo do te prijateljice i koliko sam
  tužan zbog nje.
  »Razume se«, produži, »da tvoja prijateljica ima
  besprekoran duh, nju to ne bi ni snašlo.«
  Ispričao sam svojoj prijateljici šta mi je don Huan
  rekao. Ali ona je bila već toliko slaba da nije mogla
  ni ruku da pomeri.


  Što se tiče Hosefine, razlog moje pritajene vere bio
  je taj što je ona bila ratnik besprekorna duha. Upitah
  se u sebi da li bi i u njenom slučaju bilo mogućno primeniti
  isti onaj pokret rukom?
  Rekao sam Hosefini da ona ne može da govori zato
  što je negde došlo do neke blokade.
  »Da, da, posredi je blokada«, ponoviše Lidija i Rosa
  za mnom.
  Objasnio sam Hosefini taj pokret rukom i rekao
  joj da mora da odgurne tu blokadu upravo takvim pokretom
  ruke.
  Hosefina me pogleda zgranuto. Činilo se da je u
  transu. Pokretala je usta proizvodeći jedva čujne zrake.
  Pokušala je da pokrene ruku, ali je od silnog uzbuđenja
  taj pokret bio izveden sasvim nasumce. Pokušao
  sam da sredim njene pokrete, ali ona je, čini se, bila toliko
  izvan svega toga da nije mogla ni čuti šta joj govorim.
  Oči joj se zamagliše i ja videh da će se onesvestiti.
  Rosa je, izgleda, shvatila šta se zbiva; skočila je
  i zgrabila čašu vode pa poprskala Hosefinu po licu. Hosefina
  zakoluta očima tako da su se videle samo beonjače.
  Treptala je sve dok opet nije mogla da usredsredi
  pogled. Micala je ustima, ali iz njih se ne ču nikakav
  zvuk.
  »Dodirni joj grlo!« viknu mi Rosa.
  »Ne! Ne!« povika Lidija. »Dodirni je po glavi, budalo!
  «
  Zgrabila je moju ruku i ja joj preko volje dopustili
  da je stavi na Hosefininu glavu.
  Hosefina zadrhta i onda, malo-pomalo, izusti neke
  tihe zvuke. Meni se oni nekako učiniše melodičniji od
  neljudskih zvukova koje je ranije puštala.
  I Rosa je morala primetiti tu razliku.
  »Jesi li ti to čuo? Jesi li?« upita me šapatom.
  Ali, ma kakva da je ta razlika bila, iz Hosefininih
  usta čuše se opet krici groteskniji nego ikada pre. Kad
  se smirila, jecala je neko vreme, a onda je dospela u
  neko euforično stanje. Lidija i Rosa je konačno smiriše.
  Ona se sručila na klupu, iznurena, činilo se. S mukom
  je podigla očne kapke da pogleda u mene. Krotko
  se nasmeši.
  »Veoma, veoma mi je žao«, rekoh i uzeh je za ruku.
  Ona zatreperi celim telom. Spusti glavu pa opet zaplaka.
  Osetih kako svim srcem saosećam s njom. U tom
  trenutku dao bih i život samo da joj pomognem.
  Jecala je neobuzdano dok je pokušavala nešto da
  mi kaže. Izgledalo je da su se i Lidija i Rosa toliko uživele
  u njenu situaciju da su i same činile iste pokrete
  ustima.
  »Učini nešto, za ime boga!« preklinjala je Rosa.
  Obuze me nepodnošljiva strepnja. Hosefina ustade
  pa me zagrli, ili, bolje reći, grčevito se pripi uza me i
  odgurnu me od stola. U tom trenutku Lidija i Rosa s
  neverovatnom spretnošću, brzinom i preciznošću zgrabiše
  me rukama za ramena zakačivši se u isti mah svojim
  nogama za moje. Težina Hosefininog tela i njen zagrljaj,
  a uz to brzina Lidijinog i Rosinog manevra, učiniše
  me bespomoćnim. Sve se pokrenuše u isti mah i,
  dok dlanom o dlan, oboriše me na pod s Hosefinom koja
  je ležala na meni. Osećao sam kako joj srce snažno
  bije. Svom snagom se grčevito držala za mene, a udarci
  njenog srca odjekivali su u mojim ušima. Osećao sam
  ga kako bije i u mojim grudima. Pokušao sam da je
  odgurnem, ali ona se grčevito držala za mene. Rosa i
  Lidija su svom težinom pritisnule moje ruke i noge,
  prikovavši me tako za pod. Rosa je brbljala kao luda
  i grickala mi slabinu. Njeni sitni, oštri zubi klepetali su
  dok su se njena usta otvarala i zatvarala u nervoznim
  grčevima.
  Odjednom sam osetio strahovit bol, fizičku odvratnost
  i užas. Ostao sam bez daha. Nisam mogao da usredsredim
  pogled. Znao sam da gubim svest. Onda sam
  čuo suvo pucketanje kao da mi je pukla neka cev u dnu
  vrata a na temenu sam osetio golicanje koje se potom
  kao drhtaj proširilo po celom telu. Prvo čega sam bio
  svestan posle toga bilo je da ih gledam s drugog kraja
  kuhinje. Tri devojke su zurile u mene ležeći na podu.
  »Šta to radite?« čuh kako neko upita jakim, oporim
  i zapovedničkim glasom.
  Tada osetih nešto neverovatno. Osetio sam kako
  me Hosefina pustila i ustala. Ležao sam na podu ali
  sam istovremeno i stajao podalje od njih i gledao u ženu
  koju do tada još nikad nisam video. Stajala je kod
  vrata. Pošla je prema meni i zaustavila se na dva-tri
  koraka, zureći u mene. Znao sam odmah da je to la Gorda.
  Zahtevala je da joj kažu šta se to dešava.
  »Malo smo se našalile s njim«, reče Hosefina pročistivši
  grlo kašljucanjem. »Pretvarala sam se da sam
  nema.«*

SADRŽAJ UPISAO

Član reaMerlin3 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana rea dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

IZDVOJENO

Vitamin C

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

TRAVANJ...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

 • Član vanessavanessa

  Smijeh je, viši oblik molitve!***

  01.04.2020. 16:57h
 • Član vanessavanessa

  ♥*

  01.04.2020. 16:15h
 • Član mkrmarmkrmar

  Svjetlosni zagrljaj

  31.03.2020. 18:40h
 • Član iridairida

  primijetili smo...♥

  31.03.2020. 11:50h
 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  počela sam pisati pjesme na slikama

  28.03.2020. 14:18h
 • Član iridairida

  svima koji svraćaju na ♥

  27.03.2020. 15:38h
 • Član vanessavanessa

  ♥*

  27.03.2020. 14:49h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info

Nenamjerna nakačenja Klasifikacija entiteta - ljudski entiteti