Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član irida

Upisao:

irida

OBJAVLJENO:

PROČITANO

528

PUTA

LEKSIKON OSNOVNIH JUNGOVIH POJMOVA - NEUROZA

 LEKSIKON OSNOVNIH JUNGOVIH POJMOVA - NEUROZA
Neuroza bi se uopšteno mogla zamisliti i kao privremeni ili, čak, kao "truli kompromis", kao jedna vrsta prelaznog rešenja pre pokušaja iznalaženja pogodnog rešenja.

NEUROZA


Pojam neuroze irna u analitičkoj psihologiji K. G. Junga drugačije akcente nego u Frojdovoj psihoanalizi (l). Neuroza je izraz ometenog ocelotvorenja čoveka i njegove individuacije. Disocijacija i razdor čoveka sa samim sobom dovode do psihoneurotičnih poteškoća. Raskorak i suprotnosti, u koje se čovek 'zapetljava, najčešće postoje u konfliktu između dubovnomoralnog zahteva i prirodno-nagonske težnje. Međutim, time sc ne misli na to da Jung uzrok vidi u konfliktu nagona, nego u životu imanentnom postojanju dve suprotstavljene tenzije. One mogu dovesti do nastajanja kompleksa i izazvati fenomene nagomilavanja, koji u toj meri opterećuju proces duševnog doživljavanja i težnju za psihičkim rastom. kao i samoostvarenje, da dolazi do neuroze. Neuroza bi se uopšteno mogla zamisliti i kao privremeni ili, čak, kao "truli kompromis", kao jedna vrsta prelaznog rešenja pre pokušaja iznalaženja pogodnog rešenja. Neurotski simptomi imaju za Junga simboličan i prikriven smisao. Za Junga je bilo važnije pitanje "radi čega", nego uzročno pitanje "zašto" nastaje neuroza. Kada čovek
razabere i shvati poruku svojih simptoma, onda može sa takvim uvidom da počne sa kompletnim usmeravanjem i oblikovanjem svog života (2).

U bolesne procese kod neuroze ubrajaju se između ostalih: potiskivanje,
regresija, fiksiranje i izneveravanje. Potiskivanje se zasniva na pomenutim suprotnostima. Kod regresije se oživljavaju ranija pozitivna iii negativna iskustva i modaliteti ponašanja, koja mogu dovesti do zapadanja u ranije infantilne faze razvoja ili u arhaična duševna stanja. Pod fiksiranjem razumemo svesno ili nesvesno zatvaranje i vezivanje, na primer, za roditelje ili za razvojne faze koje nisu starosne prirode. Kod izneveravanja se, naposletku, ne radi više samo o frustraciji, odbrani od nagonskih impulsa ili duševnih smetnji, nego i o izneveravanju samoga sebe pred psihičkim procesima razvoja. Prilikom lečenja neuroze, važno je da bolesnik usvoji ispravan stav prema neurozi (3).

Višedimenzionalnosti mnogostranost jungovskog koncepta neuroze T. Zajfert je prikazao u sledećim aspektima:

1. aktuelni konflikt postavlja neurozu u vezu sa zahtevima iz sadašnjosti i čini jasnom njenu dinamiku;
2. stav o svrsishodnosti postnvlja pitanje koje zadatke pacijent ne želi da izvrši i koje će poteškoće pokušati da izbegne;
3. regresivno-teorijski stav prati bnjicu pslhičke energije; 
4.libidozno-teorijski stav usmerava na oslobođenjeenergije zarobljene neurozom;
5. genetski ili genetski orijentisani stav vodi računa o istoriji neuroze;
6. teorijski stav o ulozi neuroze predstavlja se u identifikaciji Ega i Persone;
7. kulturno-teorijski stav definiše neurozu kao neuspeo pokušaj jedinke da u samome sebi razreši neki opšti savremeni problem;
8. konfliktno-teorijski stav kazuje da je nejedinstvo sa samim sobom odlika kulturnog čoveka uopšte;
9. pored svoje čulnosti unutar procesa individuacije, finalna teorija neuroze vidi i ciljeve koji se slede sa svojevoljnošću, rafiniranim aranžmanom i sa neumoljtvom tvrdoglavošću;
10. teorija o kreativnosti neuroze polazi od prihvatanjn nagona za
samoostvarenjem. 

Kao nove, važne stavove, Zajfert navodi moralni, razvojnoteorijski i disocijativno-teorijski stav o neurozi (u: Psychologie des 20. Jahrlu11ulerts , Kindler, tom 3, str. 859 f.).

(1) Neuroza, naime, nije nikako samo negativna, nego i pozitivna pojava. Samo bezdušni racionalizam može dn previdi tu činjenicu, oslanjajući sc na čisto materijalističko shvatanje sveta. U stvarnosti, neuroza sadrži dušu bolesnika ili bar jedan bitan njen deo, i kada bi se njemu, shodno racionalističkoj nameri, mogla odstraniti neuroza poput bolesnog zuba, onda on time ne bi bio ni na kakvom dobitku, nego bi izgubio nešto veoma bitno, kao kad bi mislilac izgubio sumnju u istinitost svojih
zaključaka ili kada bi moralan čovek bio lišen iskušenja, ili hrabar čovek oslobođen straha. Izgubiti neurozu, znači isto što i postati bespredmetan. Štaviše, život gubi svoj vrhunac a time i smisao. To ne bi bilo lečenje, nego amputacija. (GW 10, § 355)

(2) Ne bi trebalo pokušavati sa uklanjanjem neuroze, nego bi trebalo saznati šta ona govori, čemu nas uči i u čemu se sastoje njen smisao i njena svrha. Štaviše, trebalo bi da naučimo dn joj budemo zahvalni, jer ćemo je inače propustiti tako izgubili mogučnost upoznavanja sa onim što stvarno jesmo. Neuroza je onda zaista "rešena", kada je rešila pogrešno postavljeno Ja. Ne leči se ona, nego ona leči nas. Čovek je bolestan, ali je bolest pokušaj prirode da ga izleči. Dakle, od same bolesti
možemo mnogo da naučimo što je korisno za sopstveno zdravlje, i ono što se neurotičaru pričinjava kao stvar za apsolutno odbacivanje, to je pravo zlato, koje inače nigde nismo pronašli. (GW 10, § 361)

(3) Bolesnik ne bi trebalo da uči kako da se oslobodi neuroze, nego kako da je podnosi. Jer bolest nije izlišan i stoga besmislen teret, nego je ona on lično; on lično je "drugi" čovek, koji uvek nastoji da se isključi zbog infantilnog komoditeta, na primer, ili iz straha ili nekih drugih razloga. Na taj način Ja se pretvara, kao što Frojd ispravno prlmećuje, u "prebivalište straha", koje nikada ne bi postojalo da se nismo neurotski
branili od sebe samog. (GW 10, § 360)

KLIKALICE

🔝

KOMENTARI

 • 05.11.2019. 16:02h

  Član emilio-iiMerlin0

  Ako več i Postoji.....

  .....i ta druga ali i' Strana "medalje" !?

  Hoče li onda i "Modrić" kao Svijetski prvak u svojoj knjizi objasniti ima li "FIFA" Jedinstva sa "SVEMIROM" !

  Ili i samo preferira "Nobela za Mir" da ne bude "Rata/Dinamita" ?

  A kada neki govorkaju o "Upadicama" onda bi i trebali da se pozabave sa "skretničarima Pažnje" ???

  Zamislite si samo jedan velebni Stadion,Loptu i Ghoste ??

  Ali ni to nije sve:

  *Energetska šteta, koja se pritom pričinjava našoj svesti je enormna. Spoljašnji sjaj doduše stalno ponovo raste, ali Voladoresi ga ponovno pojedu do određene visine - poput krave koja brsteći održava visinu trave na pašnjaku. Tako i stepen naše svesti stalno ostaje na niskom nivou, koji nam doduše omogućava svladavanje svakodnevice, ali ne i preispitivanje situacije ili čak spoznaju da u određenom smislu delimo sudbinu naših domaćih životinja. Jer, kao što mi držimo kokoške u kokošinjcima i kavezima, kaže Don Huan, isto tako Voladoresi nas drže u ljudskim kokošinjcima, s tom razlikom da mi štale i kaveze u kojima živimo sami gradimo.

  Te štale i kavezi, naglašava Kerol Tigs, su naši gradovi, sela i kuće, bez obzira da li živimo u seoskoj idili ili u središtu velegrada. Iz kokošije perspektive nema istinske razlike u tome da li gubimo perje i bivamo pokradeni za jaja zatvoreni u boksove nosilja, štalu ili dvorište, jer na kraju krajeva svejedno živimo i umiremo u ropstvu.*

  Tojest i kada naš "Mesić" kaže "idite tragom novca" a iz Vip Lože".............

 • 05.11.2019. 16:19h

  Član emilio-iiMerlin0

  Duhovnost......

  Je li onda i "Manulić" neurozan kada prodaje vilu za Milione a koju je možda i ukrao kao prvi a nekim feudalcima nakon toliko "bračnih noči" ?

  Silovanje je čin moči a onda imamo i "psihološko nasilje" koje ne podliježe materijalnim dokazima jer nam se je i svojevoljno podalo ?

  Verbalizacija pak podrazumijeva da se uvijek kroz dijaloge svodimo na neki monoteizam ?

  Fizički je kada i naoružani preko glave drugima otkidamo od zuba ili i zube ?

  .....je kao ona koja sve to gleda da bi "vidjela" !?

  A ono:Vi nikada niste zabrinuti iz onog razloga iz kojeg mislite da jeste nego zbog pomankanja prave perspektive koju jedino Prostor može da vam obezbijedi" ???

  Znači da bi nam i "životinje" mogle pružiti Prostora kada bismo i samo imali Alternative ??

  *one must start with the principle that everything is energy, because otherwise we will always be stopped by the hardness of the physical world*...... tojest kada "maški" pripišemo ime i mi smo "u vreči" ?!

 • 05.11.2019. 16:37h

  Član emilio-iiMerlin0

  Kažu i da "čizma glavu čuva a šubara ju kvari"......

  Ili  "kom obojci a kom opanci".....

  A kad ono žene obožavaju "Hugo Bossa".....

  Jesu li oni u K ili su one P od glave do pete.....

  Neuroza bi bila i ako "oboje su misserable" ?!

  Indikativno je i ono u Parizu za vrijeme vručeg rata kada Irons kazuje svom ilegalcu:Ako su usne hladne biježi glavom bez obzira jer to je Gestapo ?

  Jung je negdje u to vrijeme u Švicarskoj eksperimentirao sa "sex a la troa" ?

  Freud je također imao neurotičnu pacijenticu koja nakon što ju je otac u osmoj godini kaišem po goloj nikada više nije mogla optimalnije orgazmirati ?

  Ali je i najinteresantnije da "samorefleksija i ubija" da bi mogla "samovažiti" odnosno da i nakon svih tih previranja več stolječima nema pomaka u svijesti ?

  Kako je to moguče ili i osim ako onaj koji propovijeda "stalna samo mjena jeste"...... i' ne mrda ?!

SADRŽAJ UPISAO

Član iridaMerlin29 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana irida dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

IZDVOJENO

Vitamin C

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

LIPANJ...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

 • Član iridairida

  ajoooj, bilo bi bolje da sanjaš nešto lijepo, žao mi je

  01.06.2020. 14:31h
 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  e, draga Irido, nisam dugo trebala čekati - zabijen je nož u leđa i još ga vrti i danas :) :) :) :) stvarno vrhunski tumačiš snove!!!

  31.05.2020. 14:33h
 • Član vanessavanessa

  *

  20.05.2020. 17:31h
 • Član bglavacbglavac

  Dobro jutro dragi magicusi. Sretan dan vam želim. Lp

  19.05.2020. 07:13h
 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  pa kad stigneš ... :)

  14.05.2020. 11:01h
 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  https://www.magicus.info/najcesce-prakse/tumacenje-snova/besplatno-tumacenje-snova-shadowofsoul-davorlove-ko-u-prici#comments

  14.05.2020. 11:00h
 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  evo, draga Irido, dopunila sam Davorov san :)

  14.05.2020. 11:00h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info

LEKSIKON OSNOVNIH JUNGOVIH POJMOVA - NESVESNO LEKSIKON OSNOVNIH JUNGOVIH POJMOVA - NIVO OBJEKTA