Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član angelija

Upisao:

angelija

OBJAVLJENO:

PROČITANO

647

PUTA

OD 14.01.2018.

Što je smisao života?

Što je smisao života?
Dok suze nijeme tuge oplahuju njene obraze, čuje iz daljine pitanja iz svoje svijesti: Zašto je to tako? Kako? Zbog čega? Ne obraća pažnju na eho, taj daleki podsjetnički glas, od bola umorna Duša.

Što je smisao života? Što je smisao života?  – Odgovora nema.

Još jednom, sada nevoljno, otvori vrata više škole i njezinih učionica ovo sad mlado ljudsko biće. Biće? Zar više nisam Duša? Ipak je znanje uzelo maha. Ja sam ljudsko biće. Znam tko sam i kuda idem, a nauk ću dobiti u višoj školi. Sada mi je mnogo lakše, nešto se ipak pokrenulo. Ma koliko škola zaokupljala njenu maštu, nešto jače žudi za sjedinjenjem. Mnoštvo se proširuje, a jedinka još uvijek sama sa svojom čežnjom o ravnopravnosti očekuje ispunjenje svog sna. U očekivanju prođe i vrijeme više škole.

„Sada si slobodna i sposobna“ rekoše joj učitelji „da sama nastaviš sa svojim razvojem.“

Izašavši iz školskih klupa odahnu Duša, mlado biće, snom uspješnog pravednika. No tek što izađe iz učionice okrenu se sa žaljenjem i nespokojem, kao da je izgubila, a ne našla još jedan dio sebe. Kuda ću sad? upita se. O da, znam, idem roditeljima pokazati što sam sve naučila i kakve sam ocjene za to znanje dobila.

Otvori vrata roditeljskog doma i pokaza svoju svjedodžbu. Roditelji je sa zadovoljstvom i olakšanjem dočekaše raširenih ruku, gotovo ni ne pogledavši njezinu svjedodžbu i kao usput je podsjetiše: „Sada si sposobna samostalno živjeti. Traži posao, traži stan, udaj se.“

„Ali ja želim biti slobodna,“ odgovori Duša, a tek u mislima spozna stvarnost: Ne znam  kamo ću ići, a i koga ću naći da me voli, kad me i vi od sebe tjerate. Vječno pitanje o tome otkud dolazi, ovaj put, u šoku, nije ni postavila. S obzirom da nije željela razočarati svoje roditelje prvom prilikom ode potražiti posao. S naučenim znanjem vrlo brzo shvati da nikoga za njeno znanje nije briga.

„Nemaš iskustva“ rekoše joj kao odgovor na njene argumente da se i te kako potrudila usvojiti znanje radnih sposobnosti.

Kako da ga usvojim ako mi ne date priliku da pokažem što znam? pomisli Duša. Zbog straha da joj neće nikako pružiti priliku za rad ako to glasno izgovori, ostavi riječi neizrečene. Toliko je naučila – pametno je ne govoriti izravno svoje mišljenje nadređenima. Neizravno, požalit će se na njihovo ponašanje svakome tko bude s njom komunicirao o istom ili sličnom iskustvu. Takvo ponašanje nije očekivala. Tek razočaranje silno obuze njeno biće. Prve brige o samostalnom preživljavanju zaokupiše njene misli. Strah, nemir, nezadovoljstvo, tjeskoba, tuga,  neprihvaćanje, nepovjerenje, samoća, postadoše njezini stalni suputnici. Što ću sad? –  ja nisam ono što jesam. Nitko joj školu ne priznaje, tek je papir bijeli svjedok njene vrijednosti, a inspiracija koja ju je vodila da uspije u svom zvanju usahnu bez povratka. Ne, to ne može biti tako, snagom razuma ustanovi te poče kucati na sva moguća vrata tražeći pozitivne odgovore koji će je odvesti u samostalnost. No razum tu ne igra nikakvu ulogu, pozitivni  odgovori izostadoše. U povjerenju rekoše joj šapatom: „Traži vezu, bez veze teško ćeš se uspjeti zaposliti.“ Vezu? Zar veza za posao nije moja svjedodžba? Suze nijeme ljutnje orosiše joj kapke.

U neprilici da je tko ne vidi kako plače i koliko je nesretna – ta ona je odrasla osoba, nije više dijete – brzo ih obrisa dok se s bolom  prisjećala hladnih učionica i često osobnim životom opterećenih roditelja i učitelja. Nikome od nih ne mogu vjerovati! Kako sam usvojila ovakvo nepovjerenje?

Koga mogu naći kao vezu za posao? u očaju se upita. Tražeći vezu i iščekujući ostvarenje praznih obećanja prošlo je nekoliko godina – još jednu školu mogla je završiti – i konačno nađe zaposlenje, ali ne ono za koje se osposobljavala. Posao ima, ali od te zarade ne može podmiriti troškove života, a kamo li krenuti na put samostalnosti i slobode. Ono zvanje za koje je učila pade u zaborav, njen entuzijazam i volja za daljnjim učenjem i napredovanjem u prah i pepeo se pretvoriše, a stalno nezadovoljstvo zavlada njenim životom. Žudnja za ispunjenjem i ljubavi postade tako silna da izgubi kompas svog života u podređivanju, roditeljima, učiteljima, okolini, poslodavcima, društvenim zbivanjima. Zakulisne igre njihove nebrige ne dozvoliše joj da odraste. U njoj ostade nemirno, nezadovoljno, nesigurno, tužno, prestrašeno dijete, željno ljubavi, tolerancije, mudrosti, hrabrosti, pravednosti, moralnosti, poštenja, vjere, prihvaćanja, povjerenja, poštovanja, iskrenosti, odgovornosti... Nada u bolje sutra usahnu u Duši mladog bića.

U takvom raspoloženju poče tražiti svoj krov nad glavom. Shvati brzo da sa svojim prihodima ni to bez pomoći ne može ostvariti. U svojoj najbližoj okolini poče tražiti partnera koji će joj pomoći. Više u sebi nema ni žudnje, a kamo li ljubavi. Ljubav je, ako je ikad i postojala, odavno poništena, satrvena, pogažena, ubijena. Nije ni dobila šansu da se kroz život ikako iskaže, a kamoli da se veličanstveno dokaže. Ostala je samo čežnja za samostalnošću, želja da se makne od svih onih koji joj riječima tvrde da je vole dok djelima pokazuju nešto sasvim drugo. Ima li ikoga na ovom svijetu da ovu ogorčenost i nezadovoljstvo s mene skine? postavi si pitanje. U tom zamišljenom lutanju podiže pogled i u šoku stade. Nevjerojatan osjećaj nesigurnosti presiječe je, lice joj se zacrveni, noge joj zaklecaše, srce nemirno zakuca u grudima, oči zaiskriše novim sjajem. Jedan usamljeni dečko zainteresirano je gleda. Tek što su se oči srele, Duša je pala u novo ropstvo. Osluhnu svoje biće i zaključi: Nekome je ipak stalo do mene. To mora biti to! Ljubav na prvi pogled! Jesam li ovaj osjećaj cijeli život tražila i čekala? Jesam. S ovom ću osobom sigurno ostvariti sreću. Sada mi više nitko ništa ne može. Nisam više sama! Sve pogreške mojih roditelja,  učitelja i društva u kojem živim ja ću ispraviti!

 Očekivana sreća, novi život, vjera u sebe i drugog čovjeka, brzo, međutim, prerasta u gorčinu, gorčinu koja traje. Zašto je to tako? – tek usput postavi si pitanje sad već izmučena Duša i odmah zaključi kako ona tu više ništa ne može promijeniti. O njenom životu i tako odlučuje netko drugi. U djetinjstvu to su bili roditelji, u djevojaštvu i mladosti partner, a sada su to poslodavci. Društvo u svemu tome sudjeluje. Nemam se komu obratiti za pomoć, nemam više snage boriti se za svoju slobodu. Prava koja mi se nameću kao ispravna ograničavaju me u mojim izborima. Ja ih ne razumijem, zaključi ljudska Duša i nastavi životariti iz dana u dan čekajući da ova životna agonija prođe jednog dana sama od sebe. Tek ponekad, u intimnim trenucima svog života, suza u oku je podsjeti na duboko nezadovoljstvo koje je sve jače podsjeća što bi to ona od života htjela. Htjela bi bar na trenutak biti sretna i osjetiti da je nekome stalo do nje, da je netko uistinu voli. 

Dok suze nijeme tuge oplahuju njene obraze, čuje iz daljine pitanja iz svoje svijesti: Zašto je to tako? Kako? Zbog čega? Ne obraća pažnju na eho, taj daleki podsjetnički glas, od bola umorna Duša. Nema više snage da pogleda u svoju sadašnjost, kako bi odgovorila na to daleko zašto i kako. Otkud to uporno dolaze ova pitanja? Izvana ili iznutra? ne može odgonetnuti. Okamenjena od bola ne pomiče se s mjesta da bi na njih potražila odgovor. Tek u mislima vrtjela su se uvijek ista  razmišljanja…

 

 

KLIKALICE

🔝

KOMENTARI

 • 20.02.2012. 10:51h

  Član sretan_trenutakMerlin1

  Što je smisao života?...pitanje sa onoliko odgovora koliko ljudi...svatko je kovač svoje sreće...fundamentaln- idejna tvrdnja ljudskosti...vječno ontologijsko razmišljanje o esse essenciale i esse existentiale...duša zna ono što razum sluti...misao posuđena iz manu pjesme...temelj filozofije egzistencijalizma...Camusova razmišljanja...mi se draga angelija još uvijek pitamo što je smisao života...a pitanje izrasta iz uvijek novih vrtloženja trenutka u kojem trajemo...i to je dobro...rastemo, razvijamo se i postojimo u neizdržljivoj lakoći postojanja...moć sadašnjeg trenutka u kojoj tek sanjamo ono nikada dohvatljivo sutra...tvoji tekstovi zrcale upravo taj put...:-))

 • 20.02.2012. 11:18h

  Član vanessaMerlin9

  ♥ ♥ ♥*

 • 20.02.2012. 12:16h

  Član angelijaMerlin2

  Kad postavimo sebi pitanje, što je smisao života?, odgovor bez ikakve sumnje slijedi...nekom prije nekom kasnije. Duša je vodilja i pitanja i odgovora i dok ona proživljava zadata si iskustva ne postavlja pitanja ove prirode. Tek kad se želi popeti na slijedeću stepenicu svog razvoja,kao, pita se...a,hha...šta sam ono još trebala proživjeti? Juče je prošlo, danas mi slijedi...Tako sam shvatila njen životni put u zrcaljenju iskustvenih odabira. Koliko sam ga uspjela riječima dočarati..to će shvatiti svatko za sebe. U trenucima kad sam pisala ovo iskustvo ljudske Duše, tako sam ga shvaćala, kao da je netko drugi uporedo samnom trebao pratiti moj razvoj. kao da sam uskraćena za podršku na svom putu. Prava je istina da nisam slušala i podržavala samu sebe. Pitanja zašto i kako?, uzalud su visila u mom vidnom polju.

 • 20.02.2012. 12:18h

  Član angelijaMerlin2

  Komentar na komentar sretnog_trenutka.

  Hvala sjeta, vanessa.

 • 20.02.2012. 16:52h

  Član ehoMerlin1
  dobro prikazan i meni poznat put Duše,tj.lutanja na njenom putu,nepoznavanje sebe,okrivljavanje ,traženje oslonca  i ljubavi od drugoga,nezadovoljstva...sve dok se ne počne pitati koji je smisao života...
 • 20.02.2012. 17:09h

  Član akrapMerlin1

  angelija ova djevojka bi trebala postati roditelj i poslodavac i riješeni su njeni problemi...

  što je smisao života..gdje je smisao života..tko je smisao života..zašto ,smisao života....i na kraju ..a šta ako život nema smisao?

  odgovor je uvijek suprotan od onoga što mi želimo..linija slabijeg otpora...a taj odgovor se bojim izustiti...manu je napisao u pjesmi.."duša sluti"-razum vidi..ali u ovom pitanju razum služi da nas namjerno zavara..i to je dobro:)))

 • 20.02.2012. 17:16h

  Član srceMerlin3

  ne pitam se za smisao Života, osim kada pročitam nešto ili bude tema nekog razgovora, a i onda dugo ne razmišljam o tome. o njegovom smislu ću saznati....ili neću. daj Bože da saznam :)

 • 20.02.2012. 17:56h

  Član angelijaMerlin2

  EHO,

  Ovo što sam pokušala razumjeti kroz iskustva velike većine duša u svom okruženju pomoglo mi je da sagledam osobnost svog duševnog stava kojeg nisam imala. Pomoglo mi je u konačnici uvjerenje same sebe da znam odgovore koje sam očekivala od nekog drugog. To znači da sam mogla mnogo prije četrgdesete godine odrasti i preuzeti odgovornost za svoj život i djelovanje da se nisam osjećala sputanom u svojim izborima. Postala sam svjesna obiteljskih i društvenih zakulisnih igara iskorištavanja. Spone koje su me kočile jesu uvjerenja koja su izgrađena u ovim strukturama vlasti nad ljudskom jedinkom. Opravdano je nezadovoljstvo i ljutnja kad se osvijeste ova djelovanja. Sloboda o mojim izborima bila je upitnog karaktera. Malo koja duša može se otrgnuti iz te paukove mreže. Biti ili ne biti, što je smisao života?, je pokazivanje otvorenog nezadovoljstva i traženje izlaza iz nemoguće situacije.

 • 20.02.2012. 18:09h

  Član angelijaMerlin2

  AKRAP,

  ta djevojka je bila žena, supruga, majka, djelatnica...provodila život kao da je zadovoljna, a cijelo vrijeme u njoj je tinjalo potajno nezadovoljstvo, ne shvaćanje, održavanje statusa KVO...u redu je...a nije u redu.

  Život ima smisao. Njegova smislenost je neupitna u situaciji slobodnog izbora. Svaka ljudska jedinka želi dati svoj doprinos, ali problem nastaje kad se na nju vrši pritisak da ona to mora. Kad se ne osjeća ta zapovijedna nit...tada radiš, a kao da ništa ne radiš. Sve te veseli i jako si kreativan. Barem sad to tako razumijem kad se osjećam slobodnom da djelujem iz svog osobnoh zanimanja. ŽElim učiti, želim služiti, volim, puna sam ljepote, intuicija mi drži sve mogućnosti na dlanu.

   Razum je i dalje prisutan, daje svoj doprinos u punom potencijalu. Duša pjeva, leprša, skakuće, veseli se poput nestašnog poslušnog djeteta. Izvana bi se reklo: ništa se nije promijenilo, a iznutra...sve se promojenilo.

 • 20.02.2012. 18:23h

  Član angelijaMerlin2

  Srce,

  dugo godina se ni sama nisam pitala za smisao života. To pitanje sam si postavila negdje oko četrdesete godine, kad sam postigla u materijalnom svijetu sve što mi je bilo potrebno za osjećaj sreće i zadovoljstva. Iako sam sve imala, nisam bila sretna. Osjećala sam da mi nešto još fali da bi ostvarila sreću, a nisam znala...što bi to moglo biti? Potraga za tim osjećajem budila je moje zanimanje da ga i ostvarim. Uspjela sam. Stanje sreće i zadovoljstva je postojano u mom životu dugo vremena.

  Živjela sam u uvjerenju četrdeset godina da je to stanje nedostižno ljudskom biću. Trebalo mi je od 3-4.g. da ga postignem sa svim neznanjem.. kako se to postiže? Samo u stanju istinske sreće čovjek je slobodan i voli punim potencijalom.

  Danas to stanje sreće smatram smislom života. Konačno je sve na svom pravom mjestu i u pravo vrijeme.

 • 20.02.2012. 18:36h

  Član sretan_trenutakMerlin1

  hvala ti na odgovoru na komentar draga angelija...tvoja ONA je čudesan primjer izrastaja u samo razvoju i iluzijama nutrine...moja ONA je koračala drugačijim stazama...i još uvijek nesigurna leprša nepodnošljivom lakoćom postojanja...pita se što je svrhovitost bitnosti...što je uzročnost okvira mišljenja...djelovanja, razumjevanja same sebe...u metafizici uma i fizici tijela moja ONA  traži harmoniju između esencije i egzistencije...balansira na Kairosovoj vazi...pita se  što je ako se sve što se njoj događa zrcali u predodređeoj volji sudbine, nekom prirodnom zakonitošću, duplim heliksom ucratnim u njenom genomu...i onda uranja u sebe samu i pretače transcendentnost u iskustvenost...živi život vjerujući u svrsishodnost smislenosti bivstovanja pa čak i onda ako bol preveladava radost...doživljava se u svim svojim obličjima i ostaje herojski, buntovnik bez razloga...moto joj je izdržati, činiti ono što od nje ovisi, djelovati e za vječnost, nego za ovo sada...:-))

 • 20.02.2012. 20:05h

  Član shadowofsoulMerlin10

 • 20.02.2012. 20:06h

  Član angelijaMerlin2

  Sretan_trenutak,

  bilo kojim stazama da koračaju naše duše uvijek se na kraju puta nađemo u izvoru iz kojeg smo krenuli na svoje svrhovito iluzorno putovanje. Dođemo ovdje sa nikakvim ili blijedim sjećanjem o svom poslanju. Otkriti to poslanje u sebi možda je bit i smisao zbog kojeg smo i krenuli na putovanje. Prisjetiti se tko smo u tami fizičkog postojanja. To može samo duša u ljudskom obliku. Bogovima nije u prirodi da padaju, zato čovjek može i dalje od Boga iako će ovom možda nekome zazvučati bogohulno.

  Osjećam da sam na dobrom putu da ostvarim svoj dio božanske misije zbog koje sam se ovdje utjelovila. Na svom putu srećem mnoge duše koje mi svijetle u tami neznanja. Ti si jedna od njih sa svojim izvanrednim duhovnim znanjem. Hvala ti.

 • 20.02.2012. 20:15h

  Član angelijaMerlin2

  Shadow, hvala ti na ovom predivnom spotu. Uživala sam gledajući ga. Ti savršeno znaš pogoditi bit trenutka i prikazati ga u najljepšem svjetlu. Oduševljena sam tvojim izražajima.

SADRŽAJ UPISAO

Član angelijaMerlin2 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana angelija dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

IZDVOJENO

Vitamin C

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

PROSINAC...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  drage urednice :) puno hvala :)

  01.12.2021. 17:35h
 • Član iridairida

  Danas počinje odbrojavanje 2021g...dobar vam dan želim...!!!!...

  01.12.2021. 12:00h
 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  za Iridu: https://www.magicus.info/najcesce-prakse/tumacenje-snova/san-za-iridu-192

  28.11.2021. 16:20h
 • Član vanessavanessa

  ♥♪♫ ♥*♪♫ ♥Dobar dan svima....❤️ ☕ ☕ ☕PUSA

  28.11.2021. 15:21h
 • Član bglavacbglavac

  Dragi magicusi, sretnu i blagoslovljenu nedjelju vam želim!

  28.11.2021. 06:51h
 • Član iridairida

  ♥♪♫ ♥*♪♫ ♥Dobar dan svima....❤️ ☕ ☕ ☕

  26.11.2021. 10:40h
 • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

  Dobro veče svima.

  25.11.2021. 18:24h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info

Prvi dan škole Čežnja Duše