Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član angelija

Upisao:

angelija

OBJAVLJENO:

PROČITANO

476

PUTA

OD 14.01.2018.

Što ja znam o svojoj religiji?

Kada sam se udala kupila sam Bibliju – Svetu kršćansku knjigu i s naporom je pročitala. Nisam shvaćala Bibliju. Koliko sam razumjela, njeno znanje seže u prve pisane tekstove bivših zemaljskih naseljenika i njihovih uzajamnih neprihvaćanja i nasilnih, grubih, ratničkih nasrtaja jednih na druge. Takva povijest ljudskog razvoja nekako me je odbijala.

Što ja znam o svojoj religiji?

Rođena sam u kršćanskoj religiji kao vjernica pravoslavne vjere. Sjećanja mi sežu u djetinjstvo, u prve doticaje s pisanim tekstovima  molitvi Očenaša, Simbola vjere i pjesmarica Svetom Savi, Svetom  Ćirilu i Metodu, začetnicima ove religije. To su prve molitve, ali i zadnje kojih se sjećam. Sjećam se uzvišenog osjećaja kada sam primila prvu pričest. Vrijeme u kojem sam živjela nije bilo naklonjeno religiji, koliko sam ja shvaćala. Religija je bila usputna „nepotrebna“ znanost u tadašnjem državnom uređenju. Kako sam ja kao pojedinac došla do takvog zaključka? U kući smo se redovito molili Bogu za zdravlje, sreću, radost, mir, snagu, uspjeh u učinjenom poslu, napredak u materijalnim dobrima itd. Sporadično se išlo u crkvu za blagdane. Bila je daleko, možda je to jedan od razloga. U kući sam imala molitvenik koji mi je majka nabavila. San Presvete Marije djevice na Svetoj gori. Moram priznati da molitve baš i nisam razumijevala. U školi rijetko se govorilo o religijskim zbivanjima i nekako osuđujuće. Kada sam ja odlazila do crkve uz roditeljski blagoslov, imala sam osjećaj srama. Željela sam da me najradije nitko ne vidi da idem u tom smjeru i najčešće sam poricala da sam bila na nekakvim zborovima, kako su se tada zvala vjerska okupljanja. U slobodnim terminima između i nakon školske nastave rado sam išla na zborove. Veselila sam se njima. Tu sam doživljavala nova iskustva druženja i nekog mističnog iščekivanja ljubavi. Ne mogu reći da u svojim intimnim trenucima nisam vjerovala da postoji neka nadnaravna sila s kojom sam se željela povezati. To su moja sjećanja iz djetinjstva na religiju i vjeru u kojoj sam živjela.

Kada sam se udala kupila sam Bibliju – Svetu kršćansku knjigu i s naporom je pročitala. Nisam shvaćala Bibliju. Koliko sam razumjela, njeno znanje seže u prve pisane tekstove bivših zemaljskih naseljenika i njihovih uzajamnih neprihvaćanja i nasilnih, grubih, ratničkih nasrtaja jednih na druge. Takva povijest ljudskog razvoja nekako me je odbijala. Smatrala sam u svojoj naivnosti da se takvo nešto u današnje vrijeme nikada više ne može dogoditi. Osjećala sam se sigurnom u državi u kojoj živim i koja poziva na ustrojeno ponašanje bratstva i jedinstva među različitim narodima i narodnostima i, iskreno, bila sam sretna da i ja kao jedinka u tome sudjelujem. Ne mogu reći da sam razmišljala o samoj ideologiji, ali sam bila sklona podržavati stanje mira, sklada i harmonije takvog međuodnosa među građanima. Nabavila sam osnovne molitvenike o Isusu i Majčici Božjoj. Ponekad sam ih čitala. U crkvu sam odlazila sporadično. Molitve u crkvi i liturgije uglavnom nisam razumijevala. Svoju djecu sam krstila, ali im kao roditelj nikad nisam nametala religiju iz razloga što sam živjela u zemlji koja je također većinom kršćanske vjeroispovijesti, ali katoličkog opredjeljenja. Nisam željela da se moja djeca izdvajaju u većinskoj zajednici u kojoj su živjela. Ono što još nisam shvaćala su podjele između katoličke i pravoslavne vjere, niti zašto je do njih došlo, ako je to, kako su tvrdili i jedni i drugi, ista vjera. Željela sam da se moja djeca uklope u prostore u kojima sam ih donijela na svijet i sama donesu odluku o svojoj religioznoj pripadnosti ili nepripadnosti religiji. Jedino što je na mene ostavilo dubok utisak u Bibliji jest Isusovo učenje koje me je privlačilo, ali sam imala dvojbe o njegovim mističnim iskustvima i o prenesenom apostolskom znanju njegovih učenika koji su spominjani u Evanđeljima po Jovanu, Luki, Mateju i Petru. Dvojbe sam imala zbog prepričavanih događaja dugo vremena nakon Isusovog života, koji su mogli izgubiti smisao same izvornosti doživljenih događaja, te na taj način iskriviti moguću istinu. Danas, nakon nekih spoznaja u osobnom dijelu uvida u istinu ljudskog roda i njegovog duhovnog razvoja, mogu reći da su se moje dvojbe potvrdile. Ova tvrdnja nije vezana ni za kakve dosadašnje pisane tekstove. Ona je potvrda moje Duše i njezinih sjećanja kroz stoljeća, pa i milenija ako hoćete. Svaki čovjek nosi ta sjećanja u sebi kao zapis proživljenih života u različitim zemaljskim i kozmičkim prostornim okruženjima. Kada razvojem duhovnih zakona postigne određenu vibratornost usklađivanja neprestanog cikličkog kruženja pozitivne misaone i duhovne energije, čovjek dolazi do uvida o mnogim zemaljskim, pa i kozmičkim putovima svoga Duha. To je prirodan ciklički slijed i tu nema ničeg nadnaravnog. Radi se o povezanosti našeg Duha sa svime što je bilo, što jest ili što će biti.

Kada bih ja sada promišljala, po ovoj istini koju sam otkrila u sebi i oko sebe, religija bi se srušila kao kula od karata. Ali sama religija je potrebna čovječanstvu, pa nema razloga da se crkveni oci plaše za svoju krunu. Ljudi su osnovali religijsku zajednicu, a ne religija ljude. Mada se uopće ne bih bunila da religija doista utječe na ljudsku čovječnost u smislu temeljnih ljudskih vrijednosti, pozitivnih vrlina i pozitivnih osobina ljudskog Duha. Tu je religija jako zakazala u svom odgoju i kao vjernik ne prihvaćam da me netko proziva nevjernikom zato što ne odlazim često u crkvu. Religijska zajednica je u mom sadašnjem životnom okruženju povlaštena institucija koja, po meni, ne obavlja svoj dio posla. Svjedoci smo da je ljudski Duh na vrlo niskoj razini duhovnih vrijednosti. U razvoju svoje Duše naučila sam kako nije potrebno mnogo da bi pozitivni duhovni zakoni zaživjeli u ljudskoj psihi. Za to je potrebno napamet naučiti 25 temeljnih ljudskih pozitivnih vrlina i trideset do  pedeset pozitivnih osobina Duha, te ih svaki dan misliti i često izgovarati kroz riječi. Nakon nekog vremena misli i riječi same od sebe počnu se pretvarati u djela. Neka mi se nitko ne usudi od crkvenih otaca ustvrditi kako to nije istina ili, još gore, da to nisu znali, prije nego što nauče navedenu tvrdnju i iskuse to u svojoj praksi barem godinu dana. Bez ovog znanja religija bilo koje skupine ne može pozitivno utjecati na čovječanstvo. Teološko znanje koje je usvojeno to nekako stidljivo otkriva, upućujući da se ide u tom smjeru. U njegovim uputama nema nikakve sigurnosti u kojem smjeru bi se čovjek trebao uistinu duhovno razvijati. Više služi kao nekakvo svjedočanstvo o ljudskom razvoju na zemlji nego duhovnom.

http://angelija.blog.hr/

 

KLIKALICE

🔝

KOMENTARI

 • 29.03.2012. 08:49h

  Član shadowofsoulMerlin10

  još i danas nosim u torbi molitvenik iz 1943. koji je tata dao mami, čitala sam iz njega puno toga što je u Bibliji bilo komplicirano, dobila sam ga od mame kad mi je bilo cca 14 godina i od tada je sa mnom...

  neke stvari ostaju uz nas i to je dobro... a to su pozitivne vibre kad čovjek zamoli Svevišnjeg, jer zna čovjek da je smrtan i da će se ponovo roditi kad-tad....

 • 29.03.2012. 09:20h

  Član angelijaMerlin2

  Još imam prvi molitvenik koji mi je majka kupila kao djevojčici Shadow. Za mene ima veliku vrijednost. Podsjeća me na pobožnost moje majke i njene mnoge božanske vrline žene i majke. Duhovne vrijednosti koje ponesemo iz rođenog dome prate nas cijeli život kao anđeli čuvari.

  Tvoj molitvenik je doista vrijedan....od 43...svaka ti čast. Božanske pozitivne vibre svima su nam svakodnevno neophodno potrebne u današnje vrijeme. Sretna sam da mi se svijest sve duže zadržava na njima.

 • 29.03.2012. 09:25h

  Član shadowofsoulMerlin10

  da, jer je tata na njemu napisao mami posvetu, pa se vidi kako piše: 1943. godina, a vjenčali su se 1939.

  svako ljudsko srce treba biti sukladno Božjem srcu... ja ne znam o tome pisati lijepo kao Kaja, ali u srcu sam s tim... čak i kad pogriješim prema nekoj duši, to je totalna nesvjesnost...čim postanemo svjesni svojih postupaka - Bog se opet stanuje u našem srcu

 • 29.03.2012. 09:39h

  Član angelijaMerlin2

  Koliko ima ljepote u tom činu tvog oca. On je ljubio svoju družicu svim aspektima svog duhovnog i ljudskog bića. Jedna od osobina koju si postavljam često u svakodnevnoj osobnoj komunikaciji je: koliko sam svjesna koje komunikacije, djela, emocije, misli. Tako sam najjednostavnije održavala i održavam svjesnost. Hvala Shadow.

 • 29.03.2012. 10:19h

  Član shadowofsoulMerlin10

  hvala tebi, Angie...

 • 29.03.2012. 10:29h

  Član ljubicicaMerlin4

  I ja sam kao i ti živjela u religiji u ono vrijeme kada ona nije bila dio državnog sistema, Mene su okupljanja  uvijek veselila jer sam bila u okruženju moje generacije pa tako i sa dobrim dijelom onih koji su sa mnom dijelili školsku klupu. Tamo sam upoznala još kao dijete i svog muža. Crkva u koju sam išla svakodnevno bila je točno nasuprot moje srednje škole pa bih poslije političke škole samo prešla ulicu i već sam bila u drugom svijetu. Jednom me prilikom vidjela moja razrednica, inače okorijeli komunista, te mi rekla da crkva i politika ne idu skupa. Ja sam se samo nasmijala i rekla:"Pa vidite da ide. "Danas sam otuđena od Crkve kao institucije. Ne pronalazim više svoje mjesto u njoj..no religiji sam ostala vjerna u tišini sebe.

 • 29.03.2012. 14:45h

  Član angelijaMerlin2

  Lijepo zboriš ljubičice o prošlosti i religiji. Sve to nije tako daleko vremenski a strahovito brzo se mijenja. Kao da je bilo tko zna kad. Crkvi kao instituciji nisam bila blizu ni prije ni sad. Osjećam se zakinutom na tom duhovnom polju. Ima crkva svoje vrijednosti ponajprije kao utočište kad se čovjek nema kome obratiti u tišini svoga doma. Tamo je gotovo uvijek tiho. Većina crkava je  građene na akupunkturnim točkama planeta, a svaka je potpomognuta energetskom kupolom najčešće bakrenog krova koji privlači energetske talase viših božanskih sfera. Nisam ni protiv crkve niti protiv religije. Vjernik sam i uistinu tu vjeru hoću i želim podići na jedan viši nivo duhovne svijesti u sebi. To je i razlog mog iskrenog propitivanja. U narodu se kaže: tko pita taj ne skita. Svi ljudi sve znaju. Mnogi su mi pomogli u mom duhovnom rastu i razvoju. Hvala ljubičice.

SADRŽAJ UPISAO

Član angelijaMerlin2 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana angelija dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

IZDVOJENO

Vitamin C

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

PROSINAC...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  drage urednice :) puno hvala :)

  01.12.2021. 17:35h
 • Član iridairida

  Danas počinje odbrojavanje 2021g...dobar vam dan želim...!!!!...

  01.12.2021. 12:00h
 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  za Iridu: https://www.magicus.info/najcesce-prakse/tumacenje-snova/san-za-iridu-192

  28.11.2021. 16:20h
 • Član vanessavanessa

  ♥♪♫ ♥*♪♫ ♥Dobar dan svima....❤️ ☕ ☕ ☕PUSA

  28.11.2021. 15:21h
 • Član bglavacbglavac

  Dragi magicusi, sretnu i blagoslovljenu nedjelju vam želim!

  28.11.2021. 06:51h
 • Član iridairida

  ♥♪♫ ♥*♪♫ ♥Dobar dan svima....❤️ ☕ ☕ ☕

  26.11.2021. 10:40h
 • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

  Dobro veče svima.

  25.11.2021. 18:24h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info

Deset Božjih zapovijedi: "U početku bijaše riječ i riječ bijaše od Boga i riječ bijaše Bog"