Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član irida

Upisao:

irida

OBJAVLJENO:

PROČITANO

3964

PUTA

OD 14.01.2018.

ČAROBNI PROSINAC – BLAGDANI SVJETLA

ČAROBNI PROSINAC – BLAGDANI SVJETLA
Sličnosti u načinu proslave ključnih religijskih blagdana u različitim religijama podsjećaju na zajedničke korijene čovječanstva- činjenicu koju se, na žalost, prečesto zanemaruje. Ako upoznamo sličnosti, lakše ćemo uvažavati razlike i poštivati svačije pravo na njih...

ČAROBNI PROSINAC – BLAGDANI SVJETLA

Čarobni prosinac

Sličnosti u načinu proslave ključnih religijskih blagdana u različitim religijama podsjećaju na zajedničke korijene čovječanstva- činjenicu koju se, na žalost, prečesto zanemaruje. Ovih dana je multireligijska zajednica koja se rodila u malom franncuskom selu Taize u Zagrebu, svi se mole i slave na svoj način, iz svog religijskog kuta, ali mole se zajedno, jednom Stvoritelju. Ako upoznamo sličnosti, lakše ćemo uvažavati razlike i poštivati svačije pravo na njih...

 

Dvanaesti mjesec u godini ima toliko slavlja i blagdana da zaslužuje naziv: „čarobni prosinac“. Svi ti blagdani i svečanosti su blagdani svjetla. Usporedit ću te blagdane u tri velike religije koje su religije objave. Malo prostora ću dati židovskim, malo kršćanskim i malo islamskim običajima za te svete dane svjetlosti.

Sve počinje kršćanskim adventom, koji je crkvena priprava za Božić, a zove se i advent ili došašće, a počinje prvom nedjeljom adventa. Prvi prosinački ukras je adventski vijenac.

Zatim slijedi badnjak, pa Božić i o tome sam već pisala, međutim nekada se Nova godina preklapala sa Božićem, a o tome se sjećanje polako zatire.

Da je Nova godina nekoć počimala na Božić kazuje i naziv za taj dan u nekim hrvatskim krajevima gdje se i danas naziva Mali Božić ili Mladi Božić. Danas je iščekivanje Nove Godine izgubilo značajku obiteljskog blagdana, ne samo u gradu nego i na selu. Nisu se sačuvala ni stara

čestitanja koja isprepliču poruku o događaju Božića s novogodišnjim dobrim željama članovima obitelji i njihovom materijalnom dobru.

****************************

U čarobnom prosincu je i najveći židovski blagdan Hanuka, također blagdan svjetlosti, mira i darivanja.. Hanuka se obilježava tako da se svaku večer Hanuke pali nova svijeća .Na adventskom vijencu se svake adventske nedjelje pali nova svijeća i tako sve do Božića, kad gore sve četiri svijeće.

Hanuka je jedan od najvećih židovskih

praznika, a slavi se 25. kisleva (sredina prosinca. Tim se praznikom spominje događaja iz 164. p.n.e. kad je, nakon trogodišnjih progona i borbi, ponovno posvećen jeruzalemski Hram. Helenistički kralj iz obitelji Seleukovića, Antioh IV. Epifan, bio je zabranio židovske obrede u Hramu, te uspostavio štovanje Zeusa Olimpskog. To je potaklo židovsku pobunu, u kojoj su ih predvodili Makabejci. Nakon Epifanove smrti Hram je očišćen i ponovno posvećen.

Jedna od ilustracija za izvornu bliskost religija su sličnosti židovskog obiteljskog blagdana Hanuke s kršćanskim Božićem.Posljednjeg mjeseca u godini dani su sve kraći, a noći sve dulje - do zimskog solsticija 21. prosinca, kada zemlja postepeno dobiva sve više svjetlosti. U brojnim se kulturama i religijama svijeta stoga od sredine prosinca doziva svjetlost -  u doslovnom i prenesenom značenju: pale se svijeće i vatre, a uz druženje s članovima obitelji moli se za božji blagoslov i milost.

Hanuka je jedan od veselih blagdana, za vrijeme kojeg je najbitnije darovati sirotinju. ... Običaji za blagdan Hanuka su različiti od mjesta do mjesta, ali nemaju li i Božićni običaji puno lokalnog kolorita u sebi, razlikujući se od mjesta do mjesta...

S tim je događajem povezana legenda o svjetiljci koja je nastavila gorjeti u Hramu, premda za nju nije bilo dovoljno ulja. Hanuka je tako ostala bitno praznik svjetla. Židovi svake godine kroz tjedan Hanuke pale posebne osmerokrake svijećnjake "hanukije" i to tako da svake večeri zapale po jednu svjetiljku toga svijećnjaka.

**************************

KURBAN BAJRAM

Koliko znam u Islamu običaj ukrašavanja vjerski nije dopušten, nema pravljenja kipova, slika i sl. Smiju se samo ispisivati sure, sveti tekstovi, ako netko zna nešta više neka ostavi u komentarima.. Jedine slike na koje sam naišla vezano uz Bajram su slike ovna kojeg se obavezno kolje za Bajram i obavezno dijeli sa onima koji nemaju ili imaju manje....., tako je propisano.

Bajramski smisao dokučujemo, između ostalog, i preko izvornog značenja arapske riječi el-'id (bajram), koja znači vrijeme vraćanja i obnove veselja i ...Kurban bajram traje četiri dana (10. 11. 12. i 13. Zulhidže) i on je vezan za obrede Hadždža, koji je jedna od pet temljnih dužnosti muslimana. Za vrijeme Kurban bajrama muslimani takođe kolju kurban i dijele ga sirotinji, komšijama i rodbini prema utvrđenim pravilima (1/3 sirotinja, 1/3, prijatelji i komšije i 1/3 porodica). Isto tako ako neko ima veliku obitelj može sve zadržati za sebe, ali može i podijeliti svo kurbansko meso. Ako zadržite meso samo za sebe to nije u duhu pomaganja drugima, međutim ova mogućnost je ostavljena kao olakšica onima koji izdržavaju veliku porodicu i nemaju dovoljno sredstava za to, a ipak bi htjeli da ispoštuju ovu dužnost.

Prvi dan na kalendaru (prvi siječnja) i prvi dan u godini. Doček nove godine na tzv. staru godinu 31.12 (zadnji dan u godini) slavi se diljem svijeta. Često se po većim gradskim trgovima slavi vatrometom, pjevanjem i plesom. Zadnjih se deset sekundi odbrojava do ponoći kad se ispaljuju rakete.

Rekla bih da sve tri religije preporučuju dijeljenje od onog što imamo sa onima koji nemaju ili imaju puno manje. Potrošački Zapad je to izkomercijalizirao i pretvorio u nadmetanje u obaveznom darivanju uništavajući izvorni duh dijeljenja od srca.

***************************

NOVA GODINA

Tradicija proslave Nove godine

Ovo je posuđeni prilog (dobro je napravljen i neću izmišljati toplu vodu prepričavajući ga), ja sam samo dodala sličice biljaka koje i na najnemilosrdnijoj zimi djeluju kao prirodni ukras i koje su vjerojatno i poslužile kao inspiracija za kićenje božićnog drvca i svih ostalih aranžmana za blagdane od urešavanja stana do dekoriranja blagdanskog stola. Bilo je to prije komercijalizacije vjerskih običaja i prije industrije blještavila i potrošačke groznice. Priroda je sama nudila ukrase...Zabavite se čitajući u blagdanskoj dokolici...

Izvor: www.coolinarika.comAutor: Snježana Vračar Mihelač, tekstopisac

 Tradicija proslave Nove godine

Diljem svijeta se iz godine u godinu, uz puno buke i pompe, slavi nadolazeća godina. Iako se proslava ne odvija svugdje istog dana, obilježja proslave vrlo su slična, a obično se sastoje od religioznih elemenata, kostimiranih zabava i parada, kojima se priziva bogata i sretna nova godina, prigodnog novogodišnjeg programa, čestitanja, nazdravljanja čašom šampanjca...Vjerovanja kažu da na Staru godinu sve novčanike treba napuniti novcem i financijsko će nas blagostanje pratiti tijekom cijele godine.

Običaji vezani za proslavu Nove godine svoje korijene vuku iz daleke prošlosti i načina na koji su naši preci, zaključujući godišnji urod, pozdravljali Novu godinu. Tih se dana oblačila nova odjeća, maskiralo se, plesalo, stvarala se buka i palila vatra.


Primjerice, indijansko pleme Creek je zrenje kukuruza u srpnju i kolovozu označavalo kao kraj jedne i početak druge godine. Običaji su nalagali oblačenje u novu odjeću i obnavljanje starih kućanstava i interijera. Irokezi su u novu godinu ulazili u siječnju, veljači i ožujku, ceremonijama koje su simbolizirale progon zlih duhova i demona. Prakticirali su nadmetanja maskama, stvarali ritmičku buku, plesali i ispovijedali se.Simbolički, Nova godina predstavlja obnavljanje života i slavljenje regeneracije, a običaji su, iako modificirani kroz stoljeća, zadržali svoje specifičnosti.

Simboli Nove godine

Neki od simbola Nove godine opstali su kroz sve civilizacijske mijene i postali dio novogodišnje institucije:Novogodišnja parada / mimohodNovogodišnja parada jedan je od najatraktivnijih simbola Nove godine. Na Tibetu ona traje čak 4 dana, Grci paradiraju noseći figurice jabuka, ovaca i zvijezda, a na tajlandskoj se paradi maršira uz zvukove gongova i bubnjeva s likovima zmajeva, slonova, bivola i divova. Na Bahamima u Junkanoo paradi sudjeluje tisuće kostimiranih ljudi, koji se natječu za nagrade. U Siriji i Libanonu djeca paradiraju od vrata do vrata. U Njemačkom Oberammergau godišnje se organizira velika parada, u kojoj vođa parade pjeva pjesme o prošloj godini i pleše.


OkupljanjaPraksa posjećivanja prijatelja danas je najraširenija u ruralnim krajevima i zatvorenijim zajednicama. Vrata domaćinstva su za Novu godinu otvorena za čestitare, prijatelje i poznanike, pa i putnike namjernike, a hrane i pića je za sve u izobilju.


Bučenje (stvaranje buke)

Ideja stvaranja zaglušujuće buke uoči ispraćaja stare i dočekivanja Nove godine korijene vuče iz rituala tjeranja zlih demona koji prijete uništavanjem usjeva. Stoga nas usred novogodišnje noći na raznim krajevima svijeta ne iznenađuju suzvučja lonaca, tavi, čaša, zvona, bubnjeva, sirena, vatrometa i glazbe.

 


Novogodišnja rezolucija

Iako mnogi misle da je taj simbol Nove godine novijeg vijeka, tradiciju su započeli još Babilonci, a njihova je najučestalija rezolucija nalagala vraćanje posuđenog oruđa za rad. Moderne rezolucije usredotočene su na prestanak pušenja, mršavljenje, štednju, više učenja, vjernost, veću pažljivost prema partneru i niz drugih obećanja, specifičnih za našu civilizaciju.


Kulturna raznolikost

Naša praksa novogodišnje proslave nalaže ispraćanje stare i doček Nove godine 31. prosinca tradicionalnim okupljanjima – obiteljskim, organiziranim proslavama, svečanom odjećom, posebnom brigom o izgledu, ukrašavanjem interijera i eksterijera, odbrojavanjem, svečanim novogodišnjim programom, vatrometom, držanjem zdravice, ispijanjem šampanjca. Prigodnom hranom i pićem odaje se počast tijeku vremena, koje simbolički počinje iznova. Slično se slavi diljem svijeta, s manjim posebnostima.


Običaji vezani za proslavu Nove godine svoje korijene vuku iz daleke prošlosti i načina na koji su naši preci, zaključujući godišnji urod, pozdravljali Novu godinu. Tako je omiljena novogodišnja destinacija Britanaca Edinburgh, u kojem se priređuje veličanstveni vatromet, koji godišnje privuče i do 100 000 ljudi. Po posjećenosti ga prati Bideford.

U Španjolskoj svako mjesto ima svoju centralnu proslavu Nove godine, ali je najvažnija ona na La Puerta del Sol, velikom trgu u središtu Madrida. Na tom mjestu, preplavljenom tisućama ljudi, stoljetni se sat usporava na 23:59:48.

U Grčkoj se proslava Nove godine poklapa s proslavom Svetog Vasilija, jednog od osnivača Grčke pravoslavne crkve. Tada se servira Vassilopitta ili torta svetog Vasilija, u koju se utisne srebrni ili zlatni novčić i tako ispeče. Tko novčić pronađe u svom komadu torte, bit će posebno sretan u nadolazećoj godini. Vasilije je glavni krivac i što se dječje čizmice u ponoć pune darovima.

Danci, pak, na novogodišnju noć vole pronaći ulazna vrata preplavljena razbijenim tanjurima. U tu svrhu čuvaju se stari tanjuri tijekom cijele godine i u ponoć bacaju pred ulazna vrata prijatelja. Mnogo razbijenih tanjura simbolizira društveno bogatstvo – prijatelje.

Nešto udaljeniji Sydney jedna je od vodećih novogodišnjih destinacija. Više od 1.2 milijuna slavljenika na ulicama Sydneya uživa u blagodatima toplog ljeta tog spektakularnog prirodnog amfiteatra, a oko 80 000 vatrometa može se pratiti u radijusu od 16 km. Vrtoglavim brojkama pridružujemo i broj međunarodnih turista koje Sydney privuče svake godine, a on se penje i do 300 000.

SAD Novu godinu smatra glavnim društvenim praznikom. Zadnjih 100 godina doček sa Times Squarea u New Yorku izravno se prenosi po cijeloj Americi i dio je glavnog obreda proslave.

Ljudi u Japanu provode tjedne planirajući novogodišnju proslavu i cijeli prosinac održavaju partyje pod nazivom Bonenkai, kojima je cilj ostaviti loše stvari za sobom i pripremiti se za novi početak. Za Novu se godinu nabavlja posebna dekoracija za vrata i dvorište, za koju se vjeruje da donosi zdravlje i dug život. Djeca dobivaju otoshidamas - mali dar s novčićem u sredini.


Japanska tradicija nalaže oprost za sve nesporazume i nerazumijevanje u obitelji i među prijateljima kako bi se u Novu godinu ušlo potpuno čisto. 31. prosinca zvona budističkih hramova zvone 108 puta kako bi otjerala 108 ljudskih slabosti, a nakon toga se svi smiju tjerajući smijehom zle duhove.

I Hrvatska ima svoj mali kuriozitet, koji dolazi iz grada Splita. U Splitu se svake godine, prkoseći niskim temperaturama mora, tradicionalno igra picigin. A sve je počelo...

Povijest Nove godine nije u potpunosti utvrđena, a ako je vjerovati nekim navodima, stari su je Babilonci slavili čak prije 4 000 godina. Babilonska Nova godina trajala je 11 dana, a svaki se dan slavilo na specifičan način.

Rimljani su nastavili slaviti Novu godinu u kasnom ožujku, ali se njihov kalendar mijenjao sa svakim novim vladarom i uskoro izgubio usklađenost sa Suncem. U želji da ispravno postavi kalendar, rimski je Senat 153. god. pr. Krista ustoličio 1. siječnja za početak Nove godine, no variranja su se nastavila sve dok Cezar, 36. god. pr. Krista, nije odredio konačni kalendar, vraćajući 1. siječnju počasnu titulu prvog dana u godini. Zanimljivo je da je to ponovno usklađivanje kalendara sa Suncem produžilo godinu na čak 445 dana. Vjerovanja i praznovjerja

Razni obredi, vjerovanja i praznovjerja nastala su iz želje za čišćenjem, tjeranjem zlih demona i prizivanjem dobre sreće, a neka od njih zadržala su se sve do danas.

Kubanska tradicija nalaže da sa znakom ponoći pojedete 12 grejpova. Grejpovi, naime, simboliziraju mjesece godine, a poštivanje te tradicije u novoj donosi sreću. Simbolički, Nova godina predstavlja obnavljanje života, a običaji su, iako modificirani kroz stoljeća, zadržali svoje specifičnosti.

Na Filipinima je bitno pri otkucavanju ponoći na satu imati stol pun hrane, što osigurava blagostanje u nadolazećoj godini.

Širom svijeta se rođeni 1. siječnja smatraju rođenim pod sretnom zvijezdom.

Poljubac u ponoć nije samo dijeljenje trenutka euforije, već i zavjet bliskosti u nadolazećih 12 mjeseci. Prva osoba koja uđe u kuću iza ponoći imat će na vas poseban utjecaj u novoj godini, a praznovjerje još kaže da se dobrom možete nadati bude li to visok, tamnokos i naočit muškarac.

Posao koji inače obavljate dobro je i s mjerom obavljati i 1. siječnja i uspješno ga okončati. Želite li dobru i uspješnu godinu, nikako je ne smijete dočekati s dugovanjima. Svoje račune podmirite, tako da u novu godinu uđete poravnatih računa, što će vam osigurati blagostanje.

Sve novčanike napunite novcem, kažu vjerovanja, i financijsko će vas blagostanje pratiti tijekom cijele godine.

 

************************

 

Croatian - Sretan Bozic i Sretna Nova Godina  

Spanish

- Feliz Navidad y Próspero Año Nuevo

Tagalog

- Maligayang Pasko at Manigong Bagong Taon 

Thai

- Suksan Wan Christmas lae Sawadee Pee Mai

Turkish -

Noeliniz Ve Yeni Yiliniz Kutlu Olsun

Polish -

Wesolych Swiat i Szczesliwego Nowego Roku.

Portuguese -

Boas Festas e um feliz Ano Novo

Luxemburgish -

Schéi Krëschtdeeg an e Schéint Néi Joer

Latvian -

Prieci'gus Ziemsve'tkus un Laimi'gu Jauno Gadu! 

Korean -

Sung Tan Chuk Ha 

Italian -

Buon Natale e Felice Anno Nuovo

Japanese -

Shinnen omedeto. Kurisumasu Omedeto

Irish -

Nollaig Shona Dhuit 

Hungarian -

Kellemes Karacsonyiunnepeket & Boldog Új Évet 

Hebrew -

Mo'adim Lesimkha. Shana Tova 

German -

Froehliche Weihnachten und ein glückliches Neues Jahr!

Greek -

Kala Christougenna Kieftihismenos O Kenourios Chronos

Finnish -

Hyvää Joulua or Hauskaa Joulua

Flemish -

Zalig Kerstfeest en Gelukkig nieuw jaar

French -

Joyeux Noël et Bonne Année

Estonian -

Rõõmsaid Jõulupühi Head uut aastat 

Dutch -

Vrolijk Kerstfeest en een Gelukkig Nieuwjaar!

Egyptian -

Colo sana wintom tiebeen  

Czech -

Prejeme Vam Vesele Vanoce a stastny Novy Rok

Danish -

Glædelig Jul og godt nytår 

Cantonese -

Seng Dan Fai Lok, Sang Nian Fai Lok 

Brazilian -

Boas Festas e Feliz Ano Novo

 

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U OŽUJKU...

OŽUJAK...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

 • Član aliusalius

  bglavac ❤️

  01.03.2024. 11:58h
 • Član bglavacbglavac

  Lijep pozdrav alijus! Drago mi je da si tu.

  28.02.2024. 17:45h
 • Član aliusalius

  irida ❤️

  28.02.2024. 10:47h
 • Član aliusalius

  istankovic ❤️

  28.02.2024. 10:47h
 • Član iridairida

  alius, tebe da nema, bi trebalo izmisliti, hvala ti...cmok!

  28.02.2024. 08:50h
 • Član istankovicistankovic

  Hvala alius...-:)))

  28.02.2024. 08:48h
 • Član aliusalius

  ❤️

  28.02.2024. 03:59h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebSvijet jogeInfo izlogMagnezij tajne

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info