Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član dinaja

Upisao:

dinaja

OBJAVLJENO:

PROČITANO

581

PUTA

OD 14.01.2018.

Kontemplacija

Kontemplacija
Što je kontemplacija? Što je prazan um? Tko sam ja? Pitanja koja nalaze odgovore u dubini duše, u onom dijelu čovjeka koji se nalazi iza njegovih misli i njegovih osjećaja.

 

 

Contemplatio, latinski prevod grčke riječi "theoria" što znači razmatranje, znanost, nauka.

Razmatranje, razmišljanje, duboko poniranje mislima u nešto, umovanje, misaonost koja nema potrebe za praktičnom realizacijom. (Riječnik stranih riječi Bratoljuba Klaića) 
 Umijeće razmišljanja se sastoji od nekoliko stupnjeva, a ja ću se zaustaviti na četiri osnovna stupnja ljudskog razmišljanja:  
 • obično razmišljanje,
 • kontemplacija,
 • koncentracija i
 • meditacija.


Aristotel, Platon, Loyola, a poslije njih, u svim epohama, je još bezbroj "majstora tog takozvanog opasnog mišljenja" iskusilo "fenomenologiju recepcije", koja je počinjala u trenutku kada je njihovo mišljenje krenulo pravcem privlačenja veće, inicijalno zabrinute, pažnje ka sebi samome, na sebe samoga.


Riječ ''fenomenologija'' proizlazi iz riječi phainomenon (phainomai, pojavljivati se) i logos (um). Sve što se pojavljuje pojavljuje se u određenim doživljajima, nema ''ne-doživljenog'' pojavljivanja.   Cilj fenomenologije je spoznaja i objašnjenje pojavnosti u nekom procesu, pa bih ja "fenomenologiju recepcije" nazvala četverodimenzionalnim samopoimanjem.  

To je vrlo općenita definicija koja nam ništa ne govori o tome na koji se način to istraživanje provodi ili bi se trebalo provoditi, ali ona vrlo jasno ukazuje gdje se može naći polje za fenomenološka istraživanja. No to područje je sigurno u unutar čovjeka, u području doživljaja sebe samoga.

Kao što se na početku razmišljanje pretvaralo u filozofiju, filozofija u znanost, a znanost je postala osnova čovjekove budućnosti, tako ja danas želim, uvodeći moje pacijente u umijeće razmišljanja o sebi samom, u umijeće osjećanja osjećaja koji iz takovog razmišljanja proizlaze, osmisliti pojavnosti u njihovim tjelima i usmjeriti ih ka samoizlječenju od boli.
Stari grčki filozofi su misaonim putem dolazili do rezultata po kojima mi danas izgrađujemo naše znanje. Oni su vježbama takozvanog opasnog mišljenja, kontemplacijom, ulazili u svijet ideja i mislima dozvoljavali da ih uvode u daleki svijet univerzuma.
Katoličanstvo je te vježbe nazvalo duhovnim vježbama. Njima se ulazilo u novu dimenziju postojanja u dimenziju dubokog vjerovanja u Boga.


A. G. Matoš kaže: »... u Lojolinim" Duhovnim vježbama" nalazimo najbolje djelo praktične psihologije i najbolju metodu za podizanje vlastite duševne energije, jer ta duhovna gimnastika nije služila velikom svecu za sterilne ekstaze i kontemplacije, već kao izvor svih energičnih činova..

Kontemplativno iskustvo danas znači nešto drugo, ono nam više ne nameće odricanje od prolaznih dnevnih zadovoljstava u ime vječnog života, nego nas poziva na integraciju, sjedinjavanje našeg emocionalnog i misaonog uma.  

U praktičnom životu to znači kombinaciju estetske svjesti i teoretske spoznaje sebe samoga. Tako ostvarujemo poliperspektivnost osobnog postojanja i smanjujemo ograničenost svjesne spoznaje uvjetovane povjesnim dualizmom duše i tijela. 


Razmišljanje bez osnova u kontemplativnosti je bespotrebno raspršavanje energije, tek sa dubokim poniranjem u sebe samoga, umijeće osjećanja osjećaja sebe samoga u prostor- vremenu.

 


Znanstvenik koji radi na nekom problemu je u stanju kontemplacije. Kada teoretski fizičar misli o nekom još nedokazanom zakonu, kada matematičar rješava neku još neriješenu zagonetku, oni su u stanju kontemplacije i sve ostalo u tom trenutku za njih postaje nevažno.

   

jpeg

 

Pjesnik kontemplira cvijet i tada je cijeli svijet skupljen u taj tren preobražen u pjesnika i taj cvijet. Pjesnik kontemplacijom postaje cvijetom. Njegov um, njegova duša, tada vidi taj cvijet poliperspektivno i njegove misli prelaze u stih.

 

Slikar kontemplira dušu i onda ona postaje umjetničko djelo.

Kontemplacija.   

Kontemplacija je stanje našeg uma, naše duše u kojem je ona i logičn i racionalna i emotivna.
Ono što najviše nedostaje današnjem čovjeku je osjećaj sigurnosti, vjera u sebe, a ona se može steći, jedino u zdravom odnosu sa sobom samim i u skladu sa svemirom čiji smo dio. Čovjek je jedinstven i neponovljiv.  

Mi još uvijek nismo, svjesno, osnovali zajednicu sa univerzumom, a sama želja za uzdizanjem iznad onoga iz čega smo nastali je nerazumna. Ali mi to stalno činimo, zaboravljajući početak, "veliki prasak", ne razmišljajući da je svako začeće isto tako jedan mali"veliki prasak".  

Često živimo po umjetno stvorenim normama i zakonima socijalne zajednice, što je isto važno, ali pri tome zaboravljamo zakone pod kojima smo nastali.    

Što je to prazan um?

 

 

 
Nesigurni u sebe i svoje početke, nošeni željom da se oslobodimo od običnog razmišljanja ulazimo, u za nas daleki svijet, svijet koji nam, svojom mudrosti, govori o praznom umu ne objašnjavajući dovoljno što uopće znači prazan um.

Pa mi danas znamo da praznog prostora nema, mi znamo da je naš um prostor koji mi svojim svjesnim sudjelovanjem u životu stvaramo i znamo da je on ispunjen našom energijom. 

 


Uz kontemplaciju i meditaciju postoji i stanje duše, koje nazivamo koncentracija. Vježbe Joge počinju koncentracijom, pri kojoj nije dopušteno kretanje misli ni u jednom pravcu. Pri stanju koncentracije je dopušteno samo da se bude na jednom mjestu.  

Joginski um razmišlja fokusirano, fiksirano, usmjereno na jednu točku. Konecentracija na jednu temu ili neki problem je početak kontemplativnog razmišljanja.


Osnovni moto kontemplacije je 

format jpegsize 61 kb 

"Misao je srce svake teorije o nekoj teoriji".Sposobnost ostvarenja kontemplativnosti odražava potencijale koji se kriju u čovjeku. Misao održava ili neodržava sebi samom dato obećanje. Snaga misli se krije u sposobnosti plivanja uz rijeku osobnih istina.

Mi želimo spoznati sebe sama, ono umno u nama, ono iz kojeg proizlazi sva naša dinamika, sve naše ljubavi i naša kreativnost.  

Praktična primjena kontemplacije je u spoznaji smisla života, smisla te čudesne akcije naše duše, a ne u aktivnostima koje moramo obavljati.

 
Naša pramajka Eva je ubrala jabuku sa drva spoznaje iz dva razloga. Prvi je razlog bila glad, a drugi želja za svemogućim znanjem koje joj je obećala zmija nagovorom da ubere zabranjeno voće. Zamislimo li pokret Evine ruke pri tom, od Boga, zabranjenom činu, stvaramo si automatski brzi, određeni pokret, pokret krađe.  

No, taj pokret može biti i polagan, pun uživanja i težnje ka konačnom cilju, svemogućim znanjem. Da bi razlikovali ta dva pokreta, moramo si predstaviti i izraz njenog lica pri tom činu, možda je njena želja za znanjem ipak bila snažnija od straha od smrti.


Mi odgojeni u kršćanskoj tradiciji smo u zaostatku za čovjekom sa istoka, jer nismo uspjeli u ovih naših zadnjih 2000 tisuća godina sjediniti u sebi filozofiju i religiju, izdignuti se iznad strahova koje nam je nametnula religija i početi ponovo kontemplativno razmišljati.

 


Antropologija se pozabavila i pokušava objasniti pokret ljudskog tijela kao njegovu osnovnu mudrost. Na osnovu tih istraživanja antropolozi su zaključili da, još uvijek, na svodu ljudskog uma, u dubini njegove duše, postoje tamni i neotkriveni sateliti ljudske kreativnosti. 

Pokret tijela  je jedan od prvih oblika čovječje mudrosti, izražen načinom kojim se koristi pokrećući se.

Osnove svih tehnika o korištenju tijela, vučemo iz vremena naših praroditelja, koje su još pohranjene u našim urođenim refleksima, potisnutim instiktima i nesvjesnom emocionalnom pamćenju.

Ritualni plesovi su proizlazili iz čovjekovih duševnih i fizičkih stanja i bili su u isto vrijeme ventili za oslobađanje od strahova i bolesti. Dok je cijelo pleme plesalo, stvarala se kolektivna svjest iz vjerovanja u pokret kao oslobodioca od zla i nevolje.


Razvoj monoteističkih religija i snaga crkve je utjecala na odbijanje spoznaje tijela kao ugode i dovela do odvajanja duše i tijela. 

 


Kontemplacijom, misaonim promatranjem sebe samoga, unutarnjim dijalogom svaki od nas može doživjeti epifemiju, bogojavljanje u sebi, pa tako spoznati mogućnosti osobne energije i naučiti živjeti s njom.

Filozofija, koja ostaje samo u području znanosti, gubi svoje pravo značenje. Mudrost ne znači samo stvaranje teoretskih saznanja, nego mora voditi u novu svjesnu spoznaju postojanja.  

Filozofija i njene metode bi morale postati prosvjetiteljske za svakog čovjeka, preći u način života i postati osnova novog, sustavnog načina razmišljanja.  

Onda bi mi, rođeni na zapadnom dijelu zemaljske kugle, nasljednici Sokrata, Platona i Aristotela, odgojeni po načelima svetog Augustina, Tome Akvinskog, svetog Franje Asiškoga i Lojole, prihvatili i vježbe kontemplacije kao mudrost života i živeći živjeli i njihove metode.

 

 

 
Na početku ovog našeg "danas" stoji internet. Sve je povezano i umreženo, sve nam je postalo pristupačno u svim mogućim misaonim kombinacijama. Svatko, tko želi može se jednim pritiskom na tastaturu računala uključiti u novu realnost virtualnog svijeta, može sudjelovati, može samostalno stvarati virtualni prostor, može biti u njemu zahvaljujući svojoj virtualnoj i vizuelnoj inteligenciji.   WWW. ponude su bezbrojne, virtualni svijet interneta nema granica, ali on je danas nešto kao nastavak prvoga grijeha, on je ostvarenje čovjekove vječne želje za božanskim znanjem.


Ulaskom u Net, ulazimo u nematerijalni svijet Platonovih ideja, u nematerijalnu sferu misaonog svijeta, u onaj dio univerzuma gdje, još uvijek duboko u sebi smještamo raj i vječnost.  

Digitalno nebo iznad mene i virtualni život u meni bila bi i nova postkantovska definicija današnjice.

No lutanje internetom pojačava osamljenost, lutanje misaonim svijetom koji su za nas stvorili drugi kida vezu s osobnim.   Ne spoznavši osobnu stvarnost prostorno- vremenske dimenzije, ne spoznavši svoj unutarnji prostor u svom vremenu, bez pravog sidrišta i odredišta u svakodnevici, mi ulazimo u virtualni svijet iskonstruirane multidimenzionalnosti i tako živimo tuđi život.

Postmoderni habitus ironije, pojam nastao iz neuravnoteženosti iskustvene i informativne spoznaje, danas pretvara čovjeka u korelat njegove svjesne spoznaje.  

Tijelo, u kojem živi naša duša, kao da ne sudjeluje u našem životu, ono nam samo služi da bi mogli živjeti. Da bi se oslobodili pripadanja habitualnoj ironiji, moramo imati povjerenja u stvarnost, taj čudesni realitet koji nastaje u našim glavama, realitet života koji je jedino moguć osobnim iskustvom i iskustvenom samospoznajom.


Društvene igre su pale u zaborav, čovjek u svojoj usamljenosti igra šah i karte sa virtualnim partnerom, pa kadkada i gubi. Pravila igre određuje aparat koji ne poznaje spontanost i kreativnost.

Samokreativnost, umijeće življenja je izraženo u pronalaženju novih i neobičnih kombinacija, to je sposobnost usmjeravanja osobne energije u nešto do sad nepoznato, snalaženje u izvanrednim situacijama, mišljenje i djelovanje protiv uobičajenih pravila. Energija je u ovom slučaju motivacija, pokretačka snaga, misao na izvoru, osjećanje osjećaja, kreativna misao svakog pojedinca.

 Naš prvi virtualni svijet je svijet ranog djetinjstva, svijet koji je nastajao u našim glavama dok su nam čitali Andersenove bajke, priče iz 1001 noći, Alisu u zemlji čudesa, Maloga princa i Lafontenove basne. Živjeli smo u svijetu priča, voljeli dobre vile, voljeli junake svih bajki i basni, sudjelovali u njihovim srećama i nesrećama i tako se širio naš životni horizont.

 

JPG28,1

   

Djevojčice su postajale princeze na zrnu graška, djevojčice sa žigicama, lutale zemljom čudesa, pratile Petra Pana na njegovim putovanjima u vilinski svijet, vjerovale su u taj svijet, postajale Wendy, a dječaci su bili vitezovi okruglog stola, Winetou, gusari, Gouliver, bili su hrabri i pokretni i maštoviti.


Misaona gimnastika je u tom vremenu gomilala kreativne potencijale, pa smo spremni krenuli u školu i nastavili s misaonim treniranjem mozga, ali smo s vremenom napuštali svijet mašte i predavali se samo činjenicama realnog života. Misaoni, kognitivni um je zavladao našim tijelom.   No u svakome od nas postoji rudiment djeteta, zatomljen u nesvjesnom pamćenju, pripitomljen društvenim normama koje smo živeći prihvatili.


Morali bi naučiti drukčije misliti, naučiti misliti dušom i tijelom da bi stvarno bili gospodar u njemu. Mi posjedujemo pet vanjskih osjetila, mi vidimo, čujemo, imamo osjetilo mirisa, okusa i dodira, posjedujemo i šesto čulo, osjetilo dubokog senzibiliteta kojim spoznajemo stanje i pokrete našeg tijela.  

 

 

 

Naš utjelovljeni um, naša čudesna duša  je ostala bez osjetila za samu sebe. Ona je tu, pohranjena u najintimnijem dijelu našeg bitka, sakrivena iza naših misli i emocija, moćni vladar naše svjesti, nepoznati mudrac u našim htjenjima, željama i odlukama.

Univezum uma, naša tjelesnost, naša duša je, najveća zagonetka našeg vremena, zatomljena u čarobnom svijetu djelovanja našeg mozga, nepoznata energija koja bdije nad nama, koja gradi i razgrađuje naše stavove, oblikuje karakter i određuje smjer života.   Dok ju stvarno nespoznamo, dok joj ne damo oblik koji ćemo pamtiti, dok ju doista ne prepoznamo u svom unutarnjem zrcalu, živjet ćemo i dalje samo tijelom, a ne u njemu.

 

 

Kada razvijemo u sebi osjetilo za tjelesnost, kada svojom samokretivnosti osjetimo i svoju dušu, razumjet ćemo i logiku srca u kojem još uvijek tražimo emocije.  

Tek tada ćemo shvatiti da je emocija materijalizirana misao, da i ona počinje u još neotkrivenoj dubini našeg stvarnog postojanja.

 


Ideal kontemplacije leži izvan granica naše ekonomske, društvene i političke involviranosti, njega susrećemo u sloganu "Nemoguće učiniti mogućim", u utopijama koje prestaju biti utopije, u potencijalima umjetnosti, koji otkrivaju, pronalaze novo, razvijaju mogućnosti i sposobnosti misli i djelovanja, ostvaruju do sada neostvareno. Kontemplaciom ulazimo u neiskustveni svijet postojanja i spoznajemo da se utopije doista kriju u nama samima, da je čudesna, tajnovita i vječno tražena Atlandida onaj dio naše duše koju još nismo do kraja upoznali.

 

 

 

Kontemplacija je umjetnost izvan granica konvencionalne umjetnosti, estetika svakodnevice, kreativnost postojanja, sloboda misli, svijesnost osjećaja, sjedinjenje misli i emocija u istinu o životu.

Kontemplacija je akcija naše duše koja nam dokazuje da naš UM NIJE I NIKADA ne može biti prazan nego je ispunjen najvrednijom energijom univerzuma, energijom svijesnosti o postojanju u božjem snu.

KLIKALICE

🔝

KOMENTARI

 • 09.08.2009. 10:15h

  Član minamaMerlin0 Koje gluposti šizofreno nabacane definicije, teorije, ideje koje nemaju veze sa smislom ničega a najmanje kontemplacijom ili svijesnim bićem.
 • 09.08.2009. 10:29h

  Član kajaMerlin5 Draga moja Dinajice, \' tko traži - dobiti će. Samo ti lijepo misli ... na pravome si putu pripazi da te ne zaboli glavica od tolikog razmišljanja ... ja te čekam u Bitku .... buš ti došla ka meni ... kad tad... :-))) Ljubim te
 • 09.08.2009. 10:39h

  Član dinajaMerlin2

  MiniMa

  dobro došla u svijet u kojem se nažalost ne snalaziš...a to obično izaziva negativne emocije, negativnost postojanja, ne snalaženje u samom sebi, nabacivanje riječi bez smisla i značenja..... gluposti? šizofrenija? definicije? kontemplacija? svijesno biće? nabacana kritika iz koje proizalzi bijes, ljutnja i omalovavažavanje drugog bića..........i to je sve proizašlo uma jednog bića koje očito zna što je kontemplacija i što je svijesno biće, što je ljubav, što je božji san, bića koje sigurno svijesno sudjeluje u tom čudesnom snu iz kojeg je proizašla kontemplacija, ta čudesna metoda kojom ulazimo u srža sebe samoga do one najdublje točke iz koje se iskri ljubav..... no svejedno drago mi je da si ipak pročitala tekst........i da si ga na sebi svojstven način tako dobro i jasno prokomentirala ili prokomentirao.........:-)))
 • 09.08.2009. 10:47h

  Član dinajaMerlin2

  kaja

  draga kaja, pa stara izreka nam kaže........ od viška glava ne boli..... slijedim nekako te stare mudrosti i razmišljajući se oslobađam negativne energije, kontemplacijom ili onim drevnim duhovnim vježbama osjećam ljubav, tu čudesnu energiju koja nas brani od nas samih i od negativnih utjecaja iz vana............akcija naše duše je osnova našeg postojanja u božjem snu...........a svako živo biće se na svoj način ostavruje u njemu........sjedinjuje s njim.......živi u njemu........:-)))
 • 09.08.2009. 11:28h

  Član dzorkoMerlin2 draga lady D... odličan članak... navodi... korak po korak... prema meditaciji... ;))
 • 09.08.2009. 11:39h

  Član dinajaMerlin2 dragi dzorko......hvala na komentaru......onaj tko uspije dosegnuti istisku meditaciju taj je prošao trnoviti put ka zvijezdama..........meditacija je spoznaja vrhunske svijesti, a to je ona čudesna kruna koja se nalazi iznad svih čakri , iznad svih energetskih središta koje u sebi spoznajemo..........da bi ostvarili istinsko stanje meditacije moramo proći trnoviti put ka zvijezdama...........per aspera ad astra.........spoznaju svog ne znanja, spoznaju svog neistinskog postojanja pod zvijezdama.........kontemplacija je put ka spoznaji tog željenog stanja naše duše........meditacija je vrhunsko stanje duše, stanje koje ostvaruju tek rijetki..........:-)))
 • 09.08.2009. 11:49h

  Član dinajaMerlin2 a meditacija????????? nažalost površni put mnogih koji nisu prošli puteve kontemplacije i koncentacije na fokus, žalac, onu čudenu točku iz koje proizlazi vajranovo vibriranje energije ka sjedinjenju frekvencija u svijesnost postojanja u univerzumu.......... meditacija je akcija meditiranje je aktivnost........ i to je ogromna razlika u spoznaji svjesnosti.....:-))
 • 09.08.2009. 11:54h

  Član ivanaMerlin2 fokus je žarište i ima veze sa svjetlošću, a ne sa žalcima, ubodima i trnjem... riječi su moćno oružje...
 • 09.08.2009. 12:04h

  Član dinajaMerlin2 žalac je i spolni privjesak za odlaganje jaja, žalac je središte iz kojeg proizlazi život, žalac nema veze sa žalcima, ubodima i trnjem.........žalac je doista fokus i izvor života,........:-)))
 • 09.08.2009. 12:04h

  Član minamaMerlin0 drago drustvo iliti duhovnjaci sto kazete na ovo Dinajino -------------------------------- meditacija je akcija meditiranje je aktivnost........ i to je ogromna razlika u spoznaji svjesnosti.... --------------------------------- Sto ti Kajo kazes na to, konktretno bas taj kontekst??? Pomognite je konacno razlucito sto nabacuje totalno zbrkane vrijednosti i smisao, i rijecima kako kaze Ivana opasno oružje neznanja.
 • 09.08.2009. 12:18h

  Član shadowofsoulMerlin9 kao mala, obožavala sam bajke ... sanjarila sam... kako sam bila jedino dijete i često sam bila sama, tu sam imala svoje najvjernije prijatelje - iz mašte... mislim da se tu i razvila ta potreba zaranjanja u sebe, maštu... kasnije su došle meditacije... jedino u susretu sa svojom dušom možemo se sresti sa Bogom u nama... jer, Bog je u nama... kako se to i uvijek i osjeti, kad se iskreno sretnemo sami u sebi sa sobom i s - Njim...
 • 09.08.2009. 12:18h

  Član dinajaMerlin2

  miniMa

  objasni prvo ti razliku između meditacije i meditiranja:......... jedno je imenica, a drugo je glagol... akcija je imenica, a aktivnost je glagol........ Akcija Oluja je imenica koja je glagolom aktivnsot, boriti se protiv nerazumjevanja božjeg san, našim braniocima omogućila ostvarenje tisućljetnog hrvatskog sna.........AKCIJA OLUJA oslobođena od negativne energije onih koji nisu znali sudjelovati u onoj čudesnoj imenici DOMOVINA...........izrasla je aktivnosti onih koji osjetiše imenicu AKCIJA OLUJA i oslobodiše hrvatski narod od njihovog neznanja........ :-)
 • 09.08.2009. 12:19h

  Član shadowofsoulMerlin9 ajoj, dinajo...! :) ovakvih nebuloznih komentara, kao što ih stavlja MinaMa, će uvijek biti... ako ih ignoriraš, nestat će kao što nestane dosadna muha ... jer to je jedna obična dosadna muha :)
 • 09.08.2009. 12:25h

  Član kajaMerlin5 Draga MinaMa, svi mi idemo ka Bitku postojanja, ka spoznaji da smo Jedno tijelo, jedna Duša, da smo svi Jedno, ali, svako Biće je svoja individua sa svojom savršenom ljepotom . Svi mi tu ljepotu imamo, a sada nam je potrebno malo vremena da to i spoznamo, da tu ljepotu osobodimo ... To ćemo postići tako da svatko radi na dotjerivanju sebe, jer nikada nitko nemože učiniti na nekome drugome ono što taj dotični ne želi odnosno neda da mu se pomogne. A može mu se pomoći samo tako da mu se ukaže kako bi mu bilo lakše. Za mene je meditacija uranjanje duboko u sjedinjenje sa samim Tvorcem, sa samom Ljubavi, sa samim beskrajem postojanja ...u kojemu postajemo jedno ... ali, isto tako prihvaćam da je to za Dinaju akcija, ako ona to kaže... Dajem ti puse i ljubav
 • 09.08.2009. 12:25h

  Član dzorkoMerlin2

  MinaMa

  pa svi smo i duhovna i materijalna bića... i kao takvi se srećemo... i razmjenjujemo ponešto... svatko ponudi ono što ima i ono što može...
 • 09.08.2009. 12:26h

  Član dzorkoMerlin2

  Mina Ma

  evo, recimo, sa svoje ograničene razine... zbog koje me još uvijek nisu pritvorili... za sada... čak ni uhitili... meditacija jest aktivnost koja dovodi do utrnuća aktivnosti...
 • 09.08.2009. 12:27h

  Član dzorkoMerlin2

  mina ma

  a u mojoj... još ograničenijoj struci... ovo što ti nudiš... smatra se prekršajem... barem za \"žuti\" karton...
 • 09.08.2009. 12:28h

  Član dinajaMerlin2

  shadow

  hvala ti draga sjenko na sudjelovanju u ovoj diskusiji...........pokušavam samo MinaMa, toj anonimnoj i meni nepoznatoj osobi ukazati da je ljubav osnovna energija iz koje proizlaze misli kojima možemo djelovati na razmišljanje drugih, mržnja, ljutnja i nepoštivanje tuđe osobnosti se zrcali u svakom njenom komentaru i dokazuje da se uopće ne radi o tekstu koji je objavljen nego o nicku dinaja koji se iza tog testa pojavljuje.......za MiniMa je sve što Dinaja objavi neprihvatljivo i imam osjećaj da uopće nije pročitala/ o tekst jer ovaj tekst se sjedinjuje s onim koji je jučer objavila Giria na ovom portalu.........tako spoznajemo da nije važan tekst nego nick pod kojim je objavljen.........:-))) :-)))
 • 09.08.2009. 12:32h

  Član shadowofsoulMerlin9 ah, dinajo, pa iz aviona se vidi da je osoba puna pakosti, jada, zavisti, ljubomore i to baš na tebe... :)
 • 09.08.2009. 12:35h

  Član dinajaMerlin2

  kaja, dzorko

  hvala jer vaše mišljenje, vaše sudjelovanje u mojim sojećajima akcije i aktivnosti mi je doista jako važno--slijedeći vaša razmišljanja mogu u sebi buditi tu čudesnu energiju i slijediti meditativni put ka istinskoj meditaciji...... toj čudesnoj spoznaji sebe samoga u višoj svijesti kojoj svi težimo.....:-)))
 • 09.08.2009. 12:40h

  Član shadowofsoulMerlin9 dinajo.... slijediti i pustiti se tom osjećaju.... otpustiti sve veze koje nas vežu za obalu i, kao amfibiija, zaploviti tim tajanstveno dubikim morem dubina... kao mala sam gledala 1 film, o čovjeku amfibiji (u filmu mu je bilo ime Ihtiandar), kasnije sam čitala tu knjigu... ni danas ne znam kako se zove ni film ni knjiga, ali to nikad nisam zaboravila :)
 • 09.08.2009. 12:42h

  Član dinajaMerlin2

  shadow

  da,draga sjenko duše, da, iz aviona se vidi tko je vječna opozicija onome što dinaja napiše.......ali evo ja i toj opoziciji želim ugodno ovo nedeljno poslijepodne, želim im da osjete ljepotu i lakoću postojanja u vječnoj ljepoti božjeg sna...... želim im da srcem osjete ljepotu ljubavi te čudesne energije u vječnosti i beskraju postojanja........želim im da osjete sebe same u beskonačnosti ljepote koju smo rođenjem na plavoj planeti dobili u naslijeđe..........želim im da to naslijeđe osjete, da ga počnu vrednovati i počnu uistinu živjeti.......:-)))
 • 09.08.2009. 12:47h

  Član shadowofsoulMerlin9 evo, pronašla sam: Beljajev, Aleksandr Romanovič (1884?1942), rus. književnik; jedan od osnivača sovj. znanstveno-fantastične literature. Čovjek-amfibija 1961. je snimljen i film :)
 • 09.08.2009. 12:48h

  Član shadowofsoulMerlin9 lopta je kod njih, dinajo :) svoje želje si poslala, pa ako te želje nađu plodno tlo - niknut će iz toga i neka vrsta razuma i te opsjednute glave učiniti plodnijima za ljubav i radost, a ne za pakost, zavist, ljubomoru i nesretno osjećanje samih sebe...
 • 09.08.2009. 12:56h

  Član dinajaMerlin2 spoznati lakoću postojanja znači izrasti iznad sitnih udaraca neosviještene duše.........umjeće postojanja nas sjedinjuje sa djelima umjetnika života, onima koji su izrasli iznad malgrađansštine i sitnih riječi osvete............... umjetnika koji slikaju slike koje neki žele smjestiti u spavaću sobu. zaokružiti ih bjesom koji osjećaju prema tekstovim i komentarima onih koje mrze, na koje se ljute, kojima u svom malograđanskom umu pridavaju pridjeve nepostojanja.........da draga sjenko to su oni koji još uvijek nisu osjetili umijeće, lakoćiu i ljepotu postojanja u čarobnoj energiji božjeg sna.......:-))))
 • 09.08.2009. 13:01h

  Član shadowofsoulMerlin9 https://www.youtube.com/watch?v=455nx5-qUrA&feature=related vrlo jednostavno, ovdje autorica govori ono što bismo trebali činiti :) zgodno za poslušati :)

SADRŽAJ UPISAO

Član dinajaMerlin2 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana dinaja dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

IZDVOJENO

Vitamin C

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

LIPANJ...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

 • Član iridairida

  ajoooj, bilo bi bolje da sanjaš nešto lijepo, žao mi je

  01.06.2020. 14:31h
 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  e, draga Irido, nisam dugo trebala čekati - zabijen je nož u leđa i još ga vrti i danas :) :) :) :) stvarno vrhunski tumačiš snove!!!

  31.05.2020. 14:33h
 • Član vanessavanessa

  *

  20.05.2020. 17:31h
 • Član bglavacbglavac

  Dobro jutro dragi magicusi. Sretan dan vam želim. Lp

  19.05.2020. 07:13h
 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  pa kad stigneš ... :)

  14.05.2020. 11:01h
 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  https://www.magicus.info/najcesce-prakse/tumacenje-snova/besplatno-tumacenje-snova-shadowofsoul-davorlove-ko-u-prici#comments

  14.05.2020. 11:00h
 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  evo, draga Irido, dopunila sam Davorov san :)

  14.05.2020. 11:00h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info

Čudnovata bajka o memima. Ljubav.