Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član irida

Upisao:

irida

OBJAVLJENO:

PROČITANO

427

PUTA

OD 14.01.2018.

Iz uredničkog kuta - Ezoterijski pojmovnik...

Iz uredničkog kuta - Ezoterijski pojmovnik...
Okultno je sinonim za ezoterično, okultno, ukoliko posjeduje vrlo određena i posve specifična obilježja među kojima su najvažnija suprostavljanje ezoteričnog i egzoteričnog, analogije i korespondencije, misterija i tajna, inicijacija, okultne znanosti i umijeća, hermenneutika, upotreba simboličnih brojeva, kozmički ciklusi, afirmacija duha i suptilnog u mikrokozmosu i makrokozmosu. Pierre Riffard

Tiranija pojmovima

svašta se pojedinci sjete i plasiraju u javnost...

--- On Tue, 3/27/12, nenaddjuric

From: nenaddjuric
Subject: NSY
To: "Bukva Borivoj" <borivojbukva@yahoo.com>
Date: Tuesday, March 27, 2012, 8:50 AM

------------

Sai Ram,
Gospodine Borivoje, Vi se bavite Ezoterizmom te bih Vas zamolio za jedno
objašnjenje. Dobijam od VOPUS –a lekcije Gnoze. Te bih Vas pitao da li pored pojmova Ezoterizam, Egzoterizam postoji i pojam Izoterizam. Ova dva pojma sam našao tj., EGZOTERIZAM, ili javni krug svake Joga-Škole, jeste Kinder. EZOTERIZAM, ili tajni krug svake Joga-Škole, nije Kinder, to je Škola za Regeneraciju Oni mi treže odgovor za Izoterizam, ali ga nigde ne spominju i ne odgovaraju mi na moj e-mail Ako bi mogli da mi pojasnite pojam Izoterizma bi bih Vam zahvalan, na Internetu nema objašnjenja.. ili je to samo štamparska greška HVALA OM SAI RAM OM

------------------------------------------------------------

From: borivojbukva Sent: Tuesday, March 27, 2012 10:13 AM To: Subject: Re: NSY

--------

poštovani nenad! da čujemo što o tome ima za reć naš filozof i moj prijatelj dr.sc. jadran zalokar.

--------

za IZOTERIZAM do dana današnjeg ništa nisam čuo, ovo je prvi glas. EGZOTERIJA je biti ljubitelj toga što što vam se sviđa, niste direktno uključeni u to... EZOTERIJA, znaći baviti se time, biti uključen u to, sudjelovati u tome, rasti i uzdizati se s tim... IZOTERIJA za mene je nepoznanica ? lp, boro

-------------------------------------------------------------- ---

On Tue, 3/27/12, Jadran Zalokar From: Jadran Zalokar Subject: RE: NSY To: Date: Tuesday, March 27, 2012, 10:22 AM

------------

dragi boro nenade nemojte se opterecivati mentalima um voli mistificirati "ezoterizirati" to je u naravi uma i ja to cujem prvi put aliinije iskljuceno da je neki "umnik" i to "opojmovio" oslobodite se "tiranije" pojmova tako zen tako tantra stoga su zen i tantra ono "najezotericnije" prijateljski pozdrav svim "pojmoljupcima" jadran

-----------

lp, boro

http://budan.blog.hr/

 

EZOTERIJSKI POJMOVNIK

 

Iako su u ovom pojmovniku korišteni podaci koje je sakupio i izabrao Pierre Riffard, ne poštivam uvjek i do kraja izvornik...........

EGZOTERIČAN

1.(Aristotel) Egzoterične rasprave Aristotelove pisane u mladosti pod utjecajem Platonove filozofije. Sačuvani su samo fragmenti (Aristotel, Fragments et temoignages, 1968, P.U.F.)

„....koliko ima vrsta vlasti...U ranijim (sc. Egzoteričnim) izlaganjima u kojima smo raspravljali o tome...“ (Aristotel, Politika).

2.(Ezoterizam) Egzoterično je sve ono što je izvan misterija, a naročito;

prvo, ono što je javno (što ne isključuje ezoterizam, npr. javno svetkova nje Misterija),

drugo, ono što je spoznatljivo i poznato, te,

treće, ono što je vanjsko (ali ne nužno površinsko i lažno; npr. vjerski obredi...

„(Pojava) da postoje, s onu stranu javnog poučavanja, pojedine, gomili nedostupne stvari nije svojestvena samo učenju kršćana; tako je i u filozofa čija su pojedina učenja egzoterična, a druga pak ezoterična (Origen, Contra Celsum, 248. g. ).


EGZOTERIK

1. (Inicijatika) Egzoterik nije profan, osoba posve izvan ezoterizma (neupućen, u svim značenjima te riječi), nego osoba koja je krenula putem ezoterizma i želi u nj ući. U Pitagorejaca, egzoterik je onaj koji prihvaća ideal Učitelja, ali ne živi u zajednici. „Najvažnija i nahdublja učenja svoje škole Pitagorejci su uvjek zadržavali za sebe, zavjetovani na potpunu šutnju kako ih ne bi otkrili egzotericima i nepisane su ih kao božanske tajne predavali pamćenju svojih sljedbenika „ (Jamblih, Pitagorin život, usporedno, grčko-njemačko izdanje, Zurich 1963.g.).


Naravno, opreka je ezoterik, više o tome kod; inicijacijski stupanj, hijerarhija, molitelj... 2. (hermeneutika) Egzoterik je vanjski (doslovno) čovjek, djela ili radnje. 3. (metafizika) Egzoterik je vidljiva straba, vanjština nečega.


„Egzoterik je vjera u Boga što je propovijedaju Prijatelji Boga. Egzoterik su vjerski Zakoni i simboli Vjere u Boga (....)Egzoterik vjerskog Zakona održava se samo putem ezoterične vjere, jer ona je njegova Svjetlost i Misao, Duh života u egzoteričnom djelovanju. I obrnuto, ezoterik živi samo kroz egzoterik, jer on je vidljiva ovojnica, putokaz što omogućuje da se nađe put do njega“ (Mansur al-Yaman, Ismaelit, Knjiga Mudraca i Učenika, X stoljeće, prijevod s arapskog: H. Corbin).


EGZOTERIST; EGZOTERIČAR


Egzoterist (egzoteričko) jest onaj (ono) što se izjašnjava kao neezoterično i antiezoterično..


„ Egzoterizam je naročito neugodan...onima koji kao isključivi egzoteristi smatraju da je nemoguće da postoji išta što bi izmicalo njihovoj kompetenciji“. ( R. Guenon, Intuition et realisation spirituelle, 1952.g.)EGZOTERIZAM


1. Egzoterizam: Ono što djeluje tako da nešto (ili netko) bude egzoterično. Primjerenije bi bilo upotrijebiti izraz „egzoteričnost“. Egzoterizam katoličanstva sastoji se u privrženosti doslovnom smislu Biblije, u njegovim moralnim i filozofijskim nazorima, u ritualima (obredima) sakramenata, u prirodi papinske funkcije.


„ Svaka prava vjera uključuje dva vida; vanjski – egzoterizam i unutarnji (i duboki) – ezoterizam....“ (Bahram Elahi, L'enseignement secret d'un maltre kurde en Iran, 1976.g.)


2. egzoterizmi: diktrine ili teorije, tehnike ili postupci egzoteričnog reda.

„Posvećenik je iznad religije. On u praksi provodi egzoterizam unutar kojeg živi. Međutim, on može usvojiti i neki drugačiji egzoterizam... (M. Lepage, Le Symbolisme, rujan/listopad 1954.g. str.54).


3. Egzoterizam: sve što nije ezoterizam. Drugo, ono što se, ovisno o misaonom sustavu, poistovjećuje s prividom, s profanim. Svjetovnim.


„ Dok se egzoterizam zatvara u svijet akcidencija (zbivanja) (....), ezoterizam posjeduje svijest o transparentnosti stvari....“ (F. Schuon).


4. Egzoterizam: osporavanje ezoterizma (pobija ga se, tumači i nastoji nadomjestiti drugačijim nazorom).

Primjerenije bi bilo upotrijebiti izraz „egzotericizam“.


Npr, R. A. Nicholson Sufizam tumači kao mistiku (J.A.S. London, 1906); G. Bachelard alkemiju proglašava samotničkom sanjarijom o materiji i vatri (Psihoanaliza vatre, 1938). Napomena:

Ezoterizam može egzoteričnim smatrati i ono što se samo izdaje za ezoterizam.

Npr. Porfirije, Pismo Anebonu, 270 g. prijevod G. Faggin, 1954 – protiv teurgije); J. Pico della Mirandola, Rasprava protiv astrologije (1496.g. na lat.);

R. Guenon, Teozofizam. Povjest jedne pseudoreligije, 1921.g.

Okultno je sinonim za ezoterično, okultno, ukoliko posjeduje vrlo određena i posve specifična obilježja među kojima su najvažnija suprostavljanje ezoteričnog i egzoteričnog, analogije i korespondencije, misterija i tajna, inicijacija, okultne znanosti i umijeća, hermenneutika, upotreba simboličnih brojeva, kozmički ciklusi, afirmacija duha i suptilnog u mikrokozmosu i makrokozmosu.

Pierre Riffard

EZOTERICIZAM

Doktrina odbijanja širenju ili objavljivanja misterija ili tajni (ponekad profanog sadržaja, poput npr. sastava tajnog društva). Shvaćanje prema kojem se neposvećenima ne smiju otkrivati ezoterična učenja (no kako onda postati posvećen?).

„Kojeg li bezboštva - Širiti u masi učenja potpuno prožeta svom božanskom uzvišenošću'" (Corpus Hermeticum. Asklepije).

Napomena: Razlika između „ezotericizma" 1 „ezoterizma" u značenju 4 podsjeća na razliku između npr. „mehanicizma" i

„mehanizma", tj. između duha sustava i sustava duha; dogme i ideje, Ezotericizam kaže: ne smije se otkrivati, to je rezervirano za lakve i takve ljude. Ezoterizam kaže: ne može se otkriti, to je po svojoj biti nesaopćivo.

EZOTERIČAN

I, (.povijest, aristotelizam)

Pridjev „ezoteričan* prvobitno se upotrebljavao (Klement Aleksandrijski, 208. g) za Aristotelova predavanja (384. do 322. g. pr. n. e) učenicima u Likeju koji su već prošli jedan stupanj nastave. Sam je Aristotel inače koristio izraz „AKROAMATSKI". „usmeno izložen“ i pri tom nije imao na umu ništa što bi se ticalo Misterija ili okultizma. Jednostavno, akroamatska djela Aristotelova (sva su sačuvana) bila su usmena predavanja (kasnije su zapisana), a s gledišta filozofije, tehničke su prirode. Njegova „egzoterićna predavanja" (kako ih je sam nazivao) djela su iz mladosti pod utjecajem Platona (danas raspolažemo samo rijetkim njihovim fragmentima), a bila su objavljivana u javnosti i pisana laganim stilom.

„Ljudi iz Aristotelove škole kažu da su medu njegovim djelima neka ezoterična, a neka namijenjena javnosti, odnosno egzoterična." (Klement Aleksandrijski).

II. (povijest mišljenja)

Opisani smisao „ezoteričnog" proširio je Origen (Comtra Celsum. 248. g. pr. n. e, 1,7) i njime označio sve što je u školama grčkog mitšljenja, filozofijskog ili religijskog, bilo predavano samo učenicima s prethodnim obrazovanjem.

„Stari filozofi imali su dvostruku doktrinu, jednu vanjsku, javnu ili „egzoteričnu“ i drugu unutrašnju, tajnu ili .ezoteričnu'." (Diderot, Enciklopedija, 1775. g, sv. VI. str. 273)

Diderot ne misli samo na Aristotela (koji je logičar), nego i na Piitagoru (koji je posvećenik).

Daljnjim proširivanjem smisla, ,,ezoteričan" danas općenito znači „rezerviran za ograničeni krug slušatelja" bez pojašnje je li odabir unutrašnji (esoterikos ~ unutrašnji) ili vanjski {acdttrikfti m vanjski), naime, zahtijeva li obučavanje inicijaciju, uključuje U gnozu i si, ili jednostavno podrazumijeva pri-piemu profane prirode (intelektualnu, tehničku i si). Zbog loga „ezoteričan" u uobičajenom smislu ima dva značenja, jedno profano, a drugo sveto: riječ -ezoteričan" može imati i ezoterični i ncczoteričnt smisao.

1) (profani smisao)
Profana upotreba pojma „ezoteričan" potječe od Lukijana iz Samosate.opet povodom Aristotela,

a) „Ezoteričnim" se označuje ono što je „saopćeno malom broju", ..ograničeno na uski krug" zbog profanih razloga, primjerice zbog specijaliziranog jezika, posebnih tehničkih znanja. Kad Levi Strauss (1950. g) piše da „postoji vrlo malo učenja koja bi bila toliko ezoterična (...) poput učenja Marcela Maussa“ to se ima razumjeti kao ,,s tako malobrojnom publikom". (Idealno hi bilo kad bismo ovdje kao u engleskom (i hrvatskom)* upotrijebili izraz esoterical (ezoterički)* umjesto „ezoteričan"). Spomenimo samo ukratko još dva moderna značenja pojma „ezoteričan";

b) „koji zahtijeva prethodno obrazovanje da bi se mogao razumjeli" (u tom smislu i rukovanje elektronskom napravom može biti „ezoterično");

c) „zamršen. nerazumljiv, nejasan" (značenje u francuskom na koje upućuje Larousse 1888. g) (npr. jezik pojedinih specijalista, nadriučenjaka, izvještačen jezik, mogu se nazvati ,,ezoteričnima").

 

2) (sveti Smisao) Ovakav smisao pojma „ezoteričan" potječe od Klementa Alcksandrijskog (Stromata, 208. g. pr. n. e) koji dakle pogrešno pretpostavlja da je Aristotel imao tajnu doktrinu, okultnu filozofiju. A što ..ezoteričan" znači ezoteristima?

a) Nešto može biti ezoterično s obzirom na OBLIK, tj. hermetično, zbog upotrebe tajnog pisma, zbog discipline arkane što nalaže šutnju, zbog upotrebe simbola…. „Ezoteričan, pridj. Opskuran, skriven, neuobičajen. Ezoterična djela Starih (pisaca)* ne mogu se razumjeti, osim ukoliko sama ne daju objašnjenje. Takva su djela oprečna djelima nazivanim egzoteričnima koja su njihovi pisci dragovoljno javno tumačili."

b) Nešto može biti ezoterično i s obzirom na DUBINU, tj. „gnostično" jer sadrži metafizičke spoznaje, inicijacijske discipline. Prema Nur 'Ali Elahiju (1896. g. - ?)…,u pravoj vjeri uvijek postoji egzoterični i ezoterični vid. Glavni cilj proroka bio je da narodu postane razumljiv taj ezoterični aspekt."

c) Međutim, ova se dva značenja preklapaju.

Semantičko stablo

Ezoterično jest ono što se pojavljuje kao inicijacijsko učenje, kao sva značenja i prakse što vode izbavljenju, tj. SMISLU. Okultno je sinonim za ezoterično, okultno, ukoliko posjeduje vrlo određena i posve specifična obilježja među kojima su najvažnija suprostavljanje ezoteričnog i egzoteričnog, analogije i korespondencije, misterija i tajna, inicijacija, okultne znanosti i umijeća, hermenneutika, upotreba simboličnih brojeva, kozmički ciklusi, afirmacija duha i suptilnog u mikrokozmosu i makrokozmosu.

Ezoterično značenje pojma „ezoteričan" popularizirao je (što na prvi pogled djeluje paradoksalno) E. Simnet s knjigom Esoteric Budhism (1883. g) visoko ocijenjenom među teozofistima.

Ezoteričnima se mogu smatrati pojedine organizacije (Rozikrucijanci), doktrine (Gnosticizam!, predodžbe (simboli), znanosti (ciklologjja), prakse (alkemija), osobe (druidi), predmeti (magijski pribor).

Primjer: ,,U tradicijskim afričkim društvima, ova se filozofija pojavljuje u dva izrazilo različita oblika: obznanjeno, ali ezoterično znanje i neobznanjene leme što se podrazumijevaju.

U prvom slučaju, a njegova je najbolja ilustracija dogonska kozmologija kako ju je Marcelu Griaulcu otkrio jedan stari posvećenik [Bog vode. Razgovori s Ogotemmedijem, 1948J. vizija svijeta uobličena je u tajnim epovima koje pamti i prenosi nekolicina osoba koje su dosegle najviše položaje u inicijacijskom društvu.

Ezoterične predaje, kao i svi sveti tekstovi, ispričane su predodžbom i neprozirnim jezikom što zahtijeva eksplikativnu egzegezu."

Ezoteričan: nevidljiv, okultan, spiritualan, suptilan, tradicijski,

Opreka: egzoteričan, mezoterićan.

„Ezoterik: unutrašnjost stvari, što označuje „one koji su unutra", koji nisu profani

Pierre Riffard

EZOTERIK

1) (inicijatika) Izvorno, u povijesti mišljenja, ezoterik je, kako bilježi Jamblih (oko 300. g. n. e), posvećeni Pitagorin učenik ili što je češći naziv, adept.

,,A ovi, ukoliko su zbog svojeg načina života i uglađenosti ocijenjeni dostojnima da sudjeluju u nastavi, poslije šutnje od pet godina postajahu ezotericima i bijahu Pitagorini slušači. Odjeveni u lanene haljine i bijahu povlašteni da ga smiju vidjetli." (Jamblih, Pitagorin Život)

v. inicijacijski stupanj, hijerarhija 3, Pitagorejstvo....

2) (hermenautika) Ezoterik je ezoterično značenje nekog teksta, djela ili radnje, okultni smisao.

Hadis VI. Imama (šijitskog): „Naša stvar je istina i istina istine. To je egzoterik, ezoterik egzoteričnog i ezoterik ezoteričnog. To je tajna i tajna tajne. To je tajna onog što ostaje sakriveno, tajna što ostaje obavljena tajnom."

v. brahman 2, hermeneutika, smisao.

3) (metafizika) Ezoterik je, najzad, ezoterični sadržaj nekog učenja, radnje, doktrine ili ideje. Predaje ili bića, stvari, događaja, stanja i si.

„Ezoterik: unutrašnjost stvari, što označuje „one koji su unutra", koji nisu profani

v. ezoteričan, gnoza. misteriozofija, okultan, tajna.

EZOTER1ST, EZOTER1ČAR

„Ezoterist" je osoba koja svojim mišljenjem, izjašnjavanjem ili djelovanjem stvara ezoterizam.

„Možda je ishitreno, ali metodički je korisno „ezoterismom" zvati mislioca - kršćanskog ili ne - koji naglašava tri točke: analogiju, teozofiju i unutrašnju crkvu te, ovisno o temperamentu, ističe sad jedne, sad druge."

r. ezoteričan, ezoterik, ezoterograf. ezotorolog, ezoterozof.

EZOTERISTIČAN

Ezoteristično je ono što se svjesno i namjerno povezuje s ezoterizmom shvaćenim kao doktrina, metoda, život ili povijest. Npr. filmovi A. Jodorowskog su ezoteristični utoliko što obiluju, doduše implicitno, referencama na; shvaćanja, ikonografiju i tehnike alkemije

Eto, da budem malo korisna...

Vaša urednica irida 

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

TRAVANJ...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

 • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

  Dobro veče.

  12.04.2021. 22:01h
 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  draga Irido, hvala za preporuku :)

  12.04.2021. 17:20h
 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  danas sam sanjala jedan san pa sam stavila za Iridicu :)

  05.04.2021. 16:12h
 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  sretan Uskrs svim chaterima i Magicusima :)

  05.04.2021. 16:12h
 • Član iridairida

  Ja sam Uskrsni doručak imala popodne...Svima radostan Uskrs želim...♥

  04.04.2021. 16:13h
 • Član bglavacbglavac

  Dobro jutro dragi magicusi, sretan i blagoslovljen Uskrs vam želim. Lp

  04.04.2021. 08:09h
 • Član bglavacbglavac

  DeVeT, vrijeme je za akciju! Lp

  03.04.2021. 08:50h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info

Iz uredničkog kuta - Praktično iskustvo... Iz uredničkog kuta - Ezoterija u svakodnevnom životu...