Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član vajran

Upisao:

vajran

OBJAVLJENO:

PROČITANO

256

PUTA

OD 14.01.2018.

MOŽE LI SE VOLJETI SVAKOGA

MOŽE LI SE VOLJETI SVAKOGA

 

Kada nekog volimo, to ne mijenja samo naše stavove i način na koji gledamo na stvari, već i kako se ponašamo. Prema onima koje volimo smo blagi, strpljivi, spremni pomoći… 

 

Kako razviti ljubav prema svemu što postoji? Ta je tema poprilično tvrd orah. Trebat će mi bar nekoliko članaka kako bih je otvorio. Pokušajte ih pratiti i promatrajte hoćete li opaziti promjenu u vlastitom umu i načinu na koji se ponašate prema ljudima koji vas okružuju. Ono što sami cijenite, znat će cijeniti i oni s kojima se susrećete.

 

Zašto bi uopće netko želio razviti stav ljubavi i dobronamjernosti prema svima? I što bi to zapravo bilo?

 

Pokušat ću razjasniti koristeći se budističkim idejama. Preciznije, zamislima iz mahajanskog budizma. 'Mahajana' doslovce znači 'veliki kotač', odnosno 'veliko vozilo' – koje juri k velikim rezultatima i vodi razmišljanju na veliko.

 

Možda nam trenutno umovi imaju mali kapacitet, pa ih valja ojačati ozbiljnim mozgobildingom (za razliku od bodybuildinga, ne ostavlja posljedice u vidu muskulfibera).

 

Pomislite na tren na osjećaj koji izaziva susret s nekim koga istinski volite. Imate li dijete, pomislite na onaj trenutak kad ga gledate ušuškanog u postelji kako slatko spava.

 

Ili se prisjetite kako je izgledalo kad ste se prvi puta zaljubili. Kako ste se osjećali kad biste ju/njega ugledali? Mmm! Tako je prekrasna/prekrasan.

 

Ta ljubav koja se razgorjela u srcu promijenila je način na koji gledate stvari: ne samo da je ta djevojka ili momak izgledao predivno (bez obzira na prištavo lice), nego je i cijeli svijet bio divan.

 

Imate li sreće, možda ste još uvijek bliski s osobom u koju ste se zaljubili prije mnogo godina. Možda ste još uvijek zaljubljeni i osjećate leptiriće u trbuhu kad pomislite na nju ili njega.

 

Možda je njoj ili njemu draž mladosti davno izblijedjela i nitko drugi ih ne bi dvaput pogledao. Ali ta ljepota vama i dalje ostaje vidljiva.

 

Kada nekog volimo, to ne mijenja samo naše stavove i način na koji gledamo stvari, već i kako se ponašamo. Prema onima koje volimo smo blagi, strpljivi, spremni pomoći… No nismo dobri samo prema njima. Pod tim blagotvornim utjecajem, bolje se ponašamo prema svima, čak i onima koje ne cijenimo osobito. Ljubav u nama potiče najbolje.

 

To je sve izvrsno, no potiče iz trenutne zaljubljenost, a ta vrsta ljubavi je ograničena, nesavršena i promjenjiva kao veljača.

 

Za vrijeme adolescencije, a kod nekih to traje do četrdesetih, zaljubljujemo se i odljubljujemo brzinom svjetlosti. Sjećate se kako je vašim roditeljima bilo teško pratiti tko je onaj pravi/prava tekućeg tjedna?

 

Kako sazrijevamo, tako se stvari usporavaju, no naši osjećaji ostaju bazično nestalni. Čak i veze koje pregrme niz godina s vremenom pucaju.

 

U svijetu nestabilne ljubavi, potrebna nam je ljubav koja traje.

 

Naše su ljubavi krhke. Nije ih teško razoriti. Kaže li nam prijatelj nešto što nam se ne sviđa, možemo se naljutiti. Dok ljutnja vlada umom, mrzimo ga i naša je ljubav privremeno uništena. A ponekad i trajno, zbog neke glupe sitnice.

 

U svijetu krhke ljubavi, potrebna nam je snažnija ljubav.

 

Ljubav nam je i ograničenog dosega. Koliko osoba istinski volite? Sigurno nećete dobiti rezultat u stotinama. Zapravo, imate li sreće, sastavit ćete popis od nekoliko desetina osoba. A koliko je ljudi na planetu? Životinje da ne spominjemo.

 

U svijetu ograničene ljubavi, potrebna nam je sveobuhvatna ljubav.

 

Ljubav koju osjećamo često je pomiješana s vezanošću. Zbog toga se događa da koristimo osobu koju volimo kao sredstvo postizanja vlastite sreće. Ponašamo se kao da je njihova svrha da nas usrećuju. Ne iskusimo li sreću koju očekujemo, osjećamo se prevarenima, nesretnima i zamjeramo im. S ljubavlju koja nije čista, ni sreća neće biti nepomućena.

 

U svijetu zamućene ljubavi, potrebna nam je čista ljubav.

 

Ljubav o kojoj govorim poprilično je različita od obične, 'svakodnevne' ljubavi. Naravno da je ljubav kojom sada raspolažemo predivna, no daleko je od onoga za što smo sposobni i premalo za ono što i mi i ostatak svijeta trebamo: ljubav koja je jasna, nesebična, trajna, nesalomljiva i jednaka spram svih živih bića.

 

Možda vam se čini da vam za takvu avanturu srce nije dovoljno prostrano? Nema veze. Kako ljubav raste, raste i srce. Zato se i naziva mahajanskom.

 

 

 

 

KLIKALICE

🔝

KOMENTARI

 • 06.10.2009. 12:14h

  Član ivanaMerlin2 u jedno sam sigurna - srce je dovoljno prostrano... sad da vidimo nastavak...
 • 06.10.2009. 12:22h

  Član happyMerlin2 Možda nije bila namjera, ali se baš nešto odmorih i razniježih čitajući članak...S nestrpljenjem cekam nastavak
 • 06.10.2009. 12:23h

  Član gemini1Merlin2 Opet sam drukčija. Nikad nisam bila zaljubljena svaki tjedan u drugog. Nego dugo godina u svakog. A tatici sam za prvu platonsku ljubav (Vaga, bio u vojsci na granici) kad mi je bilo 18. napravila golem tel. račun. Nikad se nismo slagali ni razumjeli, Vaj. Nikad ja neću biti glavoklimavka. I ne razumijem tu filozofiju da moraš sve voljeti. Kad bi tako bilo, svi bi skupa i živjeli i spavali i bili prijatelji, a to nije baš tako. Kako onda tumačiš da neke se ipak voli više, neke manje, ili drugačije. To me uvijek intrigiralo.
 • 06.10.2009. 12:23h

  Član gemini1Merlin2 Inače kažu da je najmoćnija zaštita od neprijatelja slati mu ljubav.
 • 06.10.2009. 12:29h

  Član vajranMerlin3 ma to ti je jednostavno shvatiti.. evo primjera: nakon svih tvojih spletki, trica i kučina, laži i paukova.... još uvijek uspijevam.... znači, može se....
 • 06.10.2009. 12:40h

  Član kajaMerlin5 Gem, nemoj svrstavati LJUBAV BOGA sa ljudskom ljubavi....to nema usporedbe.... na kojoj si strani !??
 • 06.10.2009. 12:43h

  Član safirisMerlin7 Može li? U jednoj budućoj utopiji, može.
 • 06.10.2009. 12:46h

  Član wendy.tanjaMerlin7 dobro jutro, margareta..jel ti to brate pokušavaš o istinskoj ljubavi?..Ljubavi iznad svake ljubavi? čekan+m nastavak članka..ali molim bez primjese erotike..to kasnije..i u drugoj dimenziji..
 • 06.10.2009. 12:47h

  Član wendy.tanjaMerlin7 a ja sam mislila da samo ja tupim..
 • 06.10.2009. 12:49h

  Član nlandekaMerlin4 Sad mi je jasno zašto mi je prsni koš malo širi. Jako sam voljela pa se raširio.......
 • 06.10.2009. 12:56h

  Član vajranMerlin3 ti sestrice tupiš do u beskraj... najčešće. što ne znači da uistinu tupiš, što ne znači da je erotika loša, što ne znači da i ja ne tupim. što ne znači da te istinski i bratski ne volim... po sistemu: tupav tupavu... je li to tebi jasno... :)))
 • 06.10.2009. 13:00h

  Član wendy.tanjaMerlin7 kad mač otupi, znači da se s njim previše baratalo..treba ga štediti za najžešće bitke..neke bitke se dobivaju i bez oružja..mač je samo za nuždu iz nužde..ali..najbolje mu je ipak u korici..lamatati mačem bez veze je ko i lamatanje......bez veze..mislim jezikom..i jezik je jedno od moćnih oružja..ali ipak..ljubav je najveće i najsnažnije oružje..i basta..
 • 06.10.2009. 13:01h

  Član vajranMerlin3 a lijepo sam ti rekao....
 • 06.10.2009. 13:02h

  Član wendy.tanjaMerlin7 što? da je ljubav najveće oružje? Tko je to kom prvi rekao?
 • 06.10.2009. 13:03h

  Član ivanaMerlin2

  @wendy

  :)))))) taj oblik ljubavi koji obuhvaća \" i basta\"..... zanimljiv... poznat...
 • 06.10.2009. 13:04h

  Član kajaMerlin5 ... :-))) I BASTA ...:-))) !!!
 • 06.10.2009. 13:04h

  Član ivanaMerlin2 tu treba sjesti jedan cmok pečat i basta :)))))
 • 06.10.2009. 13:06h

  Član ivanaMerlin2 CMOKKKKKKKKKKK :))) *
 • 06.10.2009. 13:06h

  Član wendy.tanjaMerlin7 Vaj, moja doktorica se preziva Margaretić..A ja bih to prezime tebi dala..Doktor Margaretić..onaj tko zna., i kom je sve sinulo kad sam otpjevala\" Dobro jutro, Margareta..u tvom vrtu ruža cvjeta..vraćam ti se Margareta..vraćam ti se ja iz svijeta..\" Srđan i Buco..Neke pjesme nikad ne umiru..Posebno o ruži..
 • 06.10.2009. 13:10h

  Član wendy.tanjaMerlin7 i sad ja kažem BASTA!!!! idem pomoć susjedi dizat kukuruz..pusa svima
 • 06.10.2009. 13:16h

  Član kajaMerlin5 Safiris, gledajući iz perspektive naših niskih strasti NIKADA se ne možemo voljeti svi. Ali, draga, uzdignemo li pogled prema Stvoritelju kojega VOLIMO, On će nas naučiti kako to možemo postići voljeti sve, na koju to razinu se moramo uzdići da bi to i postigli.
 • 06.10.2009. 13:21h

  Član vajranMerlin3 ja nemam doktoricu. liječi me isto što i kaju. ne pada mi na kraj pameti da me liječi bilo što drugo. uostalom, to jedino i liječi. što se tebe sestrice tiče drago mi je da pokazuješ i neku drugu dimenziju, dimenziju susjede i kukuruza. to je dobra dimenzija. ipak bih savjetovao... pročitati članak samoispravni ljudi... možda je od neke koristi...
 • 06.10.2009. 13:29h

  Član vajranMerlin3 jer... sestrice.... ne može se govoriti da je ljubav najjače oružje i imati doktoricu. to znači da barijere nisu svladane. u konačnici i u istini prema sebi, to je tako. u tom vrtu ruža cvate.... vrt bez barijera. a barijere jesu strah, mržnja i nevjera.... i basta....
 • 06.10.2009. 13:35h

  Član teodoreMerlin0 Svaka prosudba ovisi o umu, da li je sklon tamas, rađas ili je satva (čistića) energiji, izražavanju, poimanju. Ljudski um operira na tim tri (guna.svojstva) razinama.Tako i pojam ljubav (stav, način života) ovisi o tome Lakše je to uvidjeti ovim primjerom Sebična ljubav je poput žarulje u stanu, osvjetljava samo sobu (ja i moje) Tolerantna ljubav je poput mjeseca osvjetljuje samo dio i daje magličastu svijetlost. Dok nesebična ljubav je poput sunca, osvjetljava sve bez iznimke. Zbog toga je riječ ljubav , izgubila smisao kroz sebične umove. Život nam pokazuje što se sve događa i čini u ime te nečije ?ja? i ?moje? ljubavi. Zato stvarna ljubav nije ljudska um tvorevina koja mjeri, sudi, važe, odrazuje, već je Ljubav božanska vrlina koja podjednako sve voli i obuhvaća. Pogledaj kakvu ljubav imaš, a ne kakvu trebaš?? Netko bi to ukratko rekao i ovako \"Svjetlost u svakom je Bog, ali mi svi izražavamo tu svjetlost različitim intenzitetom.\"
 • 06.10.2009. 13:40h

  Član safirisMerlin7 Teodore, ovo si stvarno lijepo izrekao, od prve do zadnje riječi.
 • 06.10.2009. 14:08h

  Član srceMerlin3 Ljubav, ali ona prava (pojma nemam kako izgleda i da li može biti ne prava ljubav?) kada je čovek daje i dobija, čini čoveka plemenitim. Kada sam mu dala svoje srce, a on mi odgovorio da me miluje u mislima. Sa tom rečenicom mi je dao volju za život, probudio u meni sve vrline koje čovek može imati. Ko se je tada našao u mojoj blizini, bio je deležan i pažnje i pomoći i prijatljskog odnosa, ali ne i ljubavi, barem ne onakve kakvu ja dajem voljenom i kakvu dobijam od voljene osobe. To nikada neću zaboraviti i živim od toga od te lepote i ona me čini srećnom.Usrećio me je. A kada sam ja srećna, srećni su i moji bližnji. Hvala mu, pa makar više ne dobila niti jedne reči. A svakoga se takvim žarom ne može voleti, niti mnogo njih. Voli se nekoliko ljudi, a sa ostalima kontaktiramo. A navezanost? Nije mi jasno kada neko kaže da sa partnerom živi kao sa\" bratom\" ili \"sestrom\". E to je za mene životarenje i šteta života. Eto. Dobar izbor članka i prvi i drugi deo. a ovde sam odgovorila zbog lepe slikice. Pozdrav
 • 06.10.2009. 14:46h

  Član gemini1Merlin2

  Vaj

  o kakvim spletkama i paucima pričaš?! Sve je ovdje dokumentirano čak i u digitalnom arhivu, makar nije sve za objavu i za pohvaliti se baš. Lijepo se izjasni. Da znam lagati bilo bi mi super u kali yugi.
 • 06.10.2009. 15:21h

  Član saturn17Merlin2 ......dovoljno je da ne mrzim....a da ne mogu sve voljeti,ne mogu, i to evo javno priznajem....takva sam.....ali koga volim, volim bezgranično....... .....zar je to nešto loše ako ne volim sve ljude oko sebe.....ja zato sa zanimanjem i znatiželjom promatram svijet i ljude oko sebe.....ne poznajem nikoga tko bi za takvu ljubav bio sposoban......(bezgraničnu)......ali zato svima vama šaljem jedno veliko SRČEKO......:))
 • 06.10.2009. 15:33h

  Član ivanaMerlin2 kod mene se jako lako zna - ili se smiješim ili se ne smiješim... bilo da sam s nekim uživo ili pomislim na njega... često se smiješim i biljakma, životinjama, zvijezdama, mjesecu, moru, suncu... ponekad i sebi samoj... milimetar je nepogrešivi indikator i može se neprekidno vježbati... tri, četiri ( na koga od vas sad da prvo pomislim... aha ) ... :)))))))))))))))))
 • 06.10.2009. 15:49h

  Član ivanaMerlin2 čak bih prije rekla da nije upitno da li svih, nego da li stalno... postoje trenuci kad se zaboravi ili ne može... ali zašto ne svih ?
 • 06.10.2009. 17:01h

  Član wendy.tanjaMerlin7 imati doktoricu možeš, brate, a da niti jednom ne odeš kod nje..ima se jednostavno, jer dimenzija u kojoj jesmo nameće neke norme.. I pravila.. Vrlo je zgodno biti sam sebi doktor, i mi to svi možemo biti..Nije to nikakva mudrost..Ne pokušavaj me stavljati u dimenziju u kojoj nisam..jer nisam..Kukuruzi i dobrosusjedska pomoć.. Ne znam čemu to uoće i izvlačiš iz konteksta..Zar misliš da ne znam živjeti u dimenziji kukuruza? Ja sam višedimenzionalno biće, i u svaku dimenziju uranjam sebe, jedino ne u dimenziju koja je tamna i prazna, jer nema nježnosti, sućuti i dobre namjere..Tu me nema..I nema me u dimenziji filozofiranja, gdje riječi o ljubavi ostaju samo mrtvo slovo na papiru..Uostalom, čemu priče radi priče? Ja sam ono što jesam..Tko me takvu prihvaća, prihvaća..A tko ne, od volje mu..ko šokcu post..
 • 06.10.2009. 17:05h

  Član vajranMerlin3 hm... sada već imam dovoljno materijala. iskamčio nekako... :))) idem to staviti u neki kontekst...
 • 06.10.2009. 17:10h

  Član wendy.tanjaMerlin7 Uostalom,prelijepo je spojiti kontakt sa prirodom i kontakt sa ljudima.. Bogatstvo zemlje i plodove jeseni prebirati po rukama i razmišljati o cijelom procesu rasta i sazrijevanja..I čak ti ne smetaju ni \"cajke\", koje su ovdje kod \"bruljenja kukuruza\" uz nestašne dosjetke milje ovog mentaliteta..Ja se isključim iz svega što nisam ja, a opet sam sa svima sve..Tolerancija, strpljivost i dobra volja..Temelji ljibavi koja nam svima treba..
 • 06.10.2009. 17:14h

  Član vajranMerlin3 :)
 • 06.10.2009. 17:21h

  Član wendy.tanjaMerlin7 eto, brate, konačno smo dišli do osmijeha..i tebi jedan :)
 • 06.10.2009. 17:22h

  Član wendy.tanjaMerlin7 ah, lapsus lingue,,došli do osmijeha..:) I brate, nemoj biti nestašan..
 • 17.10.2009. 21:49h

  Član dzorkoMerlin2 kako se svijest širi, um se otvara, srce se otvara, ljubav raste :)

SADRŽAJ UPISAO

Član vajranMerlin3 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana vajran dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

IZDVOJENO

Vitamin C

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

SRPANJ...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

 • Član mkrmarmkrmar

  Dobro jutro svima !

  05.07.2020. 09:44h
 • Član magicusmagicus

  Dobar vam dan dragi magicusi. Lp

  01.07.2020. 18:47h
 • Član tantriktantrik

  Hvala Irida!

  23.06.2020. 07:04h
 • Član iridairida

  Tantrik, dobrodošao na magicus! Nadamo se da ćeš pisati o svome radu...

  18.06.2020. 14:36h
 • Član bglavacbglavac

  Pozdrav!

  17.06.2020. 14:00h
 • Član tantriktantrik

  Dobro jutro, dragi magicusi!

  17.06.2020. 07:35h
 • Član bglavacbglavac

  Dobar dan gospodine. Lp

  16.06.2020. 20:19h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info

SVI SMO POVEZANI