Kalendar događanja

Član mgracan

Upisao:

mgracan

OBJAVLJENO:

PROČITANO

508

PUTA

OD 14.01.2018.

Masaža shiatzu

Masaža shiatzu
Od svih mogućih vrsta masaža koje sam probala, meni nekako najviše odgovara upravo pristup shiatzu.

Nisam stručnjak za shiatzu niti taoizam na čijim se učenjima ovaj pristup tijelu temelji, ali bih se, nakon dugogodišnjeg korištenja usluga raznih shiatzu majstora, mogla proglasiti za stručnog konzumenta shiatzu masaže. Od svih mogućih vrsta masaža koje sam probala, meni nekako najviše odgovara upravo pristup shiatzu. Sastoji se od pritisaka vrhovima prstiju na razne akupunkturne točke na tijelu, praćenja disanja i manipulacije zglobova i kostiju. I to sve preko lagane odjeće, bez skidanja, bez mirisavih losiona i ulja za masažu, bez tuširanja u problematičnim svlačionicama…

Stoga sam, na nagovor naše Iride, odlučila opisati moja iskustva sa shiatzuom. Ne očekujte dorađeni esej nego nabacane impresije. Povod ovom tekstu je jučerašnja shiatzu masaža koju je na meni prvi put izvela Iva iz Velike Gorice. Kad sam vidjela ovu naočitu, krupnu mladu ženu, pomislila sam da bi mogla, zbog svoje snage, biti i dobra „namikačica“ kostiju što je kod nas oduvijek cijenjeno tradicionalno vidarsko umijeće. Očekivala sam stoga malo grublji pristup mom tijelu i prilično se iznenadila. Iva je očito radila intuitivno pa je osluškujući svoje dlanove i prste, svoj rad koncentrirala na tri područja: glavu, leđa i stopala. Nije tu bilo značajnijih istezanja niti presavijanja zglobova. Nije to bila niti mazna i nježna masaža koja se obično primjenjuje kod senzualaca ili osoba s oštećenim kostima. Bili su to muški čvrsti pritisci vrhovima prstiju i pikanje noktima problematičnih nakupina stresa na leđima i stopalima.

 

Sat vremena je proletio…Nisam uspjela posebno ni uživati jer se cijelo vrijeme vodio zanimljiv razgovor tako da nisam imala priliku utonuti dublje u doživljaj. Ivin bih rad u tom trenutku ocijenila osrednjim da se kasnije nije dogodilo nešto zanimljivo. Nekoliko sati poslije masaže zavalila sam se ugodno na kauč i gledala televiziju.Tako se umirivši, osjetila sam otkucaje svog srca u desnoj strani glave koja mi je osjetljiva nakon udarca u saobraćajki u mladosti (sve dođe kad-tad na naplatu!). Lijeva polutka mozga bila je mirna, a u desnoj sam jasno mogla brojiti otkucaje bila. Kao da se mozak na toj strani punio krvlju, kao da je živnuo…Tupa, sitna ali dosadna glavobolja koju sam u zadnje vrijeme imala na toj desnoj strani, nestala je. Nema je niti danas, čak imam osjećaj da mi se i vid poboljšao. A nakon pojačanog šmrcanja nakon masaže (što je dobar znak aktivnije cirkulacije limfe u organizmu), kao da je prestala dosadna zimska prehlada. Danas sam kao nova!

 

Moja prethodna shiatzu maserka Marina, odselila je prije godinu dana iz Zagreba…Radila je prilično različito od Ive. Iako je sitna rastom i vitka, imala je nevjerojatnu snagu da čovjeka „potrga“ upravo onako kako mu je to potrebno. U biti to i nije bila snaga nego inteligentno korištenje tijela kao poluge kojom pritiska, manipulira, izvrće, prevrće, isteže, navodi kosti i kralješke da „kliknu“ na svoje mjesto. Sat vremena na njezinom futonu rasprostrtom na podu bilo je kombinacija agonija i ekstaza. Svaki je potpuni izdisaj značio da će pod njenim prstima neki nestašni kralješak sjesti na mjesto, da će popustiti napetost u ramenima ili da mi vrat dugo poslije masaže neće „škripati“ pri okretanju glave. Njezin mi je način masiranja najviše odgovarao, ali što je tu je…idemo dalje u nova iskustva.

 

Sa shiatzu masažom srela sam se konkretno daleke 1978. godine kada je tadašnja predsjednica Udruženja kozmetičarki dovela iz Francuske u Opatiju instruktora shiatzu masaže. U višednevnim seminarima koje sam konsekutivno prevodila s francuskog na hrvatski, naše su kozmetičarke mogle naučiti sve o jinu i jangu, plusu i minusu, o akupresurnim točkama na licu, vlasištu, vratu i leđima. Međusobno smo se masirale i zabavljajući se uživale u novim svjetovima. Bilo je to pravo otkriće ne samo meni nego vjerujem i daleko šire. Instruktor je dolazio u više navrata i svaki put se učilo novo područje primjene akupresure, tj. tehnike shiatzu. Otada i potiče i moje poštovanje i ljubav prema toj vrsti masaže.

 

Zatim sam se desetak godina, a možda i duže, prepuštala maserima klasične masaže. Da, bilo je ugodno, a vjerojatno i korisno. Lijepo je kad ti netko dobrim esencijalnim uljima rastjera napetosti i stres. Probala sam i dubinsku masažu, i ajurvedsku masažu, i refleksoterapiju, i rolfing i treggera, i švedsku masažu itd. I uživala u svima. Shiatzu je zatim ponovno ušao u moj život zajedno s ratom u ovim krajevima. Preselila sam na selo i imala grijanje na drva. A drva je trebalo dopremiti, istovariti, ispiliti, iscijepati i spremiti u drvarnicu. Nisam ja to sama radila, imala sam dobru ispomoć, ali su dva dana spremanja drva za zimu ipak bila dovoljna da se trećeg ujutro probudim potpuno ukočena u ramenima i vratu. Bila sam doslovce poput viteza u oklopu koji se jedino mogao okrenuti iz bokova da bi pogledao u stranu.

 

U pomoć je pritekao učitelj joge u svakodnevnom životu, koji je u to doba već dobro ovladao tehniku akupresure. Sjećam se da je imao debeli modri tapison u dvoranici za meditaciju na koji bih ja bolno položila svoje tijelo. Prvi me dan rastavio na sastavne dijelove. Iz oba su mi se oka kotrljaje debele suze dok je pažljivo, smireno ali odlučno radio na mojim leđima i zglobovima. Drugi je dan utvrđivao i popravljao gradivo od prethodnog. A trećeg sam već mogla blago okretati glavu lijevo-desno. Kakav sjajan uspjeh! Ponovili smo još nekoliko puta, moja su se leđa i vrat doveli u red, a zatim su moji posjeti ovom shiatzu majstoru jenjali vjerojatno iz praktičnih razloga. Ne sjećam se više jesam li nekamo otputovala ili se on preselio. U svakom slučaju doživljaj je nezaboravan.

 

Zatim sam pronašla odličnu shiatzu majstoricu Vericu. Ta je žena poznavala više vrsta masaže uključujući i dubinsku. Zarivala je okomito dlanove u moj trbuh da mi se činilo kako mi doseže prstima kralješnicu na leđima. Za razliku od drugih masera služila se i stopalima pa bi me gazila i gnječila. Svaki njezin tretman bio je pravi doživljaj, ali, stanovala je daleko od mene u Samoboru te su se naši sastanci s vremenom prorijedili i prestali. Kod Ružice sam bila svega jednom; učinila mi se preblaga za shiatzu pa se nisam ponovno naručila za tretman.

 

A tada sam saznala za Marinu, dogovorila sastanak i tako je to trajalo godinama sve dok ona nije prošle godine odlučila napustiti Zagreb. Trebalo mi je više od godine dana da naiđem na Ivu i nadam se da sam ponovno našla upravo ono što mom tijelu treba u ovom času moje evolucije. Dobrano mi je potakla cirkulaciju, razbistrila um i „razbila“ nakupine stresa na leđima.  Osim toga spremna je učiti; bez ikakvog je povrijeđenog ponosa uvažila moje primjedbe i obećala da će sljedeći puta raditi sve po pravilima i u sat vremena izmasirati cijelo tijelo. Kakva uživancija! Savjetujem svima koji još nisu, da probaju masažu shiatzu. Pravi odmor za dušu i tijelo.

           

KLIKALICE

🔝

KOMENTARI

 • 07.01.2009. 19:30h

  Član dinajaMerlin2 odlično si opisala svoj doživljaj SHIATZU MASAŽE..........ruke shiatzu masera čine čuda, ali ruke jednog fizioterapeuta koji se specijalizirao za mobilizirajuću masažu Švicarske učiteljice, doktorice Susane Kleinvogelbach čine isto tako čuda.........mobilizirajuća masaža je učinkovita i djeluje na protok limfe, krvi i djeluje na slobodni protok nervnih puteva........oslobađa blokade u malim zglobovima kralježnice, oživljava spiralnu dinamiku u svim djelovima tijela i sjedinjuje dušu i tijelu.........jedini nedostatak te metode je da nema neko zvučno istočnjačko ime nego se jednostavno žove MOBILIZIRAJUĆA MASAŽA.........:-))))
 • 07.01.2009. 19:55h

  Član gemini1Merlin1 Mirjana, falila si ovdje! Odličan tekst! Nego vidim da su se pojedinci interesirali za regresije, pa napiši nešto kao obavijest koga zanima! Isto tako, poželjne su grupne meditacije, pa ako ima negdje zgodan prostor, zašto ne ... A do onda ćemo petkom u 21h ...
 • 07.01.2009. 23:08h

  Član mgracanMerlin2 Neki kažu da je s maserima slično kao i sa frizerom, kozmetičkarkom - jednostavno energetski odabireš onoga ili onu koja ti trenutno najviše odgovara. A da su ljudske ruke nenadmašne, meni nema pogovora. Iz nekog čudnog razloga nisam još probala nijednu strojnu masažu, ni u fotelji, niti one s ugrijanim kamenima, niti na strojnom madracu ili kako se već zovu. Ljudsko je biće ipak jedinstveni produkt, a strojevi se proizvode na traci, serijski, i ne vidim kako ih se može uspješno spojiti.
 • 08.01.2009. 07:58h

  Član safirisMerlin7 O ovoj vrsti masaža sam čula sve najbolje, ali je osobno nisam isprobala, nakon tvojeg članka Mirjana, možda se i na to odlučim, hvala ti:)
 • 08.01.2009. 09:54h

  Član tigrusMerlin2 Odličan tekst Mirjana, i kako veliš, ruke su ruke i ne može ih zamijeniti nikakav stroj, a terapeuta odabireš \"energetski\". Ja sam našao svoju terapeutkinju za shiatsu (nije shiatZu, mali ispravak), Moranu Dogan, koja mi savršeno odgovara, nježna a energetski snažna, taman kako volim. Još bih napomenuo da shiatsu ustvari i nije masaža već TERAPIJA, jer radi puno dublje i puno više od klasičnih masaža, kako je lijepo pojašnjeno u jednom tekstu ovdje postavljenom: https://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=13118 I sam sam završio dva stupnja shiatsua (od četiri) pa znam koliko je to divna tehnika, te neke stvari primjenjujem u svojim masažama koje radim povremeno... Još nešto, shiatsu se uči četiri godine, jedino tako se može postati kvalificiran terapeut, pa izbjegavajte one koji su prošli samo neke vikend tečajeve ili dvo-tromjesečne, kakvih vidim ima sve više u Hrvatskoj. To nije shiatsu kakav bi trebao biti!
 • 08.01.2009. 20:27h

  Član mgracanMerlin2 Hvala tigrus na dobrom komentaru i upozorenju u smislu obrazovanja shiatzu terapeuta!
 • 14.12.2009. 11:01h

  Član universalaMerlin0

  Shiatsu ... +5

  Shiatsu je fenomenalna tehnika, u našoj okolini naziva ju se masažom, ali baš i nije masaža... to je kao da za kamion kažemo da je bicikl, ali dobro, ljudi lakše to tako prisvajaju, pa i ja nekad kad opisujem što je, kažem da je najsličnije masaži.... oslobađa emocije iz tijela itd... prema tome, nije samo jednodimenzionalno tipa da se bavi samo mišićima... nego puno više od toga: vidite neke stručne knjige... ono što može Shiatsu, daleko je više i dublje od klasičnih masaža... osobno se ne bih dala niti davala nikome tko nije u Shiatsu školi, a u HR ih ima dvije, ili nije završio školu... naime, te škole imaju verificirane programe, dakle stručnost, shemu učenja koju nije netko jučer izmislio, nego je potvrđena i od više drugih škola, te se primjenjuju standardi utvrdjeni na razini Europske Shiatsu federacije.... ... i oni koji tek uče, imaju poticaj da vježbaju na drugima tj. daju tretmane, ali samo u onom dijelu kojeg su prošli.... i tu nema u pravilu opasnosti, bar koliko je meni poznato no treba raditi na relativno zdravim ljudima i ne na trudicama.... tako da i osoba nakon vikend tečaja može primjeniti ono nešto što je naučila, ali pravi Shiatsu praktikanti imaju naravno 4-5 godina školovanja... nema dva ista tretmana, kao što nema dva ista terapeute ni dva ista klijenta... sretno svima... !

SADRŽAJ UPISAO

Član mgracanMerlin2 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana mgracan dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

IZDVOJENO

Vitamin C

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

SIJEČANJ...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

 • Član iridairida

  Mirjana*♥*

  20.01.2020. 20:10h
 • Član mkrmarmkrmar

  Dobra večer svima !

  19.01.2020. 21:05h
 • Član iridairida

  neka ti bude na korist*♥*

  17.01.2020. 15:16h
 • Član iridairida

  hvala da si nam javila!

  17.01.2020. 15:16h
 • Član diastidiasti

  Irida, knjiga je stigla ! Hvala !

  16.01.2020. 18:58h
 • Član iridairida

  ovo srce je za vanessu

  15.01.2020. 19:25h
 • Član iridairida

  *♥*

  15.01.2020. 19:25h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info