JosipJankovic

4

Broj Merlina

Činim što mogu i znam...

Upisao:

JosipJankovic

UM JE SAM PO SEBI UZNEMIRENOST

Jedina pomoć vredna davanja je oslobađanje od potrebe za davanjem pomoći. Ponovljena pomoć nije pomoć uopšte. Nemojte govoriti o pomoći drugom sve dok ga ne možete staviti iznad svake potrebe za pomoći. Možete pomoći drugom poukom i primerom i, iznad svega, svojim postojanjem, bićem. Ne možete dati ono što nemate i nemate ono što niste. Možete dati samo ono što jeste - a od toga možete dati neograničeno.

Upisao:

JosipJankovic

Cilj je samo jedan

Taj prelijepi, mistični savjet, »Cilj je samo jedan«, potječe iz Ru- mijevih učenja. Kao dio »Poziva«, taj je tekst posvećen ljepoti, slavi, iskušenjima i zahtjevima puta Buđenja, te nužnoj predanos­ ti molitvi i duhovnoj disciplini koja produbljuje svoju istinu u biću onoga tko traži.

Upisao:

JosipJankovic

SVE SE DEŠAVA SAMO OD SEBE

Ne možete govoriti o početku svesnosti. Same ideje o početku i vremenu su unutar svesnosti. Da biste govorili o početku nečega, morate stati izvan toga, biti odvojeni od toga. A u momentu kada stanete pored toga, izvan toga, vi shvatate da ne postoji tako nešto i da nikad nije ni bilo. Postoji samo realnost, istinitost, u kojoj nijedna "stvar" nema postojanje svoje sopstveno. Kao što su talasi neodvojivi od okeana, tako je i sva "egzistencija" ukorenjena u biti, postojanju.

Upisao:

JosipJankovic

TAOISTICKE VEZBE ZA OVLADAVANJE SEKSUALNOM LJUBAVLJU

"Ako muskarac jedanpu t vodi ljubav bez prosipanja semena, ojacava njegova vitalna esencija. Ako to m':ini dva puta, sluh i vid postaju mu jasniji. Ako ucini tri puta, sve ce m u telcsne bolesti nestati. cetvrti put pocecc cta oseca unutrasnji mir. Peti put krv ce mu snaZilo strujati. Sesti put genitalije ce mu primiti novu moc. Kod scdmog puta uevrsnuce mu butine i guzovi. Osmi put citavo njegovo telo zracice dobrim zdravljcm. Deveti put po­ vecaee mu se zivotni vek".

Upisao:

JosipJankovic

OSTVARIVANJE U LJUBAVI

Pitanje je: "Na koji način prihvaćate svijet, koji je savršeni dar radosti?" Da li smo ga u stanju primiti u srce, tamo gdje čuvamo posvećene stvari, koje su na m od besmrtne vrijednosti? Mi smo opsjednuti korištenjem silina svemira kako bismo pridobili što više moći; hranim o se i odijevamo iz njegovih zaliha, otimam o se za njegova bogatstva, i on na m postaje polje žestokog nadmetanja.

Upisao:

JosipJankovic

ŠUTIŠ OH KAKO ZAGLUŠNO ŠUTIŠ

Šutiš - oh, kako zaglušno šutiš! Kaži neku riječ da načas utihne ovaj produljeni grom u ušima. Ali - treba li prekidati taj nauk, tu rečenicu nedošlu do kraja ne treba li ju pustiti da sebe posve izgovori? Ne učiš li nas da svojom šutnjom čujemo i razumijemo glas, kojim sunce zbori s planetama, prostor s vremenom, Božanstvo sa Sobom? “Bijela kula”, knjiga 44. Zapisala Vesna Krmpotić

Upisao:

JosipJankovic

EVANĐELJE PO FILIPU

U ovom su svijetu svjetlo i tama, zivot i smrt, desno i lijevo braca blizanci. Nemoguce ih je razdvojiti. Radi toga nisu dobri ni iskljucivo dobri niti su zli iskljucivo zli, ni zivot nije ovdje stvaran zivot niti je smrt stvarna smrt. Radi toga ce se sve razrijesiti svom pocetnom izvoru. Oni koji su u svijetu uzviseni, nerazrjesivi su i vjecni.

Upisao:

JosipJankovic

O EVANĐELJU PO FILIPU

Evandelje po Filipu je isto kao i Evandelje istine radosna vijest o razrjesenju ljudi odvojenih od Boga. I u ovom evandelju dogada se razrjesenje preko dva faktora: spoznaje i snage. Spoznaja je svjesno nastajanje Oca, koji jest u latentnim stvaralackim i duhovnim snagama svemira u ljudima, koje su bile svijescu potisnute i vezane na prolazne prikaze u 11skrivenosti11 i nedjelovanju.

Upisao:

JosipJankovic

EVANĐELJE ISTINE

U njihovim se srcima objavila zivuca knjiga zivota, napisana u misli i duhu Oca, knjiga koja od postanka svijeta bijase u nedokucivom. Nitko nije imao snage da ju uzme osim onoga kome je nalozeno da bude zrtvovan. Nitko od onih koji su vjerovali u spasenje (po svom istinskom bicu) nije mogao biti spasen prije nego je knjiga bila dospjela u centar (svijet). Zato trpjese milosrdni, vjerni Isus, sve svoje patnje, dok ne mogase uzeti knjigu. Jer znao je, da njegova smrt znaci za mnoge zivot.

Upisao:

JosipJankovic

O EVANĐELJU ISTINE

Kako je moguce oslobodenje spoznajom? Ovo je temeljno pitanje evandelja predoceno uvijek novim prikazima i odlomcima. Uvijek iznova ce se upozoravati na napetost koja postoji izmedu svemira odijeljenog od Boga i samoga Boga - svemir, ukljucujuci covjeka, zivi u jednom nedostatku, nedostatku Boga, Bozje spoznaje, te zato tezi k Bogu kao vakuumu, koji bi se zelio napuniti. Jer, Bog je punoca, punina koja moze napuniti prazninu. Bog dolazi u susret svemiru sa svojim sinom, snagom njegove rijeci.

Upisao:

JosipJankovic

BIOLOGIJA EZOTERIČNOG SEKSA

Svaki organ placa visoki danak zlezdama koje proizvode seksualno seme. Kako jedna jedina ka p semena sadrzi toliko izuzetne zivotne energi­ je, ucestali gubitak ove tecnosti lisava telesne sisteme najdragoceni jih sastojaka iubrzava neizbezno fizicko opada nje ka starosti. Zadrzava nje semena u telu prvi je korak ka obrta nju ovog ciklusa u kome muskarac placa nepotrebno okrutnu cenu za seksualno zadovoljstvo.

Upisao:

JosipJankovic

ŠTO ĆE TI SVA TA MAGLA

Što će Ti sva ta magla, sve te strasti, sav taj pijesak, sav taj silni trud i muka? Što će Ti sve te pjesme, sve te patnje, sve te zvijezde - sav taj put od crva do arkanđela? I što ćeš Ti među nama, stvaran među nestvarnima? Ili možda ni Ti nisi stvaran? Dok Te gledam kako hraniš srne, pitam se nisi li se odrekao Svoje zbilje, da bi sa sjenama mogao biti sjena? Hraniti sjenom-rukom sjenu-srnu, njenu sjenu-glad sjenovito utoliti, i pritom se smiješiti zagonetnim smiješkom, koji ne zna da je sjena? Dok Te gledam, pitam se: što će sve to Tebi, ako nisi jedan od nas, svjesno, samilosno? “Bijela kula”, knjiga 29. Zapisala Vesna Krmpotić