Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član magicus

Upisao:

magicus

OBJAVLJENO:

PROČITANO

721

PUTA

OD 14.01.2018.

Tema mjeseca travnja 2012.g. - VJERUJETE LI U SUDBINU?

Tema mjeseca travnja 2012.g. - VJERUJETE LI U SUDBINU?
Tipičan odgovor na ovakvo vjerovanje u sudbinu je rezignacija – ne možemo li promijeniti sudbinu, zašto bismo se uopće trudili?

VJERUJETE LI U SUDBINU?

Pitanje sudbine, usuda, kobi, Božje volje i providnosti  izuzetno je kompleksno. Općenito, sudbina se smatra predodređenim slijedom događaja izvan ljudske kontrole. 

Tipičan odgovor na ovakvo vjerovanje u sudbinu je rezignacija – ne možemo li promijeniti sudbinu, zašto bismo se uopće trudili?

Štogod nam se dogodi, dogodi se i tu ništa ne možemo promijeniti. Ovakav stav naziva se fatalizam, a prevladava u nekim velikim vjerskim tradicijama. Međutim, nikako nije biblijski.

Fatalizam je osnovna premisa islama, a pretpostavlja potpunu predanost Alahovoj vlasti.

Prevladava i u hinduizmu; indijski kastinski sustav opstaje zahvaljujući upravo takvom fatalističkom svjetonazoru.

U grčkoj mitologiji, a i u drugim poganskim vjerskim sustavima, prikazuju se tri božice kako predu čovjekov život. Njihovu odluku ne mogu osporiti niti poništiti čak ni drugi bogovi s Olimpa. Dakle, fatalizam na djelu.

A što Biblija kaže o usudu i sudbini?  

Biblija uči da je čovjek stvoren sa sposobnošću da sam moralno odlučuje i da je odgovoran za svoj izbor.

Čovjekov pad nije bio unaprijed predviđen događaj u kojem bi Adam i Eva bili bespomoćne žrtve vrhovnog Boga. Baš obrnuto, Adam i njegova žena mogli su odabrati hoće li biti pokorni (uz što ide blagoslov) ili nepokorni (uz što ide prokletstvo). Znali su kakav će biti ishod njihove odluke, i stoga su odgovorni  za svoja djela.   

Griješimo zato što tako sami odlučimo. Ne možemo kriviti zlu kob, kismet, predodređenost ili Boga.

Zanimljivo je da su mnogi koji se odluče za grijeh, ljuti na negativne posljedice svog grijeha. Kad si čovjek glupavo uništi život, zna ustrajati na okrivljavanju Boga ili usuda. I tako uporno ustraje na svojoj gluposti. Biblija također uči da mi sami biramo hoćemo li ili nećemo vjerovati.

Međutim, ne treba se lažno zavaravati da smo mi gospodari svoje sudbine. Bog je vrhovni gospodar. Njegova se vrhovna kontrola zove providnost. Dao nam je slobodnu volju, i stvorio moralni svemir u kojem su zakon uzroka i posljedice stvarnost. A Bog je jedini Bog, i u svemiru nema slučajnosti.

Svemogući i najmudriji Bog mora imati plan, stoga ne čudi da Biblija govori o božanskom planu. Božji plan, pošto pripada Bogu, je svet, mudar i dobrohotan. Božja providnost omogućava da se njegov izvorni plan ostvaruje. 

Protiv Božjeg plana uzalud se boriti. Čak je i ono što bismo normalno zvali šansa ili sudbina, pod Božjom kontrolom. Drugim riječima Bog u upravljanju svijetom ne ispušta uzde iz ruku. Sve što se u svijetu događa, događa se prema točno određenoj Božjoj svrsi. Zlo postoji ali mu nije dopušteno onemogućavati Božju providnost. A za svoju svrhu Bog se koristi čak i grješnim ljudima.

Božji plan uključuje nagradu za one koji u njega vjeruju a on svojoj djeci obećava slavu a Božja volja ima ovlast i nad našim pojedinačnim životima. Sve u svemu, Biblija uči da Bog ima sve ovlasti. Istodobno, Bog nam je dao slobodu da ga slušamo ili ne, a ima i stvari koje Bog čini samo kao odgovor na naše molitve.

Bog blagoslivlja poslušne, a s neposlušnima je strpljiv. On ima plan za naše živote u što su uključene i naša sreća i naša slava na ovom svijetu i svijetu poslije. 

Oni koji su prigrlili Krista kao Spasitelja, prihvatili su i Božji plan. Od te točke dalje, za svoje najviše dobro slijedimo korak po korak Božje zapovijedi i molimo da se ostvari Božja volja i izbjegne da se uđe u napast.

A što o sudbini i usudu kaže New Age? Ukratko, sudbina je naša osobna zvijezda vodilja, a usud je naš čuvar koji nas na raznorazne načine vraća na pravi put kako bismo se držali vodstva svoje zvijezde. A vrhovnom strogom Bogu ni traga!

Kako vi gledate na pitanje sudbine? Smatrate li da ste potpuno određeni svojim genima i okolinom u kojoj živite? Ili vjerujete da ste vi kovač svoje sreće?

Imate li neku priču, doživljaj, iskustvo u koja se upleo prst sudbine? Želite li nam napisati svoje viđenje ove vječne intrige? Imate li svoje sumnje, uvide, kolebanja, stavove?

Pišite, stavite u stihove, naslikajte ili narišite VJERUJETE LI U SUDBINU, a uredništvo će u suradnji s drugim autorima i registriranim članovima odabrati najuspjelije uratke i bogato ih nagraditi.

Želimo vam puno uspjeha!

I kao P. S. darujemo vas nizom mudrih izreka s Interneta o sudbini. Može poslužiti kao dobra inspiracija!

 

Citati

Adrian Predrag Kezele

"Kakva god bila naša sudbina i kakve god bile teškoće kroz koje moramo proći, nikad se ne smijemo smatrati žrtvom. Sve u svemiru ispunjeno je svrhom. Jedino s tim stavom možemo naprijed." (Riječi nadahnuća)

Albert Camus

"Ljudsko srce ima nezgodnu naviku da sudbinom naziva samo ono što ga satire."

"Veličina čovjeka je u njegovoj odluci da bude jači od svoje sudbine."

"Znam da velike historijske tragedije često fasciniraju ljude približavanjem užasa. Paralizovani, oni ne mogu srediti svoje misli da učine nešto već čekaju. Dok tako čekaju, jednog dana čudovište Gorgon ih proždere. Ali ja bih želio da vas ubijedim da čini mogu biti razbijene, da je to samo iluzija nemoći, da je snaga srca, inteligencije i hrabrosti dovoljna da zaustavi sudbinu i ponekad je preokrene."

Anthony Robbins

"U vašim trenucima odluke oblikuje se vaša sudbina."

Arthur Schopenhauer

"Sudbina miješa karte, a mi igramo."

Béla Hamvas

"Odbaciš li čin, iz njega će izrasti stav. Odbaciš li stav, iz njega će izrasti karakter. Odbaciš li karakter iz njega će izrasti sudbina."

Eshil

"Zajednička nam je sudbina, ali misao pripada pojedincu."

Ezop

Niko ne treba misliti da tokom života sve uvijek treba ići lahko, jer sudbina je promjenljiva i nakon dugog razdoblja zatišja neizbježan je dolazak ružnog vremena."

Friedrich von Schiller

"Sitne su i uske duše oni koji tako rado svaki zasluženi jad obilježavaju imenom neumoljive sudbine."

Film Gattaca

Vincent Freeman: "Ne postoje geni za sudbinu."

Georges Clemenceau

"Čast onima koji ne obaraju oči pred sudbinom."

Heraklit

"Karakter čovjeka je njegova sudbina."

Hermann Hesse

"Samoća je put kojim sudbina želi čovjeka dovesti sebi samome."

Homer

"Sudbina je ista za čovjeka ako se povlači i ako se snažno bori. Čovjek umire koji nije napravio ništa, kao i onaj koji je napravio puno."

Jorge Luis Borges

"Naša sudbina (nasuprot paklu Swedenborgovu i paklu tibetske mitologije) nije zastrašljiva zbog svoje nestvarnosti, zastrašljiva je jer je nepovratna i poput željeza."

"Bilo koja sudbina, bez obzira na njenu dužinu i složenost, sastoji se, u stvari, od jednog jedinog trenutka: trenutka u kojem čovjek jednom za sva vremena shvati ko je." (Biografija Tadea Isidora

Kursa (1829-1874))

"Shvatio je da jedna sudbina nije bolja od druge, ali da svaki čovjek mora postovati sudbinu koju nosi u sebi." (Ibid.)

Jörg Zink

"Imaj svoj put jer je to put života. Na njega se tuži samo onaj ko ne razumije. Sve prihvati kako se dogodilo i ne zavaravaj samoga sebe. Iz priznavanja svoje vlastite sudbine raste pouzdanje tako potrebno čovjeku koji gleda unatrag."

Milan Kundera

"Rijeke teku vjekovima, a ljudske sudbine se odigravaju na obalama. Odigravaju se da bi sutra bile zaboravljene, a rijeke će teći dalje." (Nepodnošljiva lahkoća postojanja)

Nizami

"Ti sam si tvoja sudbina, tvoja smrt i tvoj život. Posljedica dobra je dobro, a zla zlo. Tvoju tajnu eho od brda odaje, otkrivajući samo ono što si mu prije povjerio." (Medžnun i Lejla)

Pablo Neruda

"Ne jadikuj mnogo nad sitnim bolovima, jer bi sudbina mogla početi da te liječi - krupnim."

Plutarh

"Neko je kazao da sreća upravlja našim životom, a ne mudrost, a to znači da ljudsku sudbinu, kao što mudrac reče, ne vodi umna sposobnost nego puka slučajnost."

Robert F. Kennedy

"Svaki put kada se čovjek bori za ideal, ili se trudi da poboljša sudbinu drugih, ili se bori protiv nepravde, on šalje mali zračak nade."

Sándor Petőfi

"Meni sudbina uvijek daje kašiku onda kada nemam supe, i obratno."

Seneka

"Sudbina vodi one koji hoće, a vuče one koji neće."

William Jennings Bryan

Sudbina nije stvar slučajnosti, već je stvar izbora; to nije nešto što treba čekati, već nešto što treba postići."

 

 Poslovice

Latinske poslovice

"Računati na nesreću i zlu sudbinu čovjeka, nije u skladu ni sa građanskim, ni sa prirodnim pravom."

 

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U OŽUJKU...

OŽUJAK...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je blagdan sv. Josipa. Sretan imendan svima koji nose to ime. Lp

    19.03.2024. 08:03h
  • Član bglavacbglavac

    Sretan vam dan žena , drage moje žene. Lp

    08.03.2024. 06:52h
  • Član iridairida

    a najavili su nam olujno vrijeme..., ali hvala ti, i tebi ugodan dan...:-)))

    04.03.2024. 14:15h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebSvijet jogeInfo izlogMagnezij tajne

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info

Tema mjeseca ožujka 2012.g. - VAŠA UTOPIJA Tema mjeseca svibnja 2012.g. - Odraslo dijete i roditelj