Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član magicus

Upisao:

magicus

OBJAVLJENO:

PROČITANO

741

PUTA

OD 14.01.2018.

Tema mjeseca rujna 2012.g. - DUHOVNOST U SVIJETU OVISNOSTI

Tema mjeseca rujna 2012.g. - DUHOVNOST U SVIJETU OVISNOSTI
U svijetu gdje cvate tisuću cvjetova (od kojih su mnogi otrovni ili halucinogeni) nije lako zadržati jasnu i čistu viziju onoga što jest i onoga što nije ovisnost. A još manje onoga što je istinska duhovnost!

DUHOVNOST U SVIJETU OVISNOSTI

 

Odmah na početku; sve što ćete pročitati u ovoj temi mjeseca napabirčeno je s Interneta i namjerno ostavljeno fragmentirano i razbacano na vašem ekranu.

U svijetu gdje cvate tisuću cvjetova (od kojih su mnogi otrovni ili halucinogeni) nije lako zadržati jasnu i čistu viziju onoga što jest i onoga što nije ovisnost. A još manje onoga što je istinska duhovnost!

Vaš je zadatak da opišete ili oslikate svoju predodžbu puta prema istinskoj duhovnosti iz okova ovisnosti od kojih je svakako najgora narkomanija. 

Ili jednostavnije rečeno; može li se danas biti duhovan u svjetovnom životu prepunom zamki i kako? Imate li za to primjera? Ili, što vam znači sintagma „on/ona je istinski duhovna osoba“?

Kao što pjeva planetarno popularni Bob Dylan – Everybody must get stoned – u prijevodu „svi se moramo ušlagirati“, drogirani smo od kolijevke pa do groba. Čim dođemo na ovaj svijet cijepe nas, a zatim drogiraju na bezbroj načina sve do smrti kad nas obično prepune analgetika i morfija šalju na onaj svijet.

I kako onda biti svoj? Na vama je da odgovorite, a mi ćemo po običaju odabrati zajedno najbolje uratke i bogato ih nagraditi.

Puno uspjeha!

Vaši Magicusi

 

 

Svi se moramo ušlagirati

 

Stihovi planetarno popularne pjesme Boba Dylana Everybody Must Get Stoned (“Svi se moramo ušlagirati“):


They'll stone you when you're trying to be so good
They'll stone you just like they said they would
They'll stone you when you're trying to go home
They'll stone you when you're there all alone
But I would not feel so all alone
Everybody must get stoned

They'll stone you when you're walking on the street
They'll stone you when you're trying to keep your seat
They'll stone you when your walking on the floor
They'll stone you when your walking to the door
But I would not feel so all alone
Everybody must get stoned


They'll stone you when you're at the breakfast table
They'll stone you when you are young and able
They'll stone you when you're trying to make a buck
They'll stone you and then they'll say good luck
But I would not feel so all alone
Everybody must get stoned

Well They'll stone you and say that it's the end
They'll stone you and then they'll come back again
They'll stone you when you're riding in your car
They'll stone you when you're playing you guitar
Yes But I would not feel so all alone
Everybody must get stoned
Alright

Well They'll stone you when you are all alone
They'll stone you when you are walking home
They'll stone you and then say they're all brave
They'll stone you when you're send down in your grave
But I would not feel so all alone
Everybody must get stoned

Stond (eng. stoned, okamenjen) je karakteristično stanje u kome je konkretna osoba "ugašena" pod utjecajem "previše" opijata, kao stanje sna ali nerijetko prožeto kratkim intervalima nazovimo budnosti ("svjesnosti"). Lokacije i trenuci stond-a nisu određeni, najčešće su bizarni i samom korisniku. Primjeri iznenadnog stondiranja u autobusu, kupaonici, kafiću, u toku razgovora, na klupi itd.,su često popraćeni padovima zbog nestabilnog oslonca ili totalne izgubljenosti i zaborava, tipa kamo je i zašto osoba krenula, što je i zašto pričala i slično. Stanje prilično podsjeća na "ekstremno" pospanu osobu koja se bori da ostane budna, sam čin padanja i ponovnog podizanja glave se naziva "kljucanjem". Težina stondiranja varira i zavisi od okolnosti, količine i kvalitete opijata (uključujući i način administracije).

Djelovanje droga

Po načinu djelovanja na svijest imamo :

· DEPRESIVE - ova vrsta droga svojim djelovanjem usporava funkcije organizma, kako fizičke tako i psihičke (kanabis, ljepila, heroin, metadon…).

· HALUCINOGENE - ova vrsta droga mijenja način na koji osoba vidi, čuje i osjeća svijet oko sebe, njihov "proizvod" su konfuzija i halucinacije (LSD, psilocibinske gljive, kaktus pejotl, kanabis u visokim dozama).

· STIMULANSE - ova vrsta droga stimulira i ubrzava sve funkcije u ljudskom organizmu, kako fizičke tako i psihičke (amfetamin sulfat, metamfetamin, kokain - krek, ectasy).

Zrnca za razgovor o ovisnosti

· „Moja selska mačka prezrivo frkne nosom na svježe girice iz Jadrana…ali zato hlapljivo proguta iz vrećice mačju hranu u zadnje vrijeme medijski izrazito reklamirane marke; hrana osrednje kvalitete ali zato nafilana kemikalijama mirisa privlačnog mačkama. Je li moja mačka narkoman?“

· „Pušim kutiju cigareta na dan a mojoj se familiji od toga diže kosa na glavi. Zaboravljaju da su pravi ovisnici oni, a ne ja obzirom da mjesečno progutaju na kilograme raznoraznih medikamenata (droga) bez kojih ne mogu živjeti. Tko je od nas onda veći narkoman?“

· „Uvidi u onostrano, promijenjena stanja svijesti, vidovitost i drugi oblici ekstrasenzorne percepcije vezani su često uz korištenje droga. Jesu li takvi pojedinci duhovni?“

· „Vegetarijanci se često smatraju duhovno superiorniji zato što ne uzimaju hranu životinjskog porijekla. A zna se da je i Hitler bio vegetarijanac…Nisu li važniji motiv i razlog zbog kojih se postaje vegetarijanac? (Želja za nenasilnim postojanjem versus zdravstveni razlog koji izvire iz ega?)“

· „Poznati zagrebački „duhovnjak“, majstor i učitelj ezoterijskih znanosti, često se viđa u kockarnicama i kladionicama. Može li takva osoba biti doista duhovna?“

Što je to narkomanija?

Narkomanija je ovisnost o drogi. Ova, naizgled jednostavna definicija rezultat je mnogih glavobolja, rasprava i nesporazuma među stručnjacima u dugim i upornim pokušajima da znanstveno objasne ljudsko iskustvo s drogama od pradavnih vremena do danas. U različitim dijelovima svijeta i iskustva su bila različita. Ovu vrstu ovisnosti definira se danas kao prekomjerno, redovno uživanje droge, zbog čega nastupa ovisnost.

Tamo gdje se alkohol tradicionalno koristio kao sredstvo za opuštanje i brzo postizanje zadovoljstva, droga se najčešće nije koristila. U drugim dijelovima svijeta, posebno u onim u kojima su biljke iz kojih se dobiju droge, bile "domaće kulture" i uzgajale se kao kod nas šljiva ili pšenica, ljudi su koristili droge da bi se veselili, da bi izdržali naporan rad na poljima ili da bi izvodili religiozne rituale. Također su znali kako se poslužiti drogom u samoubilačke svrhe kada bi je, skrhani bolešću i neizdrživim bolovima, uzimali da sve to prekrate. Kad se stvari tako gledaju onda je teško reći da je droga "čisto" urbani ili moderni fenomen – naprotiv, ona postoji vjekovima.

Što su to droge?


Riječ droga, u izvornom obliku označava neprerađeni lijek ili svaku tvar (biljnu, životinjsku ili mineralnu) koja može poslužiti za izradu lijekova. Riječ "droga" u svakodnevnom govoru najčešće povezujemo sa zloporabom droga ili ovisnost o drogi. Drogom se smatra svaka supstanca ili materija koja svojim unošenjem u organizam mijenja jednu ili više njegovih funkcija (fiziološke – rad unutrašnjih organa ili sustava; psihičke – svijest, mišljenje, opažanje, ponašanje).


Tvari koje imaju svojstva droge mogu biti prirodne i umjetne. Stari Grci su znali preko 500 biljnih, mineralnih i životinjskih droga. U mnogim drevnim kulturama i danas, droga se koristi kao lijek, kao sredstvo kojim se doseže mistično iskustvo, vrhunski doživljaji i uvidi, proročke vizije najčešće kod Indijanaca, Tibetanaca, šamana i yogina. U nekim zemljama Dalekog i Bliskog istoka droge su se tradicionalno koristile na isti način kao što se u Europi koristi alkohol. Posebno u toku religioznih rituala da bi se postigla stanja promijenjene svijesti za koje se vjerovalo da približavaju čovjeka božanstvima.


Teško je odrediti točno vrijeme nastanka droga. Još u sumerskim tablicama postoje zapisi o određenim supstancama koje kada se unose u organizam mijenjaju čovjekovu svijest. U grobnicama faraona, u pećinama Perua, bivše civilizacije Inka, nađene su kuglice opijuma, a na kamenim zidovima pronađena je urezana biljka konoplje, kasnije identificirana kao kanabis.

 

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U TRAVNJU...

TRAVANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info

Tema mjeseca kolovoza 2012.g. - ŠTO SE MORA, NIJE TEŠKO! Tema mjeseca listopada 2012.g. Ljubavologija: PRIRUČNIK NAŠ SVAGDAŠNJI