Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član magicus

Upisao:

magicus

OBJAVLJENO:

PROČITANO

794

PUTA

OD 14.01.2018.

Tema mjeseca srpnja: VRAČ I VRAČARA

Tema mjeseca srpnja: VRAČ I VRAČARA
U Anićevom Rječniku hrvatskoga jezika stoji da je vrač čovjek koji brine o kultnim obredima u nekim kulturama, svećenik; mag, žrec. Vračara je, međutim, žena koja vrača ili gatara. A vračati znači proricati sudbinu ili budućnost (gledajući u dlan, u grah, bacajući karte i sl.), baviti se vračanjem ili gatanjem, a može i obavljanjem nekih radnji ili izgovaranjem riječi nastojati otkloniti zlo ili bolest; bajati, čarati.

Prezrena „žena“ u nama

U Anićevom Rječniku hrvatskoga jezika stoji da je vrač čovjek koji brine o kultnim obredima u nekim kulturama, svećenik; mag, žrec. Vračara je, međutim, žena koja vrača ili gatara. A vračati znači proricati sudbinu ili budućnost (gledajući u dlan, u grah, bacajući karte i sl.), baviti se vračanjem ili gatanjem, a može i obavljanjem nekih radnji ili izgovaranjem riječi nastojati otkloniti zlo ili bolest; bajati, čarati.

Polako shvaćate „što je pjesnik htio reći“, ha? Dok je vrač – svećenik, dotle je vračara – gatara. A gatara, na primjer, uopće nema muškog roda. Samo se neke mračne i marginalne žene u našoj kršćanskoj uljudbi, mogu baviti tako mutnim zanimanjem… Često i same gatare govore s prijezirom o svom zanimanju i polusvijetu u kojem se kreću. „To su sami problematični tipovi, psihotici, kleptomani, bolesnici…“, čuli smo neki dan u društvu. Mnoge se gatare srame svog poziva, a mnoge duhovnjakinje ne bi gatale na televiziji ni za živu glavu.

Ali potreba je potreba, ponuda i potražnja moraju biti u ravnoteži pa biznis cvjeta! Otvorite bilo koju komercijalnu tv postaju i u vaš će dom s ekrana ući neka proročica s viskom ili kristalnom kuglom, opskrbljena špilovima tarot karata, figuricama anđela ili minijaturnim Keopsovim piramidama za zaštitu i ponuditi vam telefonsko savjetovanje preko ekrana. Zanima vas ljubav? Nema problema. Zanima vas zdravlje? Nema problema. Zanima vas novac? Nema problema. Vaša sugovornica s ekrana ima odgovor na sve.

Te su gatare s ekrana brižljivo našminkane i uređene, prave medijske zvijezde, uz to i rječite i sigurno bistre pa i briljantne u onome što čine. Vjerojatno su u sebi pregrizle društvenu stigmu posla kojim se bave i sad neustrašivo krstare elektronskim medijima. Jeste li ikad došli u napast da okrenete telefonski broj koji vam se nudi s dna ekrana i zapitate Pitiju da vam prorekne sudbinu? Jeste li ikad nazvali komercijalnu telefonsku liniju da s nekim nepoznatim koga možda prvi i zadnji put u životu čujete, razmijenite najintimnije tajne svoga života? Te se telefonske linije u posljednje vrijeme masovno gase jer su im Velike božice i Vrhovne svećenice s ekrana preotele klijentelu. A možda se o svojoj budućnosti informirate još suvremenije - putem interneta, načičkanog bezbrojnim web stranicama koje poput mamaca u vodi vise s vašeg računalnog ekrana i zovu vas da se upecate? Da ih otvorite i virtualno posjetite?

Jednom sam u nekom društvu prepunom antropologa, govorila o gatarama s istim prijezirom kao i ovdje, na početku ovog napisa. Govorila sam iz moje lijeve „muške“ polutke, prepune činjenica i podataka ulivenih u moj mozak tijekom formalnog obrazovanja i puna predrasuda prema svemu što nije mjerljivo ili pokusom dokazljivo. A onda me tadašnja profesorica antropologije na Sveučilištu u Berkliju u Kaliforniji, povukla na stranu i taktično me upozorila: „Ne bih tako govorila o svim bezbrojnim, nepoznatim ženama koje su kroz povijest ljudskog roda hrabro krčile put prezrenoj „ženi“ u nama. Kolegice, ta radi se intuitivnom, o kreativnom, o uvidima, o izvanosjetilnom, o nadahnuću…Radi se o desnoj poluci mozga koju smo tisućama godina potiskivali i omalovažavali.“

Naravno da sam se posramila; bilo je to moje prilično neugodno otvaranje očiju u zonu sumraka. I znate što se zatim sa mnom dogodilo? Toliko sam se ohrabrila da sam dopustila intuitivnoj ženi u sebi da ispliva na površinu; rodila se još jedna GATARA. A možda je to bila samo glumica u meni? Ne znam, ali znam da sam zavila glavu u svjetlucavi orijentalni turban i hrabro sjedala za stol na raznim ezoterijskim sajmovima i alternativnim događanjima nudeći svoje gatalačke usluge svakome tko je bio spreman sjesti i platiti. Skandinavske su rune bile moj izbor divinatorske tehnike, a kostim orijentalni. Nalazim da je to bilo prilično moderno - u duhu globalizma - ili u duhu one starinske poslovice „Pomoz Bog čaršiju na sve četir strane!“

Vjerujem da se i u vama krije neko intuitivno „žensko“, bez obzira jeste li u ovom svijetu muškarac ili žena. Biste li bili spremni ispričati svoju priču o svojim skrivenim ili javnim sposobnostima gledanja u budućnost? Priču o vidovnjacima i vidovnjakinjama, o prorocima i proročicama, o vračevima i vračarama ili samo o GATARI? Imate li možda neku priču o svom iskustvu sa savjetovanjem preko ekrana? Možda nečiju tuđu priču? Pišite, skladajte, pjevajte o toj „ženskoj“ strani vašega bića! A Magicus.info će vas po običaju na kraju mjeseca pohvaliti i nagraditi.

Vaše Magicusovke

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U TRAVNJU...

TRAVANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info