Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član magicus

Upisao:

magicus

OBJAVLJENO:

PROČITANO

282

PUTA

OD 14.01.2018.

Tema mjeseca srpnja: VRAČ I VRAČARA

Tema mjeseca srpnja: VRAČ I VRAČARA
U Anićevom Rječniku hrvatskoga jezika stoji da je vrač čovjek koji brine o kultnim obredima u nekim kulturama, svećenik; mag, žrec. Vračara je, međutim, žena koja vrača ili gatara. A vračati znači proricati sudbinu ili budućnost (gledajući u dlan, u grah, bacajući karte i sl.), baviti se vračanjem ili gatanjem, a može i obavljanjem nekih radnji ili izgovaranjem riječi nastojati otkloniti zlo ili bolest; bajati, čarati.

Prezrena „žena“ u nama

U Anićevom Rječniku hrvatskoga jezika stoji da je vrač čovjek koji brine o kultnim obredima u nekim kulturama, svećenik; mag, žrec. Vračara je, međutim, žena koja vrača ili gatara. A vračati znači proricati sudbinu ili budućnost (gledajući u dlan, u grah, bacajući karte i sl.), baviti se vračanjem ili gatanjem, a može i obavljanjem nekih radnji ili izgovaranjem riječi nastojati otkloniti zlo ili bolest; bajati, čarati.

Polako shvaćate „što je pjesnik htio reći“, ha? Dok je vrač – svećenik, dotle je vračara – gatara. A gatara, na primjer, uopće nema muškog roda. Samo se neke mračne i marginalne žene u našoj kršćanskoj uljudbi, mogu baviti tako mutnim zanimanjem… Često i same gatare govore s prijezirom o svom zanimanju i polusvijetu u kojem se kreću. „To su sami problematični tipovi, psihotici, kleptomani, bolesnici…“, čuli smo neki dan u društvu. Mnoge se gatare srame svog poziva, a mnoge duhovnjakinje ne bi gatale na televiziji ni za živu glavu.

Ali potreba je potreba, ponuda i potražnja moraju biti u ravnoteži pa biznis cvjeta! Otvorite bilo koju komercijalnu tv postaju i u vaš će dom s ekrana ući neka proročica s viskom ili kristalnom kuglom, opskrbljena špilovima tarot karata, figuricama anđela ili minijaturnim Keopsovim piramidama za zaštitu i ponuditi vam telefonsko savjetovanje preko ekrana. Zanima vas ljubav? Nema problema. Zanima vas zdravlje? Nema problema. Zanima vas novac? Nema problema. Vaša sugovornica s ekrana ima odgovor na sve.

Te su gatare s ekrana brižljivo našminkane i uređene, prave medijske zvijezde, uz to i rječite i sigurno bistre pa i briljantne u onome što čine. Vjerojatno su u sebi pregrizle društvenu stigmu posla kojim se bave i sad neustrašivo krstare elektronskim medijima. Jeste li ikad došli u napast da okrenete telefonski broj koji vam se nudi s dna ekrana i zapitate Pitiju da vam prorekne sudbinu? Jeste li ikad nazvali komercijalnu telefonsku liniju da s nekim nepoznatim koga možda prvi i zadnji put u životu čujete, razmijenite najintimnije tajne svoga života? Te se telefonske linije u posljednje vrijeme masovno gase jer su im Velike božice i Vrhovne svećenice s ekrana preotele klijentelu. A možda se o svojoj budućnosti informirate još suvremenije - putem interneta, načičkanog bezbrojnim web stranicama koje poput mamaca u vodi vise s vašeg računalnog ekrana i zovu vas da se upecate? Da ih otvorite i virtualno posjetite?

Jednom sam u nekom društvu prepunom antropologa, govorila o gatarama s istim prijezirom kao i ovdje, na početku ovog napisa. Govorila sam iz moje lijeve „muške“ polutke, prepune činjenica i podataka ulivenih u moj mozak tijekom formalnog obrazovanja i puna predrasuda prema svemu što nije mjerljivo ili pokusom dokazljivo. A onda me tadašnja profesorica antropologije na Sveučilištu u Berkliju u Kaliforniji, povukla na stranu i taktično me upozorila: „Ne bih tako govorila o svim bezbrojnim, nepoznatim ženama koje su kroz povijest ljudskog roda hrabro krčile put prezrenoj „ženi“ u nama. Kolegice, ta radi se intuitivnom, o kreativnom, o uvidima, o izvanosjetilnom, o nadahnuću…Radi se o desnoj poluci mozga koju smo tisućama godina potiskivali i omalovažavali.“

Naravno da sam se posramila; bilo je to moje prilično neugodno otvaranje očiju u zonu sumraka. I znate što se zatim sa mnom dogodilo? Toliko sam se ohrabrila da sam dopustila intuitivnoj ženi u sebi da ispliva na površinu; rodila se još jedna GATARA. A možda je to bila samo glumica u meni? Ne znam, ali znam da sam zavila glavu u svjetlucavi orijentalni turban i hrabro sjedala za stol na raznim ezoterijskim sajmovima i alternativnim događanjima nudeći svoje gatalačke usluge svakome tko je bio spreman sjesti i platiti. Skandinavske su rune bile moj izbor divinatorske tehnike, a kostim orijentalni. Nalazim da je to bilo prilično moderno - u duhu globalizma - ili u duhu one starinske poslovice „Pomoz Bog čaršiju na sve četir strane!“

Vjerujem da se i u vama krije neko intuitivno „žensko“, bez obzira jeste li u ovom svijetu muškarac ili žena. Biste li bili spremni ispričati svoju priču o svojim skrivenim ili javnim sposobnostima gledanja u budućnost? Priču o vidovnjacima i vidovnjakinjama, o prorocima i proročicama, o vračevima i vračarama ili samo o GATARI? Imate li možda neku priču o svom iskustvu sa savjetovanjem preko ekrana? Možda nečiju tuđu priču? Pišite, skladajte, pjevajte o toj „ženskoj“ strani vašega bića! A Magicus.info će vas po običaju na kraju mjeseca pohvaliti i nagraditi.

Vaše Magicusovke

KLIKALICE

🔝

KOMENTARI

 • 30.06.2009. 22:48h

  Član tigrusMerlin2 Ja bih odmah ovaj članak za glavnu nagradu mjeseca!!! Irida, Mirjana? Tko ga je pisao? Zbilja, odlično svjedočanstvo... zašto jednom i jedna od vas ne bi dobila nagradu mjeseca??? Ili da osnujete glasanje čitateljstva za najbolji članak? Ovo meni uopće nije poziv na pisanje (jest, ali...). Super, super, super!
 • 30.06.2009. 23:08h

  Član mlabosMerlin12 napisala Mirjana!
 • 01.07.2009. 09:16h

  Član mgracanMerlin2 Hvala, Tigrus! Ipak se ne slažem s tobom jer se na ovu temu mogu napisati bezbrojna svjedočanstva, priče, romani... Koncept GATARE prožima sve dosadašnje i buduće civilizacije, pa će gatara biti dok bude svijeta i vijeka.
 • 01.07.2009. 10:30h

  Član shadowofsoulMerlin9 odlična tema... :)
 • 01.07.2009. 13:49h

  Član zeljkaMerlin3 Tekst je za 5+, a i tema, jer o tome svatko može svjedočiti iz svoga iskustva...
 • 01.07.2009. 18:07h

  Član saturn17Merlin2 budem li imala hrabrosti....nešto ću vam ispričati....
 • 01.07.2009. 19:17h

  Član mercenaryMerlin1 Dobra tema ... Možda ispadne pjesma od svega ovoga ...
 • 06.07.2009. 07:53h

  Član srcemsrcuMerlin1 evo jedne pjesme Davora Vukovića, možda budi inspiraciju GATARA tada mirno nastavi i reče Bog s tobom imaš providne oči gledaju te iz korita voda utapaš se u žutim potocima prevelikog vira ostat ćeš bez dobrog glasa evo vretena i križa dvije ribe prelijeću postelju jedna ti je sprema narančasto u početku hrpa bijelog na kraju ono što jedeš to će te progutati stiže iz velikog svjetla zemljotres pod kopitom đavla tvoji su putovi zameteni reži nož u vodi mrziš opako i gadno odjek kruži tri dana tri mjeseca tri godine vraća se pod rukom tirana velika ti glava klima na njoj kamen preživjet ćeš ali dobro pazi crni gavran sjedi na početku kruga na kamenu zvijer iznad zvijeri čovjek od broja četiri pravi se broj jedan nad kovčegom dijete široka ti duša ne otvaraj poklopac ni onda propast ćeš mnogo na dnu vrišti ponor sedam puta sedam godina samoće iščašena sva četiri vidika drugog jutra prvog dana nećeš me poslušati iz najmanje kaplje velike sluzi osvanut će daj banku da nastavim
 • 23.07.2009. 14:28h

  Član wendy.tanjaMerlin7 da..tema budi asocijacije kojih je prepun život..Teško je izdvojiti i kristalizirati dio..U svakom slučaju,i ja se slažem da je ovaj članak za nagradu mjeseca..sretno!!
 • 23.07.2009. 15:25h

  Član shadowofsoulMerlin9 Davor Vuković :) prekrasna osoba, odličan slikar i još bolji pjesnik, boem... :) imala sam čast biti u grupi kod našeg učitelja kad i on... jako dobar prijatelj jedne meni jako drage osobe :)
 • 23.07.2009. 17:53h

  Član tanalunaMerlin1 mrak, konačno i ja došla na svoje.... :-)) možda ću i naći što za reći..
 • 25.07.2009. 13:16h

  Član dzorkoMerlin2 na ruskome jeziku... \"vrač\" znači... liječnik... ;)
 • 28.07.2009. 22:45h

  Član mgracanMerlin2

  dzorko

  i na kajkavskom...vračstvo = lijek, vračiti = liječiti...
 • 28.07.2009. 23:56h

  Član magicusMerlin27 ovo smatramo najboljim komentarom ovomjesečne teme, koju je naša Mirjana sjajno obradila kao uvod u jedno pregolemo područje... GATARA tada mirno nastavi i reče Bog s tobom imaš providne oči gledaju te iz korita voda utapaš se u žutim potocima prevelikog vira ostat ćeš bez dobrog glasa evo vretena i križa dvije ribe prelijeću postelju jedna ti je sprema narančasto u početku hrpa bijelog na kraju ono što jedeš to će te progutati stiže iz velikog svjetla zemljotres pod kopitom đavla tvoji su putovi zameteni reži nož u vodi mrziš opako i gadno odjek kruži tri dana tri mjeseca tri godine vraća se pod rukom tirana velika ti glava klima na njoj kamen preživjet ćeš ali dobro pazi crni gavran sjedi na početku kruga na kamenu zvijer iznad zvijeri čovjek od broja četiri pravi se broj jedan nad kovčegom dijete široka ti duša ne otvaraj poklopac ni onda propast ćeš mnogo na dnu vrišti ponor sedam puta sedam godina samoće iščašena sva četiri vidika drugog jutra prvog dana nećeš me poslušati iz najmanje kaplje velike sluzi osvanut će daj banku da nastavim hvala srcemsrcu!
 • 29.07.2009. 07:55h

  Član shadowofsoulMerlin9 Dado, kao uvijek do sada, stvori nešto maestralno ... bila to slika ili pjesma :) više o njemu: https://davor-vukovic.iz.hr/index.php?option=com_content&task=view&id=39&Itemid=62

SADRŽAJ UPISAO

Član magicusMerlin27 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana magicus dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

IZDVOJENO

Vitamin C

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

VELJAČA...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

 • Član vanessavanessa

  *

  24.02.2020. 19:49h
 • Član mkrmarmkrmar

  Svjetlosni zagrljaj

  16.02.2020. 12:18h
 • Član mkrmarmkrmar

  Dobar dan svma !

  16.02.2020. 12:17h
 • Član bglavacbglavac

  Nedjelja, predivan dan, neka vam je radostan. LP

  16.02.2020. 08:31h
 • Član vanessavanessa

  ♥ ☕️Lp ♥ ☕️♥ ☕️♥ ☕️♥ ☕️

  15.02.2020. 15:39h
 • Član bglavacbglavac

  Drago nam je da si tu. Lp

  12.02.2020. 09:02h
 • Član www.yahoo.comwww.yahoo.com

  ☕️♥♫♥ ☕️♥

  12.02.2020. 08:34h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info