Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član magdalena13

Upisao:

magdalena13

OBJAVLJENO:

PROČITANO

873

PUTA

OD 14.01.2018.

Trik ili terapija

Trik ili terapija
Do pojave knjige dvojca Singh i Ernst »Trick or Treatment?: Alternative Medicine on Trial« («Trik ili terapija: Suđenje alternativnoj medicini«) nitko se nije sustavno pozabavio objedinjavanjem svega do sada poznatog na temu istraživanja učinkovitosti pojedinih alternativnih metoda liječenja. Ono što autori u svojoj knjizi obznanjuju, jest to da od 40 metoda kojima su se pozabavili, većina pokazuje pojedine povoljne učinke

U KOJOJ JE MJERI ALTERNATIVNA MEDICINA UISTINU UČINKOVITA

Trik ili terapija

www.glasistre.hr

Pripremila Maja BRALA

Na skijanju ste ozbiljno uganuli nogu; hoćete li se uputiti ortopedu ili kiropraktičaru? Sustiže vas gripa; spremate li se na pregled svojemu obiteljskom liječniku ili pak homeopatu? Ova dva aktualna pitanja uvode nas u područje kojem su britanski znanstveni novinar Simon Singh i njemački liječnik Edzard Ernst posvetili višegodišnje istraživanje na temu komplementarne medicine.

Višemilijunski biznis

Naime, širom svijeta stotine milijuna ljudi, nerijetko bez puno razmišljanja, svoje zdravlje (i zdravstvene probleme) prepuštaju u ruke tzv. komplementarnim terapeutima. Ovaj fenomen, koji godišnje samo u razvijenom dijelu svijeta vrijedi više od 50 milijuna američkih dolara, do sada nije bio sustavno globalno istraživan.
Postoje istraživanja koja se odnose na pojedine grane komplementarne medicine (primjerice homeopatiju ili akupunkturu), ali do pojave knjige dvojca Singh i Ernst »Trick or Treatment?: Alternative Medicine on Trial« («Trik ili terapija: Suđenje alternativnoj medicini«) nitko se nije sustavno pozabavio objedinjavanjem svega do sada poznatog na temu istraživanja učinkovitosti pojedinih alternativnih metoda liječenja. Ono što autori u svojoj knjizi obznanjuju, jest to da od 40 metoda kojima su se pozabavili, većina pokazuje pojedine povoljne učinke (pa čak i kada je riječ isključivo o placebo efektu, jer placebo, posebice kada ga prepisuje liječnik, može imati vrlo povoljan učinak).
Na vrhu popisa najučinkovitijih našle su se akupunktura (prepoznata kao najučinkovitija terapija za tretman protiv boli i mučnina), potom homeopatija (koju je 2003. priznao i WHO), kiropraktika (posebice za tretiranje bolova u leđima), a na samom vrhu, kao najučinkovitija komplementarna metoda, našla se fitoterapija. Autori navode čak 35 biljaka za koje je dokazano blagotvorno djelovanje pri tretiranju određenih zdravstvenih problema.

Hrvatska bez regulative o alternativnoj medicini

Kako bismo doznali nešto o komplementarnoj medicini iz naše perspektive, obratili smo se dr. med. Danijeli Meister-Babić, koja je diplomirala medicinu na riječkome sveučilištu, a tijekom gotovo šestogodišnjeg boravka u Pekingu dobro je upoznala i tradicionalnu kinesku medicinu, kojom se i danas bavi.
- Većina razvijenih zemalja ima točno definirane stavove o alternativnom liječenju; što je to, tko ga smije prakticirati, koje su od komplementarnih metoda pokrivene primjerice dopunskim zdravstvenim osiguranjem itd. Tako je, primjerice, u Švicarskoj i Njemačkoj akupunktura pokrivena dopunskim zdravstvenim osiguranjem.
Hrvatska za sada nema reguliran zakon o alternativnoj medicini; svojevremeno se počelo raditi na njemu, ali je potom sve stalo. Kineska tradicionalna medicina je posebna priča. Tradicionalna medicina koja obuhvaća akupunkturu, fitoterapiju, čajeve, minerale, klasičnu masažu i sl., smatrana je dijelom kulturne baštine, tradicije, ona je dio kineskog identiteta, velikim dijelom zbog naslijeđa, ali dobrim dijelom jer je ona opstala i zahvaljujući političkim odlukama koje su joj dodijelile poseban status. Opstala je jer je jeftina, fizički dostupna i kineskome narodu razumljiva. Iznimno je važna i svijest o prehrani te tjelovježbi i meditaciji, pojašnjava dr. Meister-Babić.
Možemo, tako, konstatirati dvije, dijelom oprečne stvari. Očita je potreba pacijenata za alternativnim medicinskim rješenjima, ali i zdravstvenih sustava u odnosu na činjenicu da osim zapadne konvencionalne medicine postoje i druge terapijske metode, neke dokazano učinkovite.

 

Homeopatija – slično se liječi sličnim

Homeopatija je umjetnost iscjeljivanja koja je klinički razvijena prema principima koje je otkrio njemački liječnik dr. Samuel Hahnemann u prvoj polovici XIX stoljeća. Homeopatska metoda liječenja primjenjuje prirodne pripravke koji u prirodi izazivaju simptome slične onima koje izaziva bolest koju želimo izliječiti. Temeljna postavka homeopatije glasi: slično se liječi sličnim (Similia Similubus Curentur). Primjerice, nesanica se liječi pripravcima od crne kave, a hunjavica, alergija ili prehlada pripravcima od crvenog luka. Temeljni princip djelovanja podrazumijeva da homeopatski pripravak aktivira obrambene snage organizma u borbi protiv oboljenja te uravnotežuje organizam u cijelosti. Preparati nisu toksični i ne izazivaju štetne nuspojave ili ovisnosti, od mineralnog su, biljnog ili životinjskog podrijetla u obliku tableta, kapi ili masti.



Kiropraktika – manipulacija kralježnicom

Srž pristupa može se opisati kao manipulacija kralježnicom. Vještina »namještanja kostiju« vrlo je stara, ali tek 1895. kada je D. D. Palmer uveo specifičan »tretman rukama«, namještajući, odnosno, tretirajući ponajprije zglobove kralježnice i tvrdeći da na taj način može (iz)liječiti veliki broj poremećaja, rođena je kiropraktika (izvedenica od grčkih riječi chiro - ruka i practic - praksa). Kiropraktika je danas priznata od Svjetske zdravstvene organizacije i koristi se u više od 70 zemalja. Zakonski je regulirana u većini tih zemalja. Trenutačno u svijetu ima oko 70.000 doktora kiropraktike, a najviše ih je u SAD-u, Kanadi i Australiji. Projekt proveden pod okriljem SZO-a koji je objedinio rezultate 70-ak pojedinačnih istraživanja, potvrđuje da je kiropraktika od velike koristi kod liječenja bolova u leđima i vratu.



Fitoterapija – liječenje biljem

Fitoterapija u prijevodu znači liječenje biljem. Vjerovanje da su mnoge biljke u prirodi čudesne, odnosno da većina, a možda i sve bolesti koje postoje imaju svoj lijek u biljnome svijetu, drevno je, vrlo rašireno i dokazano, dijelom istinito. U mnogim kulturama svijeta fitoterapija i danas predstavlja okosnicu terapijskoga procesa. Kod nas se trave najčešće koriste u obliku čajeva, što je prilično loše jer se sušenjem biljaka gube eterična ulja, a kuhanjem u vreloj vodi uništavaju mnogi drugi aktivni sastojci. Zbog toga fitoterapija koristi tzv. S.I.P.F. preparate (integralne otopine svježeg ljekovitog bilja). Fitoterapiju uključuje i aromaterapiju (liječenje eteričnim uljima), pa se stoga ponekad govori i o fitoaromaterapiji.


Premda korist biljnih preparata uglavnom više nitko ne pokušava osporiti, a Singh i Ernst ovom pristupu daju najviše ocjene, kod nas prevladava mišljenje da su oni najbolji kao dopuna, a nikako kao okosnica terapijskog postupka. Važna napomena: treba biti pažljiv s doziranjem.



Aromaterapija – prirodna eterična ulja

Svaki postupak primjene čistih, prirodnih eteričnih ulja u svrhu poboljšanja čovjekova stanjaspada pod aromaterapiju. Dva temeljna načina primjene ulja su inhalacija, odnosno, udisanje i masaža, utrljavanje ulja u kožu. Tehnika se primjenjuje posebice u terapiji protiv glavobolja, bolova u muskulaturi, ali i za opuštanje.


Većina se stručnjaka slaže da su glavne blagodati ove terapije one koje vezujemo i uz klasičnu masažu, dok u slučaju aromaterapijske masaže treba paziti na moguće alergijske reakcije na korištene pripravke.



Akupunktura – točke kao unutarnji organi

Drevna nas kineska medicina uči da na tijelu, odnosno, koži postoji ukupno 361 čvor ili punkturna točka u koje se ubodom igle može povratiti normalni tijek energije i povratiti zdravlje organizmu. Aku je igla, a punktum je ubod u točno određene točke koje odgovaraju unutarnjim organima.


Iako sljedbenici akupunkture tvrde da se ova metoda može vrlo učinkovito koristiti za liječenje vrlo dugačkoga popisa bolesti, uključujući alergije, opstipaciju, tjeskobu, astmu, prekomjernu težinu…, najčešća i najbolje istražena indikacije za akupunkturu je kontrola bolova.



Kristaloterapija - ritmičke vibracije elektrona u kristalima

To je terapija kristalima, temeljena na njihovim (energetskim) svojstvima koja proizlaze iz njihova pravilnoga rasporeda čestica, odnosno, pravilne, ritmičke vibracije elektrona u kristalima. Kristaloterapija uči da pravilnim rasporedom pravilno odabranih kristala možemo poboljšati opće stanje organizma, odnosno, preusmjeriti protok energije i olakšati simptome nekih oboljenja.


Kristaloterapija danas djeluje na marginama alternativne medicine i nikada nije sustavno proučavana pa ne postoje rezultati o njezinoj eventualnoj djelotvornosti.



Bachove kapi - poznate i kao Bachovo cvijeće

Bachove cvjetne kapi počele su se koristit u Engleskoj krajem XX. stoljeća, a njihov je princip, sličan onom homeopatije, da korištenjem vrlo razrijeđenih ekstrakata 38 vrsta cvijeća dovedu u ravnotežu tijelo i psihu te na taj način pokrenu iscjeliteljske procese. Kapi se koriste ponajprije za smirenje; poznata je primjerice njihova uporaba kod ublažavanja porođajnih tegoba.


Učinci Bachovih cvjetnih kapi nisu podrobnije službeno istraženi i najčešće im se pripisuje placebo efekt.



Refleksologija - stimuliranje refleksnih zona na stopalima, dlanovima i ušima

Drevna vještina liječenja koja se temelji na načelu stimuliranja refleksnih zona na stopalima, dlanovima i ušima, a koje odgovaraju svim dijelovima tijela, organima i žlijezdama. Tehnika je na Zapad prodrla početkom XX. stoljeća, a najprije je popularizirana u SAD-u. Masažom, stiskanjem ili guranjem terapijskih zona postiže se blagotvorno djelovanje na razne dijelove tijela, što ima pozitivan učinak na poboljšanje cjelokupnog zdravlja pojedinca.


Ne postoji konsenzus o tome kako djeluje ili ima li uopće medicinskih učinaka, no i u ovom slučaju blagotvorna, opuštajuća masaža smatra se najkorisnijim aspektom terapije. Refleksologija se ne preporuča osobama koje imaju problema sa zglobovima.



Osteopatija – ljudsko tijelo kao cjelina

Osteopatija je vještina i filozofija koja se zasniva na preciznim palpatornim (manualnim) zahvatima i na precizno definiranim načelima, poput onog o holističkom shvaćanju tijela i funkcionalnom jedinstvu (ne može se liječiti samo jedan, bolestan dio, već uvijek treba gledati ljudsko tijelo kao cjelinu). Otac discipline je A. T. Still, koji je godine 1892. osnovao američku školu osteopatije u Kirksvilleu i učio studente da bolest mogu izazvati napetost, šok i ostale vrste fizičkih i psihičkih trauma koje uzrokuju promjene u cirkulaciji i djelovanju živčanog sustava, a liječenje je temeljio na kombinaciji drevne indijanske vještine namještanja kostiju i filozofiji holizma, funkcionalnog jedinstva i samoizlječenja.


Učinkovitost osteopatije za sada je službeno potvrđena samo kada su u pitanju bolovi u leđima, a osnovna upozorenja odnose se na pacijente koji imaju problema s kostima.



Ayurveda - metode pročišćavanja i pomlađivanja

Ayurveda ili »znanost o životu«, drevna indijska vještina prevencije i unaprjeđenja zdravlja koja se temelji na različitim metodama pročišćavanja i pomlađivanja, rođena je u Indiji 3.000 godine pr. Kr. Kombinira tjelovježbu, fitoterapiju, meditaciju i masažu. Pogrešna prehrana, navike, životni stil te neskladne kombinacije hrane, sezonske promjene, potisnute emocije i stres osnovni su čimbenici protiv kojih se treba boriti. Singh i Ernst zaključuju da je nemoguće provjeriti učinkovitost metode, premda postoje pojedinačni slučajevi koji upućuju na djelotvornost ayurvedskih terapija ili, točnije, filozofije življenja.



Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U SVIBNJU...

SVIBANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, sretan i radostan vam ovaj dan. Uživajte i odmorite se. Lp

    01.05.2024. 07:55h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, lijep i radostan dan vam želim. Lp

    29.04.2024. 06:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas ujutro pogledam broj posjetitelja , a ono iznenađenje: 59.009.626 dakle pedesettevetmilijona pregleda. Impozantno. Lp

    26.04.2024. 07:13h
  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info