Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član magy

Upisao:

magy

OBJAVLJENO:

PROČITANO

711

PUTA

OD 14.01.2018.

Muške kućanice

Muške kućanice
Psiholog dr. Joshua Coleman, autor svjetske uspješnice ‘Lijeni muž’, savjetuje ženama kako pridobiti muškarca da više sudjeluje u kućanskim poslovima

Muške kućanice: Oni glačaju, brinu se za djecu, kuhaju... A ženama se to sviđa

Piše: Karmela Devčić


Nije to samo hrvatski problem, nije to samo balkanska stvar i nije to sa­mo slavenski mentalitet. Sociološka ispitivanja pokazuju da diljem svijeta muškarci i dalje, i u 21. stoljeću, uporno bježe od kućanskih poslova i brige o djeci. Izuzetak su, donekle, Ska­ndinavci. Američki su mu­ževi, primjerice, uglavnom nezainteresirani za kuću i ba­vljenje djecom, tvrdi na te­me­lju dugogodišnje kliničke prakse američki bračni terapeut, psiholog dr. Joshua Coleman, autor svjetski uspješne knjige “Lijeni muž”, zapravo kompiliranih ukoriče­nih savjeta ženama o tome kako pridobiti muškarca da više sudjeluje u kućanskim poslovima i odgoju djece.

U posljednjih pedeset godina žene su sve manje samo kućanice, a sve češće zarađuju plaću izvan kuće i uz to i dalje održavaju cijelo kućanstvo. Osim toga, od roditelja se da­nas očekuje da djeci posvećuju mnogo više vremena i pažnje nego nekada. Na kraju sve to - i djeca, i kuća, uz plaćeni po­sao - u većini kućanstava pada na ženska leđa.

Čistiti rjeđe, ali temeljito

 

Polovica muškaraca nikad ne uzima glačalo u ruke



 
Coleman uči žene kako da pregovaraju i trguju s muževima, tj. mijenjaju usluge za usluge. Najgore je, kaže, stalno prigovarati i gunđati. Takav će pristup prije izazvati rastavu braka nego promjenu da muškarac napokon počne pomagati u kući. Među ostalim, bračni terapeut objašnjava ženama kako pametno pregovarati o onome što je supruzima bitno, a one stalno zbog toga prigovaraju. Imate li muža koji voli izlaske s prijateljima viken­dom i noću, dugo spavanje vikendom, provođenje vremena s prijateljima ili članovima njegove obitelji, ako imate supruga koji voli zajedničke aktivnosti u kojima vi uopće ne uživate - naučite pregova­rati. Naviknite ga, primjerice, da subotnja košarka s prijate­ljima podrazumijeva da prije toga subotom usiše stan. Žene čiji muževi usisavaju, peru suđe i brinu se o djeci, obično su i više zainteresirane za seks. “Žene ne traže muškarca spre­mnoga na seks, nego muškarca koji je voljan pomoći joj podizati djecu, obavljati kuća­nske poslove, govoriti o svojim osjećajima i biti odan. Zbog toga, kad muškarac obavlja ku­ćanske poslove, to višestruko utječe na ženinu seksualnost”, objašnjava Coleman.

Mnoge žene, osim što imaju lijenog muža, pate i od vla­stite opsesivne neuroze čiš­će­nja. Među ostalim, Coleman savjetuje: Čistite kuću rjeđe i manje temeljito, ne morate ku­pati djecu svaki dan, osim dok su u pelenama, pa vjerojatno trebaju redovito pranje. Nastojte da djeca više rade. Mnogi roditelji ne daju djeci da obavljaju kućanske poslo­ve, no redovito zaduženje u ku­ći korisno je za razvoj samoprocjene i osjećaja uspješnosti.

Obrazovanje je nevažno


Iznošenje smeća jedini je kućanski posao koji u Hr­vatskoj podjednako često obavljaju i žene i muškarci. Pokazalo je to istraživanje koje je na uzorku od 504 bračna para proveo dr. Davor Topo­lčić, sociolog s Instituta “Ivo Pilar”.
 
Kuhanje je ‘in’ i kreativno pa samo 15 posto muških ne kuha
 
Svaka 10. žena posao iznošenja smeća prepustila je u cijelosti suprugu. Muškarci su više angažirani od žena jedino u sitnim popravcima po kući (38,8 posto žena to nikada ne radi) te organiziranju dolaska majstora u kuću (46,1 posto žena to nikada ne radi). Žene zato vi­še rade sve ostale kućanske poslove. Primjerice, dvije tre­ćine muškaraca nikada ne pe­re rublje, a polovica ih nikada u ruke ne uzima glačalo. Oko 15 posto supruga nikada ne pere suđe. Kuhanje je, očito, kućanski posao koji je pretrpio najveće kulturološke promjene. Otkad su suvremeni mediji kuhinju počeli opisivati kao kreativnu majstorsku radionicu, preostalo je “samo” 15 posto  muškaraca koji i dalje nikada ne kuhaju. Ukratko, žene više i češće peru i glačaju rublje, čiste kupaonice i zahode, kuhaju, usisavaju, peru suđe i vode brigu o kućnim ljubimcima. Žene se više od muževa bave i odgojem djece te se mnogo češće igraju s djecom. Kad je riječ o vođenju djeteta na aktivnosti izvan kuće, u tome podjednako sudjeluju gotovo sve mame (93,3 posto) i tate (92 posto). Oženjeni muškarci u Hrvatskoj procjenjuju da na tjedan provedu 19,6 sati obavljajući kućanske poslove i brinući se o djeci. Žene to rade 32,2 sata u tjednu.

- Na naše veliko iznenađenje dob, obrazovanje, radni status, religioznost, veličina mje­sta u kojemu je ispita­nik /ispitanica odrastao, trajanje braka i status kućanstva nisu se pokazali bitnim odrednicama raspodjele kućanskih poslova i brige o djeci. S druge strane, tako je to i drugdje u svijetu. Upravo sam pročitao zanimljiv podatak iz Velike Britanije, a vjerujem da je i kod nas situacija vrlo slična. Kada imate situaciju da je žena jedini hranitelj u obitelj, čak i tad je učešće nezaposlenog supruga u brizi o djeci veoma malo. To se može objasniti jedino time da su na djelu rodni stereotipi o odgovarajućoj ulozi muškaraca i žena.

Afirmacija novog  očinstva

Skandinavci su izuzetak - ne bježe od brige za djecu i dom

Mijenjanje pelena, to nije njegov posao, bez obzira na to što sjedi kod kuće nezaposlen. U tom britanskom istraživanju samo je 15 posto nezaposlenih muškaraca izjavilo da preuzima brigu o djeci. Kad su zapo­slene žene nezaposlenih muš­karaca procjenjivale kako se ponašaju njihovi supruzi, sa­mo je 9 posto  imalo dojam da suprug preuzima brigu o djeci. Bio bi zanimljivo pro­vesti takvo istraživanje i kod nas, naći na Zavodu za zapošljava­nje nezaposlene ože­njene mu­škarce čije supruge rade i vidjeti kako su ti parovi raspo­dije­lili kućanske poslove i bri­gu o djeci. Ne bih se čudio da­ rezultati budu slični britanskima.

Mediji s jedne strane sve više doprinose afirmaciji ulo­ge novog očinstva. Na filmu je, primjerice, postalo uobiča -jeno vidjeti očeve koji se brinu o djeci. S druge strane, mediji su puni rodnih stereotipa.

Pogledajte samo reklamu za Musculo; ona poručuje da je mu­škarac koji se bavi čiš­će­njem sanitarija neki šmokljan, a ne mačo tip - komentira Davor Topolčić.
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U OŽUJKU...

OŽUJAK...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je blagdan sv. Josipa. Sretan imendan svima koji nose to ime. Lp

    19.03.2024. 08:03h
  • Član bglavacbglavac

    Sretan vam dan žena , drage moje žene. Lp

    08.03.2024. 06:52h
  • Član iridairida

    a najavili su nam olujno vrijeme..., ali hvala ti, i tebi ugodan dan...:-)))

    04.03.2024. 14:15h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebSvijet jogeInfo izlogMagnezij tajne

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info