Član mlabos

Upisao:

mlabos

OBJAVLJENO:

Braća Tarabić - KREMANSKO PROROČANSTVO

Braća Tarabić - KREMANSKO PROROČANSTVO
Skromni i povučeni, štoviše nepismeni, braća Mitar i Miloš najpoznatiji su srpski proroci 19. stoljeća. Po njihovu mjestu rođenja, selu Kreman na Zlatiboru, njihova su proročanstva kasnije postala poznata kao Kremansko proročanstvo, a među najpoznatijim je ono koje proriče da će nakon rata u Bosni Srba ostati toliko da će svi stati pod jednu šljivu

Preuzeto: tportal.hr

Miloš i Mitar bili su priprosti seljaci koji su živjeli polovicom 19. stoljeća, a budući da se ostvaruje ono što su prorekli, mnogi njihov 'dar' smatraju božjim. Najviše je o njihovim proricanjima znao i zapisao prota Zarija Zaharić, ali u neka su bili upućeni i visoki državni službenici i građani.

Politički najzanimljivije i najosjetljivije proročanstvo bilo je vezano uz dinastiju Obrenović. Sudbinu vladara ove obitelji predvidio je Miloš još 1854, a od njegovog su posinka Mitra četrnaest godina kasnije uzimali policijski zapisnik kada je ubijen knez Mihajlo. Taj se zapisnik čuvao u Beogradu u Ministarstvu unutarnjih poslova kao stroga tajna, a parafraza razgovora vođenog između policijska četiri zida objavile su nedjeljne novine Ogledalo.

Tarabići su predvidjeli sve bitne događaje u Srbiji, kao npr. raspad Austrije nakon Prvog svjetskog rata 'kada će Srbija biti velika kao carevina', prevlast 'krivog nekrsta', tj. Drugi svjetski rat u koji će se uključiti i Rusija pod vodstvom 'crvenog cara', itd. 1940. srpski je autor Radovan Kazimirović objavio knjigu s detaljnim opisima Kremanskog proročanstva i s isječcima iz razgovora sa Zarijom Zaharićem iz 1915. godine.

Za vrijeme dinastije Obrenović bilo je strogo zabranjeno i kažnjivo pisati i javno govoriti o Kremanskom proročanstvu jer je policija zatvarala svakoga tko bi prekršio ovaj uvjet. S druge strane, najviše je o tome pričala i raspravljala obitelj Karađorđević jer su Tarabići prorekli smjenu dinastija.

Danas je mnogo ostalo samo na legendi pa se priča da je Mitar odlazio u šumu boraveći ondje po čitave dane, a kad bi ga kum Zarija pitao što radi, ovaj bi mu objasnio kako čuje glasove i gleda buduće događaje. Sva je sreća što su ih shvaćali ozbiljno u ono konzervativno doba, a i danas ih u njihovu selu ljudi drže za proroke kojima se slijepo vjeruje, pa kažu: 'Ako su Tarabići tako rekli, tako će i biti.' Amen.

http://www.tportal.hr/funbox/funtime/fset.html