Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član irida

Upisao:

irida

OBJAVLJENO:

PROČITANO

683

PUTA

OD 14.01.2018.

LJUBOMORA

LJUBOMORA
U srčanoj čakri, čovjek donosi odluke "slijedeći srce", a ne zbog neispunjenih emocija ili prirode strasti. Samo kroz predanost i služenje, čak žrtvovanje, je moguće ispravljati lošu karmu, tj. tešku sudbinu, mada se žrtvovanje za nekog ili nešto danas uglavnom izbjegava.

POTREBA ZA KONTROLOM I NADZOROM

 

Tibetanci kažu da je ljubomora korijenska emocija kraljevstva ljudi. Paradoksalno, ljubomorna osoba želi privući sebi i zadržati ono što već ima (ideju, posjed, osobu, tj. odnos s nekom osobom). Izvor sreće ljubomorne osobe je izvan nje same, što nikako ne može dovesti do dublje povezanosti. Ljubomora je izraz vlastite nesigurnosti i stalne potrebe za kontrolom i nadziranjem druge osobe, radi se o nesposobnosti  za povjerenje.

 

Ljubomora je, kao i ljubav, povezana sa srčanom čakrom, no ona je negacija ljubavi, njezina suprotnost.Ljubomornim osobama je srčana čakra zatvorena. Ljubomora i zavist nam ne dopuštaju da uživamo ni u svojoj ni u tuđoj sreći, a ustrajna težnja za posjedovanjem objekta naših želja na kraju ubije ljubav, ako je je i bilo...

 

 

Anahata spaja donje tri čakre sa gornje tri. Donje tri čakre su povezane s instiktima, a gornje tri predstavljaju višu ljudsku svijest. Davidova zvijezda u anahata čakri je sastavljena od dva trokuta, od kojih jedan gleda prema gore (on je svijest), a drugi prema dolje (on je energija). Srčana čakra omogućuje ljubav, suosjećanje, milosrđe. Pravilan rad srčane čakre čovjeku pruža otvorenu komunikaciju s drugima, bez pretvaranja i poziranja, prihvaćanje drugih osoba i njihovih stavova, ideja i razmišljanja.Blokirana ili zatvorena čakra rezultira mržnjom, ljubomorom, zavišću i mnoštvom drugih negativnih osječaja iz kojih se nažalost rađa osvetoljubivost kao krajnji izraz očaja.

 

Anahata, četvrta čakra (srčana); bezuvjetna ljubav, volja srca, emocionalna moć, buđenje svjesnog ja. Tuga je zatvara, zelene ili ružičaste boje je. Regulira žlijezdu timus, djeluje na srce, cirkulaciju i na krv općenito, te na živac vagus.. Anahata prati rad srca i pluća, i djeluje na imunološki sustav preko prsne žlijezde. Imunološki sustav ovisi o pravilnom radu žlijezde timus. Anahata djeluje i na kožu jer ona predstavlja dodir s vanjskim svijetom. Ne kaže se bez razloga da zaljubljena i sretna osoba sjaji  (blista) jednim posebnim sjajem koji se nikakvim kozmetičkim zahvatom ne može proizvesti. Slabiji protok energije može uzrokovati astme, alergije, zarazne bolesti, srčane tegobe, tegobe u disanju.

 

Srčana čakra se nalazi u prsnom košu, na visini srca ali u sredini prsa.Povezuje se sa mogučnošću donošenja odluke koje su izvan domene karme. U prve tri čakre ispod anahate ( Manipura, Swadhisthana i Muladhara), čovjek je vezan zakonima karme. U srčanoj čakri, čovjek donosi odluke "slijedeći srce", a ne zbog neispunjenih emocija ili prirode strasti. Samo kroz predanost i služenje, čak žrtvovanje, je moguće ispravljati lošu karmu, tj. tešku sudbinu, mada se žrtvovanje za nekog ili nešto danas uglavnom izbjegava.

 

Smetnje kod srčena čakre se uočavaju u egoizmu, nejednakomjernom uzimanju i davanju, prevelikom jačanju ega (ja)  karaktera itd. No, nije samo u Budizmu, Hinduizmu ili Bon religiji naglašeno srce i srčana čakra. Kršćanstvo je čak ustanovilo i svetkovinu Srca Isusovog. Iako je kult Srca Isusovog ozbiljnije zaživio tek u 17-om stoljeću kroz objave i ukazanja sv. Margareti Alacoque. U katoličkom kalendaru blagdan Srca Isusova i blagdan Srca Marijinog rastavlja nekih tjedan dana, no povijesni razmak ustanovljenja tih dvaju blagdana je povelik.

 

 

Blagdan se imena Marijina počeo slaviti u španjolskoj biskupiji Cuenca već g. 1513. (12. rujna Ime Marijino – u kalendaru).

 

Marijino

Bogomaterinstvo, nije osporavano, ali u silnom strahu rimskih parijarha da joj vjernici ne pridaju božanske atribute i tako ponovo ožive kultovi plodnosti tj. ženski kultovi, oprezno se širilo štovanje Majke Božje (ta, ona je samo izabrana, povlaštena i blagoslovljena ljudska žena – zar bi u muškoj religiji i moglo biti drugačije?).

 

Dakle, prvo se slavilo ime Marijino, srce Marijino je tek kasnije pridodano srcu Isusovom.

 

Godine 1849. osnovana je misijska DRUŽBA SINOVA SRCA MARIJINA, Godine 1854, Pio IX proglasio je dogmu o Marijinom bezgrešnom začeću. Štovanje Marije, majke Isusove je dobilo zamah nakon ukazanja u Fatimi.Katolička je Crkva službeno priznala ukazanja Blažene Djevice Marije u portugalskom gradu Fatimi, 1917. g. DOGMU O MARIJINU UZNESENJU PROGLASIO PAPA PIJO XII. 1950, slavi se 15. kolovoza kao VELIKA GOSPA. GODINE 1954 je proglašena MARIJANSKA GODINA. Fatimska poruka da se Rusiju stavi pod zaštitu Srca Marijina, je znakovita. Potugal je također stavljen pod takvu zaštitu, a čini mi se da se trenutno vodi kampanja da se irački narod stavi pod istu zaštitu.

 

Pa i danas se Srce Marijino uvjek spominje tek iza Srca Isusova. Svuda nailazimo na taj spoj; Srce Isusovo i Marijino. No moderni svijet je shvatio da s ljudskim srcem nešto ne valja, da je razapeto između sposobnosti davanja i želje za posjedovanjem. Zato su valjda i kršćanski oci pokrenuli kult Srca Isusovog i Marijinog. Kršćanski umjetnik je to srce prikazao na križu.

 

Vjerovanje da je Duša smještena baš u srcu je bilo prilično rašireno u svijetu i ljudi se još nisu dogovorili o tome (ja mislim da je Duša Životna Sila prisutna u svakoj stanici). Svakako srce ostaje zagonetno središte najintenzivnijih osjećaja svake vrste, pa nije čudo da srčane bolesti kose moderni svijet ogrezao u ispraznom gomilanju i trci za užicima.

Kakogod mi tumačili  ovo svetkovanje dva Velika Srca, ja ipak ovo doživljavam kao otvaranje srčane čakre i u kršćanskom svijetu. Konačnooooooooooooooo!!!!!!!! Skoro dvije tisuće godina nakon raspeća i probadanja Kristovog srca do nas dopire veličina te žrtve u pravom smislu te riječi. Hoćemo li konačno shvatiti da je ljubav postupak otvaranja srca i povezivanje sa drugim bićima, davanje, a ne uzimanje, dijeljenje, a ne posjedovanje? Kad to shvatimo i ljubomoru ćemo prognati iz svog srca…. 

KLIKALICE

🔝

KOMENTARI

 • 28.06.2008. 10:00h

  Član dinajaMerlin2 Draga Irida, kao i uvijek odličan tekst, jednostavno objašnjavanje istočnjačke filozofije i sjedinjavanje s kršćanstvom..........u tom svijetu je sve nekako jednostavnije i prihvatljivije....SRCE kao organ za ljubav i ljubomoru, ISUSOVO srce, SRCE Marijino...........tvoje, moje srce,,,,,,,,ah ta srca u koja smještamo već tisućama godina LJUBAV ILJUBOMORU........no neuroznanost, naročito ovih zadnjih dvadesetak godina izućavanja djelovanja mozga, pobija to vjerovanje....ni srce nebi radilo, nebi kucalo, nebi pumpalo krv da ne mozga.........iako ne zvuči romantično, ali ipak je istinito u mozgu su pronađena središta iz kojih izvire osjećaj ljubavi, ljubomore, tuge, sreće, strahova............, a srce pod utjecajemm našeg vegetativnog sustava zakuca brže ili polaganije..........da bi uopće mogli spoznavati čakre, osjetiti njihovo djelovanje moramo misaono- osjetilno- osjećajnim putem stići do njih........ Uspoređivala sam lokaciju čakri sa mjestima gdje bioenergetičari stavljaju blokade bioenergije......mjesta su identična..........bioenergija čudesna energija koja uđe u nas rezanjem pupčane vrpce iz kojeg izvora????????on još nije pronađen, njegovo mjesto je još uvijek, obavijeno tajnom......... ja još uvijek tražim objašnjenja, kako mojim pacijentima rastumačiti i približiti putovanje zlaćanom spiralom do mjesta koja bi trebali svjesno spoznati i na njima misaono- osjećajno raditi.........kontemlacija, a ne meditacija je jedan od načina kojim to pokušavam. meditacija smiruje, ali i umrtvljuje energiju, a kontemplacija, misaoni fitness je budi........ Zanima me kako ti s tvojim klijentima ili pacijentima ostvaruješ spoznavanje čakri?????????
 • 28.06.2008. 10:59h

  Član jivanmuktaMerlin1 kada je neko ljubomoran, gdje se osjeca emocija ljubomore? U kom dijelu tijela covjek osjeca ljubomoru?
 • 28.06.2008. 11:29h

  Član dinajaMerlin2 dobro pitanje JivanMukta.......ali non postavlja odmah drugo pitanje: Što je ljubomora???????? Je li ona tek osjećaj ili duševno stanje???? Ili je ona ipak samo misao koja izaziva duševnu bol?????? pročitala sam par tvojih tekstova.....jaku su interesantni.......ti pišeš o mislima i emocijama. Antoni Damasio neurofizilog kaže emocije misleći pretvaramo u osjećaje......... Ja mislim da je ljubomora ipak duševno stanje, nešto kao paranoja, misaona energija koja proganja pogođene tim stanjem.......i jasno uništava trenutke sreće.......pretvara se u osjećaje straha, ljutnje, mržnje....a ti osjećaji nemaju određeno mjesto u tijelu, za njih nemamo određeno osjetilo, oni su poput osjećaja boli zauzeli monoplol nad cijelim tijelom......
 • 28.06.2008. 12:31h

  Član jivanmuktaMerlin1 razmisli o strahu. Koliko vrsta strahova imas kojima je osnovni strah od nestajanja. Al on se manifestuje na razlicitim nivoima, odnosno vibracijama na ralzicite nacine. Kroz to sagledaj ljubomoru. Pozdrav
 • 28.06.2008. 13:06h

  Član iridaMerlin29 dinaja i meni je kontemplacija bliža od meditacije, svoje klijente ne uvjeravam u ništa, prilagođavam se (ugođavam) na njihovu razinu, da bih im se uopće mogla približiti i nastojim im što jednostavnije razložiti njihov problem i rješenje istog...meditaciju preporučam samo onima koji zbog vlastite uznemironosti ne mogu ni zastati ni sagledati svoje stanje...
 • 28.06.2008. 13:11h

  Član iridaMerlin29 Jivqane prvo dobrodošao natrag, falio si ovdje... mislim da se ljubomora organski manifestira upravo kao tjeskoba u području prsne žlijezde, ali i kao jedno opsesivno stanje u glavi... strah ima važnu funkciju u obrambenom sustavu vlastitog samoodržanja, no on je dobar sluga, ali loš gospodar, ako strah preuzme kormilo našeg života, drame su na vidiku...
 • 28.06.2008. 13:45h

  Član dinajaMerlin2 draga Irida, hvala na odgovoru.......u bilo kojoj terapiji se ne radi o uvjeravanju, nego o vječnom dijalogu........mi doista učimo od naših pacijenata jer kroz njih spoznajemo širinu univerzuma ljudskog uma i unikatnost svakog pojedinca u svemiru........ a strahovi????????svaki pacijent drugačije doživljava o objašnjava strah...to je doista Qualija.........ono jedino naše, najintimnije, najosobnije.........deskriptivno ali ne usporedivo u nama.....strah, doživljaj boja, zvukova i mirisa...čista Quqlijq.........ja doista ne mogu znati kako se osjeća šišmiš jer on se u prostoru orjentira ultrazvikom koji ja nečujem....ja ne mogu znati kako ti doživljavaš crvenu, plavu, zelenu boju jer ja ih sigurno doživljavam drugačije..........čudesni i interesantni su putevi u univerzumu misaono- osjetilno- osjećajnom u nama...........nema i nesmije biti usporedbe........ja sam pacijentu samo putokaz u tom beskraju doživljaja koje možemo pretvoriti u diskusiju iz koje izvlačimo zaključke, a te zaključke kasnije možemo uspoređivati....kao što nema apsolutnog prostora niti apsolutnog vremena tako nema ni apsolutne istine, nema apsolutne terapije koja svima čini dobro, nema apsolutnog utjecaja mjesećevih mjena, nema apslutnog objašnjenja za speciju nazvanu čovjek.......... svaki novi pacijent je novi izazov za moje moždane vijuge i ja sa svakim novim pacijentom učim.......
 • 28.06.2008. 14:11h

  Član mlabosMerlin12 Jivane, zatvori oči, opusti se, obrati pozornost na svoje tijelo, prisjeti se stanja ljubomore u nekim svoji osobnim situacijama, sigurno ga je barem u prošlosti bilo. I tada ćeš osjetiti sigurno neku promjenu (energetsku) na određenom dijelu tijela. Poveži je s ćakrom koja pripada tom dijelu. Odgovor je tu. Prvo, pitanje što je uopće ljubomora, je dobro pitanje. Kako Dinaja kaže, svako ima svoju percepciju, i ono stanje koje ja nazivam ljubomorom, nije obavezno istovjetno, primjerice s tvojim. Zato je zanimljivo promatrati na sebi koje područje odgovara tom stanju, i time dobivamo širi kontekst i uvid u vlastite obrasce i vjerovanja. U svakom slučaju, jako zanimljivo.
 • 28.06.2008. 15:06h

  Član geminiMerlin4 Ja sam bila jako ljubomorna u mladosti, sad nisam uopće, i tvrdim (bar iz vlastitog iskustva) da ljubomora nestaje samopouzdanjem u sebe. Osim toga, ako netko očito gleda druge i promiskuitetan je, ne treba biti s takvim. Svatko na svoju stranu, osim ako žene namjerno nisu s takvom osobom da bi bile jadne patnice. Zato se treba upoznati i reći: hoću to i to, npr. vezu bez varanja, ako se druga strana s tim složi, OK, a ako ne, široko ti polje.

SADRŽAJ UPISAO

Član iridaMerlin29 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana irida dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

IZDVOJENO

Vitamin C

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

LIPANJ...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

 • Član iridairida

  ajoooj, bilo bi bolje da sanjaš nešto lijepo, žao mi je

  01.06.2020. 14:31h
 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  e, draga Irido, nisam dugo trebala čekati - zabijen je nož u leđa i još ga vrti i danas :) :) :) :) stvarno vrhunski tumačiš snove!!!

  31.05.2020. 14:33h
 • Član vanessavanessa

  *

  20.05.2020. 17:31h
 • Član bglavacbglavac

  Dobro jutro dragi magicusi. Sretan dan vam želim. Lp

  19.05.2020. 07:13h
 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  pa kad stigneš ... :)

  14.05.2020. 11:01h
 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  https://www.magicus.info/najcesce-prakse/tumacenje-snova/besplatno-tumacenje-snova-shadowofsoul-davorlove-ko-u-prici#comments

  14.05.2020. 11:00h
 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  evo, draga Irido, dopunila sam Davorov san :)

  14.05.2020. 11:00h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info

ČOVJEK IZMEĐU ŽIVOTINJSKOG I BOŽANSKOG PONOS I PREDRASUDE O NJEMU