Član rea

Upisao:

rea

OBJAVLJENO:

PROČITANO

6

PUTA

OD 14.01.2018.

KREME ZA TORTE I KOLAČE

Kreme za kolače mogu se raditi od različitih sastojaka. Da bismo sačuvali što prirodnije okuse voća i ostalih sastojaka mirisi i začini svedeni su na minimum.

KREME ZA TORTE I KOLAČE

Kreme za kolače mogu se raditi od različitih sastojaka. Da bismo sačuvali što prirodnije okuse voća i ostalih sastojaka mirisi i začini svedeni su na minimum. Ovdje ćemo spomenuti sastojke za kreme koje mi najčešće koristimo:

voće: svježe

kuhano (iz kompota koji smo sami spremili bez šećera)

smrznuto

suho

orašasti plodovi: lješnjaci, orasi, bademi, kokos... mak

žitarice: zobene pahuljice, kuhana integralna riža, proso, gris, cous-cous...

sladila: rižin, ječmeni, kukuruzni, pšenični i proseni slad med, suho voće, sokovi.... stevia - prirodno sladilo. Dodajemo ga u kapljicama zbog izuzetne slatkoće

zgušnjivači: agar-agar, prirodna želatina kuzu

strelasti korijen - aru prah tapioka

škrob - od ispiranja seitana

gustin

Nekoliko općih napomena koje važe za sve kreme:

U nekim kremama koristimo voće u kombinaciji sa kuhanim žitaricama, a negdje samo voće zgusnuto agar-agarom. Ako imate dovoljno voća i želite izraziti okus i punoću voća u kremi, tada ne upotrebljavajte kuhanu žitaricu.

Agar-agar je prirodna želatina od morskih algi i odlično steže kreme. Koristimo ga uvijek kad želimo imati prozirnu kremu u kojoj boja i izgled voća trebaju doći do izražaja. U ostalim kremama koristimo kuzu, gustin ili škrobnu vodu od ispiranja seitana.

Kreme za kolače koje će jesti teže bolesne osobe treba raditi s agarom, kuzuom i strelastim korijenom, jer ostale vrste škroba ne treba koristiti u većim količinama niti za zdrave osobe, a pogotovo kad je bolest u pitanju.

Test čvrstoće

Nakon šio ste u kremu ukuhali zgušnjivač i prokuhali desetak minuta, odvojite žličicu kreme u hladnu šalicu ili na tanjurić. Kad se krema potpuno ohladi, ne smije se razlijevati već mora biti toliko čvrsta da je možete lagano izrezati. Ako nije dovoljno čvrsta, još malo agara razmutite u malo mlake vode, dodajte u vruću kremu, promiješajte i kuhajte još oko 5 minuta.

Preljev od agar-agara

1 šalica vode

2 žlice agar-agara

nekoliko kapi stevije

U hladnu vodu ili jabučni sok dodati agar-agar i sladilo te uz miješanje dovesti do vrenja. Kuhati uz miješanje desetak minuta i nakon testa čvrstoće polako žlicom preliti malo po svakom komadiću voća ili preko cijele tepsije kad su voćne kocke u pitanju.

Krema sa žitaricama i voćem

Kuhanu žitaricu stavite u mikser zajedno s voćem (prokuhanim ako je potrebno), dodajte sladilo, gustin ili puding i uz dodatak odgovarajuće količine mlijeka ili vode izmiksajte žitaricu i voće. Neka bude gustoća da se može izliti u posudu za kuhanje.

U čeličnu posudu debljeg dna stavite kuhati mlijeko, vodu ili sok s dodatkom sladila, zgušnjivača i začina. Kad zakipi dodajte sadržaj iz miksera i stavite po-dložak na plin, te na laganoj vatri uz obavezno miješanje kuhajte 5 do 10 minulu. Provedite »test čvrstoće« i kušajte da li vam je dovoljno slatko.

 

Krema od ananasa

l ananas

l šalica kuhanog prosa

l šalica slada ili meda

l do 2 šalice sojinog ili zobenog mlijeka (ili vode)

3 do 4 žlice agar-agara

prstohvat soli

Ananas očistiti, izrezati na kolutove i jedan dio kolutova na četvrtine, s kojima ćemo ukrasiti kolač ili tortu. Ostatak ananasa izmiksati s prosom uz dodatak vode ili mlijeka. U hladno mlijeko dodati agar-agar i staviti da se kuha. Dodati sladilo i kad zakipi izmiksani proso i ananas. Kuhati desetak minuta i napraviti test čvrstoće kreme. Ovo je jako važno napraviti kod svake kreme, a radi se prema uputi za Test čvrstoće iz općih napomena za kreme.

Ako je čvrstoća u redu, vruću kremu prelijemo preko hladnog biskvita (po izboru) i pustimo da se malo ohladi. Na poluohlađenu kremu složit ćemo trokuti-će ananasa, malo utisnuti u kremu i preliti vrućim agarom, da ostane prozirno.

Krema od banana

4-6 banana

1 šalica zobenih pahuljica

1/2 šalice sladila

2-3 žlice agar-agara

2 šalice mlijeka (sojinog)

prstohvat soli

Zobene pahuljice prokuhati sa 2 šalice sojinog mlijeka (može i neko drugo mlijeko ili voda). Uz neprestano miješanje kuhati tako dugo (5-10 min.) dok se ne zgusne. Ako je potrebno, dodati još tekućine. Tako kuhanu žitaricu izmiksati sa 4-6 banana. Dodati sladilo i agar-agar, te još kuhati 5-10 min. uz miješanje. Nakon probe slatkoće, okusa i čvrstoće, još toplu kremu preliti preko hladnog pečenog biskvita i ostaviti da se ohladi.

Krema od bresaka

l kg bresaka

l šalica zobenih pahuljica

1-2 šalice mlijeka

l šalica slada

l žlica gustina

l žlica agara, malo soli

U 2 litre kipuće vode s malo soli spustiti breskve u gazi i nakon l minute kuhanja izvaditi u hladnu vodu. Malo rashladiti i odmah oguliti kožicu i izvaditi koštice. Skuhati zobene pahuljice u mlijeku ili vodi i izmiksati zajedno s bre-skvama i gustinom. Posebno prokuhati agar sa sladilom, dodati sastojke iz miksera, neprekidno miješati i kuhati još 5 minuta. Napraviti probu čvrstoće i slatkoće i još vruću kremu preliti preko hladnog pečenog biskvita. Ova krema je dosta neugledne boje, ali izvrsne arome, i zato je treba prije nego se sasvim stvrdne pokapati, ili poprskati preljevom od »čokolade« (iz recepta za Kokosove re-žnjeve).

 

 

 

 

Krema od bundeve (buče)

Ova krema se može raditi od samih buča, bez žitarice, ali je odlična i u kombinaciji sa žitaricom. Ako dodamo žitaricu, potrebno je nešto manje zgušnjivača i boja je nešto svijetlija.

3 šalice bundeve

l žlica agara

1 šalica vode

malo soli

2 žlice vanilija pudinga

limunov sok

l šalica slada ili meda

nekoliko kapi stevije

Bundevu očistiti od koštica i kore i izrezati u veće kocke. Kuhati je s jednom šalicom vode i malo soli uz dodatak vanilije i jedne žlice agara, te malo limunovog soka i zaslađivač po želji. Kad je kuhano možemo je usitniti drobilicom za pire krumpir, a ako želimo jako glatku kremu - malo ohladiti i izmiksati u mikseru. Slijedi test čvrstoće i slatkoće i primjena na kolač ili tortu.

Krema od buče i lješnjaka

Ova krema dobije se tako da u gotovu kremu od buče umiješamo pržene mljevene lješnjake.

Krema od »čokolade«

/ šalica kuhane riže, prosa ili zobenih pahuljica

l šalica raznog suhog voća namočenog s prstohvatom soli

1 šalica vode

1/2 šalice rogačeva brašna

2 žlice agar-agara

l žlica kuzua ili vanili pudinga malo soli

Suho voće skuhati u vodi od namakanja, malo ohladiti i izmiksati zajedno s kuhanom žitaricom, zgušnjivačem i rogačem. U hladnu vodu staviti agar-agar i sol i dovesti do vrenja. Smanjiti vatru i ukuhati uz miješanje sastojke iz miksera. Kuhati desetak minuta na laganoj vatri, uz neprestano miješanje.

Ova krema je za kolače ili torte, ali nije prikladna za ocakline ili ukrašavanje »špricom«. Za preljeve i ukrašavanje radi se »čokolada« bez žitarice i to sa finim rogačevim prahom, a ne s grubim rogačevim brašnom.

 

Krema od dinje

l kg očišćenih kockica dinj

e l šalica zobenih pahuljica

1 žlica gustina

3 šalice mlijeka ili vode

2 žlice agara

l šalica slada,

malo stevije

malo soli

Zobene pahuljice skuhati s dvije šalice mlijeka i 3/4 kg kockica dinje. Kad

se malo ohladi, sve izmiksati uz dodatak gustina. Agar-agar staviti u jednu šalicu

vode ili mlijeka uz dodatak soli i sladila, dovesti do vrenja i u to dodati smjesu

miksera te kuhati još 5-10 minuta.

Dalje postupiti prema općim uputama. Ostatak kockica dinje utisnuti na malo

Ohlađenu kremu i preliti preljevom od agar-agara. Lijepo je ako imamo dinje

Raznih vrsta i raznih žuto-zelenih nijansi.

Krema od jagoda

l kg jagoda

3 žlice agara

3 žlice vode

malo soli

stevije prema potrebi

Jagode prokuhati s malo soli i vode i propasirti (da ne bude koštica). Posebno prokuhati agar i sladilo, dodati pasirane jagode i još malo prokuhati. Slijedi test čvrstoće i proba slatkoće i ostalo prema općim uputama za kreme.

Ostaviti nešto cijelih ili polovica jagoda za ukrašavanje.

 

Krema od kivija

Ovu kremu možemo napraviti na isti način kao i kremu od dinje. Kolutići, polumjeseci i trokutići kivija su odlični za ukrašavanje torti i kolača i lijepo dolaze do izražaja na bijeloj kremi od tofua ili od kivija

 

Krema od krušaka

1 kg očišćenih sočnih krušaka

l šalica prosa

1 žlica gustina

3 šalice mlijeka ili vode

2 žlice agara

l šalica slada, malo stevije malo soli

Sve ostalo prema općim uputama za kreme.

 

Krema od lubenice

Radi se jednako kao i krema od dinje.

 

Krema od lješnjaka

2 šalice vode ili sojinog mlijeka

2 šalice mljevenih lješnjaka

1/2 šalice zobenih pahuljica

sladila

2 žlice praha za puding od lješnjaka

malo ruma

2 žlice Iješnjakova maslaca

malo soli

200 g tofua

Skuhati kremu od vode ili sojinog mlijeka u koje se doda pola šalice zobenih pahuljica, 2 šalice mljevenih lješnjaka i sladilo po želji. Sve prokuhati 5 minuta uz dodatak prstohvata soli. Nakon toga dodati na sitne kockice nasjeckanog tofua, puding izmiješan s malo vode ili mlijeka i miješajući kuhati još 5 minuta. Ostaviti da se malo ohladi i izmiksati za premazivanje torte izvana, dok za nadjev može ostati neizmiksana krema, pa će se u njoj vidjeti komadići tofua.

 

Krema od maka

2 šalice vode ili sojinog mlijeka

1/2 šalice grožđica

l šalica mljevenog maka

1/2 šalice zobenih pahuljica

sladilo

malo ruma

malo soli

200 g tofua

Skuhati kremu od vode ili sojinog mlijeka u koje se doda pola šalice grožđica, pola šalice zobenih pahuljica, l šalica mljevenog maka i sladilo po želji. Sve prokuhati desetak minuta uz dodatak prstohvata soli. Nakon toga dodati na sitno nasjeckane kockice tofua i kuhati još 5 minuta. Ostaviti da se malo ohladi i izmiksati.

Krema od malina

Radi se na potpuno isti način kao i krema od jagoda. Može se dodati i žitarica u pasirane maline.

Krema od marelica

Radi se kao krema od bresaka.

Krema od mrkve

Radi se kao krema od buče, samo što mrkvu treba duže kuhati. Ako dodate žitaricu bit će svijetlija i treba manje zgušnjivača.

Krema od naranče

Ova krema se radi od buče, ali se dodaje aroma naranče ribanjem cijele smrznute neprskane naranče. Obično se radi s dodatkom žitarice, a kriške naranče se koriste za ukrašavanje torte ili kolača. Treba ih preliti čistim prokuhanim agarom.

Krema od rogača

Radi se jednako kao i krema od maka, ali se može izostaviti tofu.

Krema od smokava

Ova krema se radi od svježih ili suhih smokava. Možete je pasirati, ali i ne morate, jer smokva ima vrlo sitne koštice. Ostalo prema općim uputama za kreme.

 

Krema od tofua

200 g tofua

2 šalice rižinog mlijeka s okusom vanilije

2 žlice agara

3 žlice fruktoze

l šalica zobenih pahuljica

Pristaviti kuhati 2 šalice rižinog mlijeka s okusom vanilije i 2 žlice agara, te 3 žlice fruktoze. Kad malo prokuha dodati zobene pahuljice i kuhati 10 minuta, te 200 g izmrvljenog tofua i prokuhati još 5 minuta. Kad se malo ohladi sve uliti u mikser i dobro izmiksati. Ova krema se može raditi i s kuhanom žitaricom, (rižom, zobi ili zobenim pahuljicama). U tom slučaju se tofu i žitarica miksaju hladni uz dodatak jednog dijela mlijeka, i uliju se u prokuhano mlijeko s agarom i fruktozom. Sve zajedno se kuha još 5 minuta, isproba da li dobro želatinira (ako ne, dodati još malo agar-agara ili jednu žlicu praha za puding od vanilije razmućenu s malo hladnog mlijeka ili vode) i još kratko prokuhati.

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

EMOCIJE

KRISTALI

BRZI CHAT

 • Član iridairida

  ♥*

  18.01.2018. 19:13h
 • Član vanessavanessa

  ♥*♪♫ hvala:)

  17.01.2018. 13:33h
 • Član mkrmarmkrmar

  (__)7 (__)7 kavica

  15.01.2018. 09:05h
 • Član mkrmarmkrmar

  Dobro jutro svima !

  15.01.2018. 09:04h
 • Član iridairida

  ostalo sam ti napisala u komentaru...

  14.01.2018. 18:40h
Cijeli Chat

ENERGETSKE TEHNIKE

ISCJELJENJA

MAGAZIN

MAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuMAGIFON - Životne promjene, sudbinaPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runama

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSribebicaIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebDirektni putSemir-magijaInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info

PODLOGE ZA KOLAČE I TORTE TORTE I KOLAČI S KREMAMA