Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član Hilda

Upisao:

Hilda

OBJAVLJENO:

PROČITANO

569

PUTA

OD 14.01.2018.

Susret sa sv. Franjom Asiškim

Susret sa sv. Franjom Asiškim
Krstareći Italijom posjetih Umbriju.

Krstareći Italijom posjetih Umbriju. Pokrajinu u brdima, zemlju iskonske i vanredne ljepote. Takva atmosfera, bistrina zraka i ljepota svjetlosti može se sresti samo u Umbriji. Nebo je svijetloplavo,  posebno duboko plavetnilo, ali se prelijeva u mliječno-bijelim tonovima, kao na slikama majstora rane renesanse. Čempresi poput uskličnika utaknuti u blijedo plavetnilo. Pejsaž upravo profinjen, seoca, između njih vijugave ceste, vinogradi, polja. Tu i tamo poneki srenjovjekovni gradić na vrhu brežuljka opasan zidinama. Sve uronjeno u blijedo plavetnilo. Krajolik poput dionice nježne glazbe. Sada mi je tek jasna profinjenost umbrijskih majstora palete, svaka njihova slika je glazba. Penjem se na brežuljak, u daljini se vidi bazilika sv. Franje. Podne je. Sunce ipak pritislo kroz blijedo plavetnilo. Vruće je, čak i teško, ta sredina je ljeta. Sjednem na kamen pokraj puta. Ljutim se na sunce koje rasipa svoju žestinu po krajoliku. Ususret mi dođe maleni starčić. Pristojno pozdravi, zaustavi se kraj mene. Odmjerim ga od glave do pete, njegova odjeća je sama zakrpa na zakrpi, ali je ipak nekako posebno simpatičan.

 

Kaže -da i ja malo predahnem, te sjedne do mene.

 

 -Samo da nije toliko vruće- odvratim mu. A još se i trebam penjati preko ovog brda.

 

 -Ne ljutite se- odvrati- ta sunce je naš brat, a sada upravo pjeva svoju himnu. Uživajte u ljepoti, slušajte pjesmu našeg brata Sunca, pa vam i vrućina neće teško pasti. Čujete li zrikavca, kako opojno pjeva, on se zna veseliti suncu i svjetlosti- skrene mi pažnju na zaglušujući poj zrikavaca iz obližnjeg šumarka borova. Gledajte ove cvjetove što su uzdigli svoje glavice prema suncu, zar njihove boje nisu ljepše od bilo kojih boja što ih čovjek može stvoriti? Čujete li pjev ptica, niti jedan glazbenik ne može skladati ljepše glazbe - ushićeno reče i nježno se nakloni.

 

- Uostalom da se predstavim - ja sam Francesco de Bernardone, tu iz obližnjeg mjesta, iako je moja domovina čitav božji svijet.

 

-Sudeći prema predikatu uz prezime, vi ste plemenita roda, odvratim.

 

-Da, iako sam spoznao da ništa ne znače časti i blaga ovoga svijeta, odvrati moj novi poznanik. Niste očekivali da plemić okolo hoda ovako pokrpan i otrcan ?-upita me.

 

- Pa da, odvratim nekako u neprilici.

 

 -Gledajte, reče, nije važan vanjski sjaj, bogatstvo, važna je samo ljubav koju nosimo u sebi i dijelimo je s drugima. Pitali su me puno puta, što ti donosiš ? A ja sam im odvratio -ljubav, samo beskrajnu ljubav prema svakom stvorenju. Neki su me shvatili, a mnogi nisu. Šteta za njih, samo gube vrijeme na ispraznosti vanjskoga svijeta

 

Nastavili smo razgovor. Iz daljine se začuju zvona iz Assisija. Starčić se nakloni i prekriži.

 

 U taj čas se na njegovo rame bez ikakva straha spusti malena ptičica i počne cvrkutati.

 

                      

 

 

 

 -Vidite- zovu me, moram poći, reče starčić, nakloni se, i krene putem kroz gaj čempresa. Pošto se udaljio nekoliko koračaja jednostavno nestade u vrtlogu svjetlosti. Jednostavno se rasplinuo.

 

Prvi čas mi ništa nije bilo jasno, a tada povežem, zakrpani sirotan, asiška zvona, ptičica na ramenu, pa to je bio sv. Franjo Asiški. Susret s njim me obogatio za čitav život- shvatila sam,bit života je beskrajna nježnost i ljubav . 

 

KLIKALICE

🔝

KOMENTARI

 • 25.01.2012. 10:45h

  Član sretan_trenutakMerlin1

  artemida

  da hilda vjerujem ti...Asisi ima čudesno ozračje...pod ovim kriem u crkvi svetog Damjana doživjeh nešto slićno...pod tim križem je, kako legenda kaže, sveti Franjo čuo božji glas...sjećam se tišine koja je govorila o miru, blaženstvu i ljubavi...a ti s svoj doživljaj pretočila u predivno štivo...:-)):-))

 • 25.01.2012. 10:47h

  Član wendy.tanjaMerlin7

  Svaki susret sa velikim svecem, dušom, mahatmom, kako god, uvijek me fascinira i raznježi..
  Moj naklon!

 • 25.01.2012. 11:23h

  Član elycaMerlin3

  UREDNIŠTVO za VAŠ IZBOR!!!!

 • 25.01.2012. 11:33h

  Član elycaMerlin3

  a tek mir koji vlada.... stupovi...crkva....Klarise... crkva u crkvi...pečina u crkvi... sad me podsjetilo da je i dan kad sam ja bila bio jako vruć period...bilo je to usred kolovoza .... ali se ne sijećam da sam to primjetila

  Još i sad vidim nježni profil Klarise pod crnom koprenom....i toplinu njenog glasa dok je pokazivama eksponate.... koja preljepa žena....

  Zapravo je moj posjet Assisi... jedina stvar o kojoj se nikad nisam usudila napisat 2 riječi... nešto nevjerojatno... i zato je ovaj tvoj tekst savršen!

 • 25.01.2012. 11:46h

  Član hildaMerlin1

  Drago mi je da sam vas malo podsjetila na Assisi.A i samu sebe.Ima dosta godina da sam napisala. ovaj tekst.Sad sam tek  skupila hrabrost da ga objavim.Hvala na komentarima i Elyce,sada si napisala ,više od dvije riječi o Assisiu.:-)

 • 25.01.2012. 12:14h

  Član mlabosMerlin12

  Grad moje mladosti :)))

 • 25.01.2012. 15:05h

  Član ehoMerlin1
  Nisam bila u Assisiju..ali bila sam u Lurdu...i bio je hladni i kišni svibanj...ali onaj mir,onu tišinu,a tisuće ljudi se moli...nigdje drugdje nisam osjetila...tako je sigurno bilo s tobom Hilda ,pa si onda i vidjela i pričala sa sv.Franjom...na svetim mjestima događaju se prekrasne stvari...
 • 25.01.2012. 16:30h

  Član borivojMerlin3

  Hilda

  poštovana HILDA, red bi bio da ste označili autora ovog haiga crteža s ispisanim haiku:

   

  Daljine me zovu

  u njima ću

  nestati.

   

  Autor: BORIVOJ BUKVA

   

  naćeš to i ovdje:

  https://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=72008

 • 25.01.2012. 16:36h

  Član borivojMerlin3

  KAD SE SPOMINJE SVETOST, ONDA JE TU PRISUTNA I MORALNA OBAVEZA DA SE KOD ISPISA BUDE: ISTINIT, DOBAR, NA LIJEP NAČIN, OTVOREN I ISKREN, S LJUBAVLJU PREMA SVIMA I SVEMU.

  TU NEMA MULJAŽE, NEISKRENOSTI I PROBITKA NA TUĐEM RADU, TOČNO SE TREBA ZNATI ŠTO I KOME PRIPADA. NAZIV URATKA I AUTOR IZLOŽENOG PREDMETA...

  lp, boro

 • 25.01.2012. 18:10h

  Član emilioMerlin2

  Ako želite komunicirati sa pticama ond se odrecite autorskih prava u ljudskom svijetu?

  Naime ptice koliko znam biježe od ljudi...i ponekih životinja?

   

  Sinoć sam uz Grahama Hancocka gledao malo i malu/litle Baku i pomalo shvačam ljude koji su otkačeni,opićeni....ne zavidim joj na ulozi jer možda sam na trenutak bio razuman i razumio sam neke skeptike.

  Znao sam nekoga nalik njoj koji je bio sa Sirijusa....bio sam otvoren/tolerantan.

  Danas bih rekao:Tollu možete vjerovati ali ja preferiram predmetnost.

  Nisam mu više sklon jer ne želim reči Moj Toll pošto postoji bojazan da ja nisam svoj?

  On je rekao nešto o Bogu.....radije kaže Biće?

  Budem i ja...ali

 • 25.01.2012. 21:11h

  Član elycaMerlin3

  Emilio....poviše crkvice gdje je Franjo Asiški propovjedao i pečine gdje je spavao podiguta je crkva.... puna je golubova

  ...ček...imam svoju sliku...i sliku od Vedrana

 • 25.01.2012. 21:13h

  Član elycaMerlin3

  evo kako ptice bježe od ljudi

 • 25.01.2012. 21:59h

  Član hildaMerlin1

  borivoj

  Ja se ispričavam.Mislila sam da su slike na raspolaganju i da se mogu koristiti kao ilustracija  teksta.Sad vidim da sam pogriješila.Inače slika mi se jako sviđala,ali haiku na njoj nisam uspjela pročitati.

  Sad sam naučila.Znači ubuduće ako stavim sliku,napišem ime autora.Hvala na upozorenju.

 • 25.01.2012. 22:17h

  Član dezurnicarobnjakMerlin2

  Photobucket

  a tko je sad autor ???

   

 • 26.01.2012. 08:16h

  Član borivojMerlin3

  dezurnicarobnjak, ne pravi se blesav? ako si nepismen  i neupučen onda ne postavljaj tako glupava pitanja ubuduće.

  -------------- 

  Autor: BORIVOJ BUKVA

  naćeš to i ovdje:

   

  https://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=72008

  u pregledniku uz cip - sveučilišne knjižnice jasno piše:

  crtež: borivoj bukva

 • 26.01.2012. 08:23h

  Član borivojMerlin3

  dušebrižnik

  pardon, ispis je: ILUSTRACIJA: BORIVOJ BUKVA

 • 26.01.2012. 08:31h

  Član borivojMerlin3

  Hilda

  Hilda, draga dušice. Na sve to dobro pripazi, kako sa ilustracijama tako i sa tekstovima... Tu školu na našu veliku žalost, svi smo prolazili u početku...

  Ispod ispisanog haiku uz priložen crtež, jasno u dnu piše prezime i ime autora: Bukva B.

  Drugi put pripazi na to i bit će sve u najboljem redu. Pozdrav!

  Hvala ti da ti se moj crtež svidio.

 • 26.01.2012. 08:34h

  Član borivojMerlin3

  dezurničarobnjak, daj koju riječ ispiši o sebi da bih te se ozbiljnije shvatilo i imali više respekta prema tebi. tko ti jesi, odakle dolaziš, kamo putuješ? jedno je anonimus, a druga je pašta individua, a ne persona...

 • 26.01.2012. 09:13h

  Član hildaMerlin1

  borivoj

  Na kraju ništa nije slučajno.Meni se tvoja slika jako svidjela,a sada znam i više,što do sada nisam.Da je ta slika,u stvari naslovnica na maloj knjizi haiku poezije.Čestitam na njoj.Preslatka je,nemam drugog izraza,kad je tako malena sa ovim lijepim i zanimljivim  crtežom na njoj.

  Pozdrav.

 • 26.01.2012. 09:24h

  Član hildaMerlin1

  Radi ravnopravnosti navodim  da je nladenkina Sveta slika, iridina je ptica.Hvala vam svima na lijepim slikama.

 • 26.01.2012. 09:55h

  Član borivojMerlin3

  Hilda

  Hilda draga dušo! Hvala tebi od srca, Boro

 • 26.01.2012. 10:30h

  Član dezurnicarobnjakMerlin2

  borivoj

  hočemo taksativno nabrajat ?

  • nisam dobio odgovor na pitanje ? gore postavljeno
  • ne drži moralne i neke druge prodike nikome, odakle ti to pravo, ako si i uzimaš pravo, zlouptrebljavaš ga na svoj način
  • članak, koji navodiš nije označen da je zaštičen autorskim pravom ( o tome se može diskutirati, a ujedno pokazuje da se baš i ne snalaziš u nekim pravnim situacijama )
  • @Hilda nije prekršila ništa od ovoga na što se pozivaš, jer tvoju sliku nije prenijela van portala magicus.info ( pročitaj dobro upute o autorskim pravima na portalu magicus.info )
  • tko sam ja ? opet pitanje koje nema baš nikakve veze,  al eto pokušat ću zadovoljiti tvoju znatiželju,  ja sam dezurnicarobnjak, dolazim iz jedne lijepe zemlje koja ima planine, more, jezera, rijeke, ima lijepih žena i muškaraca, ima tako reći svega, putujem jako često  i idem okolo i zezam se, zezam sebe pa onda ostale, evo kao i sada tebe
 • 26.01.2012. 16:32h

  Član borivojMerlin3

  dezurnicarobnjak

  prvo je bilo objavljena haiga kamo i obznanjena unatrag više godina na:

  https://www.worldhaiku.net/

  kasnije dat prikaz na linkovima:


  https://www.alternativa.hr/ osobne/borivoj/art.htm


  https://www.haigaonline.com/ FINALHAIGATALKPAGESIXTEENVOLII .html

  na narednoj stranici ovog linka imaš i komentar, završnice haiga crteža te

  godine na world haiku asociation...

  -------------------------------

   

  dolazim iz jedne lijepe zemlje koja ima planine, more, jezera, rijeke, ima lijepih žena i muškaraca, ima tako reći svega, putujem jako često  i idem okolo i zezam se, zezam sebe pa onda ostale, evo kao i sada tebe - on tako veli

  uporan si ko magarac i tjeraj dalje... magarce pustim na miru, imaju svoj život i neka čine po svome... za mene ti si nebitan!

 • 26.01.2012. 18:31h

  Član magicusMerlin27

  Komentar:

  da ti ne bude jako teško, kod pretraživanja eto i tog ispisa:

  The figures in the picture, wanderers of the sort wse imagine Basho to have been, or more recently, Santoka, might be found as well in Bukva's native Croatia, though probably without this sort of hat. The text of the poem translates to "distance calls me / and I'll disappear / into it". The use of watercoor, and blurring the images as he does here, is is effective in this work, an echo of the same fading before the vanishing point which the poem suggests. The looking does not eliminate the seeing here either: the two figures are engaged in conversation, a moment's pleasantness along the way, but the poem communicates a much more solitary position, where such human contact seems far removed, a luxury rarely to be had.


  Upisao:

  borivoj 26.01.2012 17:21h
  Pripadajući članak:
  Susret sa sv. Franjom Asiškim

 • 26.01.2012. 18:38h

  Član dezurnicarobnjakMerlin2

  ajd kad si toliko navalio

  • znaći bitan sam ti. jer mi izbacuješ linkove i trudiš se dokazati mi da si u pravu, nemoj lagati da ti nisam bitan, to ne radi nitko ako mu nije stalo do nekoga ili nečega
  • preskačeš neke stvari u komentaru, znaći da smo od prilike slični, magarci, jel tako ?
  • ja i dalje tvrdim da @Hilda nije povrijedila tvoja autorska prava, i opet ti skrečem pozornost pročitaj upute o autorskim pravima na portalu magicus.info
  • nije meni teško ništa, i prije nego si ti ovo objavio ja sam već pročešljao pa sam vidio da stranica alteranativa.hr, nema zabrane "Copy Paste", niti bilo kakve druge zaštite po pitanju "CopyRight-a" kao i stranica haigaonline.com, prema tome svatko može skinut sliku i dalje je distribuirat kako želi a da ne govorimo o tome da i ima neku zaštitu, onaj tko zna nešto malo više o kompjueteru može raditi što hoče i par klikova
  • neke pravne osnove za tužbu, ako bi do toga i došlo, ajmo to tako reći nemaš, jer se server alternativa.hr nalazi u Velikoj Britaniji pa prema tome važe zakoni Velike Britanije, a haigaonline.com je  server smješten u Kaliforniji, pa sad opet jako teško da će provider zbog jedne slike ići poduzimati nešto
  • eto ja tako velim dezurnicarobnjak, koji dolazi iz jedne lijepe zemlje koja ima planine, more, jezera, rijeke, ima lijepih žena i muškaraca, ima tako reći svega, putujem jako često  i idem okolo i zezam se, zezam sebe,  pa onda ostale, evo kao i sada tebe ( opet )

   

 • 01.05.2013. 10:41h

  Član vanessaMerlin9

  ...dežurni :)LEPTIRIĆU ŠARENČIĆU sv Franjo Asiški ...blagoslovljena Hilda:)***

SADRŽAJ UPISAO

Član HildaMerlin1 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana hilda dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

IZDVOJENO

Vitamin C

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

SRPANJ...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

 • Član mkrmarmkrmar

  Dobro jutro svima !

  05.07.2020. 09:44h
 • Član magicusmagicus

  Dobar vam dan dragi magicusi. Lp

  01.07.2020. 18:47h
 • Član tantriktantrik

  Hvala Irida!

  23.06.2020. 07:04h
 • Član iridairida

  Tantrik, dobrodošao na magicus! Nadamo se da ćeš pisati o svome radu...

  18.06.2020. 14:36h
 • Član bglavacbglavac

  Pozdrav!

  17.06.2020. 14:00h
 • Član tantriktantrik

  Dobro jutro, dragi magicusi!

  17.06.2020. 07:35h
 • Član bglavacbglavac

  Dobar dan gospodine. Lp

  16.06.2020. 20:19h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info