Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član gemini

Upisao:

gemini

OBJAVLJENO:

PROČITANO

1381

PUTA

OD 14.01.2018.

Ovisni poremećaj ličnosti

Ovisni poremećaj ličnosti
Ovisni obrazac ponašanja je veoma čest u djetinjstvu, no većina adolescenata preraste takvo ponašanje. A što ako ste kronično bespomoćni i nakon 30-e?

Ovisni poremećaj osobnosti, prije poznat i kao astenički poremećaj ličnosti, karakterizira pervazivna psihološka ovisnost o drugim osobama. Razlika između 'ovisne ličnosti' i 'ovisnog poremećaja ličnosti' je na određeni način i subjektivna te na postavljanje njezine dijagnoze djeluju na primjer i kulturološki utjecaji određenog područja.

Osnovna obilježja toga poremećaja su:


- nesposobnost donošenja važnijih životnih ali i svakodnevnih odluka bez prethodnog savjetovanja s drugom osobom
- izbjegavanje osobne odgovornosti i poslova koji zahtijevaju neovisno funkcioniranje,
- izražen osjećaj napuštenosti, beznadežnosti i bespomoćnosti nakon završetka emotivne veze; često ulaženje u nove emotivne veze neposredno nakon završetka prethodne,
- preosjetljivost na kritiku,
- pesimizam i pomanjkanje samopouzdanja, uključujući i vjerovanje da su nesposobni brinuti se sami o sebi,
- izbjegavanje sukoba s ostalima zbog straha da će izgubiti potporu i biti izloženi kritici,
- nesposobnost samostalnog početka zadataka,
- teško podnošenje samoće,
- stavljanja potreba drugih osoba, posebice onih o kojima ovise, ispred vlastitih
- sklonost maštanju, fantaziranju, ostavljanju dojma naivne osobe.

Simptomatika primarnog poremećaja često može biti zamaskirana depresivnim ili anksioznim elementima.
Poremećaj najčešće počinje u ranoj odrasloj dobi i ima najčešće kroničan tijek. Češći je u žena i ima ga oko 0,5 % opće populacije.

Ovisni obrazac ponašanja je veoma čest u djetinjstvu, no većina adolescenata, možemo to jednostavno reći, preraste takvo ponašanje.

Nažalost, u određenog broja osoba takvo 'ovisničko ponašanja' se zadrži i dodatno pojačava u odrasloj dob i u skladu s time postavlja im se dijagnoza ovisnog poremećaja ličnosti.

Uzrok toga poremećaja nije poznat, no nagađa se da se javlja kao posljedica međudjelovanja bioloških i razvojnih čimbenika. Prema mišljenju nekih istraživača autoritativan i prezaštitnički roditeljski odgoj može određenu osobu predodrediti za razvoj ovisnog poremećaja ličnosti.

Osobe kojima je postavljena dijagnoza ovisnog poremećaja ličnosti imaju također veći rizik oboljeti od depresije, zloporabe psihoaktivnih sredstava (najčešće alkohola ili opijata), fizičkog, emotivnog ili seksualnog zlostavljanja. Najčešće izbjegavaju zahtjevnija radna mjesta obilježena visokom razinom odgovornosti, te su istaknuto nervozni i napeti u situacijama kada moraju sami donijeti neku važniju odluku. Socijalne relacije su izrazito reducirane, i svedene samo na one osobe o kojim su ovisni.

Kao i kod ostalih poremećaja ličnosti, osobe koje imaju ovisni poremećaj ličnosti najčešće ne odlaze same potražiti liječničku pomoć. Psihoterapija je glavna metoda liječenja. Svrha je pomoći osobi da postane aktivnija i neovisnija, i da nauči prihvatiti nove, zdravije načine stvaranja socijalnih odnosa.

Naglasak se stavlja na kratkotrajnu terapiju budući da dugotrajnije liječenje može dovesti do razvijanja ovisnosti o samom terapeutu. Jedna od specifičnih strategija koje se primjenjuju je asertivni trening kako bi se pomoglo u razvijanju samopouzdanja. Terapija lijekovima koristi se samo u slučaju istodobnog postojanja prije navedene depresivne i anksiozne simptomatike, pri čemu treba biti oprezan jer takvi bolesnici imaju veći rizik razvoja ovisnosti ili zloporabe lijekova.

Za MojDoktor: Davor Bodor, dr.med, specijalizant psihijatrije

www.Net.hr/zdravlje

KLIKALICE

🔝

KOMENTARI

 • 26.09.2008. 15:07h

  Član vajranMerlin3 izgradnja karaktera je jedna od manifestacija koja ce nam pomoci da dospijemo do viseg stupnja razvoja. duhovnog ili svjetovnog, svejedno... ustvari, karakter osobe je taj koji ukazuje na stupanj povezanosti osobe sa vlastitom dusom. kada niste u ravnotezi, veza izmedju vas i duše, vise duse je mala... izrazito mala. labilan karakter ukazuje na labilnu vezu sa dusom. a kada veza sa dusom nije stabilna onda onda energetski centri u nasem energetskom tijelu upravljaju nizim energetskim tijelima. umjesto duse.. ovdje bi mogli reci ili upitati se... tko zapovijeda... nasi energetski centri ili nasa dusa. nekako mi se cini da je tu negdje uzrok laganih psihickih poremecaja. ustvari su to poremecaji vezani za devijacije u izgradnji karaktera osobe. mogli bi cak i reci da mnogi koji nailaze precesto na probleme u zivotu kao i mnogi koji pate zbog mnogocega, imaju velike karakterne devijacije.. devijacije reciprocne poteskocama na koje nailaze. da bi zivjeli moramo savladati razne vjestine. te vjestine potrebne u svakodnevnom zivotu isto tako moraju biti u ravnotezi. razvoj vjestine koju usvajamo ovisi o kvaliteti vjestina koje smo usvojili. razvoj cakri i vjestina su u uzajamnoj vezi. kada ste savladavanjem vjestina razvili solar.. radite nesto.. dizbalans u razvoju energetsih centara i savladanih vjestina ce dovesti do devijacija u psihi.. ne radite nesto prije nego je vasa energija za to spremna. trebalo bi izgraditi karakter odnosno usvojiti vjestine najprije... ako to ne ucinimo iz toga ce se izroditi cijela paleta ovisnih poremecaja... i inih drugih. izgradnja karaktera je temelj zdravog psihickog zivota... moze li se pomoci... moze. i to tako da cemo sa energijama uciniti ono sto osoba sama nije ucinila...
 • 26.09.2008. 15:55h

  Član dinajaMerlin2 čitajući gornji tekst i Vajranov komentar pitam se što je uopće poremećaj ličnosti i što čitaoc koji zaluta na stranice \"net. hr zdravlje2 ili na ovu stranicu na portalu može zaključiti. Prije nešto više od stotinjak godina je Herman Hesse pisao o istom problemu. Predlažem da pročitamo još jednom što nam taj veliki pisac piše o tom problemu. Njegovih sedam pripovijedaka pripada ranoj fazi njegove stvaralaštva: nastale su u razdoblju između 1903. i 1906. godine, u vrijeme dok je autor u domovini i svijetu bio još razmjerno nepoznat. Najkraća među njima, prozna skica Vuk prvi je književni tekst Hermanna Hessea u kojem je upotrijebio svoj znameniti motiv VUKA kao napaćenog, progonjenog i usamljenog bića koje se bori za opstanak. Tome motivu, proširenom i obogaćenom problemom dvojnosti čovjeka, Hesse će se ponovo vratiti tek četvrt stoljeća poslije u STEPSKOM VUKU, romanu koji će mu osigurati svjetsku slavu, a nama čitaocima otvoriti puteve ka spoznavanju problema poremećaja osobnosti . Pripovijetke LATINSKI ĐAK, IZ DJETINJSTVA, LINŠTAK i PRVA PUSTOLOVINA posvećene su temama mladosti, sjećanjima na sretnu nevinost djetinjstva, prva prijateljstva, ali i rane spoznaje i iskustva mladalačke ljubavi. CASANOVINO OBRAĆENJE pripovijeda uzbudljivu epizodu iz života slavnoga pustolova i svjetskog putnika Giacoma Casanove. To je duhovita i pomalo sjetna priča o LJUDSKOM KARAKTERU i ljudskim slabostima koje katkada, jače od svih težnja za dobrotom, upravljaju našim životima. POD STARIM SUNCEM ironično-tužna je pripovijest o potonulim sudbinama nekada uspješnih ljudi koji, na zalasku života, svoje posljednje utočište pronalaze na rubu grada, pod krovom ubožnice optimistična imena - K Suncu. Evo prisjetih se već davno pročitanog i potaknuta ovim prilogom ću se vrataiti dobroj literaturi iz koje se uvijek iznova nešto može naučiti.......
 • 26.09.2008. 16:08h

  Član kajaMerlin5 Draga moja Dinaja!! Veoma te cijenim i poštujem.....ali draga .....kad meni gori pod petama ...kad hoću zdravlje čovjeku a on mi umire na rukama, kad hoću ljepotu harmoničnog života a oko mene vlada prokletstvo ...ja jednostavno nemogu ići po recept u neku knjigu...gdje je to autor proživio ili mi samo daje smjernice KAKO??? ....MOŽE ME USMJERITI, DATI MI IDEJU .....ali ne može to izvršiti umjesto mene...JER TO MOGU JEDINO SAMA....... Znači sve dosada pročitano i naučeno od drugih u meni se je oblikovalo kao RECEPT MOGA ŽIVOGA DJELOVANJA ...!Oprosti mi...ali što će mi sve dosadašnje znanje iz pročitanih knjiga ......AKO JA NEMOGU ISCJELITI ČOVJEKA...DOVESTI HARMONIJU ŽIVOTA U OKOLINU U KOJOJ ŽIVIM ????? ..Pusa
 • 26.09.2008. 16:31h

  Član dinajaMerlin2 da draga Kaja ti imaš pravo u tom trenu kada ti pacijent umire na rukama ne možeš ići u biblioteku i tražiti knjigu.....ja svakodnevno govorim sebi samoj uči i umrežavaj znanje da se ne nađeš u situaciji da ti GORI POD PETAMA..........što smo više pročitali i naučili to nam je jednostavnije umrežavati znanje i izvlačiti zaključke.........ja sam navela pripovjedke Hermana HESSEa kao primjer iz dobr literature, ali to može biti Dostojevski, Thomas Mann.........kada sam se odlučila da pomažem čovjeku odredila sam i svoj put u ovom širokom svijetu u kojem se znanje u zadnje vrijeme iz sata u sat umnožava.........na dobrim temeljima lako je nadograditi znanje i tada u treptaju oka izvlačimo iz ladica svoga sjećanja prave odluke i pronalazimo za pacijenta i njegovu dobrobit prava riješenja.........
 • 26.09.2008. 16:48h

  Član vajranMerlin3 kako lijeciti ovisni poremecaj licnosti... evo jedne od metoda. obicno se radi o poremecaju oba solar plexusa, prednjeg i zadnjeg srcanog centra i ajne. ponekad u rijetkim slucajevima i krunske cakre. poremecaj se manifestira u vidu neravnomjerne velicine tih centara, kao i u vidu neujednacene kolicine energije u njima. treba ih jednostavno dovesti u ravnotezu. ponekad je u tezim slucajevima potrebno napraviti energetsku zastitu odnosno stit na krunu, ajnu i solar, prednji i zadnji. kao i stit na auru. obicno je potrebno jedan do dva tretmana. ustvari smo tako samo ispravili greske u covjekovom karakteru na nacin da smo unaprijedili njegov duhovni razvoj odnosno uspostavili tu mogucnost. dali smo mu opciju da brze savlada vjestine potrebne za funkcioniranje u svakodnevnom zivotu. doveli smo ga u energetsku ravnotezu, dali mu mogucnost da ojaca svoje pozitivne stavove prema stvarima i osobama. doveli smo ga u situaciju da brze iznalazi rjesenja za ucinjene greske. dobio je mogucnost da se lakse nosi sa vlastitim slabostima. ustvari smo poradili na uzroku...
 • 26.09.2008. 16:58h

  Član vajranMerlin3 ...odnosno, objasnili smo glavnim krivcima tj. energetskim centrima da je doslo vrijeme da dio vlasti i donosenje nekih odluka moraju prepustiti razini suptilnijoj od njihove i to za dobro svih... dovoljno se spustiti na njihovu razinu komunikacije i ponasanja i lijepo zamoliti... lijepa rijec i malo ljubavi je sasvim dovoljno.
 • 26.09.2008. 17:03h

  Član dinajaMerlin2 odlično objašnjenje, hvala Vajran sada mi je puno razumljiviji tvoj prvi komentar. pošto je moj način obrade pacijenata sasvim drugačiji ja se, zbog neznanja u takvom načinu usmjeravanja energije, ne smijem upuštati u takvu vrstu tretmana, ali je uvijek dobro znati kome treba pacijente uputiti..........mislim da je paralelan slijed terapija najbolje riješenje za pacijente.........ja moje pacijente upućujem na spoznaju geometrije tijela i dinamike spiralnih treptaja njihove kinetičke energije........na taj način razbijam blokade nastale u tijeku kinetičke energije često izazvane psihičkim stanjima........
 • 26.09.2008. 17:19h

  Član vajranMerlin3 paralelan slijed terapija je preporucljiv... posebno u slozenijim slucajevima. tada je neophodan. zato jer svugdje ima jedan dio koji nedostaje...
 • 26.09.2008. 17:24h

  Član geminiMerlin4 Volim ovisnosti (ali ne ono alkohol, droga i to), šteta što mudre osobe znaju da se u svemu treba biti umjeren.
 • 01.07.2016. 11:30h

  Član srceMerlin3

  Pravoslavni monah Arsenije... beseda ovisnoj omladini...mislim da nemate predrasude.


 • 01.07.2016. 11:30h

  Član srceMerlin3

SADRŽAJ UPISAO

Član geminiMerlin4 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana gemini dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

IZDVOJENO

Vitamin C

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

SRPANJ...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

 • Član mkrmarmkrmar

  Dobro jutro svima !

  05.07.2020. 09:44h
 • Član magicusmagicus

  Dobar vam dan dragi magicusi. Lp

  01.07.2020. 18:47h
 • Član tantriktantrik

  Hvala Irida!

  23.06.2020. 07:04h
 • Član iridairida

  Tantrik, dobrodošao na magicus! Nadamo se da ćeš pisati o svome radu...

  18.06.2020. 14:36h
 • Član bglavacbglavac

  Pozdrav!

  17.06.2020. 14:00h
 • Član tantriktantrik

  Dobro jutro, dragi magicusi!

  17.06.2020. 07:35h
 • Član bglavacbglavac

  Dobar dan gospodine. Lp

  16.06.2020. 20:19h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info