Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član bglavac

Upisao:

bglavac

OBJAVLJENO:

PROČITANO

373

PUTA

PRIJETI LI HRVATIMA IZUMIRANJE

PRIJETI LI HRVATIMA IZUMIRANJE
Ako Hrvatska želi da Hrvati kao narod i dalje postoje, prioritet treba dati pronatalitetnoj populacijskoj politici i selektivnoj migracijskoj politici. U protivnom bi Hrvati mogli postati samo dio povijesti. Je li opstanak Hrvata ugrožen, pročitajte u članku.

Opće je poznato da je posljednjih godina u Hrvatskoj mortalitet veći od nataliteta. Iz godine u godinu, smrtnost u Hrvatskoj je veća od broja rođenih. Ako se takav trend nastavi, za pola stoljeća Hrvatska bi mogla biti siromašnija za znatan broj ljudi. Predviđa se da će ta brojka sezati i do jedne trećine ukupnog stanovništva Hrvatske. Ovakav trend u državi bi mogao ostaviti velike posljedice, za početak u gospodarskom sektoru, a kasnije i na sam opstanak Hrvata.

Demografska kriza

Prema statističkim podacima, prosječan Hrvat u većini slučajeva nema nijedno dijete, a ako ima djece tada u prosjeku ima jedno, što znači da bi u bliskoj budućnosti Hrvatska mogla biti zemlja u kojoj prevladavaju isključivo umirovljenici. Do 80-ih godina prošlog stoljeća broj rođenih u Hrvatskoj je rastao. No, nakon toga broj rođenih Hrvata je u stalnom padu. Statistički gledano, 2002. godine rođeno je 42% manje djece nego krajem 70-ih godina 20. stoljeća. Stanovništvo Hrvatske se već više desetljeća ne obnavlja. Od 1990. godine Hrvatska bilježi pad nataliteta. U Hrvatskoj se odvija pojava koja se jednostavno rečeno naziva prirodna depopulacija te je trenutna slika hrvatske populacije loša što potvrđuju i demografi riječima: "Hrvatska ima malo mladih i sve manje te puno starih i sve više", riječi su Jakova Gele profesora demografije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu koji nastavlja: "I u Hrvatskoj i u Europi ukupno prosječno stanovništvo se smanjuje kad eliminiramo migracije." No situacija u Hrvatskoj poznata je i ostalim razvijenim zemljama svijeta. Na smanjenje nataliteta, kako u Hrvatskoj tako i u drugim zemljama, utječu društveni, socio-psihološki i gospodarski faktori.

Omjer između zaposlenih i umirovljenika je gotovo 1:1. Jedan umirovljenik dođe na 1,3 zaposlena. Što se tiče strukture stanovništva, prema podacima iz 2002. godine samo jedna trećina radi, jedna četvrtina su umirovljenici, a ostatak odlazi na uzdržavani dio stanovništva. Prema riječima prof. dr. sc. Jakova Gele broj osoba iznad 60 godina se svake godine povećava za preko 1%, a osoba iznad 75 i 80 godina za preko 2%. Tako da već danas imamo više osoba u mirovini nego mladih recimo ispod 20 godina tvrdi prof. Gelo. Čini se da ni produktivna zaposlenost u Hrvatskoj joj ne ide u prilog s obzirom da je iznimno niska. Osim što je životni vijek stanovništva produžen, mnogi odlaze u prijevremene mirovine ili otkupljuju staž. Postoje vrlo konkretni odgovori zašto je situacija takva kakva je. Prema riječima profesora Gele postoji jedna teorija koja to objašnjava, a zove se teorija demografske tranzicije koja kazuje da je logičan razvoj stanovništva povezan s gospodarskim i društvenim faktorima te demokratizacijom. Iz tog kuta može se zaključiti da je Europa visoko razvijeno društvo u kojem postoji ravnopravnost spolova koja je više manje postignuta, uz visoku zaposlenost muškaraca postoji i visoka zaposlenost žena, postoji težnja izjednačavanja prava oba spola te želja za dokazivanjem prisutna i kod muškaraca i kod žena tako da unutar toga i relativno visokog standarda djeca dolaze kao nekakav teret objašnjava prof. Gelo.

Iako je s ovakvim podacima hrvatska država upoznata još od kraja prošlog stoljeća, ipak se ništa nije promijenilo. Sve ostaje u teoriji, a malo toga se provodi u djelo. Već 70-ih godina prošlog stoljeća hrvatski demografi su počeli upozoravati na negativna demografska kretanja u Hrvata, ali te informacije nisu naišle na pozitivan odjek, tj. nitko im nije pridavao previše pažnje. "Hrvatska je 1968. godine imala manji broj živorođene djece po jednoj ženi nego što je trebalo da bi se obnavljalo stanovništvo", naglašava prof. Gelo te nastavlja riječima da je stopa ukupnog fertiliteta 1968. godine pala ispod 2,1 (prosječno djece po jednoj ženi u fertilnoj dobi), a što označava stopu koja je potrebna da bi se obnavljalo stanovništvo. Demografi su 70-ih godina 20. stoljeća ukazivali da zbog toga što stopa fertiliteta pada ispod obnavljajuće da će djeca rođena tada za 15-ak ili 20 godina ući u fertilnu dob te će biti malobrojnija. Upozorenja su išla puno dalje tvrdi prof. Gelo uz riječi: "Mi smo već tada govorili o stagnaciji stanovništva Europe, o ubrzanom demografskom starenju i o mogućem opadanju udjela ukupnog stanovništva, a napose udjela Europe u svjetskom stanovništvu."

Trend u kojem se Hrvatska trenutno nalazi predstavlja demografsku krizu u Hrvatskoj. Uz pad nataliteta, Hrvatska bilježi i velik broj iseljavanja i to uglavnom radno-sposobnog stanovništva što također utječe na znatno smanjivanje broja stanovnika. Također, to je jedan od značajnijih utjecaja na smanjenje nataliteta u Hrvatskoj. Je li bi pomoglo podizanje stope ukupnog fertiliteta, čini se da ne. Prof. Gelo tvrdi da je praktički ne izvedivo dići opću stopu ukupnog fertiliteta na 3 koliko je ona prosječna u svijetu, jer sa tom stopom ni Europa ni Hrvatska ne bi mogle obnavljati svoje stanovništvo u istom broju bez migracija iz razloga što je iznimno mali udio žena u fertilnoj dobi. "Kad bismo uvećali višestruko novčane iznose za rodiljne naknade i dječje doplatke, kad bismo mladima osigurali čim završe školovanje da ih čeka dobar posao te da čim se zaposle mogu riješiti stambeni problem, opet bi većina rješavala prije karijeru i ostalo nego se odlučivala za brak i djecu. Tako da promjene tih trendova ne možemo očekivati da će se dogoditi", tvrdi prof. Gelo. Razina obrazovanosti u Hrvatskoj je također iznimno niska, te velik broj obrazovanih ljudi napušta Hrvatsku. Za Hrvatsku je to iznimno velik gubitak, a pogotovo iz razloga što umjesto mladoga i obrazovanog stanovništva, u Hrvatsku dolazi ono koje ima slabiji obrazovni status.

Prema ovim podacima, Hrvatska naočigled polako odlazi u zaborav te prema predviđanjima UN-ovog odjela za stanovništvo koji izrađuje dugoročne projekcije za sve države diljem svijeta na temelju dosadašnjih populacijskih trendova, prognoza za Hrvatsku je čak i ispod očekivane. Naime, broj stanovnika Hrvatske bi polovicom 21. stoljeća mogao pasti na brojku od 3,5 milijuna, a krajem 21. stoljeća u njoj će živjeti tek 2,9 milijuna ljudi! Iste procjene imaju i stručnjaci s Katedre za demografiju Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, objavljene u publikaciji "Temeljne značajke demografskog razvoja Hrvatske - bilanca 20. stoljeća".

Zaustavljanje negativnog trenda

Hrvatska vlada je jako dobro upoznata s ovim problemom. Nacionalni program razvitka Republike Hrvatske Ministarstva razvitka i obnove iz 1995. godine imao je tendenciju poraditi na ovom negativnom trendu. No i danas je zaustavljanje negativnog trenda tema hrvatske vlade. Prema riječima prof. Gele, Hrvatska izdvaja direktno kroz rodiljne naknade, dječje doplatke i razne druge pomoći negdje preko 500 milijuna eura godišnje. "Ali to nije dovoljno," tvrdi prof. Gelo, te nastavlja: "Nažalost da i udvostruči iznos u financijskom smislu ne bi bilo značajnog pomaka, jer bi trebalo niz drugih mjera. Trebalo bi i psihološki djelovati jer je vrlo malo mladih žena koje razmišljaju na način želim se udati i želim imati dijete." Izgleda da se situacija znatno promijenila u odnosu na rađanje i brak te prof. Gelo naglašava: "Ta ideja se počne javljati iza 30-ih godina. To je već problem. Tada je veći postotak žena koje ne mogu imati djecu te je rizik začeća i rođenja djeteta mnogo veći, a ako se odluči ići na to tada je to jedno maksimalno dvoje djece. To nije dovoljno da se situacija bitno promijeni, da mi za 30 godina isto imamo relativno mladu snagu koja će moći održavati brojnu umirovljeničku populaciju i koja će razvijati gospodarski ovu zemlju."

No, neki se zalažu za "obnavljanje" hrvatske države putem velikog broja Hrvata koji žive u dijaspori. Jedino moguće rješenje da se Hrvatskoj pomogne na ovakav način je privući hrvatske iseljenike da se vrate u svoju domovinu. Prema demografskim podacima, kad bi se Hrvati iz dijaspore vratili u domovinu, u Hrvatskoj bi živjelo oko 5,5 ili 6 milijuna stanovnika. Ostaje jedino pitanje koliko će Hrvatska biti uspješna u ovoj nakani i hoće li uopće provesti ovakav oblik akcije u djelo. No, prof. Gelo se ne slaže s ovom teorijom. Njegovo je mišljenje to da populacija koja je otišla iz Hrvatske u masovnim migracijama 70-ih godina i 90-ih godina raspadom Jugoslavije već ostarila, pogotovo ona iz 70-ih godina, tako da će se u Hrvatsku vratiti umirovljenici čija djeca su rođena u inozemstvu i nemaju se namjeru vratiti u Hrvatsku. "Ako bi se vratili," tvrdi prof. Gelo "Hrvatska bi morala doseći tako visoku razinu gospodarskog razvoja da ne privlači samo strani kapital, već da privlači i visoko obrazovane ljude koji će tu imati dobar posao, dobre plaće te da privlači i srednju klasu koja tu može pristojno živjeti." Očekivanja su da bi Hrvatska tu razinu mogla dosegnuti možda tek 50-ih ili 60-ih godina 21.stoljeća. Hrvatski iseljenici ne bi spasili demografsku sliku hrvatske populacije, mišljenje je prof. Gele.

Demografi su 2001. godine iznijeli podatke u kojima stoji da su, osim Splitsko-dalmatinske županije, sva područja u Hrvatskoj podložna izumiranju. Ove podatke potkrepljuju činjenice da 68% gradova bilježi negativni prirodni prirast te da je 3% naselja u Hrvatskoj prazno. Osim toga, demografi su 2001. godine iznijeli podatak u kojem stoji da 85% hrvatskih naselja gubi stanovništvo! Također postoji podatak koji kaže da je 2003. godine rođeno najmanje djece u Hrvatskoj u proteklih dvjesto godina. Baby-boom(ić) koji je trajao od 1996.-1998. godine prema istraživanjima bio je rezultat koji je dobiven iz dva razloga. Prvi od njih je taj što je velik broj izbjeglica iz BIH za vrijeme rata u Hrvatskoj našao utočište, a drugi je taj da su u proračune uzeti i podaci za djecu čije majke žive u inozemstvu, ali im je prebivalište registrirano u Hrvatskoj. Prema demografskim predviđanjima, samo vrlo programirana i poticajna pronatalitetna politika mogla bi zaustaviti negativan prirodan prirast stanovništva Hrvatske.

Rat glavni krivac

Domovinski rat također ima udjela u cijeloj priči jer je uvelike poremetio demografsku sliku Hrvatske. Prof. Gelo iznosi svoje mišljenje: "Rat nije naštetio toliko hrvatskoj populaciji samim stradavanjem stanovnika. Dijelom je došlo i do odlaganja brakova te je raspad Jugoslavije doveo do migracija. Iz Hrvatske je otišlo gotovo pola srpskog stanovništva, a dio se vratio te se još uvijek vraća. Također bio je manji broj živorođene djece 1991. i 1992., a pogotovo 1993. i 1994. godine, dok se 1996. i 1997. godine popravila situacija, a tada je ponovno nastavljen trend opadanja živorođene djece. Ono što je stradalo je mlađa populacija, tako da je domovinski rat doveo do demografskog starenja te je povećan broj invalidnih osoba, i to ne samo fizičkih, već i broj osoba s PTSP-om. Povećan broj invalidne i psihotične populacije doveo je do toga da oni ne sudjeluju u reprodukciji i stvaranju novih naraštaja." Osim što je došlo do promjena u strukturi stanovništva, Hrvatska je u periodu nakon završetka rata bila fokusirana isključivo na poratnu obnovu te nije bila u stanju poduzimati ikakve mjere koje bi uravnotežile demografsku sliku države. Iako neke države ne znaju što bi učinile s visokim prirodnim prirastom, Hrvatsku muče problemi sasvim drugačije prirode.

Hrvati izumiru?

Kao što je već navedeno, prosječan Hrvat ima jedno ili nijedno dijete. Taj podatak već uvelike otežava porast stanovništva u Hrvatskoj, jer je za to potrebno minimalno troje djece po obitelji. Ovakva slika je poprilično opasna za budućnost Hrvata. Osim što je hrvatski natalitet ugrožen, ugrožena su i hrvatska naselja. Velik dio teritorija Hrvatske bilježi pad stanovništva iz razloga što je na tim područjima mortalitet veći od nataliteta. Osim toga, nemoguće je obnoviti trenutnu sliku tih područja jer nema dovoljno stanovništva koje bi sudjelovao u procesu revitalizacije. Prema riječima prof. Gele, kroz cijelo 20. stoljeće govorilo se o opasnosti koja prijeti otocima, budući da su oni podosta ispražnjeni te iznosi činjenice da je Lika imala četiri puta više stanovnika prije 100 godina nego što ima danas i da su ruralni prostori opustjeli, a gradovi su narasli. "Osim Splita, svi drugi gradovi nisu prostor u kojem se lako odlučuje na više djece tako da svi ti gradovi imaju prirodnu depopulaciju", tvrdi prof. Gelo, te nastavlja: "S druge strane prostor Zagreba, Zagorsko-krapinske, Varaždinske i Bjelovarsko-bilogorske županije je demografski ostario. No, županija Grada Zagreba je u nešto boljoj poziciji jer se u okolicu Zagreba doseljava mlađe stanovništvo, pa se brojčano stanovništvo povećava te ima i više djece, ali prirodni prirast ipak nije pozitivan." Zapravo su svi prostori Hrvatske ugroženi te prema riječima prof. Gele najbolje stoji Splitsko-dalmatinska županija i od većih gradova Split. "Oboje imaju nešto više živorođene djece nego što stanovnika umire", tvrdi prof. Gelo. Jednom riječju, proces izumiranja postaje sveprisutan. Činjenica je da trend izumiranja traje i da se nastavlja. Postoje prognoze demografa koja tvrde da će se stanovništvo Hrvatske do 2050. godine smanjiti za oko 600 000 - 800 000 stanovnika. U skladu s tim, krajem 20. stoljeća, osim podržavanja projekta o većem broju djece u obitelji, Hrvatska je izradila i Nacionalne programe razvitka otoka te donijela Zakon o područjima od posebne državne skrbi te je krenula u izradu Zakona o stimuliranju nedovoljno razvijenih područja i područja koja su demografski opustjela.

U prilog hrvatskoj situaciji također idu i migracije u i izvan granica Republike Hrvatske. "I uz pozitivnu migracijsku bilancu i Hrvatska i Europa će imati manji broj stanovnika za 50 godina", tvrdi prof. Gelo. U prilog joj ide i budući gospodarski razvoj koji treba poraditi na ravnomjernijom raspodjeli između urbanih i ruralnih područja. Kako? Tako da će Hrvatska trebati učiniti život u ruralnim područjima jednako privlačnim kao i onaj u urbanim. Činjenica je da bez razvoja gospodarstva, niti će žene htjeti rađati više djece niti će se usporiti rast prosječne starosti Hrvata, koja trenutno iznosi 39 godina. U skladu s podatkom o prosječnoj starosti, Hrvatska je zašla u duboku demografsku starost. Prema riječima prof. Gele Hrvatska će za 50 godina imati za 10 godina starije stanovništvo, što znači da će prosječna starost stanovništva biti 50 godina, te će više od 1/3 stanovništva biti u staračkoj dobi, a mladog stanovništva do 15 godina starosti će biti 12-13%. "Dominirati će starija radna populacija koja je manje produktivna i manje kreativna te koja će uvijek biti u strahu od gubljenja posla ako ga ima ili ako ga izgubi vrlo teško će ga ponovno dobiti, tako da će zbog tih demografskih razloga i gospodarski razvoj biti ugrožen", tvrdi prof. Gelo. U skladu s navedenim, država treba krenuti u ozbiljnu akciju osiguravanja boljih uvjeta života svojim naraštajima ako želi da od Hrvatske ne ostane samo njezino ime.

Hrvatska - zemlja useljenika?

Uzimajući u obzir spomenute migracije koje mogu doprinijeti boljoj demografskoj slici Hrvatske, demografi predlažu useljeničke kvote, koje imaju sve razvijene zemlje. Naime, hrvatska obala bi mogla postati područje iznimno velike potražnje pa samim time i čimbenik brojnih imigracija. Iako se zalažu za useljeničke kvote, demografi ukazuju i na potrebu za ravnotežom. "Sve zemlje koje su imigracijski aktivne i trebaju radnu snagu promišljaju kako rješavati problem nedostatka radne snage. Hrvatska danas ima niz zanimanja za koja nema radnu snagu te se za sad to rješava kroz radne dozvole i sivu ekonomiju. U budućnosti će Hrvatska trebati radnu snagu za željeni gospodarski razvoj. Tada se to rješava načinom zapadnoeuropskih zemalja kroz izdavanje radnih dozvola i boravišnih prava te se može utjecati na to kome se hoće dati, a kome ne", tvrdi prof. Gelo te nastavlja: "Kako će to Hrvatska izvesti trenutno je teško zamisliti, ali određenu politiku će država morati zauzeti i provoditi." Dopuštanje imigracija u Hrvatsku bez ikakve selekcije i bez ikakvih zabrana, opustošiti će državu od njenog autohtonog stanovništva. Samim time država će se vratiti na početak cijele priče tj. na negativan trend prirodnog prirasta, u ovom slučaju u još problematičnijem obliku, jer će strani državljani činiti većinu nad hrvatskim državljanima. Također su neka od predviđanja da će u bliskoj budućnosti Hrvatsku naseliti 100 000 Kineza.

Prema najnovijim UN-ovim prognozama, Hrvatska će problem depopulacije rješavati imigracijskom politikom. Jedino ju to rješenje može spasiti od nepovratnog gubitka stanovništva. UN smatra da će u Hrvatskoj najviše doseljenika biti iz Albanije. Osim hrvatske obale, područje naseljavanja bi mogla postati i Lika, budući da zauzima 10% površine Hrvatske, a na njoj živi samo 1% stanovništva Hrvatske! Kao što prof. Gelo kaže: "Hrvatsku će popraviti doseljenici iz nekih drugih krajeva, koji nisu rođeni u Hrvatskoj i koji nisu nikada ovdje živjeli."

No, zašto bi netko uopće došao u Hrvatsku? Upravo se iz ovog pitanja saznaje odgovor zašto će Albanci naseliti Hrvatsku. Naime, Hrvatska je relativno siromašna zemlja. Jedini sektor gdje može pridobiti imigrante je turizam, a tu se misli na struke kao što su konobari i kuhari. Za ostala zanimanja uslužnog sektora teško da se može natjecati s ostalim zemljama Europe, budući da su ona tamo puno više plaćena, pogotovo ako se radi o stručnjacima. S obzirom da postoje i siromašnije zemlje od Hrvatske, kao što su Albanija, Kosovo, BIH, Rumunjska, Bugarska i Ukrajina, upravo će stanovnici tih zemalja naseliti hrvatski teritorij. "Popraviti će ju oni stanovnici gdje se živi lošije pa je Hrvatska ovakva kakva je danas za njih prihvatljiva", tvrdi prof. Gelo.

Planovi za budućnost

Trenutno je situacija takva kakva je i nerealno je za očekivati da se znatnije promijeni u dvije ili tri godine te je činjenica da su demografske politike skupe. S obzirom na uočene demografske pravce u Hrvatskoj, nametnula se obveza zaustavljanja negativnog trenda u prirodnom prirastu hrvatskog stanovništva. Koliko je hrvatska populacijska politika uspješna u svom kretanju prema poboljšanju trenutne situacije postoje razni stavovi. Prof. Gelo tvrdi da je Hrvatska tek od 2006. godine dobila populacijsku politiku na sjednici održanoj u Saboru što je nazvano Nacionalnom populacijskom politikom no, ona nije samostalna već ju ugrađena u ostale politike. Prava recimo na dječji doplatak i rodiljne naknade, o školovanju i besplatnim udžbenicima, te zbrinjavanju djece nisu za sve već samo za siromašnu populaciju jer je uveden imovinski cenzus objašnjava prof. Gelo. "Izdvajanjem samo za najsiromašnije nemoguće je tim mjerama postići određene efekte i to se vidi", tvrdi prof. Gelo, dodajući: "Te mjere o kojima govorim će stupiti na snagu tek sljedeće godine, pa ćemo vidjeti kakve će efekte ostvarivati, ali moje su prognoze da nažalost neće popraviti niti malo tu sliku."

Populacijska politika je skup mjera i akcija, najčešće ugrađenih u pozitivna zakonska rješenja i provedbene akte kojima država usmjerava razvoj vlastita stanovništva, njegovo brojčano kretanje, prostorni razmještaj, brojnost živorođenih i umrlih, a posredno usmjerava promjene u dobno-spolnim, socio-ekonomskim i obrazovnim strukturama stanovništva. Ovisno o postavljenim ciljevima usmjeravanja demografskih procesa, snazi djelovanja i učinkovitosti ciljanih pronatalitetnih aktivnosti i mjera, duljini i vremenu primjene propisanih mjera, država kroz različite političke akcije, može polučiti manju i veću uspješnost populacijske politike. Dakle, jednostavno rečeno - ako Hrvatska želi da Hrvati kao narod i dalje postoje, prioritet treba dati pronatalitetnoj populacijskoj politici i selektivnoj migracijskoj politici. U protivnom bi Hrvati mogli postati samo dio povijesti.

 www.funkymem.com

KLIKALICE

🔝

KOMENTARI

 • 09.03.2018. 20:50h

  Član iridaMerlin28

  jednoga dana će moliti, zakonski naređivati i plaćati ženama da rode, a one neće htjeti....možda u Hrvatskoj uzgoje prvo dijete u petrijevoj zdjelici...???

 • 10.03.2018. 04:33h

  Član emilio-iiMerlin0

  Šta bi mu to......

  .....značilo *Cover up mirrors - (they reinforce agreements and put attention on the self).* u smislu "potrebni su vam drugi da vam daju vaše ja" i zašto bi razbijanje Mirrorsa izazvalo 7 godina nesreče!?

  Šta mu znači *Each time the transformation comes from the Usher.

  "Ordinarily once the Ushers do their work of helping us perceive the various energy configurations as 'objects,' the assemblage point is fixed once and for all and the assemblage point does not move thereafter.* tojest ako bismo Pedagogiju posmatrali u kontekstu "ako nisi ukorijenjen u Biću onda si izgubljen u svom umu"?!

  Ako je ruka koja daje uvijek iznad one koja prima nije li to kako kada bi sebe Transferirali a sa drugima Trgovali?

  Kada bogati postaju još bogatiji to bi bilo very nalik onome "što ste brži u pripisivanju verbalnih i mentalnih oznaka i slika to če vaša stvarnost biti površnija i bezživotnija"?

  Kada govorimo o "trodiobi vlasti" to onda nije daleko od "trodiobe plijena" baš kao što i mudraka i ludaka dijeli samo jedna dlaka?

  Govoriti o "transormaciji svijesti" a bez prethodne Rekapitulacije je kao i kada Vuk mijenja dlaku ali čudan ostaje?

  Ako riba smrdi od glave a vrijeme je u našem umu i nema ždrijelo ali sve proždire to je kao i kada riječi pripadaju svijetu oblika a mi smo riječiti objekti među objektima?

  Pošto smo i uvijek zabrinuti ali i nikada iz onog razloga iz kojeg mislimo da jesmo onda to samo znači da problem nije riješiv tamo gdje je nastao?

  Kada bi normalno bilo isto što i ludo tada bismo nešto što je potpuno neprirodno uzimali kao zdravo za gotovo a biti na zdravo bolestan mu dođe kao živ pokopan?

  Kada nekome damo svoj um a onda mu i putem svoje instalacije imputujemo svoje inerese onda on zapravo i dobrovoljno radi za nas pa i jer i nezna za Sebe?

  **Society is oriented toward a "poor baby" syndrome (society and the individual are at effect).

  Drills to resolve this: Write your internal dialogue down for 3 days, wait three days and read it. Mark up the newspaper wherever the poor baby concept is expressed.

  We presently have a mating/courtship compulsion.

  The self is presented as a "poor baby" to the world.

  Stalking the self - see how you are living.**

  P.S:Ako bi pak muškost bila kao produžetak ženskosti onda če i Angelini sinovi da omaste brke..... ili sudeči po naštiklanoj pozadini???

  Ali mi također izvozimo i tovljenike..... a uvozimo svinjske glave??

 • 10.03.2018. 05:08h

  Član emilio-iiMerlin0

  Kada bi povezali Odašiljače......

  ......ili se zapitali u kontekstu "Odašiljanja i Privlačenja" šta nam to "oni" Udahnjuju da smo tako Izdašni!?

  Pa bi i ono "sve što vas ne čini Slobodnima to vas Zarobljava" bilo kao "što vas ne Smiruje to vas Uznemiruje"?!

  A ono da Slatko kvari a Gorko liječi??:

  ***Sealed Units of Energy

  Speaking about the luminous egg in one of our conversations, Carlos stated that we all were sealed units of energy. He had, however, previously said something that appeared to contradict that statement: he had said that self-importance drained our energy. At the appropriate moment, I asked him about it. “It’s not a contradiction at all,” he replied, smiling. "It’s just another misunderstanding due to the inadequacy of our vocabulary. And if we throw the usual difficulty of using words and semantics to refer to energy phenomena into the bargain, you can get an idea of how complicated it can sometimes be to explain these topics. The fact is that our speech really lacks words capable of describing certain phenomena of sorcery. Because of that, poor interpretations occur. To try and avoid that problem, I have borrowed words from several languages and even created some new ones, but the situation is more serious than it appears to be since the modern man believes that if one cannot express something in words, it doesn’t exist.” To make me see that not everything can be transmitted by means of language, he introduced me to a number of words that did not have a literal translation and required long explanations in order to clarify their meaning. As an example, he said that the oriental concept of ‘Ch’i,’ when taken to mean ‘energy’ conveyed only part of its deeper meaning. Another example he mentioned was that, in the English language, there was no intrinsic difference between the Spanish words ‘ser’ and ‘estar’, as both concepts were expressed by the verb ‘to be’. He added that in some northern countries there was no equivalent for the word ‘passion’, which meant that even if people felt that emotion, they were unable to express it. He said all that to make me realise how easy it was to get lost in the labyrinth of words and their meanings, which was the source of the confusion. He went on to say that at the moment of birth all of us received a basic bequest of energy, which amounted to the sum of the passion our parents expended during our conception. “That energy was encapsulated as part of the gift of life. It is all the capital we have; it is what we are. Now, what we make or don't make of it is the individual responsibility of each one of us. The process of being alive transforms our basic energy into a by-product: our perception, which generates experience, stored as memory. Together, they produce the coveted self-awareness. The level of an individual’s awareness can be measured in terms of his aptitude to be attentive to himself and to his environment. Attention is therefore the key element in the transformation and enhancement of gross energy into refined awareness. Growth of awareness is the sorcerers’ goal. That is why they constantly exercise their attention. They deliberately design exercises in avoiding distraction. By doing that, they significantly increase their ability to concentrate.” He remarked that he had found sculpting to be a very useful tool for cultivating attention. Through sculpting, he learned that, when the internal dialogue is cancelled, one gives the best of himself to the task at hand. “How can awareness be enlarged?” I asked. “During our lifetime, each one of us develops our basic energy in different ways. Knowing the importance of looking after it, warriors save their energy and accumulate it through acts of impeccability. Their basic energy is to them like a seed that sleeps, dreaming dreams of abundance. In those dreams, it frees its tremendous potential and transforms into a luxuriant fruit-bearing tree. By the same token, warriors know that their potential energy can likewise grow, and
  expand beyond its limits. In theory, there is no limit to enhancement of awareness. It could keep on growing and growing, perhaps forever. To achieve this, all one needs is impeccability. That is the purpose of the sorcerers’ continuous effort to be impeccable: they are fighting to become more aware. But watch out! Because the energy can also be spent until nothing remains.” Carlos explained that energy can be exhausted unconsciously, as it generally happens to people in the pitiless hands of the ego, who spend all their time firing off their emotions in interactions they maintain. “Instead of spending their life dissipating their personal power in sterile relationships, sorcerers have discovered that it is possible to gather personal power through acts of sobriety and impeccability. They use the art of stalking to stalk themselves, not to deceive others.” He said that with a touch of sarcasm, aware of my own feeble attempts in that direction. He went on: “For seers, awareness has the appearance of a very bright, sticky, transparent elastic shell forming a cloak around the luminous egg. It is like an enveloping brilliance. Even though it should be abundant, that luminescence is almost absent in our species. That is so because awareness generated by the experience of being alive gets constantly obliterated by the quotidian, by our routines. That is the price the predatory Universe charges for giving us life." As I gazed at him, hungry for more, Carlos continued: “The Universe charges us tax through flyers, the predatory aspect of cosmic energy. We are like chickens for them; they see us exactly as we see cattle: as a source of food. Just like we take advantage of other species, we are milked and eaten without compassion by the flyers. Do you ever wonder why people have emotional ups and downs, or difficulty remembering their dreams and sometimes even the details of the previous day’s events? That is the work of the predator who extracts our very best from us.” I asked him how much energy a person had left after being thus “milked.” He replied: “What we have seen is that the level of awareness in people generally doesn't grow above the height of the big toe. We can measure the energy level of a person by the amount of time they can keep their attention fixed. You can verify this yourself. Observe those around you and you will see that hardly anybody manages to concentrate for any length of time. That’s how fucked we are as a species! Even if someone does try to be more attentive, he can only manage to do so with difficulty, because the awareness accumulated by the process of being alive is constantly cut back by the flyers; consequently, the sheen of awareness never gets to develop, because the flyers do not let it. Our mind is actually the flyer advising us minute-by-minute to behave as imbeciles. That's why we spend our life wasting our energy on self-indulgence and useless outbursts of ego. Why do you think almost nobody manages to stop the internal dialogue? This shouldn’t be so difficult for an aware species like ours; however, the predator that consumes us leaves us only just enough awareness to keep us alive.” “And how do they consume us?” I asked with a lump in my throat. Imitating the constrained tone of my voice, he replied jokingly: “They eat us with a knife and fork.” He laughed heartily, and then added in a more serious tone: “They consume our energy whenever it is dissipated in the form of feelings and emotions.” “Any type of emotion?” I asked. “Sure. Emotions act as ejectors of energy and there is always a flyer around, ready to
  take advantage. This goes for any type of emotion we generate. Be it love, hate, repulsion or tenderness, the intensity of the energy is frontally ejected out of the fibres of the luminous egg in the form of waves. The expelled energy is what the flyers consume. Using our ego as front in our interactions with the world forces us to carry on exhausting our energy. Whenever someone throws a tantrum, you can be sure that there is a flyer around to take advantage of such a waste. The same happens when strong emotions arise during sports competitions, or when we go to the movies or the theatre where the feelings of fear, anxiety, love, tenderness, and so on arise within us. Those emotions, too, attract the eaters. That's why sorcerers recommend investment instead of entertainment. We are really under cross-fire. The society and the way we live are designed so that we can be constantly “milked”. Reacting to the world, we drain our luminous mass, our precious energy of self-awareness. Generally speaking, what is left barely suffices us to maintain our day-to-day life. That is why people live as they do. They are like automatons: they get up and go to work in order to sell the best time of their life to the highest bidder in exchange for the means to go on living with the sole goal of being able to carry on working to produce more energy for the benefit of the third party. It really is a terrible vicious circle, very hard to break.” In answer to my question whether it was possible for an ordinary person to realise the truth about their situation, Carlos confirmed that it was theoretically possible to reach the condition of emotional indifference towards oneself through reasoning and coming to conclusions regarding our energy priorities. In practice, however, there is no way a person embroiled within the context of luminosity deterioration can react in time. “One would never find sufficient energy. One would always be a step behind the necessary action,” he pointed out. “What can we do, then?” I mumbled. “Since we are left to our own resources, we have only one option: to preserve the energy we were born with. Impeccable warriors don’t need anyone to guide them, as saving energy becomes self-explanatory to those who are attempting to be more aware.” “Then the flyers do consume our basic energy?” I enquired. I wanted to know if the flyers’ predation irretrievably harmed our energy, or if we could reverse the process. He explained: “In normal circumstances, the process of energy predation can definitively be reversed so that we can recover our full luminosity. That is possible because what the flyers consume is not the basic energy as such, but the energy processed and transformed into feelings and emotions. That is what gets ejected out of our energy mass when we fire our emotions off. The basic energy remains within us like the root of the tree of life. As I have already said, that energy is sealed.” We remained silent for a few moments. My head was spinning; the implications of what Carlos was saying were astronomical. Anticipating my thoughts, he continued: “Energy is there to be used. It is like a fire whose flame, once ignited, can only be used or wasted. Impeccability means using the energy to generate more awareness. In that process, the warrior always chooses the path every step of which he enjoys, living intensely through every minute because he knows that the flame of life is not eternal. We are truly immersed in a world of mysteries, and the greatest of all pleasures is to unveil those mysteries one by one, like when one is a child and everything is new and vibrant. That is how saved energy enables us to make increasingly longer jumps each time, until we end up taking off and flying. The possibilities for those that manage to save energy are truly extraordinary, as they
  can get to the point where their awareness increases to levels inconceivable to the average man. It is in fact possible to reach total awareness this way.”***

 • 10.03.2018. 05:22h

  Član emilio-iiMerlin0

  Aber wieder...... nochmal

  *

  Lagano umire onaj …

  Lagano umire onaj koji ne putuje, onaj koji ne čita, onaj koji ne sluša muziku, onaj koji ne nalazi zadovoljstvo u sebi.
  Lagano umire onaj koji uništava vlastitu ljubav,
  onaj koji ne prihvaća pomoć.
  Lagano umire onaj koji se pretvara u roba navika, postavljajući si svaki dan ista ograničenja, onaj koji ne mijenja rutinu, onaj koji se ne usuđuje odjenuti u novu boju, onaj koji ne priča s ljudima koje ne poznaje.

  Lagano umire onaj koji bježi od strasti
  i njenog vrela emocija;
  onih koje daju sjaj u očima i napuštenim srcima.
  Lagano umire onaj koji ne mijenja svoj život kada nije zadovoljan svojim poslom ili svojom ljubavi, onaj koji se ne želi odreći svoje sigurnosti radi nesigurnosti, i koji ne ide za svojim snovima; onaj koji si neće dozvoliti, niti jednom u svom životu, da pobjegne od smislenih savjeta…

  Živi danas, učini danas, riskiraj danas!
  Ne dozvoli lagano umiranje!
  Ne zaboravi biti sretan!

  Pablo Neruda

  & Step by step..... moj Stjepane!?

  1.Ne idi protiv sebe

  2.Ne gradi okolnosti protiv sebe

  3.Ne idi sa onima koji idu protiv tebe

  I'.Prije svega tko sam Ja

  II.Tu sam je kao Diši

  III.Hvala ali i nema na čemu

 • 10.03.2018. 07:49h

  Član bglavacMerlin12

  Lagano umire onaj....istinito! Lp

SADRŽAJ UPISAO

Član bglavacMerlin12 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana bglavac dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

IZDVOJENO

Vitamin C

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

VELJAČA...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

 • Član mkrmarmkrmar

  Svjetlosni zagrljaj

  16.02.2020. 12:18h
 • Član mkrmarmkrmar

  Dobar dan svma !

  16.02.2020. 12:17h
 • Član bglavacbglavac

  Nedjelja, predivan dan, neka vam je radostan. LP

  16.02.2020. 08:31h
 • Član vanessavanessa

  ♥ ☕️Lp ♥ ☕️♥ ☕️♥ ☕️♥ ☕️

  15.02.2020. 15:39h
 • Član bglavacbglavac

  Drago nam je da si tu. Lp

  12.02.2020. 09:02h
 • Član www.yahoo.comwww.yahoo.com

  ☕️♥♫♥ ☕️♥

  12.02.2020. 08:34h
 • Član iridairida

  Mirjana*♥*

  04.02.2020. 13:10h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info