Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član gemini

Upisao:

gemini

OBJAVLJENO:

PROČITANO

1679

PUTA

OD 14.01.2018.

Meditacija (razne vježbe) - Kontemplacija - Koncentracija - Meditacija na plamen svijeće...

Meditacija (razne vježbe) - Kontemplacija - Koncentracija - Meditacija na plamen svijeće...
Vidjeti treba komičnu, zabavnu stranu svega toga –za sam početak. Jer ako več na početku mislite da ne možete, to će vam se i dogoditi. U meditaciji vidite kroz iluziju prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Prošlost je samo sadašnje sjećanje ili stanje, budućnost samo sadašnja projekcija, a sadašnjost i sama nestaje prije no što ju zahvatimo. Prije samog početka htio bih napomenuti da se meditaciji treba pristupiti bez ikakvih očekivanja, več s radoznalošču i tajnovitošču … Treba obustaviti razmišljanje o meditaciji i osloboditi se od prošlih sjećanja. Svaki trenutak meditacije je potpuno jedinstven i zaseban za sebe tako da se meditacija ne može suditi prema prošlom iskustvu ili prema teoriji.

Vidjeti treba komičnu, zabavnu stranu svega toga –za sam početak. Jer ako več na početku mislite da ne možete to će vam se i dogoditi. U meditaciji, vidite kroz iluziju prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Prošlost je samo sadašnje sjećanje ili stanje, budućnost samo sadašnja projekcija, a sadašnjost i sama nestaje prije no što ju zahvatimo. Prije samog početka htio bih napomenuti da se meditaciji treba pristupiti bez ikakvih očekivanja, več s radoznalošču i tajnovitošču …

Treba obustaviti razmišljanje o meditaciji i osloboditi se od prošlih sjećanja. Svaki trenutak meditacije je potpuno jedinstven i zaseban za sebe tako da se meditacija ne može suditi prema prošlom iskustvu ili prema teoriji.

Kad meditirate tradicionalno je i najbolje, ako možete, sjesti s prekriženim nogama uspravnih leđa ali bez krutosti. No, najvažnije je osjećati se udobno, pa je bolje sjesti u stolicu ako je sjedenje prekriženih nogu bolno.

Jednostavno zaronite u meditaciju u ovom trenutku s cijelim umom, i oslobodite se oklijevanja, dosade ili uzbuđenja . U ovu svrhu kroz stoljeća budističke prakse razvijene su mnoge vrste uvodnih meditacijskih praksi, a najvažnije su meditacije na disanje, recitiranje mantre i tehnike vizualizacije.

Prvo, pustite da um prati kretanje daha, naunutra i navan, sve dok dah ne postane miran i spokojan. Onda sve više umom pratite dah sve dok se čitavo biće ne čini sjedinjeno s njime.
Naposljetku postanite svjesni kako dah napušta tijelo i odlazi u prostor, pa postepeno prenesite pažnju s daha na osjećaj prostornosti i širenja.

Puštajući ovaj zadnji osjećaj da se pretoči u popunu otvorenost, prelazite u sferu bezoblične meditacije. Po svoj prilici gornji opis tri temeljna aspekta čini se nejasnim i nedovoljnim. Ovo je neizbježno kad se opisuje ono što je ne samo onkraj riječi, već i onkraj misli. Ovi aspekti upućuju samo na praksu nečega što je, u suštini uvod u pravo meditativno stanje.

Ponekad se u meditaciji može iskusiti prekid normalne svijesti, nenadana i potpuna otvorenost. Ovo iskustvo izniče samo kad ste prestali razmišljati u terminima meditacije i objekta meditacije. To je bljesak stvarnosti, iznenadni uvid koji se ispočetka javlja rijetko, a onda, uz neprekidnu praksu, sve češće. To ne mora biti naročito razorno ili eksplozivno iskustvo, već samo trenutak velike jednostavnosti.

Nemojte učiniti grešku da svjesno nastojite proizvesti ponavljanje ovih iskustava, jer to bi bila izdaja prirodnosti i spontanosti stvarnosti .

Probajte ovu metodu odnosno ove vježbe - mogu reći da je zanimljivo nakon par vježbi čovjek se već prilagodi disanju, razmišljanju i jednostavno najveća fora je popustiti se osjećajima i intuiciji. Već ako ne možemo postizati nirvanu ko Sai Baba i kompanija, ovo je odlična metoda s kojom možemo započeti novi dan ili još bolje otići u carstvo snova.

Meditacija 1. Korak

Koju stvar prije svega očekujemo od meditacije? Mir. Mir i ništa drugo. Mir je početak ljubavi. Mir je ispunjenje istine. Mir je povratak izvoru. Meditacija se poput ptičijih krila uvijek širi u Mir, Svjetlost i Ushićenje. Samo meditacija može stvoriti savršenstvo. Meditacija nas vodi s onu stranu naših čulnih nezadovoljstava, s onu stranu našeg razložnog uma. I konačno, meditacija nas može obdariti dahom savršenstva.

Meditacija je dinamika na unutarnjim razinama svijesti. Dok meditiramo, ono što zapravo činimo je da ulazimo u dublje predjele našeg bića. Tada smo u mogućnosti na površinu iznijeti bogatstvo koje imamo duboko u sebi. Meditacija nam pokazuje kako možemo za nečim težiti i, istovremeno, kako da to postignemo. Ako svakodnevno meditiramo, možemo biti sigurni da su unutarnji i vanjski problemi našeg života riješeni.


Vježba 1. - Svijest o dahu

Meditacija je najprirodnija stvar koja postoji i zato je moramo prakticirati, inače sve će se završiti samo na teoriji.

Sada kada znate osnove za početak meditacije uradit ćemo vrlo jednostavnu vježbu. Od sad pa nadalje uvijek prije meditacije isključite mobitel i osigurajte da vas nitko ne uznemirava. Cijeli dan ste na raspolaganju drugima, ali sad je vrijeme samo za vas.

Sjedite sa ispravljenim leđima, ali tako da se osjećate ugodno i opušteno. Ruke položite na krilo ili kako vam najviše odgovara. Zatvorite oči. Svu pažnju usmjerite na svoje disanje. Dišite polagano, duboko i što sporije, ali bez napetosti u grudima. Skoncentrirajte se na svaki svoj udisaj i izdisaj. Sljedećih pet minuta ne mislite ni na šta drugo nego na udisaj i izdisaj.

Ovo je vrlo jednostavna vježba, ali učinkovita. Oslobodit će vas unutarnje napetosti. Mir koji ste osjetili pokušajte zadržati što duže u svom biću.


Vježba 2. – Udisanje u srčani centar
Nastavit ćemo s vježbom disanja, jer disanje je vrlo važno u meditaciji. Udisat ćemo na srčani centar. Srčani centar (duhovno srce) ili srčana čakra nalazi se u sredini vaših grudi. Točnije šest prstiju od sredine grla prema dolje i 12 prstiju od pupka na gore, a četiri prsta širine. U srčanom centru prebiva vaša duša. To je mjesto na koje uvijek pokažemo prstom kada kažemo JA. Sigurno nećemo pokazati na nogu ili glavu, pokazujemo uvijek na srčani centar. To sigurno nije slučajno. Inače, kroz cijeli tečaj, većinu naše pozornosti usmjerit ćemo na ovu čakru, jer je to najsigurnije mjesto za koncentraciju i meditaciju.

Sjedite u položaju koji vam najviše odgovara sa ispravljenom kralježnicom. Osjećajte se opušteno i ugodno. Zamislite da ne udišete i izdišete na usta i nos nego kroz srčani centar. Sada molim vas, udahnite i zaustavite dah na nekoliko sekundi, te osjetite kako u svom srčanom centru zadržavate dah koji je životna snaga. To će vam pomoći da razvijete unutarnju sposobnost za meditaciju. Izdahnite također kroz srčani centar. Ponavljate ovo svjesno i koncentrirano sljedećih pet minuta. Ako osjetite napetost u grudima, skratite vrijeme zadržavanja daha.

Ako ste čisti početnik, onda morate početi sa čitanjem duhovnih knjiga i spisa. To će vam dati inspiraciju. Ali to bi morale biti knjige duhovnih Učitelja u koje imate bezuvjetno povjerenje. Postoje učitelji koji su dosegli najvišu svijest i čitanje njihovih knjiga će vas zasigurno nadahnuti. Bolje je ne čitati knjige koje su napisali profesori, školski učitelji ili neki tragaoci, koji su još uvijek na putu samospoznaje, ali je nisu još dosegli. Samo oni koji spoznaju Istinu bit će sposobni dati Istinu. Inače će se dogoditi da slijepac vodi slijepca.

Za meditaciju je potrebna inspiracija koju može pružiti pisana riječ. Duhovnu knjigu možemo kupiti u deset sekundi. Za čitanje je potrebno nekoliko sati. Shvaćanje knjige traje i do nekoliko godina. Ali živjeti istinu iz knjige, za to je potreban ne samo jedan životni vijek, već i nekoliko inkarnacija.

Najbolji način da počnete učiti meditirati je kroz druženje s ljudima koji meditiraju već neko vrijeme. Oni nisu u stanju podučavati vas, ali mogu vas inspirirati. Ako imate prijatelje koji meditiraju, samo sjednite pored njih dok meditiraju. Vaše unutarnje biće će nesvjesno preuzeti nešto od njihove meditativne moći. Pri tome vi im ništa ne kradete, vaše unutarnje biće samo prima od njih pomoć, bez vašeg vanjskog znanja.

Ako mislimo da smo mi ti koji pokušavamo meditirati, onda nam se meditacija čini složenom. No to nismo mi, to čini naš unutarnji Pilot, Svevišnji, koji stalno meditira u nama i kroz nas. Mi smo samo posuda koja Njemu omogućuje da nas ispuni Svojom cjelokupnom Sviješću. Mi krećemo osobnim naporom, no kada jednom uđemo duboko u sebe, onda uviđamo da nije naš napor ono što nam omogućava ulazak u meditaciju. Svevišnji je taj koji meditira u nama i kroz nas pri našoj punoj svijesti i s našom privolom.

Vježba 3. – Udisanje mira i radosti

Prvo na što morate misliti dok vježbate tehnike disanja jest čistoća. Vaš se dah vrlo lako može pročistiti ako za vrijeme udisanja možete osjetiti da dah dolazi izravno od Boga, od Čistoće same. Zatim, svaki put kad udahnete pokušajte osjetiti da u svoje tijelo unosite beskrajni mir. Miru je suprotan nemir. Kad izdišete, nastojte osjetiti da istiskujete uznemirenost iz sebe, a isto tako i nemir koji je posvuda oko vas. Kad budete disali na taj način, otkrit ćete da vas nemir napušta. Kad to odvježbate nekoliko puta, pokušajte osjetiti da udišete snagu iz svemira, a dok izdišete, osjetite kako iz vašeg tijela izlazi strah. Kad ste tako učinili nekoliko puta, pokušajte osjetiti da u sebe udišete beskrajnu radost, a izdišete tugu, patnju i potištenost.

Na ovaj način možete prizivati razne kvalitete, a oslobađati se problema njima suprotnim. Na primjer, udišete svjetlost, izdišete tamu, udišete snagu, izdišete slabost, udišete hrabrost, izdišete strah itd.

Meditacija 2. korak

Na putu spoznaje postoje tri koraka koje tragaoc mora proći da bi dosegao Cilj. To su: koncentracija, meditacija i kontemplacija. Koncentriramo se jer želimo dostići Cilj. Meditiramo zato što želimo živjeti u srcu Cilja. Kontempliramo zato jer želimo postati Cilj.

Prema jednom općenitom pravilu tragaoci koji tek ulaze u duhovni život trebali bi započeti s koncentracijom i vježbati je najmanje par mjeseci. Jednom kada naučite kako se koncentrira, meditacija postaje jednostavna. No čak i kada ste sposobni meditirati, dobra je zamisao da se koncentrirate nekoliko minuta prije no što ćete započeti dnevnu meditaciju.

Koncentracija

Kad se koncentriramo, mi smo poput metka koji prodire u nešto ili poput magneta koji privlači predmet koncentracije prema nama. U tim trenucima ni jednoj misli ne dopuštamo da uđe u naš um, bila ona božanska ili nebožanska, dobra ili loša. U koncentraciji se sva pozornost uma mora usmjeriti na određeni predmet ili subjekt. Ne gledamo niti prema naprijed, niti prema unatrag niti prema gore niti prema unutra, samo nastojimo prodrijeti u predmet svojom snažnom koncentracijom. To nije agresivan način ulaženja u nešto. Ta koncentracija proizlazi iz nepokolebljive volje duše ili iz snage volje.

Kad se koncentriramo, moramo osjećati da snaga naše koncentracije proizlazi iz srčanog centra, a onda odlazi gore prema trećem oku. Znači svjetlost duše nadolazi iz srca i prolazi kroz treće oko. Tada s tom svjetlošću ulazimo u predmet koncentracije i poistovjećujemo se s njime. Na posljednjem će se razvojnom stupnju koncentracije u predmetu koncentracije otkriti skrivena, prvobitna Istina.

Vježba 4. – Vježba koncentracije „Točka“

Ako želite razviti moć koncentracije, možete iskušati sljedeću vježbu. Najprije dobro umijte lice i oči hladnom vodom. Zatim načinite crnu točku na zidu u ravnini očiju. Stanite licem prema točki, na udaljenosti dvadeset pet centimetara i koncentrirajte se na nju. Nakon nekoliko minuta pokušajte osjetiti kako vaš dah pri udisanju zapravo dolazi iz te točke, te da i ona isto tako udiše uzimajući zrak od vas. Pokušajte osjetiti da postoje dvije osobe: vi i crna točka. Vaš dah dolazi iz točke, a njezin dah dolazi od vas.

Za deset minuta ćete, ako vam je koncentracija jaka, osjetiti kako vas je vaša duša napustila i ušla u crnu točku na zidu. U tom času pokušajte osjetiti da razgovarate sa svojom dušom. Vaša duša vas odvodi u svijet duše zbog spoznaje, a vi odvodite dušu u tjelesni svijet zbog očitovanja. Na taj način možete vrlo lako razviti moć koncentracije.

Vježba 5. – Vježba koncentracije „Vizija i stvarnost“

Slijedi još jedna vježba koju možete iskušati. Prvo napravite vrlo malenu kružnicu na zidu u ravnini očiju i u njoj crnu točku. Kružnica bi morala biti bijela, ne plava ili crvena niti bilo koje druge boje. Zatim stanite licem prema zidu na udaljenosti od metra i usmjerite pozornost na kružnicu. Oči vam moraju biti opuštene i poluotvorene. Neka snaga vaše koncentracije dolazi od sredine vašeg čela. Nakon tri, četiri minute otvorite oči do kraja i pokušajte osjetiti da ste cijeli od glave do pete – vaše oči. Cijelo vaše tjelesno postojanje postalo je ništa drugo nego vizija, a ta je vizija usmjerena na točku u kružnici.Zatim počnite smanjivati predmet koncentracije. Nakon par sekundi pokušajte osjetiti da je cijelo vaše tijelo postalo sitno kao točka na zidu. Pokušajte osjetiti da je točka drugi dio vašeg vlastitog postojanja. Zatim uđite u točku, probijte se kroz nju i prođite na drugu stranu. S druge strane točke pogledajte unatrag i pogledajte svoje vlastito tijelo. Vaše je fizičko tijelo na jednoj strani, ali ste vi snagom koncentracije svoje fino tijelo poslali na drugu stranu točke. Svojim finim tijelom vidite svoje fizičko tijelo, a fizičkim tijelom vidite svoje fino tijelo.

Kad ste se počeli koncentrirati, vače je fizičko tijelo postala sama vizija. Tada je točka još bila vaša stvarnost. Kad ste ušli u točku vizija i stvarnost postali su jedno. Vi ste bili vizija i vi ste također bili stvarnost. Kad ste iz točke pogledali unatrag prema sebi, postupak se obrnuo. U tom času ste vi postali vizija izvan sebe samoga, a mjesto na koje ste se vratili, vaše tijelo, bilo je stvarnost. Onda su vizija i stvarnost opet postale jedno. Kad na taj način uspijete vidjeti viziju i stvarnost, vaša je koncentracija posve savršena.

Meditacija

Koncentracijom usmjeravamo pažnju na što manji predmet, no u meditaciji našu svijest širimo u beskraj. Posao je koncentracije očistiti puteve za meditaciju. Kad meditiramo, nastojimo se proširiti kao što ptica širi svoja krila. Nastojimo proširiti svoju ograničenu svijest i ući u Univerzalnu svijest, gdje je radost, mir i Božanska snaga.

Meditacija je poput spuštanja na dno mora, gdje je sve mirno i tiho. Na površini ima možda mnogo valova, no to ne djeluje na more ispod površine. U svojim najdubljim dubinama more je sama tišina. Kad počnemo meditirati, prvo nastojimo posegnuti za svojim vlastitim unutarnjim postojanjem, za svojim pravim postojanjem, tj. za morskim dnom. Misli nas ne mogu uznemiriti jer je sav naš um mir, tišina, jedinstvo. Kao ribe u moru one skaču i plivaju, ali ne ostavljaju trag. Zato kad smo u najdubljoj meditaciji, osjećamo da smo mi more, a morske životinje ne mogu djelovati na nas. Osjećamo da smo nebo a sve ptice koje prolijeću pokraj nas ne mogu nas uznemiriti. Naš um je nebo, a srce nam je beskonačno more. To je meditacija.

Jedna kratka priča iz Upanishada (indijski sveti spisi): Učenik je molio svog Učitelja da mu objasni što je meditacija i kako se meditira. Učitelj je vidio da učenik još nije spreman te ga još nije htio podučavati. No kako je učenik neprestano dosađivao s pitanjem što je meditacija, Učitelj popusti te upita učenika:“Reci mi što je između jedne misli i sljedeće misli?“. Učenik je malo razmišljao pa reče: “Pa, ništa. Ništa nije tamo. Prazno.“ Učitelj reče: “E, to prazno malo više razvuci i to je meditacija.“

Vježba 6. – Vježba meditacije „Nebesko prostranstvo“

Držite oči poluotvorene i zamišljajte golemo nebo. U početku pokušajte osjetiti da je nebo ispred vas, poslije nastojte zamisliti da ste vi tako prostrani kao što je nebo ili da ste samo to nebo.

Nakon nekoliko minuta, molim vas, zatvorite oči i pokušajte vidjeti i osjetiti nebo u svom srcu. Molim vas, osjetite kako ste vi univerzalno srce i da je u vama ono nebo na koje ste meditirali i s kojim ste se poistovijetili. Duhovno je srce beskonačno prostranije negoli je to nebo, tako da u svojoj nutrini možete lako udomiti nebo.

Vježba 7. – Vježba meditacije „Morsko dno“

Sličnu vježbu možete napraviti sa dnom mora. Znači, spuštate se prema dnu mora, koje je u vašem duhovnom srcu i kako ste mu bliži osjećate sve veći mir i tišinu. Dok se konačno ne spustite na dno gdje vlada apsolutni mir i tišina. Dno mora je potpuno bijelo, a oko vas je more svjetlosti, mira i tišine. Ako vam dođu neke misli, zamislite da su samo male ribe koje plove pored vas, ali vas ne uznemiravaju. Vi ste sami mir i tišina stopljeni s morem svjetlosti.

Kontemplacija

Kroz koncentraciju postajemo usmjereni prema jednom cilju. Kroz meditaciju proširujemo svoju svijest u Beskraj i ulazimo u njegovu svijest. Ali u kontemplaciji urastamo u sami Beskraj, a njegova svijest postaje naša vlastita. U kontemplaciji mi smo istodobno u najdubljoj koncentraciji i najvišoj meditaciji. Kad se koncentriramo na Boga, možemo Ga osjetiti točno pred sobom ili pokraj sebe. Kad meditiramo, na putu smo osjetiti Beskonačnost, Vječnost i Besmrtnost u sebi. Ali kad kontempliramo, shvatit ćemo da smo mi sami Bog, da smo mi sami Beskonačnost, Vječnost i Besmrtnost.

Kontemplacija znači naše svjesno jedinstvo s beskonačnim, vječnim Apsolutom. U kontemplaciji Tvorac i tvorevina, onaj koji ljubi i Ljubljeni, znalac i Znanje – postaju jedno. U kontemplaciji postajemo jedno s Tvorcem i u svojoj nutrini vidimo cijeli svemir.

Kontemplacija se pojavljuje nakon mnogo godina, kad netko postane vrlo napredan u duhovnom životu. Kontemplacija je najviša prečka na unutarnjoj ljestvici. Vrlo, vrlo malo tragaoca ima sposobnost postizanja čak i ograničene kontemplacije, a i oni je svakako ne mogu postići po svojoj volji.

U vašem slučaju, još nema potrebe za kontemplacijom, zato što vaša koncentracija i vaša meditacija još nisu savršene. Kad vam koncentracija i meditacija postane savršena, morat će se i kontemplacija usavršiti. Tada ćete zaista biti sposobni ući u Najviše.

Meditacija općenito

Prisjetimo se svega do sada rečenog o tome kako bi trebao izgledati svakodnevni život meditacije:
naći miran i čist kutak u svom stanu koji će biti namjenjen samo za meditaciju. Možete ga opremiti po svom vlastitom osjećaju, staviti svijeću, mirisni štapić, cvijet, sliku duhovnog učitelja koji vas inspirira. Najbolje je odrediti mjesto u nekom kutu vaše sobe preko kojeg se neće prolaziti.

Potrudite se da vas nitko ne uznemirava, meditirajte sami, isključite mobitel ili telefon.
istuširati se prije meditacije ili barem oprati ruke, lice i noge. To vam daje svjež i lagan osjećaj, koji će vam pomoći pri meditaciji. Obući svjetliju i čistu odjeću.

Bijela boja daje osjećaj čistoće.
zauzeti položaj za meditaciju koji vam najviše odgovara. Lotos položaj nije idealan za svakoga. Mnogi meditiraju jako dobro sjedeći na stolici. Vrlo važno je imati ispravljenu kralježnicu za vrijeme meditacije.

Opustiti cijelo tijelo laganim disanjem. Pomoći će vam vježbe disanja iz prethodnih koraka.

U jutro nakon meditacije ili u toku dana, kad ćete imati vremena, preporučljivo je trčati ili raditi neke fizičke vježbe. To će održavati vaše tijelo u dobroj kondiciji i dobrom zdravlju, a također dati će vam optimističan i radostan stav u životu.

Također, preporučljivo je jesti vegetarijansku hranu, jer meso sa svojom životinjskom agresivnom sviješću opterećuje vaše suptilne živce, a to sprečava dobru meditaciju. Nije potrebno reći da cigarete, alkohol i droga ne mogu ići zajedno s životom meditacije.

Oni doslovno uništavaju suptilne živce, koji su vrlo važni u upijanju plodova meditacije. Još jedna vrlo važna stvar je biti redovit u svojoj meditaciji. Znači, svaki dan meditirati redovito barem dva puta, ujutro i navečer, a po mogućnosti i u podne. Prioritet dati jutarnjoj meditaciji, jer dan započet s meditacijom nije isti kao i dan započet bez nje.

Težnja i spoznaja

Uvijek kad nešto želimo postići ili dobiti moramo prvo težiti za tim. Inače, ako ne težimo nikad ništa nećemo dostići, sve će ostati samo daleki vapaj. Težnja, u duhovnom smislu, je unutarnji poriv ka božanskom, ka miru, svjetlosti i blaženosti. Težnja je unutarnji plač za Bogom, za spoznajom Boga. Kada na prvo mjesto u svom životu stavite Boga i svoj život meditacije, to se zove težnja. Težnja je unutarnji plamen koji se stalno uzdiže visoko, više, najjviše.

Neki ljudi shvaćaju meditaciju kao dio svojeg dnevnog rasporeda. Misle da jedna stvar slijedi za drugom u neprekinutu slijedu: u osam sati idu u ured, u pet se sati vraćaju, u šest meditiraju. Ali pogrešno je meditaciju prihvaćati kao samo još jednu obvezu. Ne povezujte događaje lišene težnje s ispunjujućim događajima u vašem životu. Samo ih razdvojite i pridajte im važnost tamo gdje je to potrebno. Onog časa kad to učinite, uvidjet ćete da vas stvarni život pozdravlja svim svojim unutarnjim blagom.

Težnja je korak ka spoznaji Boga. Spoznaja je svjesno jedinstvo s Bogom. Proučavali ste knjige, a također ljudi su vam govorili da je Bog u svakome. Ali još niste učinili Boga stvarnošću u svom svjesnom životu. Kad je netko spoznat, svjesno zna tko je Bog, kako izgleda, što želi. Oni koji Boga još nisu spoznali reći će: “Bog može biti ovakav, Bog može biti onakav.“ Ali sve je to mentalna predstava. Kad čovjek postigne spoznaju ostaje u Božijoj svijesti i razgovara s Bogom licem u lice. Vidi Boga kako u konačnom, tako i u beskonačnom. Vidi Boga kao presonalnog i kao impersonalnog. U tom slučaju to nije mentalna halucinacija ili zamisao, to je direktna stvarnost. Ta stvarnost je puno jasnija nego kad gledate nekog čovjeka ispred sebe.

Koncentracija na plamen sviječe

Sjednite u položaj za meditaciju s uspravljenom kralježnicom, ali bez napetosti u tijelu. S poluotvorenim očima, lavlja meditacija, usmjerite svoju pažnju na plamen svijeće. Neko vrijeme promatrajte prvo cijeli plamen. Ne mislite na ništa drugo osim na plamen. Cijela vaša koncentracija mora biti usmjerena samo na plamen. Ne postoji ništa drugo, samo vi i plamen. Ako vam nadolaze razne misli, predstavite te misli kao predmete, uhvatite ih i ubacite u plamen svijeće.

Potom svoju pažnju fokusirajte na vrh plamena. Pokušajte osjetiti intenzitet vaše koncentracije, kao strijela koja je usmjerena na jedini cilj, vrh plamena. Što je predmet naše koncentracije manji, snaga koncentracije je jača. Upotrijebite dinamičnu snagu volje svog uma, koja čisti put od misli i osjećaja.

Nakon nekoliko minuta koncentracije na vanjski plamen svijeće, zatvorite oči i zamislite plamen svijeće u svom duhovnom srcu. Usmjerite svoju koncentraciju na unutarnji plamen, osjetite njegovo svjetlo i toplinu. I dalje ne postoji ništa drugo nego samo plamen u vašem srcu. Ako vam misli odvuku pažnju, otvorite oči, na trenutak pogledajte ponovo plamen svijeće ispred vas, a potom ponovo zatvorite oči i zamislite taj plamen u vašem duhovnmom srcu.

Postupno vizualizirajte kako se taj plamen u srcu širi i uzdiže prema gore, prema trećem oku, koje je smješteno između obrva i malo iznad. Plamen je sve viši i viši, a njegova svjetlost ispunjuje cijelo vaše biće. Vrh plamena sada vidite u trećem oku. I dalje držite koncentraciju samo na plamen.

Nakon nekog vremena plamen se ponovo smanjuje i spušta prema duhovnom srcu. Postupno se smanjuje i smanjuje sve dok ga ponovo ne vidite samo u svom duhovnom srcu. Lagano udahnite i izdahnite tri puta i završite sa vježbom. Na početku i na kraju možete tri puta otpjevati mantru OM. Neka mantra OM uvijek označava početak i kraj vaše meditacije.

 

 

www.phpbbplanet.com

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U PROSINCU...

PROSINAC...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlogMagnezij tajne

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info