Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član JivanMukta

Upisao:

JivanMukta

OBJAVLJENO:

PROČITANO

987

PUTA

OD 14.01.2018.

Ego i Duhovnost

Ego i Duhovnost
Prije bilo cega drugog sto kazem: Duhovnost je EGO. Onaj koji ovo razume, ne treba dalje da cita. Onaj koji je u sukobu sa ovim, takodjer je najbolje da ovo ne cita. Slobodno zaobidjite ovaj tekst, nista propustiti necete.

 

Prije bilo cega drugog sto kazem:

Duhovnost je EGO.

 

Onaj koji ovo razume, ne treba dalje da cita.

Onaj koji je u sukobu sa ovim, takodjer je najbolje da ovo ne cita.

Slobodno zaobidjite ovaj tekst, nista propustiti necete.

 

Bilo koja podjela na sveto i svetovno, je ego. Inzistiranje na podjeli, dobro i lose, vise ili nize, bog ili djavo, ljubav ili mrznja, vrednovanja, procjenjivanja, predrasude, vrline, mane, bolje ili losije, duhovno ili materijalno, gore ili dole, bilo sta sto izaziva prosudbu u odnosu na nesto, bilo sta sto dijeli onog koji sudi i ono cemu je sudjeno jeste EGO.

Svi pravci tzv. duhovnosti su ego. Svi Majstori i Ucitelji i Gurui imaju strahovito jak EGO.

Ego je ono sto poznajete i sto radite, i sto zivite.

Prestanite se zavaravati da to nije ego.

Hipnotisani ste rijecima tzv. ucitelja koji vas ubjedjuju da mozete biti nasuprot ega.

NE MOZETE.

Cim postoji svest koja prosudjuje ne mozete biti nasuprot ega.

Ovo PISE ego i CITA ego.

Svjesnost je izvan ega. Svjesnost izvan identifikacije, Svjesnost Svjesnosti. To je temelj svega. Ona je izvan ega.

I cim se ispoljite ka bilo cemu, to je ego.

Ega ste oslobodjeni jedino onda kada ste apsorbovani u Sebi. Pod tim podrazumjevam Svjesnost Svjesnosti. Cak ne i Ja Jesam.

Ja Jesam je identifikacija, sto znaci da je to ego.

 

Primjer za to vam je stanje dubokog sna. Znaci san bez snova. To je apsorbovanje u Svesti. Tada ne postoji ego. Tek onda kada svesno budete apsorbovani u Sebi, bicete bez ega.

Stoga se ne zavaravajte se da mozete uraditi nesto izvan ega. A cak i prolazak u Apsorbovanje u Sebe nije vas napor. To je Milost Svesnosti, Svesti, Postojanja, Apsoluta.

Kada bi ste znali koliko ste nemocni, da nista ne mozete uciniti, to bi strahovito djelovalo na vas um, pogubno za njega. Suocavanje sa tom bespomocnoscu, je najbrzi izlaz iz ega. A da bi ste sagledali bespomocnost, morate imati kristalizovan centar Svesnosti u Sebi, ili drugim recima morate biti VI kristalizovani.

Kristalizacija je moguca jedino preko paznje i svesnosti. Ne duhovnoscu, ne materijom, ne bilo cim. To sve je pomoc, ali ne i uzrok kristalizacije.

 

Ono sto mozete raditi i s cim brkate ego i duhovnost i bilo sta drugo jeste profinjenje i smanjenje opne ega.

Drugim rijecima, mozete djelovati samo na to da se uticaj ega na vas (kao ograniceno Sopstvo) smanji. Da prestane njegova diktatura nad vama.

A to postizete kristalizacijom centra Svesnosti.

Svi Majstori su kristalizovano Sopstvo, kristalizovana Svesnost. I dok su apsorbovani u tu Svesnost ili dok su Svjesni Svjesnosti, ne da su oni svjesnost, nego svjesnost svjesna sama sebe kao svjesnosti, bez identifikacije i tumacenje, oni su bez ega.

Cim krene ispoljavanje u ovoj realnosti, a i u mnogo visim realnostima, koriste ego.

Razlika je sto nisu pod uticajem ega.

Ego ne gospodari njima. Vec su oni gospodari svog ispoljavanja kroz alate uma i tijela.

Ego koji koriste je izuzetno profinjen, suptilan, ali je EGO.

Ono sto vi vidite kod njih i tumacite kao odsustvo ega, jeste suptilni ego. Ne njegovo odsustvo. Kada bi ih vidjeli u odsustvu ega, licili bi na sve ostalo samo ne na ljude kakve ste navikli da vidite.

Prvo, prestrasili bi ste ih se, bili bi prestravljeni, bolje receno.

Drugo, ako su skroz apsorbovani, licili bi na les.

Trece, oci bi im bile kao staklo.

Cetvrto, ne bi osjetili niti ijednu emociju, niti primjetili ikakvu fluktaciju uma, u vidu misli ili emocije, ili namjere.

I jos mnogo stosta.

Kada bi ispred vas stao covjek koji je apsorbovan u Svesnost u vama bi se momentalno pojacalo ono sto vam je temeljno osjecanje. Ako je to strah, strah bi osjetili da dolazi od njega. Ako je to tuga, osjetili bi tugu, ako je to ljubav, bila bi ljubav u vasem poimanju, ne njegovom. Ako je to praznina koji osjecate kao i velika vecina ljudi, vas bi gledala strahovito nistavna i duboka praznina.. praznina praznina.. itd.. itd..

 

Sto prije prestanete se zavaravati tzv. vrlinama, manama, ogranicenjima, pravilima.. i bilo cim sto sam nabrojao ali i ono sto nisam, tim bolje po vas.

Bez ega, vi prosto ne bi mogli da se ispoljite u ovoj realnosti.

Strahovito je saosjecanja ljudi koji su ostali bez ega, kada uspiju da se ispolje u ovoj realnosti. Kada bi ste mogli da ga osjetite ili vidite, trenutno bi vecina vas uletila ili u ludilo ili u smrt.

Ako biste nekim cudom i prezivjeli i ostali normalni, reakcija uma bi bila strahovita. Granicila bi sa nesagledivim bolom.

Znam ljude koji su plakali danima, cim bi im misao dosla do iskustva koji su imali kada su to sagledali. Cijeli zivot im je sagledavan iz raznih uglova i prezentovan da mogu da nauce o cemu se radi, onda bi usljedilo vidjenje hijararhije Univerzuma od Samog Centra Svjesti ka dole i ispod razine koje poznajete.

Sledece bi bilo da uvidite nacin na koji funkcionise Univerzum, Apsolut koji je manifestovan kroz tijelo i um Majstora. Na kraju bi vam kao zbir toga svega postalo jasno sto je to Probudjen Majstor ili Probudjen Covjek. Sok koji bi usljedio posle toga, bi bila ta nesaglediva bol i jaka reakcija tijela i uma.

Niti jednim postupkom, rijecju, mislju, emocijom, namjerom ne bi vam palo na pamet da BILO KOJEG MAJSTORA na BILO KOJI NACIN osudite. Makar to bio samo Majstor koji je na trenutak usao u iskustvo Probudjenja, znaci ne potpuno Probudjeni Covjek.

 

Sve sto bi sada koristio da to opisem, bilo bi trla baba lan. Ni ne zelim to da radim.

Zelim samo da vam prstom ukazem na ono sto vas sprecava da vidite Ono Sto Jeste.

Dok god imate ego nasuprot vas, po vasim recima i recima onih koji vas vode, znajte da necete uspjeti. Nisu uspjeli ni oni koji su vam u um utisnuli ideju o ubijanju, potiskivanju ili ko zna cemu, ega.

Onaj koji Zna, sve sto ce vam reci jeste da treba da transcedentirate ego. Ne da ga ubijete, ne da se s njim borite, ne da mu se suprostavljate. Jer sve to je jacanje ega.

Ego je podjelio uloge. Na ego koji sudi i ego kojem je sudjeno. I jedno i drugo je EGO.

 

Eto toliko.. samo to.. nista vise.

KLIKALICE

🔝

KOMENTARI

 • 01.08.2008. 21:14h

  Član geminiMerlin4 Potpisujem.
 • 02.08.2008. 08:39h

  Član larisaMerlin3 U ljudskim,svakodnevnim okvirima,što je čovjek bez ega?Ono što zovemo krpa za pod,svatko se igra sa njim ,jer ego podrazumjeva imati odredjenu volju i kreirati stvarnost koju želimo ili žele,nebitno.Iz perspektive onoga koji još uvijek traži nešto što je izgubio,nešto čega se sjeća,ali još uvijek,ta koprena,kako objasniti,jer sve su to samo riječi,definicije,neki ih uče napamet,neki ,buntovnici\"bez razloga\" poput mene,kojima nikad dosta,pokušaqvaju ući u samu suštinu.Mislim da shvaćam,znam da znam,ali da li zaista znam ili je to igra uma ,bez granica predajući se u trancendenciji oslobadjamo se i to stoji,ali,možemo li trajno biti val koji se razboja o stijenje i raspršuje kroz shvaćanje u milione,milijarde kapljica,kada postajemo sve,jedinstveni sa univerzumom,kada svaki atom zna.Jer ,zazvonio je telefon,posao,sve nestaje,idemo u svakodnevnicu,slušamo vapaje bića koje je ranjeno,ili recimo bahato,zlo i sl,što onda,kako provesti dan bez ega,kakav bi to ego trebao biti da funkcioniramo ovdje i budemo doma.Molim te objasni jednom djetetu sa zvijezda gdje se to ono izgubilo i što radi ovdje.Točno je,u stupici smo,kako god se okreneš sudaraš se,ego je način na opstaneš ili ne, svatko na svoj način,onako kako najbolje zna.I da čekaš,jer kroz zakon oktave,mi ćemo se vratiti tamo odakle smo došli,to je ono što je izvjesno,samo je pitanje ovog našeg linearnog vremena,ali ustvari mi smo svi već tamo.Budimo realni,mada je ta naša realnost poprilično upitna,vratimo se na početak,što smo mi bez ega,kako bi opstali,kako shvatili ,prešli rijeku,penjali se.Znam pitanje volje,ali što hrani volju?Da li pitam previše?Ja samo pitam,ne bojim se da pitam,jer ako ne tražim,neću nikada naći.Pitam Majstora koji obučava Majstore,da li se smijem usuditi pitati,jer ako ne pitam kako ću saznati?Ponudjena mi je jedna inicijacija,ona ,već znate,i ja je odbih,jer vidjeh samo ego i rekoh ,to nije ,to nije to.Tako nešto ,samo vas je troje ovdje.Da li sam u pravu,ne sudim,ali dopuštam svojoj intuiciji neka mi govori.Mada se još uvijek prevrćem noću zbog toga.Molim Majstora,sa poštovanjem,uvijek,da li postoji odgovor koji naši ograničeni umovi mogu da shvate,jer u poanti,sve je u stvari tako jednostavno,samo nedostaje onaj mrvičak nečega.Da li je to ono što kao sjećanje,magleno sjećanje ,kao crvić tu negdje migolji i nikako da izadje na vidjelo?
 • 02.08.2008. 11:53h

  Član dinajaMerlin2 ah da nije bilo našega EGA svi mi vjerovatno još uvijek skakli po granama, međusobno si trijebili buhe iz krzna kojeg se bez svjesnog sudjelovanja u evoluciji vjerovatno nebi uspjeli riješiti......... U zadnje vrijeme svi udaraju po tom najsnažnijem dijelu naše svijesti.......EGO doista nema veze sa EGOIZMOM, jer tek osviješćeni i svjesno spoznati EGO nas bože obraniti od tog nedostatka u karakteru koji nazivamo EGOIZAM..........
 • 02.08.2008. 13:24h

  Član jivanmuktaMerlin1 Ego je sa jedne strane samosvjest. Svjest sebe kao jedinstvenog, odvojenog bica. Promjenom percepcije, mjenja se i ono sto se vidi. Ego prestaje biti izvor sukoba, vec izvor pomoci u ovoj realnosti. Ego kao misao i emocija nije prepreka. Ali misao i emocija o prepreci ega jeste prepreka. Odustajanjem od davanje energije misaono-emotivnim nabojima ulazimo u stanje mira sa sobom, u kojem se vidi da nista nije prepreka, jer prepreka je bilo samo ubjedjenje o prepreci i potrebi da se nesto razdvoji, a samim tim i ubjedjenje da je ego prepreka. Nista nije prepreka. Nauci da sagledas iz drugog ugla. Ugao koji sada koristis je prepreka jer si se ubjedila da te sprecava u necemu. Odbaci sva ucenja, jer te ona ne uce tebi. Mozes ih koristiti, ali ne biti ovisan o njima.Ti vec znas put do sebe, i ne trazi savjete od onih koji ne znaju, jer i oni su u sukobu, ali su nasli i cvrsto se uhvatili lazne sigurnosti koje im ta ucenja i duhovnosti daju. Pobjegli su u tu \"sigurnost\". Ego uopsten nije problem. Problem je misao da je ego problem. Vezanost za misao i emocije to je problem, a one same po sebi nisu problem. Sagledaj opusteno to bez vezivanja i projektovanja, to je nacin da uvidis da si slododna da izabiras.
 • 02.08.2008. 17:31h

  Član dinajaMerlin2 Ego doista nije problem, ego je ono što nas čini čovjekom, svjesnim živim bićem.kakava će taj EGO biti to ovisi o snazi misaono- osjetilno- osjećajnom univerzumu svakoga od nas..... kada sam se odlučila na studiranje univerzuma misaono- osjetilno- osjećajnog u ljudima morala sam taj put prvo prolaziti kroz moj univerzum.tu se sretoh i sa tamnim stranama moje svijesti.........tu u dubini sebe, u svom JASTVU ili SEBSTVU pronađoh zatvorene školjke u kojima su se krile perle moje svijesti, ali naiđoh i na one školjke koje se više nisu dale otvoriti........bile su mrtve jer se dugo nisam potrudila prodrijeti u njih......... to je podsvijest, oni Jungovi kolektivni ARHETIPOVI, Freudovo ONO u nama, neproživljeni strahovi, ne razjašnjene tuge, potisnute boli, neostvarene želje, neformulirane mržnje, neriješeni unutarnji sukobi.........kada to uspijemo razjasniti sami sebi, kada te umrle školjke izađu na površinu naše svijesti tada ih se možemo lako osloboditi.....tada je naš EGO čist i spreman na nove izazove u koje nas poziva svakodnevni život.

SADRŽAJ UPISAO

Član JivanMuktaMerlin1 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana jivanmukta dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

IZDVOJENO

Vitamin C

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

SRPANJ...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

 • Član mkrmarmkrmar

  Dobro jutro svima !

  05.07.2020. 09:44h
 • Član magicusmagicus

  Dobar vam dan dragi magicusi. Lp

  01.07.2020. 18:47h
 • Član tantriktantrik

  Hvala Irida!

  23.06.2020. 07:04h
 • Član iridairida

  Tantrik, dobrodošao na magicus! Nadamo se da ćeš pisati o svome radu...

  18.06.2020. 14:36h
 • Član bglavacbglavac

  Pozdrav!

  17.06.2020. 14:00h
 • Član tantriktantrik

  Dobro jutro, dragi magicusi!

  17.06.2020. 07:35h
 • Član bglavacbglavac

  Dobar dan gospodine. Lp

  16.06.2020. 20:19h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info

Ego - za Larisu