Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član JosipJankovic

Upisao:

JosipJankovic

OBJAVLJENO:

PROČITANO

804

PUTA

OD 14.01.2018.

Ayurvedski dnevni rituali za održavanje zdravlja

Ayurvedski dnevni rituali za održavanje zdravlja
U vedskoj literaturi je spomenuto sedam vrsta kupanja uključujući kupanje uma sa mantrama ili molitvama, kupanje kišom i suncem, itd.

Ayurvedski dnevni rituali za održavanje zdravlja

 

Posted by Atma on Ožu 23, 2014 in Ayurveda | o komentara

 

 

Prema Avurvedi, navike u načinu života imaju vrlo važnu ulogu u očuvanju zdravlja. Prirodni život je život u skladu s osobnom konstitucijom. Najbolje je ustaliti svakodnevne aktivnosti, kao npr: vrijeme ustajanja, vrijeme pranja i čišćenja tijela te vrijeme vježbi i meditacije. Avurvedske poruke o higijeni sastoje se od postupaka za unutarnje i vanjsko čišćenje tijela

Ovo su aktivnosti za svakodnevno održavanje tijela koje se primjenjuju za sprječavanje nastanka bolesti, kao i za detoksikaciju, koje se uglavnom odnose na oslobađanje od bolesti. U ovom dijelu govori se o održavanju tijela, u koje spadaju spavanje, kupanje, defekacija, vježbe, masaža, njega usta, grla, očiju, ušiju i nosa.

Za razumijevanje, pravilan izbor i prakticiranje dnevnih propisa moramo dobro poznavati našu prirodu (tri doshe i osobni tip), utjecaj okoline, vremena, sunca, mjeseca i starosne dobi na tri doshe.

 

Odmor i spavanje

 

Zdrav početak dnevnih aktivnosti počinje noć prije, lijekom spavanja. Prije odlaska u krevet trebalo bi prakticirati meditaciju ili molitvu i kritički razmotritii naše osobno vladanje i aktivmosti tijekom dana. Na ovaj način možemo drugi dan učiniti naše djelovanje efikasnijim i humanijim. Obično 6 do 7 sati spavanja daje dovoljno odmora za tijelo i um. Dužina spavanja ovisi o tipu osobe (pata, pitta, kapha) i starosnoj dobi. Kraće spava vata tip, a duže kapha.

Što se tiče starosne dobi postoji vodič koji se mijenja svakih sedam godina:

od 1 do 7 godina treba 10 do 12 sati spavanja

od 7 do 14 godina treba 8 do 10 sati spavanja

od 14 do 21 godina treba 6 do 8 sati spavanja

od 21 do 28 godina treba 5 do 6 sati

od 28 do 35 godina treba 4 do 5 sati

od 35 do 42 godina treba 3 do 4 sata

Svatko iznad ove dobi trebao bi vrlo malo spavati. Ovaj vodič za spavanje se odnosi na savršeno zdrave osobe. Najbolje je otići na spavanje prije deset sati uvečer. Ovakvim načinom života sljedimo prirodni tijek energije u tijelu i vanjskoj okolini. Važno je uvijek biti svjestan tog tijeka da bi nam dnevna rutina bila što svrsihodnija.

Zavisno o osobnoj konstituciji mogu se dodati i drugi postupci. Na primjer za ljude vata konstitucije preporučuju se večernje masaže uljem. Uvečer, prije spavanja, treba u svako uho staviti po dvije do tri kapi sezamovog ulja. Ovo podmazuje srednje uho, a pomaže balansiranju prane u glavi. Kao što je već spomenuto, ovo je naročito dobro za osobe koje imaju problema sa uspavljivanjem. Odmaranje tijela je neophodno da bi se doshe dovele u normalnu ravnotežu. Reguliran san pomaže u sprečavanju bolesti i u gubitku težine. Omogućuje maksimalno stvaranje virye (sjemena), posljednjeg elementa koji se stvara u tijelu i koji mu daje inteligenciju, odlučnost i tjelesni sjaj (auru). Nepravilan san remeti doshe, uzrokuje poremećaje u probavi i zijevanje, čini da su udovi kao rasklimani i odvojeni od tijela. Spavanje tijekom dana povećava kapha doshu, a kontrolira vata doshu. Pretjerano spavanje može dovesti do mentalnih poremećaja, dok spavanje u neodgovarajuće vrijeme može dovesti do smanjenog apetita, groznice, upale sinusa i glavobolja. Općenito spavanje tijekom dana dozvoljava se samo u ljetnim mjesecima, kad su dani dugi. Tada se može odspavati tijekom podneva.

Insomania, nemogućnost da se zaspi u pravo vrijeme, rezultat je viška vata doshe. Da bi se odstranilo ovo stanje, preporučuje se sljedeći postupak neposredno prije spavanja:

masirati glavu pozadi, vrat i stopala sezamovim uljem

staviti po dvije do tri kapi ulja u svako uho

okupati se toplom vodom

popiti šalicu toplog mlijeka s pola žličice ghia

Također se savjetuju određene navike pri spavanju. S obzirom da lijeva strana tijela sadrži žensku ili mjesečevu energiju, a desna mušku ili sunčevu energiju, položaj u kojem netko spava i diše ima značajni utjecaj na konstituciju i ravnotežu energija u tijelu.

Ako netko uvijek spava na lijevoj strani, mjesečeva energija se potiskuje, a sunčeva pojačava. Takvo pojačanje sunčeve energije može uzrokovati stvaranje pretjerane pitte u tijelu. Zato osoba pitta građe treba spavati na desnoj strani, dok se za ljude vata i kapha grade prcporuča spavanje na lijevoj strani.

 

Jutarnji ritual

 

Odmah kad se probudimo prije ustajanja um treba usmjeriti na pozitivno raspoloženje. To možemo postići ako odaberemo nama drag i voljen objekt za svakodnevno obožavanje. Najbolje je da to bude naš duhovni učitelj ili sam Gospodin kojem ćemo prije ustajanja odati poštovanje odgovarajućom molitvom. To će pomoći da uklonimo tzv. sindrom "ustajanja na krivu nogu". Ako nam dan počne s pozitivnom svjesnošću uma ostatak dana će proteći uspješno i glatko.

Ustati 2 sata prije izlaska sunca, ili barem sat i 36 minuta ranije u vrijeme Brahma-muhurte (vrijeme koje je najpovoljnije za praktici­ranje duhovnog života). Pri ustajanju iz kreveta, nakon spavanja, tre­ba se protegnuti. Ovo pomiče doshe iz centra (područja srca) gdje se nalaze za vrijeme spavanja i pomaže tijelu da se aktivira. Odmah nakon ustajanja uzeti čašu vode sobne temperatute s dodatkom soka od limuna. Kapha i vata konstitucija mogu uzeli oko 1/2 limuna, dok pitta smije uzeti nekoliko kapi (mora sam otkriti koliko).

Ovaj dnevni propis će pomoći jutarnje čišćenje tijela u tri načina:

pijenje vode će stimuliratu probavni trakt na lakše izbacivanje izmeta pokretanjem vate diljem tijela

limun djeluje antiseptički i antibakterijski i tako čisti probavni trakt, posebno trbuh gdje postoji sklonost za prekomjerno akumuliranje sluzi i kaphe

voda pomaže bubrezima i mjehuru čišćenje sustava od toksina.

Također će voda s limunom pomoći za lakše izvođenje jutarnjih vježbi. Nakon uzimanja vode s limunom preporuča se jedna vrlo korisna vježba:

u stojećem stavu pognuti se malo naprijed savinuti malo noge u koljenim i staviti ruke na bedra pdupirući tako gornji trup

sada brzo izbaciti sav zrak iz pluća i uvući abdomen (trbuh) do kraja

bez disanja (s praznim plućima) polako izbaciti trbuh i opet ga do kraja polako uvući; uvlačenje i izbacivanje trbuha treba nalikovati gibanju vodenog vala i izazvati zapljuskivanje popijene vode u trbuhu

ponoviti ovaj postupak izbacivanja i uvlačenja trbuha najmanje 10 puta.

Ova vježba će pomoći čišćenju trbuha i crijeva te stimulirati malu i velika crijeva na gibanje. Pospješit će i pritjecanje krvi u taj prostor. Treba pokušati obaviti veliku i malu nuždu odmah po ustajanju. U početku će to možda biti teško, ali čučanje od nekoliko minuta stimulirati će apanu. Ovaj životni zrak kontrolira izbacivanje stolice i mokraće.

Zatim meditirati 1/2 do 1 sat iz yoga vježbi uključujući i pranayamunaglašavajući asane preporučene za određenu konstituciju.

 

Vježbe

 

Ayurveda preporučuje jutarnju vježbu kao dio svakodnevne zdravstvene rutine. Kaže se da vježba povećava čovjekovu energiju i želju za radom, pomaže u reguliranju vatre probave i poboljšava metabolizam (pretvaranje jednog tjelesnog elementa u drugi). Prije vježbanja treba defecirati ukoliko se to još nije obavilo ranije. Prvog dana treba ići do granice iscrpljenosti. Ovo omogućuje čovjeku da uvidi kolike su mu trenutne sposobnosti. Narednog dana treba vježbati do polovine te svoje sposobnosti. Od tada čovjek može pomalo povećavati dan za danom svoje vježbe. Za tijelo i duh preporučuju se yoga vježbe i asane, zajedno s hodanjem. Naporne šetnje treba izbjegavati za vrijeme toplih ljetnih mjeseci, te osobe sa povišenom temperaturom ili oboljenjem živčanog sustava.

Regulirane lagane vježbe trebao bi svatko raditi. S vježbama tijelo raste i postaje propocionalnog oblika. Mišićna snaga raste. Tijelo može podnositi napor, umor, vrućinu i hladnoću. Apetit je popravljen i zdravlje je održano. Vježbe su najdobrobitnije za život u zimi i ljeti. Kad se znoj pojavi na čelu i ispod pazuha i disanje postane brzo, a osoba je prisiljena da diše otvorenih usta, to je znak da bi s vježbama trebalo stati. Dok netko radi ikakve vježbe može se smatrati da je starost ili dob koju ima primjerena snazi, fizičkoj kondiciji, vremenu, godišnjim dobima i prehrani. Ako osoba radi vježbe zanemarujući spomenute faktore ili prakticira previše vježbi, tada se pogoršava vata i krv, što uzrokuje mnogo bolesti. Slično, osoba koja pati od bolesti ili je prestara, oslabila ili iscrpljena ne bi trebala raditi nikakve teške vježbe.

U normalnom tjelesnom stanju za dnevnu rutinu preporučuju se slijedeće vježbe:

Za tip vata: Padmasana (stav lotosa uz meditaciju), Vajrasana (stav dijamanta ili munje), Siddhasana (je jednostavniji oblik Padmasane i osobe koje ne mogu zauzetu stav Padmasane upražnjavaju Siddhasanu - stav za meditaciju), sunčana Pranayama (disanje naizmjenično na desnu pa na lijevu nosnicu).

Za pittu: Halasana (plug), stajanje na ramenu ili svijeća, Sitali(disanje s jezikom u obliku cijevi), Pranayama (vježba disanja).

Za kaphu: Pashchimotasana (za jačanje trbušnih mišića), Neti, Agnisara (disanje u posebnom položaju tijela).

Nakon vježbi odmoriti se udobno ležeći na leđima s ispruženim rukama i nogama i disati iz donjeg dijela trbuha. Zatim slijedi masaža. Masiranje mišića nakon naprezanja ili prenaprezanja pomaže u oporavku i umanjuje bol.

 

Održavanje zubi

 

Kod preosjetljivih desni preporučuje se ispiranje i masaža sa sezamovim uljem. Zatim treba oprati zube adstrigentnim praškom (koji skuplja usta), ili žvakanjem grančice nekog gorkog ili adstrigantnog đrveta debljine polovine malog prsta. Jedan kraj grančice treba sažvakan do mekanosti i upotrijebiti umjesto četkice čisteći zube, masirajući desni i prostor između zubi. Preporučuju se eucalyptus, nim i babul drvo, ali svaka grančica odgovarajućeg okusa (hrast) može se koristiti. Slatke paste i četkice koje imamo na zapadu svakako treba odbaciti. Ako zube na ovaj način održavamo svaki dan mogu se ukloniti mnogi zubni problemi kao što je odumiranje zubnih desni što je glavni uzrok ispadanju zubi.

 

Održavanje jezika

 

Treba istrugati jezik, zlatnom, srebrenom ili bakrenom žličicom (fleksibilnom trakom). Ovim se sa jezika odstranjuje nagomilana sluz, aktivira se limfni sistem tijela, stimulira čitavi probavni trakt, poboljšava vatra probave i odstranjuje loš zadah iz usta. Ne bi trebalo strugati preduboko, niti treba strugati sve do korijena jezika. Način na koji se ovo izvodi je isplaziti jezik i početi sa struganjem na onom mjestu gdje jezik napušta usnu šupljinu. Dovoljno je zagrebati dva ili tri puta. Nečišćenje jezika ujutro Ayurveda smatra jednakim neumivanju.

 

Održavanje usta i grla

 

Grlo i usta također isprati hladnom vođom. Za njegu grla se preporučuje ispiranje grla toplom vodom sa malo morske soli i ghia, kako bi se spriječile bolesti grla i laringitis (upala glasnih žica) i popravio kvalitet glasa. Ovo je naročito korisno za osobe koje koriste svoj glas po cijeli dan. Vrlo se preporuča grgljanje sa nerazrijedenim sezamovim uljem. To daje snagu zubima, poboljšava glas i daje pravi okus hrani kad je jedemo. Kad je grlo bolesno, treba izbjegavati hladna pića i jogurt. Tada pomaže sisanje cijelih klinčića.

 

Održavanje lica

 

Svako jutro lice i oči prati hladnom vodom. Medicinsku pastu od haritaki, prah sandalovog drva i mlijeka nanijeti na lice i držati 10 minuta, a nakon toga je oprati s vodom. Ta pasta je malo astrigentna, pomaže nategnutosti kože i preventivno je protiv bora. Mogu se upotrijebiti i druga ulja za lice, kao Brahmi.

 

Održavanje očiju

 

Svaki dan trebalo bi staviti na oči collyrium ili kajjal. To pomaže čišćenju prljavštine i prašine i oslobađa višak vode ili vatre. Stalna upotreba ove masti povećava sjaj očiju, snagu i sposobnost da se odupru prevelikom sjaju svjetlosti. Collyrium treba učiniti od ljekovitog čaja žutike i slatkog korijena s dovoljno meda da se dobije pasta.

 

Održavanje nosa

 

Medicinsko ulje trebalo bi stavljati svaki dan u obe nosnice. To se zove Pratimarsha nasya. Par kapi staviti na vrh malog prsta i nježno namazati nosnice iznutra. Trebalo bi upotrijebiti ayurvedsko ulje zvano Anu tail. Ako nema tog ulja dobro je sezamovo, Brahmi i ghi. Stalna upotreba nasye zaštićuje oči nos i grlo protiv bolesti i poboljšava njihov rad. Postoji odgovarajući način čišćenja nosnica koji se može izvoditi jednom tjedno.

 

Kupanje

 

U vedskoj literaturi je spomenuto sedam vrsta kupanja uključujući kupanje uma sa mantrama ili molitvama, kupanje kišom i suncem, itd. Mi ćemo se zadržati na kupanje običnom vodom. Preporuča se kupanje u jezeru, bolje u prirodnom. Rijeka je bolja od jezera. Kupanje je na kraju svih jutarnjih aktivnosti nakon ustajanja.

Kupanje toplom vodom za vata i kapha konstituciju trebalo bi napraviti nakon masaže s uljem i pravih vježbi. Za pranje tijela, a naročito glave voda ne smije biti ni u kom slučaju pretopla. Oči i lice treba poprskati hladnom vodom. Kupanje toplom vodom oslobađa masnoće, povećava snagu, čisti tijelo, poboljšava apetit i daje zadovoljstvo osjetilima u tijelu, u prvom redu umu.

Osoba pitta konstitucije treba upotrijebiti hladnu vodu za kupanje. Pranje hladnom vodom, barem na kraju kupanja, donosi veliku dobrobit jer stimulira cirkulaciju krvi i živčani sustav i praktično čini osobu vitalnijom i življom više nego druge jednostavne vježbe. Stara ili bolesna osoba treba se kupati s toplom vodom. Kupati bi se trebalo svako jutro, dok je preporuka dva do tri puta dnevno.

Tijekom dana ne treba sprečavati prirodne potrebe kihanja, plakanja, mokrenja i defeciranja itd. Ovim postupcima vata dosha otklanja malu (nagomilane štetne materije). Njihovim neprirodnim potiskivanjem dosha će se poremetiti, a mala ostati unutar tijela. S druge strane, ove prirodne potrebe ne treba ni forsirati, upravo kao što ne treba stalno stavljati prste u nos ili oči kako bi se očistili.

 

Stjepan Žagar, "Ayurveda - Vedska Medicina"

 

Halasana – vježba joge koja razotkriva “unutrašnje skriveno blago”

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

STUDENI...

METODE,TEHNIKE I SAVJETI

BRZI CHAT

 • Član bglavacbglavac

  Dragi magicusi, sretnu i blagoslovljenu nedjelju vam želim!

  28.11.2021. 06:51h
 • Član iridairida

  ♥♪♫ ♥*♪♫ ♥Dobar dan svima....❤️ ☕ ☕ ☕

  26.11.2021. 10:40h
 • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

  Dobro veče svima.

  25.11.2021. 18:24h
 • Član mkrmarmkrmar

  Dobro jutro svima ☕

  18.11.2021. 10:47h
 • Član Luce malaLuce mala

  Slatko snivajte! :)

  16.11.2021. 22:48h
 • Član Luce malaLuce mala

  Laku noć svima! :)

  16.11.2021. 22:47h
 • Član Luce malaLuce mala

  Pa....

  16.11.2021. 22:47h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info

Halasana – vježba joge koja razotkriva “unutrašnje skriveno blago