Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član magdalena13

Upisao:

magdalena13

OBJAVLJENO:

PROČITANO

1241

PUTA

OD 14.01.2018.

LEONARDO DA VINCI TAROT: IX PUSTINJAK

LEONARDO DA VINCI TAROT: IX PUSTINJAK
Pustinjak u Tarotu Leonardo da Vinci je naslikan prema Leonardovoj slici Sv Jeronima

PUSTINJAK

Pustinjak je Petar..

Pustinjak je propovjednik čije propovijedanje je dovelo do križarskih ratova za oslobođenje Svetoga grada.

  

Pustinjak  u Tarotu Leonardo da Vinci je naslikan prema Leonardovoj slici Sv Jeronima, pokazuje pogrbljenog, oskudno odjevenog starca u špilji. Njegova lijeva ruka je na pješčanom satu, simbolu vremena i prolaznosti. Lik predstavlja Saturna, boga vremena

Značenje:. Usamljenost.

Pustinjak uspravno

Mudrost, učitelj i vodič. Svjetlo znanja. Učenje. Iskustvo. Duhovna potraga, istraživanje, razlučivanje. Strpljenje i mudrost, dugovječnost, uvid, osamljenost, zrelost, iskustvo, mudrost, istraga. 

Pustinjak obrnuto

Lijenost, neprijateljstva, pesimizam, starost, tama, tišina, siromaštvo, izolacija, zatočenje. Usidjelištvo ili udovištvo. Neželjena usamljenost. Kazna zatvora. 

Pustinjak općenito  

Pustinjak je majstor koji je koji je svoje majstorstvo platio vlastitim životom. Čovjek koji je prevalio dug put do mudrosti i sada vodi druge osvjetljavajući im  put. Ova karta označava strpljivost i mudrost; dugovječnost, uvid, osamljenost traži da se usredotočite na cilj da bi postigli znanje; zrelost, trajna potraga. Lik je usmjeren na pređeni put, potreba za procjenom učinjenog prije nastavka. On sugerira strpljenje i mir. Oodgoda ili sporost.

Pustinjak je znanje (svjetlo) koji će poslužiti za usmjeravanje ka boljem, pa čak i vođenje drugih. Možete značiti studij ili istraživanje, savjetovanje sa stručnjakom ili majstorom, mentalnu aktivnost. Također putovanja i bogato iskustvo, ali bez materijalnog bogatstva. Žrtvovanje društvenog života radi posvećenja nekom posebnom cilju. Zadovoljstvo zbog ispunjenih dužnosti. Nagrada je svjetlost mudrosti povezan i osobnog zadovoljstva.

KLIKALICE

🔝

KOMENTARI

 • 07.01.2016. 12:42h

  Član ljubicicaMerlin4

  Interesantno je da se ovaj lik, samo glavom,  pojavljuje i u nedovršenom Leonardovom djelu " Poklonjenje mudraca".

 • 26.11.2019. 14:52h

  Član emilio-iiMerlin0

  Interesantno....

  ...... bi kod ovog Pustinjaka bilo to da ima i "ispijenu glavu" ali je i ojačao "ostala središta" !?

  A kada neki i insistiraju......

  Da budemo zahvalni na svemu.....

  To podrazumijeva i......

  Trojanskog konja.....

  Pod uslovom da smo...... I osvijestili na vrijeme.

  I' onda se opet treba vratiti na sam "početak stvaranja".......

  Ili i kada nam neki zabrzaju......

  Brzom izmjenom verbalnih i mentalnih oznaka i slika.....

  Ali ih mi i ne prokužismo u prve 2-3 sekunde kao napadače....

  Tojest i "petu kolonu"..... oli i "arhetipove" koji otvaraju "vrata".

  Recimo da bi i po "Mona Lisi" sudili "Leonarda" kao "biti dvostruk" (nasred mosta i dva medvijeda u lovačkoj priči) jer i inače sve njegove Kartografije nebi vrijedile ni pišljiva boba:*Ponovo, po stoti put, Isidoro Baltazar je naglasio da ako neko želi da utiša svoju racionalnu stranu, mora prvo razumeti svoj proces mišljenja na svom najkomplikovanijem i najsofisticiranijem nivou. On j'e verovao da je filozofija, počevši od grčkih klasičnih mislilaca, pružila najbolji način da se ovaj' proces mišljenja rasvetli. On se nikada nije umarao od ponavljanja da smo mi, bili učeni ljudi ili laici, ipak pripadnici i naslednici zapadnjačke intelektualne tradicije. A to znači da smo, bez obzira na nivo obrazovanja i sophisticiranost, ipak zarobljenici te intelektualne tradicije i načina na koji ona interpretira stvarnost. Samo veštački, tvrdio je Isidoro Baltazar, smo spremni da prihvatimo da je ono što mi zovemo stvarnost u stvari kulturom određena konstrukcija. Potrebno je da prihvatimo na najdubljem mogućem nivou da je kultura proizvod dugotrajnog, kooperativnog, vrlo izbirljivog, visoko razvij'enog i prinudnog procesa koj'i kulminira u pristajanju na sporazum koji nas štiti od drugačijih mogućnosti. Čarobnjaci aktivno teže da strgnu masku sa činj'enice da naš razum upravlja našim shvatanjem stvarnosti i održava ga; činjenice da ideje i misli koje proizilaze iz razuma postaju upravljači znanja koji određuj'u kako ćemo sagledavati svet i kako se u njemu ponašati; i da se na sve nas vrši ogroman pritisak da prihvatimo određene ideologije. On naglasi da su čarobnjaci zainteresovani za opažanje sveta na načine koji prevazilaze granice odredene kulturom. Ono što je odredeno kultuiom je to da nam naša lična iskustva, uz zajednički društveni sporazum o tome šta su naša čula sposobna da opažaj'u, određuju šta ćemo opažati. Bilo šta što je izvan ovih dogovorenih granica čulne oblasti automatski biva izolovano i odbačeno od strane racionalne svesti. Na taj način, krhki oklop ljudskih pretpostavki nikada ne biva oštećen.
  207
  Učenje čarobnjaka kaže da se percepcija odvija na mestu koje se nalazi van granica čulne oblasti. Čarobnjaci znaju da postoji nešto mnogo veće od onoga što smo se mi složili da naša čula mogu da opažaju. Percepcija se odvija u tačci izvan tela, izvan čula kažu oni. Ali nije dovoljno da neko poveruje u ovu premisu. Nije dovoljno da se od nekoga čuje ili pročita. Da bi se ovo prihvatilo, mora se iskusiti. Isidoro Baltazar reče da čarobnjaci čitav svoj život teže ka tome da probiju taj krhki oklop ljudskih pretpostavki. Oni, međutim, ne uranjaju u tamu bezglavo. Oni su spremni. Znaju da kada god ulaze u nepoznato moraju da imaju dobro razvijenu racionalnu stranu. Tek tada mogu biti sposobni da objasne i pronađu smisao u onome što donesu sa svojih putovanja kroz nepoznato. On dodade da ja nikada neću razumeti čarobnjaštvo kroz čitanje filozofskih dela. Pre ću uvideti da su i filozofija i čarobnjaštvo visoko sofisticirani oblici apstraktno'g znanja. Ni čarobnjak ni filozof istinu o našem bivstvovanju na ovome svetu ne ostavlja nepromišljenu. Međutim, čarobnjak odlazi korak dalje. On dela u skladu sa svojim otkrićima koja su, po definiciji, već izvan naših kulturno prihvatljivih mogućnostilsidoro Baltazar je tvrdio da su filozofi intelektualni čarobnjaci. Samo, njihova ispitivanja i istraživanja uvek ostaju na nivou mentalnih pokušaja. Filozofi ne mogu uticati na svet koji tako dobro poznaju i objašnjavaju, osim na kulturno prihvatljiv način. Filozofi dodaju znanje jednoj već postojećoj masi znanja. Oni inteipretiraju i reinterpretiraju postojeće filozofske tekstove. Nove ideje i misli koje proizilaze kao rezultat tog intenzivnog učenja ne menjaju ih, osim možda u psihološkom smislu. Mogu postati prijatniji, bolje razumevati ljude ili pak suprotno od toga. Činjenica je da ništa od svega što budu radili u domenu filozofije neće promeniti njihovo čulno opažanje sveta jer filozofi rade unutar društvenog uređenja. Oni podržavaju društveno uređenje čak i kada se intelektualno sa njime ne slažu. Filozofi su čarobnjaci sa manom. Čarobnjaci takođe dodaju građu već postojećoj masi znanja. Medutim, oni to ne čine tako što prihvataju ono što je već uspostavljeno i dokazano od strane dragih čarobnjaka. Čarobnjaci moraju da nanovo dokažu sami sebi da nešto što je već prihvaćeno zaista postoji, zaista dopušta da bude opaženo. Da bi uspeli u ovom monumentalnom podvigu, čarobnjacima su neophodne ogromne količine energije, kojom se oni napaj'aj'u tako što se
  208
  izdvaj'aju iz društvenog uređenja, ne izlazeći iz sveta. Čarobnjaci raskidaj'u sporazum koji definiše stvarnost bez kidanja samih sebe u tom procesu* !?

  E sad se postavlja pitanje dali je ovo uvečalo ili i umanjilo cijenu Leonardovih dijela !

  Ili bi se i po "plodovima" mogli i PrePoznati.............

  Sa "točke gledišta" koja ima "središte svugdje a periferiju nigdje"....... jer i samo "izvan uma se Vidi um".

  Ovo bi trebalo imati ili strašne implikacije za naše energetske štetočine ili i prefiks za parafiskalno spiskavanje.

  Uzevši da više ni Novac nema pokriča u "Tarotu" nego je imaginaran dok ne dobije svoju vrijednost u Mesu.

  U glavnom bi se radilo o mudracu koji je na rubu probijanja "interpretativnog sustava"..... oli i širenja u Svijesti ###

 • 26.11.2019. 15:09h

  Član emilio-iiMerlin0

  Pa tako......

  ......mi i toooolikooooo toga znamo ali i na podsvijesnoj razini ?

  Odnosno i činimo neznajuči što činimo ?

  U smislu da prvo podignemo Zidove a onda i izvisimo naše Ikonografije ?

  I tu se na muci poznaju junaci ili...... strukturirano ?

  Tojest ako smo i Svijesni pa nas i riječi napisane iz Prisutnosti:*Taj mjehur je naša percepcija. U njemu proživimo ceo svoj život. A ono što vidimo na njegovim oblim stranama predstavlja naš sopstveni odraz* (moguče je i da izraz lica na Slici upravo odražava takvu jednu prestravljenost) !?

 • 26.11.2019. 15:52h

  Član emilio-iiMerlin0

  "Svijest u pozadini"......

  https://www.youtube.com/watch?v=luL1BaK87mA&t=79s  (elektronika u okružemju) ???

  https://www.youtube.com/watch?v=64VNlW55P20   (pored sponzora i dugih razdoblja blještavila ima i povremenih zastoja u tami) ??

  https://www.youtube.com/watch?v=FbQr70rfwQg  (nalik onome *Reče da je pravi način hoda trik. Ratnik, kao prvo,preplitanjem svojih prstiju skreće pažnju na ruke; a zatim gledajući, neusredsredjenog pogleda, u bilo koju tačku ispred sebe na luku koji počinje od vrha njegovih stopala a završava se negde iznad horizonta, on doslovno preplavljuje svoj »tonal« informacijama. »Tonal« je, bez svog jedan prema jedan odnosa sa elementima svog opisa, nesposoban za pričanje sa samim sobom, pa se tako čovek smiruje*) ?

  ***https://www.youtube.com/watch?v=AEGjsjTFHLU      "!o'o!"

SADRŽAJ UPISAO

Član magdalena13Merlin21 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana magdalena13 dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

IZDVOJENO

Vitamin C

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

PROSINAC...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

 • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

  ♥♪♫ ♥*

  03.12.2021. 23:41h
 • Član vanessavanessa

  kad misliš da prvi puta nije uspjelo haha

  02.12.2021. 18:18h
 • Član vanessavanessa

  ❤️ ☕ ☕ ☕❤️ ☕ ☕ ♥♪♫ ♥*♪♫

  02.12.2021. 18:16h
 • Član vanessavanessa

  ❤️ ☕ ☕ ☕❤️ ☕ ☕ ♥♪♫ ♥*♪♫

  02.12.2021. 18:16h
 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  drage urednice :) puno hvala :)

  01.12.2021. 17:35h
 • Član iridairida

  Danas počinje odbrojavanje 2021g...dobar vam dan želim...!!!!...

  01.12.2021. 12:00h
 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  za Iridu: https://www.magicus.info/najcesce-prakse/tumacenje-snova/san-za-iridu-192

  28.11.2021. 16:20h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info

LEONARDO DA VINCI TAROT: VIII PRAVDA LEONARDO DA VINCI TAROT - X KOTAČ SREĆE