Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član dragoplecko

Upisao:

dragoplecko

OBJAVLJENO:

PROČITANO

615

PUTA

OD 14.01.2018.

DROGE, BIČ NOVOG DOBA - Loši tripovi

DROGE, BIČ NOVOG DOBA - Loši tripovi

Loši tripovi

Konačno, kada već govorimo o negativnim efektima LSD-a, treba imati na umu da je kemijski čisti “acid” danas dostupan samo rijetkim istraživačima, dok ulična droga u pravilu pokazuje nazočnost značajnih onečišćenja. Upravo ti neželjeni dodaci mogu biti uzrok lošim tripovima i katastrofalnim posljedicama uzimanja droge, koja se u ilegalnoj prodaji nalazi u obliku pilula, ampula i nakapana na šećerne kocke. Prosječna doza u ovim ilegalnim pripravcima je 100 mikrograma, a djelovanje droge počinje 30-45 minuta nakon unosa u tijelo.

Dick, pedesetgodišnji američki biznismen iz Masachussettsa, nekada je redovito uzimao LSD. Računa da je u životu uzeo nekoliko stotina različitih doza droge. Jednom se radilo o maksimalno dopuštenoj količini “acida”, ali se ne sjeća kolika je ona bila: “Kada je trip započeo shvatio sam da će biti drugačiji, bitno različit od svih ranijih. Mene je naprosto nestalo. U slijedećem sam trenu imao osjećaj da sam bog, ili bar neko božanstvo. Teško je opisiva ta opasna iluzija svemoći koju čovjek u takvoj situaciji doživljava. Vidio sam pet Buddha kako se rotiraju oko moje glave, a spontano su mi kroz usta izlazile mantre, svete riječi hinduističke religije. Bilo je to jedno od mojih posljednjih iskustava s drogom. Sant Kirpal Singh, moj indijski duhovni učitelj, rekao mi je da se okanim ovakvih poigravanja sa zdravim razumom i ja sam ga poslušao. Nisam dirnuo drogu još od 1974. godine i ne kajem se. Mislim da oni koji žele duhovno napredovati to ne mogu požurivanjem procesa koji ima svoju dinamiku i zahtijeva napor pri nepomućenoj svijesti...”.

Dok znanstvene raspre pretežno spominju nekoliko desetina tripova kao maksimalnu izloženost LSD-u, u podzemlju droge nisu rijetki oni koji su uzeli daleko veće količine. Zvijezde show-businessa to nisu ni tajile, pa je, recimo, poznato da je John Lennon iza teških zavjesa na prozorima svog uvijek zamračenog apartmana u njujorškoj zgradi Dakota, ispred koje je i ubijen, redovito uzimao velike količine LSD-a. “Yellow Submarine”, hit “Beatlesa” od mnogo godina ranije, zapravo je opjevao žutu kapsulu koja sadrži toliko popularni halucinogen. Za Lennona tvrde da je jednom pod stalnim djelovanjem LSD-a proveo čitava tri tjedna, a za to se vrijeme mogao kretati samo četveronoške. Živčani mu je sustav pretrpio toliko dramatične promjene da više uz pomoć LSD-a nije ni mogao halucinirati! Prema Philipu Normanu, goleme su količine droge kod najpopularnijeg “Beatla” prouzročile osobito degutantan oblik antireligijske histerije. On bi još u ranim danima u Hamburgu sa balkona urinirao po časnim sestrama i, smijući se luđački, vjernicima koji su išli u crkvu pokazivao kip Isusa preko kojeg je bio navučen prezervativ.

I Hunter Thompson svojim iskustvima potkrepljuje tezu da LSD vodi u ludilo. Kako kaže, nakon trodnevnog je “tripa” osjećao kako mu je mozak doslovce spržen i imao je dojam da mu funkcioniraju još jedino osnovni instinkti.

Ubojstvo 18-godišnjeg Crnca na čuvenom koncertu “Rolling Stonesa” u Altamontu vrlo je vjerojatno rezultat djelovanja lošeg LSD-a kojim je bila drogirana većina od čak 400 tisuća posjetilaca, a kontinuiranom se trovanju ovom tvari pripisuje želja za oživljavanjem poganskih kultova i mitova poput onoga o “ocu magije”, Aleisteru Crowleyu, koji je u 72. godini starosti umro u jednoj engleskoj ubožnici. Bio je teški ovisnik o alkoholu i heroinu.

Teoretičari psihodeličnog pokreta tvrdili su da je “vatra sv. Antuna” zapravo srednjovjekovni naziv za trovanje lisergičnom kiselinom, a vjerovali su da je Hieronymus Bosch svoje jezive kreature slikao intoksiciran halucinogenom koji je proizvodila gljivica Claviceps purpurea na žitarici odstajalog kruha. Kroničnim trovanjem halucinogenom gljivicom, koja je izrasla na starom kruhu, tumačen je misterij broda-fantoma “Marie Celeste”, koji je pronađen napušten usred oceana. Na brodu nije bilo žive duše, a s tanjura se još dimila nedavno pripremljena hrana. Vrijeme je bilo lijepo, na palubi nije bilo tragova borbe i, općenito, nije bilo nikakva vidljiva razloga da posada napusti brod. Tu uskaču teoretičari psihodelika i tumače da su članovi posade, kronično zatrovani starim kruhom, kolektivno povjerovali u to da mogu letjeti i poskakali s palube ! Možda nemoguće, ali svakako zabavno.

Mistično-religijsko iskustva

Kada su u pitanju izleti u svijet halucinacija izazvanih velikim količinama psihoaktivnih droga moramo se ponovo vratiti nezaobilaznom dr. Johnu Lillyu. Njegova znanstvena biografija “The Scientist” (“Znanstvenik”) opisuje podvige ovog putnika po unutrašnjim svjetovima. Prema nekima, riječ je o jedinstvenom svjedočanstvu čovjeka koji se potrudio neizrecivo pretočiti u znanstveni, ali razumljiv jezik.

Lilly se javlja na sceni u trenutku kada neurofiziologija špekulira o tome što se događa s ljudskim mozgom kada se on nađe potpuno izoliran od svih vanjskih podražaja. Prevladava uvjerenje da će naše vijuge utonuti u dubok san bez snova, ili se iskopčati na neki drugi način, nađemo li se u situaciji kada ih vanjski podražaji ne tjeraju na rad. Čovjek koji je u NIMH-u (National Institute of Mental Health) negdje oko 1954. godine konstruirao tzv. izolacijski ili flotirajući tank bio je upravo John Lilly. Tank je plastična ili metalna kutija koja podsjeća na lijes, a kada se zatvori ne propušta ni najmanju količinu svjetla, što je isključivalo sve vizualne podražaje. U samom je tanku tridesetak centimetara vode zasićene tzv. Epsomovom soli, pa će tijelo onoga koji u njemu leži slobodno plutati, čime će se u potpunosti osloboditi znatni dijelovi mozga koji se bave upravljanjem tijela na koje djeluje gravitacija. Toplina je vode slična onoj ljudskog tijela, pa ispitanik uskoro neće ni osjećati da lebdi u otopini soli, dok će mu uši biti začepljene gumenim čepovima koji će sprečavati prodiranje vode, ali i zvuka. Ventilacija je u tanku diskretna i nečujna. Glava korisnika ovog mjesta vječne tišine je iznad vode i on u vrlo kratkom razdoblju doživljava stanje potpune opuštenosti. Već su prva iskustva s izolacijskim tankom pokazala da se s ljudskim mozgom događa nešto sasvim suprotno, no što je do tada većina istraživača pretpostavljala. Čovjek, naime, putuje u unutrašnje svjetove svoje svijesti upoznajući sve one skrivene tajne svog bića do tada tako dobro prikrivene vanjskim aktivnostima i informacijama. Zabilježena je povećana kreativnost i sposobnost rješavanja životnih problema, a sustav samoregulacije RAS navodno pokazuje zadivljujuću fleksibilnost i, prema Michaelu Hutchisonu, neposredno nakon izlaska iz tanka podiže osjetljivost ispitanika na zvuk za čak dvadeset tisuća puta ! Tankom se počinju služiti znanstvenici, književnici, glazbenici i mnogi drugi kojima je kreativnost uvjet opstanka, a uz tankove koji se nalaze u slobodnoj prodaji otvara se sve više specijaliziranih centara u kojima svatko može, uz minimalnu naknadu, odležati par sati u totalnoj izolaciji od vanjskog svijeta. Lilly tvrdi da je cijela stvarnost, kakvu je vidimo, zapravo dogovor između naše svijesti i prirodnih zakona, pa je ona relativna. Svijet vidimo zasnovan na prihvaćenu vjerovanju, koje se u tanku, kako to on objašnjava, može razgraditi. Očito je da su to svi prihvatili kao izmijenjeno stanje svijesti, jer uskoro nakon toga, po djelu Paddyja Chayefskog, Ken Russell snima film “Altered States” (u nas je prikazivan pod imenom “Korijeni priviđenja”, s Williamom Hurtom u naslovnoj ulozi). Romantizirana istraživanja Johna Lillyja postižu veliki uspjeh, a osobiti interes izazivaju neobična ispitivanja kojima se ovaj osobenjak bavi tijekom 1963. i 1965. godine, u svom usamljenom laboratoriju na otoku St. Thomas, u sklopu Djevičanskog otočja u Karipskom moru.

Lilly tamo uzima LSD i pod utjecajem droge liježe u tank, ne bi li doživio njeno djelovanje nepomućeno vanjskim izazovima. Prvi puta ubrizgava količinu od 300 mikrograma droge i u uvjetima potpune izolacije doživljava kompletno otcjepljenje od vanjske stvarnosti što kod njega proizvodi panični strah, pa će u kasnijim eksperimentima biti oprezniji.

U St. Thomasu ga zatiče zahtjev švicarske tvrtke “Sandoz” za vraćanjem 100.000 mikrograma LSD-a, kojeg ova industrija povlači s tržišta pod pritiskom američkih vlasti. Od 1967. godine on nastavlja iste pokuse, ali koristeći halucinogenu supstancu kojoj ne želi u knjizi otkriti identitet, pa je naziva “vitamin K”. Iz tog su razdoblja dvije krivulje kojima Lilly želi pokazati da unutarnji svijet koji ćemo pod halucinogenom drogom iskusiti prije svega ovisi o njenoj koncentraciji u krvi.

Tako kod 30 miligrama “vitamina K” Lilly putuje onime što zove Unutrašnjom Stvarnošću, a vrhunac iskustva nastupa nakon desetak minuta. Iskustva se opisuju u terminima “ja”. Kod 75 miligrama droge, nakon četvrt sata kulminira iskustvo onoga što Lilly opisuje Vanzemaljskom Stvarnošću, kod 150 miligrama Mrežom Stvaranja, a doza od 300 miligrama vodi u područje svijesti koje Lilly označava Nepoznatim.

Medicinski gledano, ovo je zadnje područje krajnja točka koju teško da je Lilly i mogao percipirati, jer se nalazi na granici kome. Ostala su vezana uz fantastične opise i bića sazdana od svjetlosti pomoću kojih se istraživač trudi dokazati da u tim unutrašnjim svjetovima postoji sistematizacija doživljaja, da su oni bar donekle predvidivi i da je moguće više puta uzastopno otići na “isto mjesto”. To bi, dakako, dalo tim nivoima postojanja legitimitet stvarnih, kao što je to, uostalom, slučaj u religijama, osobito orijentalnim. John Lilly je ostao marginalac s reputacijom ekscentrika što se pola života bavio izučavanjem glasanja delfina, koji su, po njemu, visokorazvijena bića s gigantskim mozgom u čije tajne mi još nismo kadri zaviriti. Mada se jednom i sam navodno održavao čak tri tjedna pod stalnim djelovanjem droge ubrizgavajući si određenu količinu psihoaktivne supstance svaka dva sata, uz pauzu od tri sata dnevno kada je spavao, bio je svijestan da je previše njih završilo u ludnici igrajući se razumom poput njega.

Religijski doživljaj jedna je od najpriželjkivanijih stvari koju čovjek može dobiti od LSD-a. Neki čak smatraju da je iznenadni uvid pod utjecajem droge zapravo jednak učinku trenutne duhovne iluminacije, nakon koje ljudi bez teškoća napuštaju svoje loše navike, sklonost nasilju, drogama, malodušnosti i alkoholu. Dakle, po tom shvaćanju u korijenu je transformacije izazvane LSD-om–religijski doživljaj.

Masters i Houston bilježe učinke LSD-a na 206 ispitanika, a posebnu pažnju posvećuju upravo duhovnim doživljajima. Iz tabele se vidi da je transcendentalni faktor kod ove droge vrlo bitan:

N = 206 ispitanika

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

LIPANJ...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

 • Član iridairida

  ajoooj, bilo bi bolje da sanjaš nešto lijepo, žao mi je

  01.06.2020. 14:31h
 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  e, draga Irido, nisam dugo trebala čekati - zabijen je nož u leđa i još ga vrti i danas :) :) :) :) stvarno vrhunski tumačiš snove!!!

  31.05.2020. 14:33h
 • Član vanessavanessa

  *

  20.05.2020. 17:31h
 • Član bglavacbglavac

  Dobro jutro dragi magicusi. Sretan dan vam želim. Lp

  19.05.2020. 07:13h
 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  pa kad stigneš ... :)

  14.05.2020. 11:01h
 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  https://www.magicus.info/najcesce-prakse/tumacenje-snova/besplatno-tumacenje-snova-shadowofsoul-davorlove-ko-u-prici#comments

  14.05.2020. 11:00h
 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  evo, draga Irido, dopunila sam Davorov san :)

  14.05.2020. 11:00h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info

DROGE, BIČ NOVOG DOBA - Eliminacija psihodeličara DROGE, BIČ NOVOG DOBA - SERUM ISTINE