Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član JosipJankovic

Upisao:

JosipJankovic

OBJAVLJENO:

PROČITANO

456

PUTA

OD 14.01.2018.

3. Krst i elementi

3. Krst i elementi
Drugi glavni simbol koji se koristi u zapadnoj magijskoj tradiciji je krugokrst ili Keltski krst ili ravnokraki krst Elemenata - da damo samo neke od njegovih raznih imena. To nije ništa drugo do krug kojeg krst unutra ravnomjerno dijeli na iste krake; pa ipak, on je isto toliko sveobuhvatan koliko i samo Drvo života.

 

3.  Krst i elementi

Drugi glavni simbol koji se koristi u zapadnoj magijskoj tradiciji je krugokrst ili Keltski krst ili ravnokraki krst Elemenata - da damo samo neke od njegovih raznih imena. To nije ništa drugo do krug kojeg krst unutra ravnomjerno dijeli na iste krake; pa ipak, on je isto toliko sveobuhvatan koliko i samo Drvo života.

Na Drvetu, Malkut je poznat kao Sfera Elemenata. To je, u stvari, naš krugokrst. Sve operacije koje omogućava jedinstveni plan Drveta, nužno se dešavaju unutar Malkuta. Krugokrst je stoga naša lansirna tačka za uspinjanje na Drvo. (Ostatak Sfera se uklapa u ovaj četvorostruki sistem prilično fino, ali smo to sačuvali za dodatak, da ne bismo ovdje zamagljivali stvar.)


Krugokrst

U drevna vremena u Zapadnoj Evropi, gdje su godišnja doba jasno definisana, neizbježna je bila četvorodjelna analiza nebeskih obrazaca. Vidjelo se jasno da se dan sastoji od zore, podneva, sumraka i noći; godina ima četiri izrazita godišnja doba: Proljeće, Ljeto, Jesen i Zimu; dok se znalo da su sastavni dijelovi svijeta Vazduh, Vatra, Voda i Zemlja.

Tijelo je, na primjer, bilo Zemlja; krv je bila Voda; dah Vazduh; a tjelesna toplota Vatra. Danas  bismo  iste  elemente  mogli  nazvati  čvrstim  tijelima,  tečnostima,  gasovima  i zračenjima, ali ako to i uradimo, nismo ni na koji način zamijenili stare oznake.

Bilo je (i jeste) logično vidjeti da ovi Elementi imaju paralele na različitim nivoima koji su se mogli produžavati u beskraj. U Jungovim spekulacijama ova četiri oblika mogli bi se odrediti kao Osjeti (Zemlja), Osjećanja (Voda), Misao (Vazduh) i Intuicija (Vatra), dok su astroloških dvanaest znakova na sljedeći način grupisani u četiri trojstva koja se odnose na određene Elemente:

Vatra:       Ovan, Lav, Strijelac Vazduh:   Blizanci, Vaga, Vodolija Voda:                   Škorpija, Riba, Rak Zemlja:     Bik, Jarac, Djevica

U ovom osobenom klasifikovanju Elemenata možemo vidjeti jasan fazni proces povećavanja gustine od Vatre nadolje. Ovo se odnosi na tzv. "Četiri svijeta" Kabalista, koja možemo kategorisati na sljedeći način:

Vatra

Acilut

Emanacija

Vazduh

Briah

Stvaranje

Voda

Jecira

Formiranje

Zemlja

Asija

Akcija

Možemo vidjeti kako ovo dejstvuje u podsticaju da se, na primjer, naslika slika. Iskra (Emanacija), koja je skoro neprimjetna, se zapali u umjetnikovoj psihi. Gotovo nemanifestovana Misao. Pa ipak, ona se postepeno širi u nejasne ali snažne impulse za slikanjem (Stvaranje) koje konačno počinju da se oblikuju u specifičnu formu (Formiranje) i poslije mnogo psihičkog napora urode plodom (Akcija).

Tako ovo pokazuje da se Elementi mogu koristiti za izražavanje najtananijih i najneopipljivijih aspekata naših misli. Oni se, dakle, odnose na četiri osnove naših fizičkih i spiritualnih svjetova. Kad bismo napravili kratak spisak dosadašnjih korespondencija, on bi izgledao ovako:

Vatra

Zračenje

Ljeto

Lav

Palica

Emanacija

Vazduh

Gasovi

Proljeće

Vodolija

Mač

Stvaranje

Voda

Tečnosti

Jesen

Škorpija

Pehar

Formiranje

Zemlja

Čvrsta tijela

Zima

Bik

Štit

Akcija

Ovaj spisak se očigledno može proširivati u beskraj, i u kasnijim poglavljima dodaćemo


još nekoliko atributa, ali ih ovdje ima dovoljno da bismo pokazali da su stvarni fizički elementi bezvrijedni sami po sebi. Ono što je važno je da će, kada stojite na jednoj od strana svijeta magičnog kruga, u vašem duhu postojati širok raspon pojmova koji se odnose na tu stranu svijeta i u vama vrše određeni uticaj.

Crtež krugokrsta je mandala, simbol psihe u savršenoj ravnoteži. To je ono čemu težimo kada počinjemo da praktikujemo magiju. Osoba koja je u suštini "vazdušasta", na primjer, trebalo bi da učini još više napora da iz sebe izvuče više drugih Elemenata. Njen cilj je, na kraju krajeva, da postane Cjelina. Ovaj crtež je takođe osnova i većina grupnih rituala - to jest rada u istom unutrašnjem smjeru sa drugim, srodnim ljudima. Ali ćemo diskusiju o tome ostaviti za neko kasnije poglavlje.

Četiri Bogo-obličja

Tradicionalna magija koristi slike četiri arhanđelska lika stavljena na četiri strane svijeta krugokrsta: to su Rafael, Mihael, Gabrijel i Aurijel. To su glavna Bogo-obličja za najveći dio magijske prakse.

Postoje dvije glavne ideje o tome kako ove slike zapravo djeluju.

Prvo, postoji ideja da aktiviranjem ovih likova (koji su, sjetite se, personifikacije svojstava u našoj sopstvenoj psihi) sa najvišim aspektima naših ja, mi u stvari šaljemo signal u unutrašnje svjetove. U izvjesnom trenutku odgovor na ovaj signal daće evoluirani i specijalizovani unutrašnji entiteti koji, na osnovu kvaliteta ovog signala, mogu zaključiti da možda žele da stupe u vezu sa nama i pomognu nam. Ove slike dakle vidimo kao tačke kontakta između ovog svijeta i drugog svijeta, i njih entiteti koriste kao sredstva, za vrijeme trajanja magijskog rituala. U vrlo grubom smislu to je slično reklamiranju naših kvaliteta u novinama u nadi da ćemo privući odgovarajućeg partnera koji će možda dijeliti naše ideale, mada ne bi bilo mudro pretjerati sa ovakvom analogijom.

Druga teorija smatra da se ove slike probijaju u kolektivno nesvjesno i da ono što se probije su odabrani  aspekti rasnog grupnog uma. Kao da  možemo da koristimo one dijelove genetske strukture (ako je to pravi izraz) koje sadrže cjelokupno čovjekovo nesvjesno nasljeđeno učenje.

Postoje i mnoge druge teorije, ali ovo su dvije glavne. Ali koja je teorija vjerovatnije objašnjenje onoga što bogovi zapravo jesu, moram iskreno da priznam da ne znam. Tradicionalni arhanđeli četiri strane svijeta, dakle, jesu:

Rafael

Istok

Štap

Mihael

Jug

Mač

Gabijel

Zapad

Pehar

Aurijel

Sjever

Štit

Oni se uvijek opisuju na sljedeći način:

Rafael

Dominantno žuto-narandžasta ličnost, mlada, sa oštrim inteligentnim očima, nosi neku vrstu kratke tunike u grčkom stilu radi lakoće kretanja (u drugom liku on je Merkur, bog putovanja). U njegovoj ruci je veliki mač, a grb na njegovom ogrtaču je glasnikova palica, koju možete vidjeti kada vjetar zaleprša ogrtač, jer Rafael, bog Vazduha, je lik kojeg duva


vjetar.

Mihael

Lik obučen u boje vatre, zlatokos, snažan i zračeći. Nosi grudni oklop sa grbom lavlje glave, a u ruci drži koplje. Ostavlja utisak kao snažna, energična ličnost, koja može biti isto toliko beskompromisna koliko i od pomoći.

Gabrijel

Odjeven u dugačku odoru sa nijansama plave i ljubičaste. Lice mu je blijedo sa izbrazdanim crtama. Visoko drži pehar i okružen je osjećanjem Vode. Njegov tip karaktera mogao bi se nazvati "dubok".

Aurijel

Njegove su boje prirode, jer njegov Element je Zemlja, tako da se njegova duga odora maslinasto-zelena, smeđa, boje limuna i žućkastomrka, vuče po tlu oko njega. U ruci mu je štit za koji se podrazumijeva da predstavlja dio zaobljenosti zemlje, dok iz njega zrači osjećanje rašćenja i plodnosti.

Mada smo koristili muški rod za sve od ovih bogo-obličja, jasno je da sami bogovi moraju biti u interakciji sa boginjama. Tako bi Gabrijelu i Aurijelu idealno bilo dati značenje ženskih osobina - možda mlade, odnosno zrele žene. Ili u ovom feminističkom vijeku nema razloga zašto se ova svojstva ne bi mogla pripisati dvama pozitivnim Elementima, Vazduhu i Vatri. Na učeniku je da odredi šta osjeća da je tačno, bez obzira na to šta mu kaže glava.  U svakom slučaju, za ovo ćemo sugerisati alternativnu šemu u kasnijem poglavlju.

Magična oružja

Već smo nekoliko puta u prolazu pomenuli četiri oružja. To su sredstva - oruđa - preko kojih se bogo-obličja aktivno ispoljavaju.

Mač. Od sva četiri instrumenta, ovo je jedini koji nema očigledan prirodni ekvivalent, osim ako nije u grubom obliku komad zupčastog kremena, ili nešto slično. Mač je bio oružje koji je od protonauke zahtijevao najviše napora da bi se načinio. Zahtijevao je određeni stepen intelekta i truda koji se gotovo ograničio sa čudesnim. Još ćemo se vratiti na značaj ovog oružja u jednom kasnijem poglavlju, ali u međuvremenu mogli bismo pomenuti spekulaciju V. G. Greja da je mač prvobitno bio strijela - očigledan atribut vazduha. Svojstvo mača je da on može da siječe kroz prepreke isto onoliko sigurno koliko razum i logika sijeku kroz mnoge probleme.

Palica. U isto vrijeme i štap koji pomaže putniku i ofanzivno ili defanzivno oružje. Rane, prirodne verzije palice, ili koplja, bile su jednostavno štapovi očvrsnuti vatrom. One su se takođe koristile i za kontrolisanje vatre, možda kao džarači ili kao same baklje.

Ovdje možemo vidjeti da su strijela i koplje samo različite verzije iste stvari. Zaista, kad bismo posmatrali magičnu vasionu čisto dualistički, onda bi oni bili Crno i Bijelo, Vatra i Voda. Međutim, u sadađnjoj šemi, vidi se da su Vatra i Voda aspekti iste, pozitivne, dinamičke energije. Što nas dovodi do njihovih suprotnosti.

Pehar. Nezavisno od asocijacija sa Svetim gralom koji ćemo obraditi kasnije, pehar je prvobitno bio kazan, zajednička zdjela iz koje je pleme crplo svoju ishranu, a i učilo


ponešto o tome da su ljudi društvena bića. Sam život plemena proisticao je iz kazana, kao što plod ljubavi proističe iz materice.

Pentagram. Prema Greju, štit ili pentagram je bio parče materijala koje se koristilo za struganje površine zemlje kao neka vrsta pra-ašova, i za sađenje sjemena. Ovo je bilo osiguranje i zaštita plemena od gladi. Opet, to ćemo vidjeti kasnije, nešto od specifične veze štita sa pojmom svetog kamenja. Oboje predstavljaju izdržljivost, zaštitu i samu zemlju.

Opet možemo vidjeti da je pehar samo jedna verzija štita koji se više savio u sebe - ili suprotno tome. Oni su komplementarne energije.

Korespondencije krug - krst

Da malo nagovijestimo neke od kasnijih poglavlja, sada bismo mogli proširiti listu četvorostrukih atributa koje smo dali ranije i vidjeti šta imamo:

M

Istok

Palica

Jug

Pehar

Zapad

Štit

Sjever

Zora

Podne

Sumrak

Noć

Proljeće

Ljeto

Jesen

Zima

Merlin

Artur

Nimue

Morgana

Rafael

Mihael

Gabrijel

Aurijel

Život

Svjetlost

Ljubav

Učenje

Misao

Intuicija

Osjećanje

Osjeti

Sluh

Vid

Ukus/Miris

Dodir

Vazduh

Vatra

Voda

Zemlja

Vodolija

Lav

Škorpija

Bik

Čovjek

Lav

Orao

Bik

I tako dalje do besvijesti.

Kao što se može vidjeti, što učenik više radi na tome, utoliko je veći broj i pritisak pojmova koji se nižu iza jedne jedine ključne slike, što je namjena Magičnog oružja. Kad mag uzme svoju palicu (ili štap ili koplje) i drži ga uvis na poseban način, to je signal njegovom nesvjesnom da oslobodi ogromne naslage svojstava palice u njegovoj psihi. Idealno je, naravno, kada učenik napravi njihove stvarne fizičke verzije, ali bez ovog preliminarnog rada na pojmovima koji će "napuniti" Oružja, ona će biti beskorisna.

U ovom trenutku, međutim, pošto smo dali osnovni pregled Drveta života i Keltskog krsta, hajde da detaljno pogledamo jedan stvarni i tradicionalni primjer magijske prakse.

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

LIPANJ...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

 • Član vanessavanessa

  pozdrav*

  16.06.2021. 17:20h
 • Član bglavacbglavac

  Dobro jutro dragi magicusi. Lp

  16.06.2021. 05:56h
 • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

  Želim vam dobar dan i ...radostan.

  15.06.2021. 10:19h
 • Član bglavacbglavac

  Dobar dan..

  14.06.2021. 17:50h
 • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

  Dobar dan.

  14.06.2021. 13:34h
 • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

  Dobro veče.

  13.06.2021. 20:14h
 • Član iridairida

  Dan je šućmurast, svejedno želim da se svi ojećate dobro...:)

  13.06.2021. 12:47h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info

2. Magijska filozofija 4. Srednji stub