Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član dinaja

Upisao:

dinaja

OBJAVLJENO:

PROČITANO

496

PUTA

OD 14.01.2018.

Država sunca

Država sunca
Nakon dugačke diskusije koja se razvila poslije GIRIJINOG objavljenog teksta o knjizi E. TOLLE "NOVA ZEMLJA" pokušat ću svoje razmišljanje o novoj zemlji objasniti ovim tekstom. Ideja "NOVA ZEMLJA" je stara koliko i filozofija. Od Platonove "Države" preko "Utopije" Tomasa Morusa, "Herojskih zanosa" Giordana Bruna, "Sretnog grada" Frane Petrića, "Države sunca" Tomassa Campanelle do "Nove zemlje" E. Tolle mislioci svih epoha su pokušavali ljudski UM izdignuti na pijedestal svjesne spoznaje i uvjeriti ČOVJEKA da život nastaje u ČOVJEKU i da jedino ČOVJEK svojom svjesnom spoznajom može utjecati na kvalitetu svoga života. I uopće nije važno koju ili čiju filozofiju slijedimo, nije važno kojim jezikom, čijim pojmovima se služimo sve se na koncu svodi na drevnu izreku koje stajala na ulazu u Pitijino svetište. "ČOVJEČE UPOZNAJ SAMOGA SEBE" Tek oni koji su spremni prihvatiti učenje i mišljenje drugih, oni koji prihvataju PROMJENU PARADIGMI u znanosti, oni koji sjedinjuju STARO UČENJE sa NOVONASTALIM ZNANJEM, oni koji ne ostaju slijepo vjerni samo jednom učenju ŠIRE ZNANJE O SEBI SAMOME i postaju SUDIONICI VREMENA u kojem žive.
FRANE PETRIĆ

Rođen: 25. travnja 1529. u Cresu
Umro: 6. na 7. veljače 1597. u Rimu

Mnogo je hrvatskih velikana gotovo nepoznato široj javnosti, a među njima je i filozof i polihistor Frane Petrić. Njegovo se ime pojavljivalo i kao Petris, Petriš, Petričević, a on se potpisivao samo latinski Franciscus Patricius.
Proživio je buran život, ispunjen naizmjence uspjesima i nedaćama. Petrić je rođen 25. travnja 1529. u Cresu u uglednoj plemićkoj obitelji. Školovao se u Veneciji, Ingolstadtu u Bavarskoj, Padovi i Ferrari. Predavao je na sveučilištu u Ferrari te na rimskom sveučilištu Sapienza, kamo ga je pozvao njegov prijatelj iz studentskih dana u Padovi, papa Kliment VIII.
Petrić se bavio i poetikom (pisao je i pjesme), retorikom, historiografijom, vojnim disciplinama, matematikom, geomatrijom i medicinom, no ipak glavno je područje njegova rada filozofija.
Mladenačkim djelom Sretan grad pokazao je kako zamišlja idealnu društvenu zajednicu, čime je preteča Campanellina djela Država sunca. U Raspravama o peripatetičkoj filozofiji odriče Aristotelu originalnost i znanstvenu vrijednost. Vlastiti filozofski sustav, koji se zasniva na Platonu i neoplatonizmu, izložio je u opsežnom traktatu Nova opće filozofija. Pokušao je dokazati da je Platonova filozofija najprimjerenija kršćanstvu, a ne Aristotelova misao, kako je stoljećima vladalo u teologiji.
Razvija misao da valja početi od svjetla, koje onda vodi do pravog uzroka. I prirodi je, misli Petrić, uzrok u svjetlu. Ona je odraz božanskog prasjaja, pasivna je i suprotstavljena duhovnom načelu koji je jedini aktivan. U svojoj poetici također se suprotstavlja Aristotelovim mislima tvrdeći da se umjetnost ne zasniva na oponašanju.
Misaono Petrić nije slijedio nikoga te je uistinu bio i potpuni Europejac i čovjek europskoga značenja, misaone težine te zauzima časno mjesto među velikim renesansnim misliocima.
Frano Petrić umro je 6. na 7. veljače 1597. u 68 godini u Rimu. Pokopan je u crkvi svetog Onofrija kraj Torquata Tassa, s kojim je u mladim danima vodio nepoštednu literarnu polemiku.

http://www.hrt.hr/arhiv/ndd/02veljaca/0206%20Petric.html

Slijedeći misli Frane Petrića i Campanelle, studirajući već pomalo zaboravljene utopije nastale u koljevci naše kulture i civilzacije, čitajući poetične misli velikih umova u novonastajućoj znanosti, pokušah napisati UTOPIJU životu koji mnogi od nas nesvjesno žive.

Grad sunca

 

 

 

 

 

 

Kao što je sunčev sustav podijeljen u sedam planetarnih putanja tako se Civitas solis, podijeljena u sedam prstenova, uzdiže brijegom moje nove istine. Slijedeći Sofijin trag uspeh se do njegova vrha i uđoh u hram sa staklenom kupolom kroz koju mi se smješilo sunce, najviši svećenik sna u kojem sam se probudila. Pored njega na velikom kristalnom prestolju sjede tri kneza u kojima prepoznah snagu, mudrost i ljubav.

"Iza Sofijinog osmjeha se prostire zemlja o kojoj su mnogi već sanjali." pomislih još omamljena stvarnošću iz koje sam krenula.
"Oni su preduvjeti istinskog postojanja. Bogovi novog vremena, svo dobro ovog novog svijeta je u posjedu čovjeka." začuh dobro poznati glas sudbine.

Kao da sam ušla u Dada Stancu osjetih energiju glasova svih odsanjanih snova i ljubav, ta čudesna energija našeg stvarnog postojanja, nahrupi kroz sve otvore stvarajući ovaj prostor bez dobro poznatih dimenzija.

"Čovjek, vječni centar univerzuma" tonovi dobiše oblike "u ovom dalekom vremenu potvrđuje drevnu filozofsku izjavu i doista postaje mjera i proporcija države koju sam stvara."
"Kako ćemo to spoznati?" pomislih
"Tvoja snaga je u tebi samoj, u tvojoj svjesnoj spoznaji čarolije života." odgovori mi energija koju sam činilo mi se sama stvarala.
"To je tvoj prvi korak ka istinskoj spoznaji" moja sudbina je bila nedjeljiva od mene i trenutka u kojem sam počela sanjati.
Hram se snagom mojih misli počeo širiti i predamnom se stvarao prostor bez granica, a ono što sam nazivala daleki horizont je bilo dohvatljivo ogledalo ljudske duše.

Drugačije nego u Wellsovom romanu ovdje nema tamnog podzemlja, nema Morloka koji traže žrtve, ali nema ni bogova kojima se podižu žrtvenici, ovdje svjetlost, svećenica sunca dijeli život i svjesnu spoznaju. Sophia, majka nad majkama iz vremena prije vremena me povede u nepoznati dio moje sudbine. Zaustavile smo se na mjestu gdje su se susrele ruke Stvoritelja i Adama.Ugledah zemlju, onakvu kakva jeste, punu rijeka i slapova i dolina na kojima cvjeta cvijeće novih boja i rastu plodovi misli. Gradovi puni osmjeha i velikih staklenih kuća u kojima ljubav otvara i zatvara prozore. Sofija mi pokaza put prosipajući zlaćanu prašinu.

Zastadoh u parku spomenika. Slično aleji, jedan do drugoga poredani kao drveće u dva reda, okamenjeni i vječno zaustavljeni u pokretu koji je značio budućnost, gledaju me poznati i nepoznati mislioci.
Sjedinjenje vjerovanja i mudrosti daje kamenu dušu i ja osjetih kako se znanje širi prostorom i ujedinjuje sa univerzumom. To nije obična aleja iz mog vremena, to je škola sunčanog grada. Krenuh beskrajnim dvoredom osjećajući misli kao dodir vjetra koji se širi i sljubljuje s energijom moje znatiželje.
Dvoje mladih ljudi stoje pored kipa čije lice im se smješi i plazi jezik. U njegovim rukama je figurica Kronosa. Njihov razgovor me podsjeća na subotnja jutra u Lapidariju. Ono što sam ja voljela kao poeziju i što je bilo izvan svakodnevne komunikacije ovdje je objašnjavanje teorije iz koje je nastalo vrijeme i prostor. Poznate činjenice dobiše novo ruho. Osjetih njihove misli u mojima, spoznah da ono što čujem nije glas nego simfonija koju sklada moj um.
Vidjeh kako se smjenjuju godišnja doba, kako prolaze godine i stoljeća. U jednom trenutku, onoj nikada objašnjenoj beskonačnosti, se pred mojim očima, dogodila cijela jedna epoha. Ova za mene još nepoznata energija pretvori tren u vječnost. Među statuama prepoznadoh lik Giordana Bruna i vidjeh dva goluba kako lete iznad njega.
"Došla si obavijena još uvijek tajnom početka" osjetih njegovu misao
"Došla sam da otkrijem tajnu početka."
"Ti si došla spoznati trenutak buđenja u mom snu. Snu zbog kojeg sam ovjekovječen u ovoj aleji"
"Ali ja još uvijek nisam pronašla istinu."
"Susrela si dječaka na željezničkoj stanici, naučila si da voda dolazi iz zemlje, pila si ljubav sa izvora, umrla si u stvarnosti da bi živjela svoj i moj san" njegova misao je bila dobro poznata poezija iz antologije mojih snova.
"Koji je danas dan?" upitah nesigurna u svoje vjerovanje.
"Još jednom veljača rađa san. Kreni alejom, oni koji su poslije mene tražili istinu, neznajući da traže ono što sam ja nazvao Diana, će ti ispričati priču o nastajanju spoznaje. Među njima su oni koji su pisali, kao i ja poetske tekstove znanosti, uzdizali ljubav na pijadestal sreće, ovjekovječili dimenziju sna. "

Sjetih se kamene statue s Kronosom u ruci i misao me ponovo povede k njoj.
Kameni kip je moju misao pretvarao u njegov san o nastanku prostor- vremena i brzini svjetlosti. Neka čudna snaga se širila atmosferom. Dvoje mladih više nije bilo tu, otišli su, a da ja nisam vidjela njihov korak. Nekoliko drugih je odjenom stajalo pored statue. Shvatih da oni dolaze i odlaze nečujno, za mene nevidljivo. Spoznah da sam ušla u sferu pobijanja apsolutnog prostora i vremena.

To je magloviti oblak moje svjesti, pun prekrasnih nijansi, neimenovanih boja, dokaz postojanja multidimenzionalnosti. Shvatih da nastajuća generacija nosi u sebi integraciju sa samim sobom i univerzumom, da sljedeći svoju istinu mogu osjetiti i njihovu, da je globalizacija, kojom nas već godinama bombardiraju, nedjeljiva od solidarnosti.

Zakoni džungle, koju nam je nametnuo Darwin i u kojoj smo mi rasli, su davno zaboravljena pravila ljudskog održanja. Vrsta se vratila tamo od kuda je i krenula, u rajski vrt vječne sreće. Njihova lica, u blještavilu sunca pod krošnjom drva spoznaje, odaju emocionalnost njihovih usavršenih mozgova.

I statue su izgledale drugačije iako su likovi bili isti. Čvrstina kamena je izgubila svojstvo i pretvorena u energiju ona izrazima lica daje svojstva misli koje iz nje proizlaze. Umjetnici koji su ih stvarali su vjerovali u njhove ideje i stvarali likove po idejama koje su oni ovjekovječili.
Statue su postajale dimenzije misaonog bogatsva onih koje su predstavljale.
Zanesena trenom vječnosti u kojem osjetih energiju mog postojanja i u bojama svijetlosti i tonovima muzike spoznah jednu novu dimenziju u sebi, dimenziju trajanja svijesti u prolaznosti čvrstine materije.

Spoznah komplementarnost onoga od čega sam sastavljena. Tijelo u kojem se nalazim postade moja misao, ideja s kojom mogu biti i tu i tamo. U ovom novom vremenu ne trebam reaktor da bih prešla u kvantno stanje sebe same. Energija koju ovdje osjećam je jedna velika, ujedinjena kreativna misao, san i Anima mundi.

Čujem melodiju, zov slobode u sebi. To je zvuk zvona koje nosim u sebi, zvuk koji se javlja kada moja čežnja dodiruje grmove zrelosti i ubire zadnje plodove saznanja prošlih godina. Tada me taj zvuk nosi na daleki otok, u hram, gdje sunce nikada ne zalazi. I tada sam sigurna i sretna, jer svako moje lutanje ostacima života završava na krilima simfonije univerzuma i ja se uvijek vraćam kući.

KLIKALICE

🔝

KOMENTARI

 • 18.08.2008. 11:16h

  Član trivanMerlin0 Draga Dinaja! Tvoje reagiranje komentari su nešto apsolutno fulano na ovom portalu. Ti niti malo ne razumiješ a niti uvažavaš raznolikost, niti sadržaj niti smisao većinu priloga i tema. Nova zemlja je upravo sada u ovom trenu dana da ego poput tvog pokuša bar malo sagledati tu dimenziju u čijem si potpunom ropstvu. Tvoje \"ja\", tvoje \"misli\" opsjednuti su zabludama samo tvog gledišta, da je već degutantno sve tvoje radove citati. Odrzi rijec da se povlacis kako si nedavno obznanila. Održi riječ . I nas sve oslobodi tvojeg sveprisutnog ega. Naravno da je portal slobodan za sve čitatelje. No, ovo je mišljnje sigurno većine, a i nas desetak u cije ime ovo iznosim. Ovaj stav nije dan protiv tebe kao duse i svijesti vec djelovanju tvojeg nemirnog uma.
 • 18.08.2008. 12:00h

  Član readykulMerlin3 meni se necini tako..al svak ima pravo da kaze sta misli...
 • 18.08.2008. 12:06h

  Član dinajaMerlin2 EGO?????????? doista još uvijek neznam što je to EGO koji vi tako omalovažavate.........ni u jednom vašem članku nisam pronašla suvislu definiciju onoga što vi tako pobijate.........Koristite jedno internacionalnu riječ koja nema nikakve veze sa filozofijom i svjetonazorom koji vi zastupate.......Ja sam zamoljena od uredništva da svoje mišljenje iznosim na ovom portalu i dok me uredništvo ne zamoli da to više ne činim ja ću pisati.....\"DRŽAVA SUNCA\" je moj tekst i moj svjetonazor, pa kao što sam se ja usudila komentirati tđe tekstove, tako si ti sada ušao u moj svijet........ti se ne slažeš s mojim shvatanjem ČOVJEKA i njegova UMA , ti ne prihvataš objašnjenja velikih umova koji su stoljećima izgrađivali našu civilizaciju, umova koji su ušli u sve svijetsjke enciklopedije, umova koji danas stvaraju novonastajuću znanost koje će ostati u naslijeđe novim generacijama.... da to je to je doista tvoje pravo....... i svatko na ovom svijetu u dobro shvaćenoj DEMOKRACIJI UMA ima pravo na svoje mišljenje........bilo bi užasno monotono i doista nebi došlo do razvoja znanosti da su svi ljudi uvjek mislili isto..........naučeno neznanje, ignoranciju, smo apsolvirali davno, zbog toga su gorijele lomače u vrijeme srednjega vijeka..........pa nećeš valjda tvrditi da smo se vratili u vrijeme INKVIZICIJE koja je zabranjivala drugačije mišljenje.......... Portal MAGICUS je, koliko sam ja shvatila, ostvaren upravo zbog toga da bi se diskusijama, poštivanjem tuđeg mišljenja dolazilo do novih spoznaja........tek izmjenom iskustava iz različitih strana znanosti, filozofije, religije, jednostavnog vjerovanja može izvući pravi zaključak i možda stvoriti jedan novi smijer u mudrosti duše. Odbaciti tuđe mišljenje, \"zamoliti\" onoga koji misli drugačije da prestane svoje mišljenje je toliko zaostalo da doista ne spada u današnje shvaćanje života i njegovog razvoja. Oni koji nemaju protu argumente, oni vrijeđaju, oni barataju riječima koji ni sami ne razumiju....... Objasni mi molim te što je sveprisutni EGO, objasni mi još i to kako si ti uspio bez \"EGA \" napisati ovaj komentar na moj tekst o vječno željenoj DRŽAVI SUNCA. Obajsni mi i to kako ćemo ostvariti taj vaš idealni svijet ako ne sjedinimo energije u jednu jedinu, jedinu koja doista ljudski UM uzdiže u sferu BOŽANSKOG postojanja.
 • 18.08.2008. 16:32h

  Član trivanMerlin0 Draga Dinaja, ti ne možeš svojim umom razumjeti što je ego, ono što ti to ne da je upravo tvoj vrlo vrlo napasni ego. Jednostavno ne loviš smisao, pojam što je ego. . Sve si ovdje pitala o egu . I opet pitaš A toliko je na portalu o tom rečeno, u svim gledištima iz svih aspekta a ti još ponavljaš da je netko protiv ega . Ne prihvaćaš, na žalost možda i ne možeš razumjeti što je sve jasno o egu rečeno, baš sve rečeno. Nitko ne priča o idealnom svijetu, ni to ne kužiš. Spoznajna razina u svim duhovnim prilozima jasno objašnjava, tumači i iznosi učenja Mudraca i drvenih spisa da je svijet tvorevina uma i kako onda um koji je iluzija može nešto učiniti. Vrtiš iluzije. Nema se što ostvariti? Tko da ostvari? Što ?. Nečiju želju? Ego poriv ? um? misli? Pa misli su buka uma...Još uvijek ne prihvaćaš, ne znaš da je sve kako treba biti. Zar bi bog radio nešto što nije on Sve je Bog i ovaj naš dopis. Do novih spoznaja se ne dolazi kroz ovaj portal i nadmetanjem ega već kroz svijest. Ego ovog Trivan utjelovljenja je moj alat nevezan za um i svijet za to ne brini. Usput dobio sam okladu od 1000 kn, od njih desetorice jer sam Točno u detalje predvidio tvoje reagiranje ega. Da nije u prazno receno. Rekla si da se povlačiš zašto ne održiš riječ???? Ne slijedi taj reagirajući kruti ego koji ti neda odmak. Povuci se sama, osjeti tu odluku to iskustvo da nestaneš.Vjeruj odahnuo bi ovaj portal u mirnijim vibracijama da se makneš ili bar hajde---ne komentiraj ničije priloge.. Piši samo što izvire iz tvog uma, ali ne komentiraj ničije. Bar to napravi Please?..
 • 18.08.2008. 19:08h

  Član dinajaMerlin2 Prvo ti dragi TRIVANE od srca čestitam na tako lako dobijenim 1000 kn.........kada se ljudi počnu kladiti na mene ja to doista uzimam kao kompliment......nadam se da ćeš i poslije ovog mog odgovora nešt zaraditit....vjerovatno ti i desetorica niste zatvorili kladionicu..........tvoj zadnji vapaj.....PLEASE..... ću dista uslišiti, ja sam doista spremna uslišiti vapaje onih koji se boje mojih pitanja, vapaje onih ponavljaju uvijek već stoljećima napisano bez snage da sami donesu neka razmišljanja.......... OVO JE KOMENTAR IZA MOGA TEKSTA, dakle ja još uvijek poštujem tvoj VAPAJ i smijem nešto dodati tvom izljevu bijesa iz moje DRŽAVE SUNCA U kojoj bi trebala vladat samo ljubav. LJUBAV KOJA JE SIŠLA S NEBA RADI ČOVJEKA, RODILA SE ČTALICI RADI GRIJEŠNIKA ta LJUBAV je moto mog života i moto mog razmišljanja....... ETO ZBOG \"DRŽAVE SUNCA\" koju nosim u sebi ja ću uslišiti tvoju molbu i neću više komentirati tekstove onih koji ne vole da im se postavljaju pitanja. TEBI I DESETORICI želim od srca samo sreću na vašem daljnjem životnom putu. JA stojim svojim punim imenom i prezimenom DIJANA JELČIĆ_ STARČEVIĆ iz svega što sam napisala, iz svih pitanja koja sma postavila, DA stojim I svojom ORDINACIOM koju vodim samostalno već dvadestak godina i još nikada nisam došla u sukob sa ljudima koji se predstavljaju svojim pravim imenom i prezimnom i stoje iza svoga identiteta i iza svojih, ali doista svojih misli.........NAŽALOST TI I POROTA OD DESET meni nepoznatih je za mene nepoznanica....... KADA pogriješim ja se i ispričam kao što sam to učinila u slučaju sa GEMINI..........mea culpa, da tu sam pogriješila, ispričala se i nastavila pisati......... Dragi TRIVAN utjelovljenju nečijeg EGA ja ti doista želim sreću u životu i na KLADIONICI.
 • 18.08.2008. 20:02h

  Član trivanMerlin0 Sve si opet krivo shvatila. Moji osvrti su u ljubavi ne u bijesu. Please nije bio vapaj, ni strah, od čega strah???. To je zamolba za molo mira i tišine od tvojih misli i buke tvog uma, isticanjem materijalnih vrijednosti koje su tebi osnova bivanja itd itd. . I ne radi se samo o tvojim pitanjima, već komentarima na priložene teme od drugih, prepuni, tvojeg ?ja?, pa ?ja?, i umnih akrobacija. Please malo mira od tebe. Hvala što si uvažila.. Sad je lakše čitati sve priloge gdje se ti ne javljaš, očituješ A tvoje radove neka čitaju tko voli. Ja nisam utjelovljenje nečijeg ega, ja sam ti, mi smo jedno u različitim titrajima svijesti. Nisam tijelo nisam ime, i nemam ego koji stalno naglašuje ime formu, oblik, radnju itd, ja ovo ja ono. . Također hvala na čestitkama i klađenju, predvidljivosti tvojih reagiranja. Prvo klađenje i odmah pogodak. Odmah smo si kupili par dobrih knjiga od Sai Babe podjeli međusobno, i za čaj i kavicu je ostalo. Držimo te za riječ. Samo piši što god imaš želiš trebaš pod tvojim imenom. . Super dan Hvala tebi. Divota
 • 18.08.2008. 20:41h

  Član vajranMerlin5 .....i posla Bog dinaju. zar bi Bog radio nesto sto nije on.... i sve je kako treba biti...
 • 18.08.2008. 20:45h

  Član dinajaMerlin2 Eto vidiš kako se svi problemi riješe kada pravi EGO proradi.......tada doista više nema sukoba. VUK SIT A KOZA CIJELA..... divno je na ovaj način komunicirati s \"pametnim\" LJUDIMA.........LJUBAV, a ne BIJES to je moto mojega života..... drago mi je da sam tebe i desetoricu usrećila i doista VAM OBEČAVAM nikada VIŠE neću komentirati ni postavljati pitanja iza tekstova koji MIRIŠU na nebuloze umova koji doista ne znaju što uistinu hoće svojim tekstovima postići na ovom portalu.......... A ja tebi i destetorici želim daljnje napredovanje uz novokupljene knjige starih tekstova i naravno uživanje u čaju i kavi---- ja trenutačno uživam uz čašicu pravog francuskog COGNACA.......... DOISTA SAM SRETNA jer sam svojim za vas \"neumjesnim \" pitanjima navela vas jedanaestoricu, \"porotu mojih razmišljanja\" na kupnju knjiga.......ja knjige kupujem odvajajući novac od nepotrebnog luksuza, kupujem knjige jer ih volim, kupujem knjige kada izađu na tržište bez ovzira na njihovu cijenu...........ja se doista nikada nisam kladila na snagu ljudskog uma, nikada mi ne bi palo napamet kladiti se na reakciju čovjeka kojeg sam prije toga popljuvala i optužila, nikada mi ne bi palo napamet igrati se ljudskim osjećajima, sa ljudskim znanjem i to smišljeno sa namjerom da bih eventualno za dobitak na okladi mogla kupiti knjigu koju želim........... Doista se sada pitam koja je to energija koja vlada takvim UMOM.........da li je to doista ignorancija, naučeno neznanje.......ili jednostavno NEZNANJE........ UGODNO PIJENJE ČAJA, KAVE I ČITANJE SAI BABINE FILOZOFIJE VAM ŽELIM POROTO MOJIH MISLI........ali ne zaboravite SAI BABA SE NIKDA NIJE KLADIO NA RAČUN ONIH KOJI SU POSTAVLJALI PITANJA....... SAI BABA JE ODGOVARAO NA PITANJA........... i NIKADA NIJE BIO UVRIJEĐEN KADA MU SE PITANJE POSTAVILO.....
 • 18.08.2008. 21:21h

  Član iridaMerlin32 trivane, vajrane, vaši opsežni komentari mi kažu da i sami imate šta reći i napisati, paa, samo naprijed, očekujem vas među autorima...
 • 18.08.2008. 21:51h

  Član vajranMerlin5

  za iridu

  ja neznam pisati.. ali zato citam sve odreda. i komentiram ponekad. i uzivam. i zato ti hvala........
 • 18.08.2008. 21:55h

  Član vajranMerlin5 ....i hvala svim autorima..........
 • 18.08.2008. 21:58h

  Član vajranMerlin5 posebno hvala gemini i mlabos cije tekstove procitam po nekoliko puta svaki pa ih zato i najcesce komentiram......
 • 18.08.2008. 22:36h

  Član bglavacMerlin14 Čovjek bez ega je mrtav čovjek.
 • 18.08.2008. 22:43h

  Član vajranMerlin5 moj me je djed marko odveo jednom u polje i rekao ovako.... gledaj sinko ove bundeve.. i sada slusaj... najvisi ego ima ona koja prva pukne a najnizi ona koja zatruli... sve ostale su upotrebljive...
 • 19.08.2008. 06:13h

  Član dinajaMerlin2 dragi Vajrane tvoj deda Marko je bio mudar čovjek, samo nije razlikovao EGO od EGIZMA............od EGOIZMA doista pucaju tikve i onda trule jer ih uništi VANITAS........
 • 19.08.2008. 09:36h

  Član trivanMerlin0 Ej vjarn.--- Dida ti je super to rekao. I dalje to rečeno neki ne razumiju. A tek oblici pucanja ega koje ovdje vidimo na reagiranja, napade i vjecne kontra komentare, kak tek puca. Zabavno. Sve zato sto se ne razumije da egoizma nema bez ega. Bglavac----Kažeš čovjek bez ega je mrtav čovjek,! Da, jer je tek tada živ kao biće a ne čovjek automat, program i uvjetovan ulogama um zabludama. Jel si na taj smisao mislio. Kao što su sveci, mudraci i yogiju mrtvi u smislu mratv im je um, jer djeluju žive iz svijesti. Draga dinaja---. Nitko te ne pita jel si se ti kladila, ili nisi, odakle ta silna potreba da se stalno tumačiš, Opet o Babi sudiš. Ne sudi toliko. Smiri se malo, ne napadaj više, piši pjesme i svi cool. Još imamo za par rundi čaja. isprintali smo si jivanmuktu, vijnanu i giriju i uživamo čitajući prave stvari. Mi svi happy i vama želimo.
 • 19.08.2008. 09:57h

  Član dinajaMerlin2 Tin Ujević POBRATIMSTVO LICA U SVEMIRU Ne boj se! nisi sam! ima i drugih nego ti koji nepoznati od tebe žive tvojim životom. I ono sve što ti bje, ću i što sni gori u njima istim žarom, ljepotom i čistotom. Ne gordi se! tvoje misli nisu samo tvoje! One u drugima žive Mi smo svi prešli iste putove u mraku, mi smo svi jednako lutali u znaku traženja, i svima jednako se dive. Sa svakim nešto dijeliš, i više vas ste isti. I pamti da je tako od prastarih vremena. I svi se ponavljamo, i veliki i čisti, kao djeca što ne znaju još ni svojih imena. I snagu nam, i grijehe drugi s nama dijele, i sni su naši sami iz zajedničkog vrela. I hrana nam je duše iz naše opće zdjele, i sebični je pečat jedan nasred čela. Stojimo čovjek protiv čovjeka, u znanju da svi smo bolji, međusobni, svi skupa tmuša, a naša krv, i poraz svih nas, u klanju, opet je samo jedna historija duša. Strašno je ovo reći u uho oholosti, no vrlo srećno za očajničku sreću, da svi smo isti u zloći i radosti, i da nam breme kobi počiva na pleću. Ja sam u nekom tamo neznancu, i na zvijezdi dalekoj, raspreden, a ovdje u jednoj niti, u cvijetu ugaslom, razbit u svijetu što jezdi, pa kad ću ipak biti tamo u mojoj biti? Ja sam ipak ja, svojeglav i onda kad me nema, ja sam šiljak s vrha žrtvovan u masi; o vasiono! ja živim i umirem u svjema; ja bezimeno ustrajem u braći.
 • 19.08.2008. 10:58h

  Član markoniMerlin0 Ramana Maharishi Svrha prakticiranja preispitivanja ?Tko ? sam ? ja.? služi tome da reprogramira um kako bi se probudio iz dubokog životnog sna (zablude življenja) odvojenosti kao pojedinca s imenom Ivan (ili bilo koje drugo ime) i kako bi spoznao svoj stvarni identitet. Ulaz riječi Ja koju tako često koristimo, zapravo je djelić oceana sat ? cit ? ananda koji se nalazi u neosjetljivom i čini ga osjetljivim (živim, i omogućuje mu da diše, misli i djeluje). To je usitinu kriva percepcija stvari koja je posljedica krivog kondicioniranja od našeg rođenja kada riječ Ja upotrebljavamo za tijelo s određenim imenom koje je tek privremeni spremnik za djelić beskonačnog oceana sat ? cit ? ananda. Ta kriva percepcija zove se ego. Moramo se osloboditi ove krive percepcije i BITI ono što uistinu jesmo. Stoga je cilj tko ? sam ? ja duhovnog napora ? sadhana osloboditi ?mene od mene?.
 • 19.08.2008. 11:32h

  Član dinajaMerlin2 Od srca hvala na objašnjenju.......čovjek doista uči dok je živ......
 • 19.08.2008. 18:38h

  Član miskoMerlin2 Jedno znam, znanje napadaju uvijek oni koji su uvjereni da sve znaju i da imaju monopol nad istinom, a obično su glupani. Ni ja ne volim Babu! Jednom sam ga gledao kako siromašnima \"proizvodi - materijalizira\" prah, a bogatašima nakit. Da je učinio suprotno ... Samo toliko. Hvala!
 • 19.08.2008. 19:28h

  Član dinajaMerlin2 Dragi Miško, dragi virtualni prijatelju.........što reči nego jedno veliko HVALA........Znanje je doista pustolovina u koju se mnogi ne usude upustiti..........lakše je vjerovati nego postavljati pitanja, a nejteže je na ta pitanja pronaći odgovore.........Dobri stari GADAMER koji je svojom filozofijom obilježio prošlo stoljeće je dobro naslutio, ako ne shavatimo HERMENEUTIKU, umijeće razumjevanja, naći ćemo se opt u drevnom BABILONU.....no ovaj put nam nije BOG nego smo si mi sami pobrkali jezike.
 • 19.08.2008. 19:31h

  Član klarisaMerlin1 Misko dragi. Ne sudi na brzaka. Zar ne shvacas da su bogati opasniji i u pohlepi i u moći da njih treba prvo spašavati ili pomoć. Zato im daje nakit da im ego napuhne koji puca A prah je najveća milost koji blagoslovi dušu.Nije tako kako čula vide.
 • 19.08.2008. 21:08h

  Član vajranMerlin5

  e moj trivane

  nisi ti mene shvatio... a mog djeda marka pak nikako...
 • 20.08.2008. 12:19h

  Član trivanMerlin0 Ne brini jesan tvog didu shvatio, samo sam se osvrnuo na oblike pucanja i truljenja bundeva. A one koje su upotrebljive same sebe potvrdjuju.

SADRŽAJ UPISAO

Član dinajaMerlin2 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana dinaja dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

IZDVOJENO

Vitamin C

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

TRAVANJ...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

 • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

  Dobro veče.

  12.04.2021. 22:01h
 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  draga Irido, hvala za preporuku :)

  12.04.2021. 17:20h
 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  danas sam sanjala jedan san pa sam stavila za Iridicu :)

  05.04.2021. 16:12h
 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  sretan Uskrs svim chaterima i Magicusima :)

  05.04.2021. 16:12h
 • Član iridairida

  Ja sam Uskrsni doručak imala popodne...Svima radostan Uskrs želim...♥

  04.04.2021. 16:13h
 • Član bglavacbglavac

  Dobro jutro dragi magicusi, sretan i blagoslovljen Uskrs vam želim. Lp

  04.04.2021. 08:09h
 • Član bglavacbglavac

  DeVeT, vrijeme je za akciju! Lp

  03.04.2021. 08:50h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info

Kako raditi sa misaonim slikama Trgovina snova