Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član girija

Upisao:

girija

OBJAVLJENO:

PROČITANO

1258

PUTA

OD 14.01.2018.

Znanje kroz iskustvo

Znanje kroz iskustvo
Zamišljeno znanje ili fantazije, izuzetno je moćna funkcija uma. Zato je poluznanje moćno i može biti velika prepre­ka suočavanju sa pravom Istinom, jer um koji nije duhovno pročišćen ima ogromnu samo-uništavalačku snagu, kao moćan auto nad kojim smo izgubili kontrolu.

 

Anubhava, znanje kroz iskustvo
Sam pojam duhovnost površinski se shvaća. U svojoj biti i najdubljem smislu to je svijest. Biti duhovan znaći biti svijestan
. Mnogi  nešto prakticiraju, no vrlo je važno naglasiti   razumijevanja onoga što čovjek prakticira (i religija općenito) jer  put nije baš tako ravan. Također razvoj uvelike ovisi o kapacitetu duhovne snage (energije).  Kod neke ovisnosti, i vezanosti za sve što ustvari znaš da su zapreke, a i dalje nema promjene znaci da se znanje, nije apsorbiralo, konkretiziralo. Ta zapreka na neki način,  osobu iako zna da je svako biće sam Apsolut ipak ne može obuzdati ovisnost. Ovdje se o ovisnosti i vezanosti misli na sve oblike umnih ponavljanja u vidu misli, stavova, predrasuda, vrtnje u krug duhovnih praksi, i svih činjenja  koje i dalje cine blokadu na putu pročišćenja.
Kad aspirant postigne disciplinom u samospoznaji sebe, čistiji um, ima mogućnost  prepuštati se tom osjećaju nevezanosti za tijelo i čulnu energiju koja više nije stvar uma i navika, tada  je ustvari čista. Tek tada kad je izvan svog okvira identiteta osoba  polako može osjećati onu ljubav koja nije tjelesna---kako taj  osjećaj cjeline raste počinje se naslućivati osjećaj povezanosti koji daje ljubav, i na tom nivou osjeti se istinitost u tome. Osjeti se kreaciju kako kreira s tom ljubavlju i puštaš se moći te kreacije da te vodi. No, u jednom momentu kod većine progovori njihov ego. Zašto? Zbog vasana koje su se aktivirale zbog nedostatka duhovne energije (nema svjesnosti). Znači javlja se upliv vezanosti za tijelo i osoba misli da je ono što nije ---spušta se svijest i ego prisvaja istinu, boji je egom, sobom, i ponovo se spustio na niži nivo, na moć i snagu. A ne na svijest.

Zamišljeno znanje ili fantazije, izuzetno je moćna funkcija uma. Zato je poluznanje moćno i može biti velika prepre­ka suočavanju sa pravom Istinom, jer um koji nije duhovno pročišćen ima ogromnu samo-uništavalačku snagu, kao moćan auto nad kojim smo izgubili kontrolu.
Stoga je postojano prakticiranje duhovne sadhane od suštinske važnosti za dostizanje duhovne spoznaje jer omogućava da ojačamo moć volje i sposobnost potpunog kontroliranja percepcija čula, uma i intelekta, i tako je cijela psihička struktura pročišćena.

Drugi motiv za znanje kroz iskustvo (anubhavu) je mnogo šire primjenljivo; jer da bi čovjek nešto odbacio iz bića prvo mora postati toga svjestan. Imati jasno unutrašnje iskustvo o djelovanju toga i otkriti njegovo mjesto u djelovanju prirode. Onda čovjek može raditi na tome eliminirati ga, ako je to potpuno pogrešna aktivnost, ili ga transformirati, ako je to samo degradacija višeg i istinskog djelovanja. To je ono, ili nešto poput toga, što pokušava da se učini grubo i neprikladno, sa nepotpunim i nedovoljnim znanjem, u sistema samo-odlučivanja. Proces podizanja nižih aktivnosti u punu svijest da bi se ona upoznala i savladala neizbježan je, jer inače ne može doći do potpune promjene. Ali u tome može stvarno da se uspije samo kad visa svjesnost i snaga dovoljno djeluju da mogu   nadići, prije ili kasnije, snagu navika koja ne dopusta promjenu.
Nivo intelektualnog znanja većinom ne pomaže u procesu sagledavanje spiritualnih (atmickih) principa jer je blokiran protok jasnog razlučivanja i osoba tada čini, govori i misli na nivou koji je pod utjecajem tamas i radjas guna. U tom smislu razlikujemo svjetovno , akademsko znanje od znanja što je sposbnost razlučivanja.

Mnogi pod izgovorom znanja kroz iskustvo (anubhave) ne samo da probuđuju suprotna djelovanja već ih podržavaju svojim pristankom, umjesto da ih odbace, pronađu opravdanje za njihovo nastavljanje ili ponavljanje i tako nastave da se time igraju, prepuštajući se njihovom vračanju, produžavajući ga u nedogled. Kasnije, kad požele se osloboditi toga, ono je steklo takvo uporište te otkriju da su bespomoćni u njegovim kandzama, i tada samo užasna borba (patnja, katarza) ili intervencija božanske milosti može   ih osloboditi. Zbog svega toga je važno potruditi se razumjeti  praksu samoispitivanja kojom sebi tim procesom dovodite duhovnu snagu za usvajanje spiritualnih principa, odnosno viših vrijednosti istine koja će vas štititi.

Čovjek treba ojačati viši um i svijest, da ga učini čvrstim i punim svetosti i mira odozgo; poslije toga može se otvoriti   sa više sigurnosti i sa šansom da se brzo i uspješno promjeni.

Netko vas pita; što je svijet? Svijet je ono, što mi o njemu mislimo. Ova vam izjava daje nezamislivu moć. Mada i ovdje opet imamo posla sa zakonom akcije i reakcije.  Što to znači za vaš život? To znači, da je za vas istinito ono, što vi smatrate istinom.Tako i za sve ostalo.

Važno je održavati vjeru u svoju duhovnu snagu, povuci se iz zablude i više otvoriti duhovno biće direktnom vodstvu Božanskog svijetla i snage.Sistem oslobađanja putem duhovnog iskustva ( anubhave) može  biti težak jer tako čovjek može lako postati još zapleteniji umjesto da dospije do slobode u smislu postojanog mira koji donosi svijest sebstva. Ako je centralna volja iskrena svako prepoznavanje greške može postati nova stepenica prema visim kretanjima Istine i višem napretku ka samospoznaji.

Zbog toga su učitelji (gurui) koji su na višem stupnju od učenika mnogima od velike pomoći jer  pomažu da koristite svoju svijest  koja vas podiže na viši nivo razlučivanja, usvajanja i uvida u Jednu sveprisutnu Istinu. .No opet većina  i dalje padaju, tolika je moć utjecaja, vezanosti za vanjsko, navika, i zbog nedostatka duhovne energije. To se može dogoditi ako ne razumijemo suštinu učenja i smisao o kojem govore. A gdje je tek put jedinstva i odbacivanje svega naučenog.

Znanje, mudrost, oslobođenje , karma i sl. su samo riječi tek kad si ih ostvario, sa sadašnje točke večine duhovnih aspiranta one nisu samo riječi.

Jer znanje proučava druge, mudrost je samospoznata.  Zato mudri kažu, što su objašnjenja postala kvalitetnija i preciznija to je praksa i broj ostvarenih manji. Ne treba brkati stvari, niti treba biti zaveden razlikom u riječima. Ništa ograničeno nije krajnje postignuće, a krajnje postignuće je beskonačno i nema razlika između  beskonačnosti.

Bit je u totalnom oslobođenju i transformaciji materijalnosti. Tako se to i objašnjava. Ne samo kao neki siddhi ili neka vještina koja se izvježba. To nije samo da nema tijela već se cijela nečija dimenzija postojanja diže na jedan drugi nivo svjesnog postojanja.

 

KLIKALICE

🔝

KOMENTARI

 • 29.01.2009. 18:28h

  Član gemini1Merlin3 Girija, kako je bilo u Indiji? Inače, zato se i zove nešto duhovnost što se poima duhom a ne umom. Čim počnem razmišljati u nekoj vježbi to nije to. Imam nekako intuiciju da se treba zatvoriti kao što JivanMukta radi. I da je kontemplacija važna kao i duboka meditacija. Ti bolje znaš - jesu li dobre meditacije u kojima se osjećaš svaki put bestjelesan, dok ne naučiš da nisi tijelo u biti? Je li to pravi put osim odbacivanja tamasa, radjasa, negativnih psihičkih i karakternih crta itd.?
 • 29.01.2009. 19:30h

  Član dinajaMerlin2 Znanje koje ostaje samo na teoretskom pisanju je neproduktivno znanje, to je premisa koja nas od prvoškolskih dana prati i cijeli nas život prisjeća da znanje treba pretvoriti u praksu......riječi trebaju postati djela......Što znači zatvoriti se i kako se to postiže??????\'U šta se zatvoriti???????? to su pitanja na koja još uvijek nisu pronađeni konkretni odgovori.......svi se razbacujemo imenima, razbacujemo se već davno napisanim, sankristom, biblijom, kuranom ali još nitko nije napisao novi univerzalni leksikon po kojem bi sjedinili mistiku i znanost, kako drevne riječi pretvoriti u suvremenu mudrost koja bi bila svima razumljiva i svima pristupačna...........jezik znanosti, jezik budizma, jezik kineske filozofije, jezik egzistencijalizma, jezik dijalektike, jezik..........ZNANOSTI.... ŠTO TREBA KONKRETNO učiniti da sjedinimo znanost i misli drevnih mistika????? KAKO SPOZNATI VIŠU SVIJEST BEZ FIZIČKOG TIJELA preko kojega osjećamo postojanje u ovom čudesnom svijetu????????
 • 29.01.2009. 19:56h

  Član girijaMerlin4 Hey Gem, bilo mi je kao i uvijek super i ovdje i svugdje mi je super. Sve postojanje je kako odabereš tako i fizičko kretanje tijela gdje putuje ili ne, važno je što jesi. Ono bitno je uvijek biti svjestan sebe, a ne oblika sadržaja, formi koji su poput oblaka. Tek tada si stalno u mirnoj sreći i sve se događa. Intuicija treba biti jasna za svakog već prema svom iskustvu i sklonostima, zato i postoje mnoge metode. I zatvaranje je jedna metoda, nekom odgovara više nekom manje. Najbolje je naći svoj način za buđenje. Sve meditacije su dobre ako ima pomaka, bilo u smirivanju ili transformiraju uma, kao i iskustvo nirvikalpa ili savikalpa samadiju što i je svrha meditacije. Duhovni život prosječnog čovjeka se obično svodi na promatranje svog fizičkog tijela, što doživljava, kako izgleda, kuda se kreće, i nakon toga sto se zbiva s njegovim emotivnim i mentalnim tijelom. Emocije i misli smatra okosnicom života, poistovjeti se sa svojim mislima i emocijama i nikad ne ode dalje od toga. Meditirati a ne postići viši nivo spoznaje uvida Jedne stvarnost nije meditacija. Pravi put je onaj koji sama odabereš. Razvijanje-budnosti do visokih razina je smisao evolucije ljudskih bića.Tu visoku budnost označavamo kao SVJESNOST.
 • 29.01.2009. 20:00h

  Član tanalunaMerlin2

  dinaja

  nije li već sama misao ta koja stvara, dakle riječ, nije li dovoljna da bude izgovorena, pa da je to već djelovanje?
 • 29.01.2009. 20:10h

  Član girijaMerlin4 Pozdrav Dinaji Što znači zatvoriti se i kako se to postiže, je stvar nečijeg odabira za duhovnu praksu. Biti u tišini je također zatvaranje u osamu i uranjanje u totalnost koju se može tišinom iskusiti. Tako i neka emocija, ili zapreka, ili uvid koji traži dublje osvještavanje u izvoru. Sve su to načini duhovne prakse i sve je dobro ako ju iskreno, i duboko provodimo. Tako i zatvaranje u sebe na neki način je oblik samoispitivanja, meditacije ili kontemplacije. Kao post tijela tako je i povremena osama dobra. Sjediniti mistiku i znanost nema potrebe jer su one u izvoru jedno, sve raznolikosti, različitosti bilo kroz tumačenja ili formule ili kroz oblike su samo stvar nivoa uma koji razlučuje, ovisno kako ?gleda? na sve, pa i na to. Dali vidi dvojnost, ili nedvojnost. Sve je pitanje guna svojstva uma i sve je također stvar osobnog uvida. Na primjer osoba koja sve vidi kao igru energije ne dijeli viđenje ili razlučivanje na staro ili novo, na drevno ili suvremeno. Za nju ne postoje te razlike. Ne može sve biti svima isto pristupačno i isto razumljivo kad su alati (umovi) na različitim nivoima razumijevanja. To je ovisno o evoluciji duše, to treba uvažiti i usmjeriti se na uvažavanju jedinstva u različitosti, da je sve samo svijest. Mudraci kažu, um spoznaješ umom, znanost znanošću, svijest sviješću , duh duhom. Tako višu svijest spoznaješ višom sviješću, a i dalje si u tijelu.
 • 29.01.2009. 20:18h

  Član dinajaMerlin2 Tanaluna, imaš pravo, ali novoizrastajući duhovnjaci nikada ne odgovaraju konkretno.njihovi odgovori su uvijek općeniti, ono po zagrebački da se ne bi opekel rajše niš ne bum rekel......još nikada nisam dobila konkretan odgovor na konkretno pitanje.........riječ izgovorena je uistinu sama djelo......čovjeka se hvata za riječi, a volovi za rogove..........uh ovo je uistinu ružna usporedba........ali novoizrastajući duhovnjaci ne priznaju tijelo, ne priznaju riječi...glavno je zanti da jesi....to je njihova parola....a mene zanima koji je put ka toj spoznaji........znanost ima formule kojima nam taj put objašnjava...........mnogi duhovnjaci odbijaju novonastajuću znanost poistovjećuju je sa materijalizmom ne spoznavajući da živuće materije više nema.........jedan, samo jedan njihov konkretan odgovor bi mi potvrdio da su se misli davnih mistika potvridili u znanosti...i da nam znanost otvara nove puteve ka spoznaji onoga što su davni mistici intuitivno znali.........to je puta da drevne riječi ne ostanu samo mrtva slova na papiru..........tijelo ta čudesna živuća materija treba tu sponu da bi na njoj izgrađivala nove puteve ka sjedinjenju duše i tijela.....deskartesov dualizam više ne bi smio egzistirati, a on se ponvlja u savim tekstovima novonastajućih duhovljanjaka......TIJELO I DUŠA nije dualizam nego jedinstvo..........:-)))
 • 29.01.2009. 20:32h

  Član dinajaMerlin2 Girija hvala na odgovoru, ali dvojnosti kada se radi o ČOVJEKU VEĆ davno nema......ČOVJEK je cjelina koja je više od sume njegovih djelova......ČOVJEK JE ČOVJEK sjedinjen u spoznaji svoga misaono- osjetilno- osjećajnog univerzuma......... Znanost ga je postavila kao promatrača u središte trenutka u kojem spoznaje sebe i svijet u kojem živi........U toj dimeniziji dimenziji prostor- vrijeme ČOVJEK spoznaje svoju fizičku prolaznost u beskonačnosti vremena koje svojim postojanjem u tom treptaju oka stvara........To je ono što znači sjedinjenje mistike, još uvijek ne dokazane vječnosti i beskonačnosti, i znanosti koja jedino može dokazati trenutak taj čudesni treptaj oka u kojem smo sposobni percipirati i spoznati svoje postojanje u u univerzumu.......taj trenutak je za sada naša jedina stvarnost, jer sam BUDHA je rekao da su prošlost i budućnost samo ilizije i vode nas u ka nespoznavanju stvarnosti.....:-)))
 • 29.01.2009. 20:43h

  Član girijaMerlin4 Dinaja. Tvoj stav je istina za tebe i kao takva točna za tebe. Nema suprotnosti negacije u cjelini ili punini stvarnosti ili kreacije za koju kažemo da je svijest. Dvojnost o kojoj je ovdje riječ je stanje u kojem um sve vidi u parovima suprotnosti, malo-veliko, staro-novo, ja-ti, ono-ovo. Po tome čovjek je svojim stanjem svijesti u dvojnosti. Da je čovjek cjelina ili svijest treba ostvariti tu spoznaju, biti poput mudraca i svetaca. Oni ništa ne dokazuju. Već kažu : Kao što voda može biti čvrsta, tečna ili plinovita, možemo promatrati svijest kao da je ?zamrznuta? poput kakve fizičke stvari, ?tečna? kao um i misao, ili bezoblična kao čista svijest. Kako odabereš vidjeti tako vidiš.
 • 29.01.2009. 20:53h

  Član dinajaMerlin2 Contraria sund complementa............suprotnosti čine cjelinu koja je uvijek više od sume njenih djelova......alkemijsko vjenčanje koje se događa u svakom svjesno proživljenom trenutku čini ČOVJEKA ČOVJEKOM i to je ono što dokazuje holistički pristup životu......učimo ČOVJEKA sjediniti te suprotnosti u istinu svjesnog postojanja..........pronađimo put da alkemijsko vjenčanje bude nauzvišeniji stadij našeg postojanja, još ne pronađeni kamen mudrosti se uistinu nalazi u glavi svakoga čovjeka..nemoj mo ga ponovo uvoditi u vrijeme DESCARTESa, koji svojom filozofijom odvojio tijelo i dušu..........današnja znanost i filozofija otvara vrata holističkom poimanju života i i svijesti.......a samosvijest je upravo to št dpkazuje da dvojnosti nema.........:-)))
 • 29.01.2009. 20:53h

  Član stefanijaMerlin1 Ovo je odlicno receno Znanje, mudrost, oslobođenje , karma i sl, su samo riječi tek kad si ih ostvario, sa sadašnje točke večine duhovnih aspiranta one nisu samo riječi. Jako duboko, i po ovom uvidu shvacam nešto dublje. Dok ne ostvaris duboku spoznaju sto znaci nekaa rijec kao znanje, nauka, istina , bog dok te ta spoznaja ne promjeni poistovjecen si sa smislom koji um diktira. Uvidom sve su samo prazne rijeci. Tek sada sam ovo stvarno shvatila. Hvala Giri
 • 30.01.2009. 08:48h

  Član gemini1Merlin3 Girija i JivanMukta su pravi izvori kao i njihovi portali.

SADRŽAJ UPISAO

Član girijaMerlin4 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana girija dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

IZDVOJENO

Vitamin C

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝

Napiši nešto, ostavi trag

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U TRAVNJU...

TRAVANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

 • Član bglavacbglavac

  dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

  17.04.2024. 08:21h
 • Član bglavacbglavac

  Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

  09.04.2024. 06:53h
 • Član bglavacbglavac

  Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

  31.03.2024. 07:20h
 • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

  "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

  24.03.2024. 19:53h
 • Član bglavacbglavac

  Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

  24.03.2024. 06:34h
 • Član bglavacbglavac

  Dobro jutro dragi magicusi. Lp

  21.03.2024. 06:56h
 • Član bglavacbglavac

  Danas je i Dan očeva. Sretno!

  19.03.2024. 08:06h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info

Budite hrabri Autoritet, učeništvo