Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član Kolyada

Upisao:

Kolyada

OBJAVLJENO:

PROČITANO

609

PUTA

OD 14.01.2018.

Ideja reinkarnacije, postanak čovjeka i religija - kako i zašto

Ideja reinkarnacije, postanak čovjeka i religija - kako i zašto
Ideja reinkarnacije široko je rasprostranjena među ljudima diljem svijeta, bez obzira na religijsku pripadnost. Zapravo, u vidu svojevrsne propagande ta je ideja usađena u svijest potrošača toliko da se uzima zdravo za gotovo. U umu prosječnoga (dakle, ne pretjerano obrazovanoga) čovjeka ideja reinkarnacije u istome je košu s "raznim vračanjima", primjerice proricanjem iz taloga kave ili tarotom (koji, dakako, imaju svoju povijest i vrijednost, no o njima drugi put). Drugim riječima, u većem dijelu zapadnoga, "civiliziranoga" svijeta, ideja o reinkarnaciji izgubila je svoje izvorne religijske konotacije. Ona je tek jedan element narodne zabave; većina će reći - "to je nekakva indijska izmišljotina". Ako se u obzir uzmu sve navedene okolnosti, nije čudno što civilizirani svijet (manje-više) uopće nema ideju o mogućnosti propitkivanja teorije o reinkarnaciji. Jeste li se ikada zapitali odakle zapravo potječe ta ideja o mogućnosti rađanja u idućim životima; što ona zapravo obuhvaća i postoji li mogućnost da je ona stvarna, odnosno da se može znanstveno potkrijepiti? U ovome tekstu pokušat ću pokazati da je to zbilja tako. Za to sam, između ostaloga, koristila knjigu Michaela Cremoa, "Ljudska devolucija - vedska alternativa Darwinovoj teoriji evolucije".

Ako želimo objasniti teoriju reinkarnacije, najprije je potrebno utvrditi koji su uopće nužni elementi za njeno postojanje.

Suvremena je znanost izrazito materijalistička; ako malo proučite znanstveno prihvaćena dostignuća medicine, fizike, kemije etc., vidjet ćete kako u takvome dobro uhodanom sistemu nema mjesta vjerovanju u postojanje nematerijalnoga elementa koji bi bio nužna sastavnica ljudskoga bića. Drugim riječima, smatra se kako je čovjek jednostavno složen spoj kemijskih elemenata. Dakle, krećemo od prvih oblika života nastalih u vodi, te slijedeći uvriježenu Darwinovu teoriju evolucije pretpostavljamo kako su se od takvih primitivnih oblika života tijekom milijuna godina razvijali sve složeniji organizmi, a čovjek bi u tome procesu bio posljednja, "najviša" karika, odnosno najrazvijeniji organizam.

Nematerijalni element kao sastavnica ljudskoga bića, odnosno duša / duh, nužan je za reinkarnaciju. Veći dio života čvrsto sam vjerovala u Darwinovu doktrinu, no sve više i više sam sumnjala u nju. Za to je možda najviše bilo zaslužno moje zanimanje za parapsihologiju, koja, smatram, sadrži obilje dokaza o postojanju duše. Ako podržavamo materijalističku znanost, vjerujemo da je smrt fizičkog / materijalnog tijela kraj. Parapsihološki fenomeni poput komuniciranja s preminulima, ukazanja preminulih i sl. nemogući su (a takvima ih znanost smatra) ukoliko ne postoji ništa osim materijalnoga tijela.

 

Darwin se savršeno uklapa u taj materijalizam; naime, smatram kako je nemoguće da se duša razvila u procesu evolucije, koji teško objašnjava i razvitak svijesti (najjednostavnije će biti ako svijest shvatite u vidu inteligencije). Nisam (više) materijalist; moj je pogled na život i čovjeka izrazito holistički, no unatoč tomu budno pratim znanstvena dostignuća, a u njima nalazim mnogo nepodudarnosti. Vjerujem kako je čovjek spoj materijalnoga i nematerijalnoga (duše). No, ako duša nije nastala procesom evolucije, kako jest? Odgovor na to nalazi se u baš svim svjetskim religijama.

Ne tako davno bila sam odlučni pobornik nauke prema kojoj su sve religije nastale isključivo na temelju personificiranja prirodnih pojava ili, zbog nemogućnosti objašnjenja, određivanja istih kao božanskih. Danas to smatram točnim, no smatram kako takav razvoj religija nije prvi stupanj, već i on ima svoj začetak. Kako objasniti podudarnosti u religijskim sustavima sjevernoameričkih Indijanaca, drevnih Indijaca, afričkih, sibirskih, polinezijskih plemena i ostalih nebrojenih ljudskih zajednica diljem svijeta? Dva su moguća odgovora: 1) došlo je do stapanja elemenata različitih religija zbog međuljudskog kontakta, i 2) tim je vjerovanjima prethodila zajednička božanska objava.

Prvu mogućnost odbacujem, naime i povijesni i arheološki dokazi (iako i u te dvije znanosti postoji više nego mnogo "rupa", što govorim kao budući arheolog koji ne podržava mnogo uvriježenih arheoloških teza) jasno i vjerodostojno pokazuju kada je i u kojoj mjeri došlo do kontakata između različitih naroda. Stoga je posve nemoguće tvrditi kako je čitav svijet bio u doticaju, pa su religijska stajališta jednaka, samo "umotana u drugu ambalažu" zbog specifičnih obilježja svakoga naroda.

Dakle, ostaje mogućnost zajedničke božanske objave. Vjerojatno vas je to odmah asociralo na kršćanstvo, koje je, kako se povijesno tvrdi, jedno od objavljenih religija. No, ja tvrdim kako su sve religije svijeta objavljenje. Za mene božanska objava ne znači da se jednoga dana određeni prorok popeo na brdo gdje mu se obratio bog ili nešto slično. Podržavam Cremovu tvrdnju kako čovjek nije evoluirao iz nižih oblika života - materije, već je devoluirao, odnosno nastao obrnutim procesom evolucije, dakle proizašao je iz višeg bića. Preciznije - čovjek je sišao na Zemlju (pri čemu, dakako, ne isključujem mogućnost da je u svemiru još mnogo takvih planeta) iz domene čiste svijesti. A čista svijest, odnosno nematerijalni element koji sačinjava ljudsko biće, u takvome obliku posve očito ne postoji u našemu svijetu, odnosno u našoj dimenziji stvarnosti. To dakle nužno dovodi do zaključka kako postoji više dimenzija stvarnosti, a sve svjetske religije sadrže taj element - zemlja, čistilište, raj i pakao u kršćanstvu; sedam svjetova u kozmologiji zapadnoafričkoga naroda Igbo; šest svjetova na nebu i šest ispod neba u koje vjeruje kanadsko indijansko pleme Ojibwa…

Silazak iz domene čiste svijesti odraz je volje Vrhovne duše, početnog entiteta koji nema uzroka ni izvora, ali je uzrok i izvor svemu, a koju u raznim religijama (a prisutna je u baš svim, mono- ili politeističkim religijama) nazivaju Bogom ili pak nekih određenim imenom - Jahve, Shang-ti (tradicionalna kineska kozmologija), Taoiwa (Hopi Indijanci), Krišna (vedska kozmologija), Wiracocha / Pachacamac (kozmologija Inka)…

Kako je čovjek sišao iz domene čiste svijest po volji jednoga pra-entiteta, ta je svijest od početka svoga postojanja sadržavala pojam o toj Vrhovnoj duši. Taj se pojam nije izgubio ni silaskom u materijalno obličje. Stoga su ljudi od početka svoga postojanja štovali svoga Stvoritelja na ovaj ili onaj način, a znanje o porijeklu čovjeka (stvoren na "sliku božju") prisutno je u svakoj religiji, samo su mu dodani specifični prostorno-povijesni elementi svakoga naroda. Drugim riječima, svi mi vjerujemo u istoga boga, samo ga nazivamo različitim imenima i štujemo ga na različite načine. Za mene je riječ o Boginji / Majci Zemlji, a kršćani smatraju kako je riječ o Jahvi. I u politeističkim religijama uvijek postoji jedan vrhovni bog, odnosno upravo spomenuta Vrhovna duša, koja je izvorište svih drugih bogova i polubogova. Potvrdu tomu nalazimo i u drevnom vedskom tekstu Bhagavad Gita, gdje Krišna kaže: "Svi koji vjerno štuju druge bogove zapravo štuju samo Mene, ali to čine pogrešno".

Mislim da je jasno zašto sam morala odrediti postanak čovjeka i postanak religije kako bih objasnila ideju reinkarnacije. Budući da je čovjek prvobitno postojao kao čista svijest, a ona je neprolazna i neuništiva budući da nije materijalna, kada materijalno tijelo završi svoj vijek, nematerijalna sastavnica čovjeka nastavlja život, i to, kako smo vidjeli, u drugoj dimenziji stvarnosti, gdje može provesti više ili manje vremena. Nakon toga, ponovno ulazi u novo materijalno obličje. Ciklus reinkarnacije je dug, a ponavlja se dokle god se čovjekova nematerijalna sastavnica, procesom obrnutim od devolucije (dakle evolucijom) kojom je sišla na Zemlju, ne vrati u svoje izvorno, čisto stanje svijesti.

Tijekom ciklusa reinkarnacije duša se može reinkarnirati opet u ljudski oblik, no također i u bilo koje drugo obličje - životinju, biljku ili pojavu. I dok se prvi slučaj naziva reinkarnacijom, reinkarnacija u neljudski oblik naziva se transmigracijom; no uobičajeno je u uporabi naziv "reinkarnacija" za oba slučaja.

Neki religijski sustavi (a gotovo svi poznaju ideju reinkarnacije - oni koji je ne sadrže zapravo su je izgubili protokom vremena) smatraju kako je ljudsko obličje "viša karika" u ciklusu reinkarnacija, odnosno kako je duša reinkarnirana u ljudskome obličju već blizu konačnom povratku u prvobitan oblik čiste svijesti.

Takvo vjerovanje nalazimo primjerice u budizmu. Tako je 10. siječnja 2008. godine preminuo veliki Novozelanđanin, sir Edmund Hillary, koji je 1953. postao prvi čovjek koji je osvojio Mount Everest, a kasnije je vodio ekspedicije na oba pola i tragao za jetijem, mitskim snježnim čovjekom. Nepalski budistički svećenici smjesta su organizirali masovne molitve kako bi se njegova duša reinkarnirala u ljudsko obličje.

Jednako vjerovanje nalazimo i kod zapadnoafričkoga naroda Igbo. Štoviše, Igboima je reinkarnacija u neljudski oblik najveće moguća kazna (primjerice za počinjenje incesta ili ubojstvo). Najgora kletva među njima jest "Isdigh uewa na mmadu", "Neka se ne reinkarniraš u ljudskome obličju".

Drugi religijski sustavi nemaju stajalište o čovjeku kao obličju koje je blizu završetku ciklusa. No, i jedni i drugi smatraju kako je sama reinkarnacija u materijalno obličje kazna, sputavanje. Stoga se svakako kroz cikluse ponovnog rođenja teži povratku prvobitnome, sjedinjenju s prvobitnim entitetom, Vrhovnom dušom.

Konačno, postoji i dokaz reinkarnacije. Smatram kako su određeni parapsihološki fenomeni nedvojben dokaz za opstanak duše nakon smrti materijalnoga tijela. Dokaz reinkarnacije posebice dolazi do izražaja u indijanskim i ostalim plemenima. Očevi često znaju reći svome sinu kako će se vratiti u obitelj u tijelu svoga unuka. U takvim je slučajevima zabilježeno kako se dijete rodilo s ožiljcima istovjetnim onima koje je imao pokojni djed, ili pak na tome mjestu ima izražene madeže. To je slučaj iz plemena Tlingit, koje nastanjuje jugoistočnu Aljasku. U drugome slučaju, kada je dijete prohodalo, šepalo je na karakterističan način, istovjetno pokojnome djedu. Nadalje, postoje i slučajevi sjećanja na prošle živote, koji se smatraju vjerodostojnima jer je obično riječ o detaljnim sjećanjima vrlo male djece. Takav je slučaj Indijke Sukle Gupte, koja je u dobi od osamnaest mjeseci počela brinuti za lutku koju je nazivala Minu. Kasnije se ispostavilo da je Minu bila njena kći u prošloj reinkarnaciji. Djevojčica je prepoznala sve članove svoje nekadašnje obitelji (koju nikada prije nije vidjela, niti su je poznavali njeni roditelji), a znala je i detaljan raspored stvari u kući u kojoj je nekada živjela. Detaljan opis ovoga slučaja potražite u spomenutoj "Ljudskoj devoluciji".

Ovime bi moj ogled o reinkarnaciji završio. Osim obrazloženja same ideje reinkarnacije, sadržavao je i neke važne ideje o postanku religije. Pošla sam od Cremove tvrdnje prema kojoj čovjek nije isključivo spoj tvari, dakle materijalno biće. Od vas, čitatelja, tražim da detaljno pročitate ovaj tekst i razmislite o svakom elementu koji sam prikazala. Nakon toga, želim čuti vaša mišljenja.

KLIKALICE

🔝

KOMENTARI

 • 09.03.2008. 22:12h

  Član iridaMerlin28 Koyada, ne ljuti se malo sam ti povećala font, jer su se svi žalili da je tekst presitan za čitanje....
 • 09.03.2008. 22:13h

  Član iridaMerlin28 Mislila sam Kolyiada....inače odličan tekst....poziva na još....u istom stilu i smjeru...
 • 09.03.2008. 22:45h

  Član iridaMerlin28 Kolyada....nadam se da sam ovaj put napisala ispravno, očito je da sam preumorna...
 • 10.03.2008. 08:56h

  Član mgracanMerlin2

  Reinkarnacija

  Vječna tema kojom se intenzivno bavim i uvijek kažem kako nitko nije dokazao ni da živimo bezbroj puta ni da živimo samo jednom. Tekst je doista podloga za razmišljanje!
 • 14.03.2008. 21:26h

  Član dbeliMerlin1

  Ideja reinkarnacije

  Ko je dosao do spoznaje sebe,taj ne sumnja u rekarnaciju jer ju je spoynao i iskusio. Sve o stvaranju i postojanju pa i reinkarnaciji mozete naci na sajtu BIBLIJE ZA NOVO DOBA
 • 15.03.2008. 02:29h

  Član drogsonMerlin0

  "GENETSKI KOD" REINKARNACIJE

  reinkarnacija je de fakto "tu negdje":::ali se postavlja pitanje kako kontrolisati i povezati sadrzaje reinkarnirane svijesti,duse/sjecanje/...bilo bi fantasticno KADA BI svjesno i kontrolisano mogli prenijeti iskustva u sukcesivnosti "naslijedja"::no morali bi se pozabaviti"genetskim kodom reinkarnacije":::koji je pocesto pogresno interpretiran a ponekad i instrumentaliziran...da bi se desifrovao potrebno je se osloboditi bremena "neodgovorenih pitanja" koje vec poduze vrijeme muci "specijese":::::...e da ,,malo strpljenja i sve ce samo da potece/da se desifruje/ kako treba...jedina zackoljica je..ako pragmatiziramo metaforom ili alegorijom...kako moze star /BOLESTAN/ covjek 80-90 godina da sanja kako ce uskoro opet biti jedan strasan fudbaler ili sl.../..(citaj "covjek"-covjecanstvo)....lijep pozdrav ...p.s. i love reinkarnaciju---jedino da se reinkarniramo svi u "komsije" NEGDJE u andromedi.... p.s. ne shvatiti ovaj komentar pesimisticki,crno ili slicno...vec upozoravajuci...i pomalo humoristicki.... p.s.s viva J. S. Bach
 • 16.03.2008. 12:43h

  Član kolyadaMerlin1

  Hvala vam!

  Hvala vam na komentarima. Tekst će svakako imati svojevrsni nastavak... Irida, nema problema za font, ja sam stavila sitan jer imam fobiju od krupnih slova (tekstove u Wordu tipkam fontom 11 na 75 % prikaza:)
 • 17.03.2008. 16:21h

  Član iridaMerlin28 Da promijenim link do tvog bloga s nickom Kolyada, jer sam ga stavila pod tvojim nickom s bloga? Javi mi...
 • 20.03.2008. 13:39h

  Član kolyadaMerlin1

  Blog

  Irida, možeš napisati Kolyada.
 • 20.03.2008. 14:48h

  Član vijnanaMerlin4 I ja sam jučer prozborio nešto na temu reinkarnacije i uskrsnuća, i ustvrdio sa aspekta božje apsolutne svepravednosti, da je ideja o ponovnom utjelovljavanju, utemeljena. Ali sa aspekta apsolutne istine, nema reinkarnacije, jer postoji samo Svjesnost svjesna svih promjena. Ako je entitet koji se reinkarnira neka specifična individua, onda bi trebalo pronaći njegovu prvu reinkarnaciju, pa bi tako došli do same Univerzalne Svijesti iz koje se "pada". Što god da je istina, ideja reinkarnacije objašnjava mnoge pojave koje su Kršćanima božja tajna....
 • 11.08.2013. 11:16h

  Član mgracanMerlin2

  Doba je istraživačko/mjerilačke metode u znanosti. I dokaza dobivenih kontrolirano ponovljenim pokusima...

  Pitam se što bi svatko koga zanima reinkarnacija mogao učiniti da pridonese tom znanstvenom duhu i pomogne naći dokaze?

  Iako je francuski slikar Braque rekao nešto u stilu: "Dokazi zamaraju istinu!" (Les epreuves fatiguent la verite), dokazi su ipak dokazi...pogotovo našem znanošću kondicioniranom umu.

  Lijepo je i lagodno oslanjati se na to što je netko drugi negdje istražio i stavio u svoju knjigu koju onda ispijemo na dušak ne zapitavši se je li zavodljiva teorija i znanstveno utemeljena.

  Gdje bismo mogli tražiti dokaze o reinkarnaciji? Kao i u mnogim drugim slučajevima, dokazi su u nama, ili u najgorem slučaju nama pred očima, u našim obiteljima, među našim prijateljima i poznanicima. U našim kućnim ljubimcima, našim biljkama, kamenju, mineralima... 

   Ne treba ići daleko! Samo treba sjesti i utonuti u meditativno stanje svijesti ili leći i nastojati zapamtiti svoje snove...ima i drugih metoda...

  Sad već znamo da ono što se događa u našoj svijesti i nije toliko subjektivno niti neuhvatljivo, niti varljivo, kako su nas učili. A kad se taj istraživački duh udruži s drugim istraživačkom duhovima i kad sjednu zajedno s ciljem istraživanja određene teze ili određenog sna, nema granica, svaki je proboj u nova znanja moguć i ostvariv.

  A da zajedno osnujemo grupu za istraživanje reinkarnacije koja bi se sastajala recimo jednom mjesečno? Da izbrusimo zajedničku metodologiju, vremenske okvire, uvjete rada...itd.?

   

   

   

SADRŽAJ UPISAO

Član KolyadaMerlin1 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana kolyada dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

IZDVOJENO

Vitamin C

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

VELJAČA...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

 • Član vanessavanessa

  *

  24.02.2020. 19:49h
 • Član mkrmarmkrmar

  Svjetlosni zagrljaj

  16.02.2020. 12:18h
 • Član mkrmarmkrmar

  Dobar dan svma !

  16.02.2020. 12:17h
 • Član bglavacbglavac

  Nedjelja, predivan dan, neka vam je radostan. LP

  16.02.2020. 08:31h
 • Član vanessavanessa

  ♥ ☕️Lp ♥ ☕️♥ ☕️♥ ☕️♥ ☕️

  15.02.2020. 15:39h
 • Član bglavacbglavac

  Drago nam je da si tu. Lp

  12.02.2020. 09:02h
 • Član www.yahoo.comwww.yahoo.com

  ☕️♥♫♥ ☕️♥

  12.02.2020. 08:34h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info