Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član istankovic

Upisao:

istankovic

OBJAVLJENO:

PROČITANO

527

PUTA

OD 14.01.2018.

Turisti zaključili: 'Hrvati su sitni lopovi'

ISKUSTVA S KONOBARIMA, PRODAVAČIMA, TAKSISTIMA Turisti zaključili: 'Hrvati su sitni lopovi' Kad je na ljetovanju sve u redu kad se nitko ne razboli, kad se ne pokvari auto... Hrvatska je turističko odredište bez premca. Doduše, domaći na sitno...

CIJEĐENJE TURISTA

Strani gosti Hrvatima najčešće zamjeraju bezobrazno varanje na sitno

Strani gosti: 'Deru' nas na hrani, a konobari i taksisti kradu

 

Autor Sandra Veljković

http://www.vecernji.hr/

Foto: P. Lovrović
Kad je na ljetovanju sve u redu  kad se nitko ne razboli, kad se ne pokvari auto...  Hrvatska je turističko odredište bez premca. Doduše, domaći na sitno "cijede" turiste, no to bi se nekako i dalo preživjeti, no čim iskrsne neki problem, stranci udare glavom u zid. Tako uglavnom opisuju svoje ljetovanje na hrvatskoj obali.

Frktanje nosom
Što se dogodilo?  nekoliko puta ponovila je operaterka u HAK-u kad je s druge strane čula glas Karela Řicařa, češkog turista iz mjesta Hradec Králové. No on ne zna engleski, a ona pak ne zna ni zucnuti češki.

To možda i ne bi bila takva muka da u operativnom centru radi netko tko vlada jezikom kojim govori respektabilan broj turista i koji su, ionako, skloni nezgodama. Engleski, njemački i talijanski prolaze, češki, slovački, mađarski  ne, čak niti u pozivnom centru 112. Može se frktati nosom, u čuđenju kako netko ne zna ni natucati osnove engleskog, no koliko sredovječnih i starijih Hrvata vlada tim jezikom?
 
Što se do-go-di-lo?  ponavljala je, kao u vicu. Naposljetku je zašutjela, pa što bude. Inače, do javljanja operatera prošlo je više od dvije i pol minute  u pozadini je svirao blues, valjda iz empatije prema nesretnicima, no njima bi zaista bilo draže čuti službenika koji ih razumije. Nisu samo problemi s prometom test vještine i upornosti. Mali broj liječnika, gužve u ambulantama te radno vrijeme ljekarni još jedna su rak-rana sezone.
 
Rođaci su nam bili u Primoštenu i dobrano su se namučili dok su našli ambulantu pa onda došli na red kod liječnika kad im je dijete dobilo temperaturu  kaže Slovak Roman Drá. Kad je pak situacija  što se tiče zdravlja  pod kontrolom, stranci se žale da ih se bezobrazno "dere" cijenama. Nikako ne plaćajte u eurima, poručuje turistica iz Nizozemske.

Nije imala kuna, a prodavač na tržnici u Zadru bio je više nego spreman primiti 10 eura. Preračunao je po osobnom tečaju, vratio ostatak u kunama. Kilogram grožđa stajao je 65 kuna. Varanje na sitno posebno ljuti turiste. Raskošno reklamirani fish piknici  obilna hrana i vino  svedu se na čašu bevande i dvije-tri girice, plati se izlet na Kornate, dovede ih se do Telašćice, a taksisti imaju taksimetar "u glavi".

Tajni put
Od zračne luke u Zagrebu do hotela Arcotel taksist nas je oderao za 50 kuna. U hotelu su nam potvrdili da vožnja obično košta manje  kaže Abbie Neal s Long Islanda.
 
Postoji li normativ koliko treba težiti porcija mesa ili ribe čija je cijena u meniju navedena po kilogramu? Rekli su nam da je 350 grama, no svaki put je taj odrezak različite veličine  kaže Abbie.  Redovito kontroliramo račune  dodaje  jer su im nekoliko puta na Braču pokušali podvaliti više.
 
Popijemo tri pića, a ono na računu pet stavki. Svim prijateljima koji dolaze u Hrvatsku rekla sam da pokušaju skriti da su Amerikanci. Čim domaći čuju odakle smo, pomisle "E, ovi su puni novca"  kaže te kiselo dodaje:  Putujemo inkognito, čak i naručujemo na francuskom.
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U SVIBNJU...

SVIBANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, sretan i radostan vam ovaj dan. Uživajte i odmorite se. Lp

    01.05.2024. 07:55h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, lijep i radostan dan vam želim. Lp

    29.04.2024. 06:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas ujutro pogledam broj posjetitelja , a ono iznenađenje: 59.009.626 dakle pedesettevetmilijona pregleda. Impozantno. Lp

    26.04.2024. 07:13h
  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info